jiljovský napsal: ↑04 Kvě 2019, 07:17
...teď rozestavěnej, kousek bude něco trochu jinýho...
Určite to postni, rád sa pozriem

.
Súhlasím, že laminát je v poriadku na terčovú streľbu, keď človek nepotrebuje vyvodzovať žiadne závery ohľadom efektivity týchto zbraní. Ale to je práve to, že mňa (hlavne poslednou dobou) veľmi zaujíma. Aké sú limity, efektivita a pod. Nemyslím, že je to v literatúre vyriešený problém, teda aspoň o tom neviem. Neviem o tom, že by napr. niekto dal rozumnú odpoveď na otázku aké silné kuše boli alebo aký bol ich typický dostrel.
jiljovský napsal: ↑04 Kvě 2019, 07:17
Kvůli nějakým testům, zjišťovat vlastnosti, průraznost, dostřel to taky nemá smysl vyrábět, to už všechno udělali v zahraničí.
Kto presne? Od Bichlera som kompozitné kuše samozrejme videl, no neviem o tom, že by robil nejaké experimenty a vyprodukoval napr. článok s výsledkami. Todeschini čo robí komerčne kuše s oceľovými lukmi imho musí robiť niečo blbě, pretože strieľajú dosť mizerne (súdiac s jeho videí testov na youtube a porovnaním s mojimi kušami).
A "rozumnú" kušu so silným dreveným lukom som dokonca ani nevidel. Moja neznalosť ma neospravedlňuje, takže rozhodne budem rád za referencie

.
Opotrebovanie a bezpečnosť je samozrejme iná vec. Momentálne sa ku tomu staviam pragmaticky, proste s tým treba počítať. Tiež si človek asi nekupuje topánky s tým, že ich bude nosiť do smrti a budú stále ako nové. Tak isto nemožno očakávať, že luk sa ohne 1000x a nijako sa to na ňom nijak neprejaví. Trvanlivosť je jedna z vecí, ktorú chcem tiež vyskúšať.
Inak niečo ďalšie rozrobené mám, uvidíme ako to vyjde

.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain