dav1dMldc napsal: ↑19 Bře 2022, 19:26
Rešetliak prečisťujúci (rhamnus cathartica).
...
Tak som zvedavý ako to dopadne.
Už to nejak dopadlo

. Prvý luk z rešetliaku, z jednej polovičky menšej tyče, na mojich predošlých fotkách tej od slivky napravo.
Musím povedať, že drevo je to veľmi zaujímavé, ako štruktúrou tak i vlastnosťami. Po usušení mi drevo príde stredne ťažké a stredne tvrdé, teda aspoň tento kus. Zato je veľmi tuhé, asi najviac z našich drevín. Takže luk vyšiel tenučký, ľahký a dosť silný. Rozmerovo 180cm ntn, 28,2 x 23.1mm v strede a pri 30" má 75lb

. Váha iba 538g. Potiahol som ho až na 31", tilerovaný je teda na 30" náťah. Vyzerá, že drevo to celkom zvláda. Po vypnutí tetivy má mierny set, asi 1.5", ktorý sa časom zrovná na výrobný tvar.
Skúšal som ho aj cez chrono. S 38g šípmi išiel na 190ftps (58m/s), čo je raketa. Skúšal som s tými šípmi aj dostrel a dostal som sa na 215-220m v bezvetrí.
Drevo je farbou celkom podobné tisu, trochu bledšie, no zato má vysoký perleťový lesk. Osobne sa mi veľmi páči. Luk má asi 0.5cm beľového dreva, zbytok jadro.
K výrobe: zohnať tento materiál je značne náročné ako som už spomínal. Tiež pri sušení extrémne praská, viac ako slivka alebo hloh. Obsahuje preto veľa trhlín a iných kazov, s ktorým sa musí človek vysporiadať. Tiež je potrebné tyče hodne rovnať. Skúšal som ohýbanie v pare i suchým teplom a suchým teplom ide dobre. V pare zbytočne praská. Akurát má tendenciu sa skriviť naspäť pri tilerovaní. Tento luk som musel rovnať asi 30 razy

. Celkovo úsilie vynaložené na výrobu tohoto luku bolo minimálne dvojnásobné pri porovnaní s bežným drevom ako je brest alebo agát. Cena by mala odpovedať... Otázkou je teda, či sa to vyplatí, no zatiaľ môžem povedať, že má veľký potenciál. Je to asi najrýchlejší celodrevený luk v pomere na silu, aký som zatiaľ spravil.
Foto tu:
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... ltYmsxdlVB

- P9056734.JPG (381.98 KiB) Zobrazeno 1633 x

- P9056740.JPG (225.68 KiB) Zobrazeno 1633 x

- P9056750.JPG (292.81 KiB) Zobrazeno 1633 x

- P9056753.JPG (275.85 KiB) Zobrazeno 1633 x

- DSC_0024.jpg (1.87 MiB) Zobrazeno 1633 x
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain