lasky napsal: ↑19 Pro 2019, 08:11
Hroty tam nejake boli.. fotil si?
Niečo tam bolo, ale hodne málo. Tu máš jeden zdobený:

- IMG_20191214_115221.resized.jpg (539.86 KiB) Zobrazeno 8973 x
A na šipkách ku kuše:

- IMG_20191214_115921.resized.jpg (649.42 KiB) Zobrazeno 8973 x
earendil napsal: ↑19 Pro 2019, 09:05
...Takže to má možná "předimenzované" špičky právě kvůli choulostivější konstrukci...
Ten luk má mierne hrubšie špice skôr kvôli tomu reflexu, aby ho počas používania nevyrovnalo. Nie je to na tých fotkách vidieť, ale ramená sa od rúčky dosť výrazne ztenšujú a na tom reflexu sú opäť mierne hrubšie, tak o 1-2mm. Tak podľa toho usudzujem. Zastrúhanie posledných pár cm pre výrobcu už asi nebolo dôležité.
Ten mierny nárast hrúbky na reflexnej časti špíc je vcelku prirodzený. I ja to tak robím na svojich "flámskych / burgundských" lukoch.
earendil napsal: ↑19 Pro 2019, 09:05
Už jsem víckrát uvažoval, zda má smysl že dělám špičky tak tenké, jak to dřevo snese. Šetřím tím váhu, ale vždy je to větší risk, než je nechat "bezpečně" tlusté (jako bývají na komerčně vyráběných lucích) a kolik váhy se vlastně ušetří?
Imho nemá zmysel ich robiť zbytočne tenké, ja ich robím tak, aby mi to sedelo na tiler. Napr. na tom poslednom brestovom 100lbs luku som špice nechal 12mm hrubé a tiler vyšiel trochu kruhovejší ako som pôvodne chcel. Keby chcem eliptickejší tiler až do špičiek, musel by som ramená mierne "podbrúsiť" oproti "ideálnemu" taperu. Hrúbka 11mm by bola preto lepšia, ale asi by nemalo moc zmysel ich ztenšiť na 10mm na posledných 3cm...
Na plochých lukoch o sile okolo 40lb mi tie špičky vychádzajú na 8-9mm, čo je už dosť málo, ale robím ich tak tenké práve kvôli tileru.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain