jiljovský napsal: ↑14 Pro 2018, 09:23
...luky mají délku 80 cm a sochy stejný rozměr, jako dochovaný originál. Tam vychází délka nátahu asi 27 cm. ...
Už som sa pýtal, ale nemáš nejakú referenciu, kde by sa dali nájsť tieto čísla? Celkom by ma to zaujímalo. Na nete som našiel nejaké nákresy, ale bez mierky. Medzi nimi bol aj jeden s fragmentami lukov, a jedným, ktorý bol dochovaný celý s dĺžkou podľa mierky asi 100cm (neviem presne, či to patrí ku tomu nálezu pažby). Zaujímave na ňom je to, že v strede je výrez z oboch strán, aby ho bolo možno vsadiť do užšieho výrezu na luk v pažbe. Takže hoci šírka výrezu pažby bola iba 3cm, pôvodný luk mohol byť o niečo širší, napr. 4cm a pod. Naviac ten luk vyzerá pomerne hrubý, podľa mierky asi 33mm.
Na těchhle kuších nemám mořené nic.
Tak to drevo potom vyšlo velice pekne. Ja sa moridlám nebránim, tie stredoveké kuše podľa toho čo som videl boli morené často, ak nie skoro vždy. Liehové moridlo nepoužívam ani ja, nevyzerá to dobre. Tie moridlá čo som robil sa ukázali byť ok, potom postnem keď dokončím rozrobenú kušu.
Inak nad zalepením viazania luku glejom som už premýšľal, akurát mám miernu obavu, aby sa po chvíli to lepidlo nevydrobilo, keďže glej nie je nijak extra pružný. Moderné lepidlo na drevo typu duvilax by asi fungovalo lepšie, ale ...
Napúšťať voskom som skúšal a zatiaľ sa mi to javí dobre. Akurát to musím ešte lepšie otestovať.
Na tvé kuše se silnými dřevěnými luky jsem zvědavý, čím je plánuješ napínat?
Aj ja

. Jednu som mal už provizórne zmontovanú a ťahal som ju zatiaľ iba jednoduchým heverom bez kladiek. Sila asi 260lbs (luk viď v historická lukostreľba - > kuše). Dúfam, že ju budem schopný natiahnúť jednoduchým opaskovým hákom

.
Potom mám rozrobený ešte jeden luk (so šľachami), cca 320lbs. To už si netrúfam prostým hákom a hľadal som niečo vhodné na strednú Európu, no našiel som buď iba opaskový hák alebo opaskový hák s kladkou a remeňom, alebo nemecký hever. Kľukový (anglický) hever (s kladkami alebo bez), ktorý bych preferoval alebo koziu nohu som videl iba na kušiach západoeurópskeho typu (a do systémov založených na šraube sa mi moc nechce). Takže skôr premýšľam nad tým, na akú kušu ten luk dám.
Nevieš o nejakom vyobrazení alebo náleze kľukového heveru na kuši stredoeurópskeho typu?
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain