šípka je skvelé drevo, luky z nej sú takmer nezničiteľné,
najsilnejší sa mi podaril 78lbs
trocha mojich skúseností s týmto drevom
-treba veľmi pomaly sušiť lebo rada praská
-kôru dať dole až po usušení
-drevo rýchlo nasáva vonkajšiu- vzdušnú vlhkosť a potom pri dosúšaní opäť praská
-pozor na drevokazné chrobáky, napádajú ju ako prvú... asi im veľmi chutí

-dá sa dobre rovnať teplom, aj pod parou (potom pomaly dosúšať) aj suchým (treba mať už dobre vysušené)
- v strede je taká pena podobne ako u bazy len tvrdšia, tú si netreba všímať, luk robiť tak ako keby tam nebola, netreba sa trápiť s tým že budem rezať na polovičku už aj tak dosť tenký kmienok.
- ak vzniknú praskliny nevadia ak sú na bruchu luku, na chrbte a bokoch už áno, tie sa zvyknú zväčšovať až môže dôjsť k zlomeniu.
praskliny na bruchu luku môžu byť, tam akosi nevadia luk poväčšine strieľa dobre aj naďalej, mal som luk ktorý po pár rokoch bol už tak popraskaný že už nebolo miesta kde bi nebolo praskliny a stále strieľal dobre, kus mi ho je ľúto lebo mi ho nakoniec ktosi ukradol

bol to dobrý luk..
- keďže šípka je tenká neskúšal som robiť ploché luky stále som robil okrúhle prierezy maximálne D prierez, a vydrží to bez vzniku fretov
Zo šípokového dreva sa dajú urobiť rýchle survival luky. že som v lese a tri hodiny chcem loviť zver,
- surovú vetvu treba hneď ošúpať nechať na slnku trocha obschnúť, potom trocha opracovať brucho, a tak dosušiť nad ohňom, praskliny potom vzniknú prevažne na bruchu čo nevadí, potom už len dokončiť, najsilnejší takto vyrobený luk mal asi 50lbs výkonom síce neohúri ale dá sa ním už dobre a nebezpečne strieľať

povedal by som že je to jediné európske drevo z ktorého sa dá urobiť narýchlo luk ktorý bude naozaj funkčný, za tak krátky čas