Vďaka

.
Ten prvý je tilerovaný ako warbow s mierne tuhším stredom. V strede má niečo ako 24x22mm, takže je to fakt páratko

. Tie ďalšie dva sú tilerované ako terčové luky, teda s rúčkou. Možno sa ti to nepáči, ale luk je citeľne stabilnejší pri výstrele. Inak sa dá rozmyslieť, že vhodne urobený luk s rúčkou má vyššiu účinnosť ako rovnako zaťažený luk bez nej. Ale nechce sa mi to diskutovať
Výhoda viacerých lamiel je obecne vyššia pevnosť. Pokiaľ dáš len backing na tyč a hodne tenký, môže sa stať, že ten backing neudrží slabé miesto, kde sú napr. porušené vlákna v tyči alebo hrča, a luk sa tam zlomí. Ak máš viacero vrstiev a hlavne z iných drevín, ich slabiny sa "vystredujú".
Naviac pokiaľ je luk zlepený vhodne, dá sa docieliť vyššia efektivita. Aby luk strieľal rýchlo, musí mať čím menšiu hmotnosť. Takže by mal byť z ľahkého a tuhého dreva. Avšak prax ukazuje, že takéto dreviny sú slabé, teda ľahko prasknú alebo zfretujú. Takže je výhodné dať takéto ľahké a tuhé drevo do jadra luku okolo neutrálnej zóny, kde príliš nepracuje. Naopak na back dať ťahovo pevné a elastické drevo a na brucho niečo pevné v tlaku. To už je každému jasné... Preto keď vidím luk s tenkým backingom z hickory a tenkým belly z lemonwood, pričom má hodne hrubé jadro z dreva ako ipe mi to príde, že výrobca moc nerozumie tomu čo robí. Keby je to purple heart alebo wengé, ktoré sú práve hodne tuhé (ale aj pomerne ťažké), ale nevydržia celkové namáhanie, tak sa to dá pochopiť. Lenže ipe vydrží aj ťahové aj tlakové namáhanie. Nie nadarmo sa nazýva pau d'arco (lukové drevo po portugalsky).
U týchto lukov som dal strednú vrstvu z osage, čo nie je ideálna voľba, ale mal som pár lamiel, ktoré bych inak nepoužil. Vyzerá to inak dobre. Ale je pravda, že je to o dosť práce naviac, hlavne ak máš taperované jadro. A použiješ 2x viac lepidla, čo pri cene epoxidu nie je zanedbateľné.
Mám v podstate hotový luk, kde mám dve jadrá, potom ho sem prihodím

. Ten je zlepený inteligentne, pri libráži 115lb 30" má len 850g. A je to raketa

.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain