Herbář
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
-
Re: Herbář
No tak to zkusím zapracovat včetně suků. Vypadá to minimálně zajímavě. Mám teď v rozpracování plochý luk z ořešáku vlašského. Tam jsou taky zajímavý útvary.
Posílám fotky tisu kde nevim, jestli to mám kvuli sušení ještě vzít na čtvrtiny....
Posílám fotky tisu kde nevim, jestli to mám kvuli sušení ještě vzít na čtvrtiny....
- Přílohy
-
- Trochu prohnutý a do vrtule asi o 5cm
- 20181113_055808.jpg (2.48 MiB) Zobrazeno 8760 x
-
- Tis dneska ráno otevřený. Jako kniha...
- 20181113_055829.jpg (2.6 MiB) Zobrazeno 8760 x
-
- 20181113_055602.jpg (2.51 MiB) Zobrazeno 8760 x
-
- 20181113_054742.jpg (2.13 MiB) Zobrazeno 8760 x
To dřevo nevypadá špatně.
Ono kdyby jsi ty některé tyče nabídl nějakému lukaři, možná by měl i zájem.
V reálu na té fotce to vypadá spíše jako průměr 10cm, ale možná je to jen ten tenčí konec.
Teoreticky lze z půlky takového kmínku udělat i 2 tyče, ale riskuješ že při nepovedeném štípnutí třeba z toho nebudeš mít ani jednu.
... v tom případě bych já opracoval boky tyče, a jestli je tam dost materiálu na 2 luky, tak bych to řízl na pásovce.
Ono kdyby jsi ty některé tyče nabídl nějakému lukaři, možná by měl i zájem.
V reálu na té fotce to vypadá spíše jako průměr 10cm, ale možná je to jen ten tenčí konec.
Teoreticky lze z půlky takového kmínku udělat i 2 tyče, ale riskuješ že při nepovedeném štípnutí třeba z toho nebudeš mít ani jednu.
... v tom případě bych já opracoval boky tyče, a jestli je tam dost materiálu na 2 luky, tak bych to řízl na pásovce.

-
Zkusím to rozměřit jak to vychází. Podle toho budu postupovat. Už jsem zkoušel nedávno nabídnout, ten lukař mi řekl, že s tisem nemá zkušenosti. No comment...
Na rovinu, ten špatný lukař jsem byl já

-
A jé je , tak to nebylo moc ode mě kulantní. Teď už by se chtělo ti ten klacek nechat gratis. Jako omluvu.
Faktem je, že tis je přece jenom chraněný strom a na sériovou výrobu se s ním nedá počítat.
Faktem je, že tis je přece jenom chraněný strom a na sériovou výrobu se s ním nedá počítat.
To ne, ale někdy se stavím, jak jsem psal, možná s něčím poradím a možná něco koupím
Jsou lukaři co mají přísun tisu až nezdravě vysoký.

Hmmm ... Oldřichu, mne jsi určitě taky někdy nasmrt urazil - dozajista by to spravilo pár tyčí tisu.
Ne, teď vážně. Pokud bys měl co nabídnou, tak bych se i kouknul.
Můžeš odpovědět klidně do SZ.
Díky

Ne, teď vážně. Pokud bys měl co nabídnou, tak bych se i kouknul.
Můžeš odpovědět klidně do SZ.
Díky
Tis vyzerá podľa mňa dobre, hlavne pomer letného/jarného dreva. Odporúčam neštiepať, nechal bych ho sušiť v kôre celú polovicu, aby sa neskrútila. Potom rozrezať na poli cez stred na dva slabšie luky. Dva silnejšie asi nevyjdu, no musel bych to mať v rukách.
Skôr ma štve, že ho zbytočne kazia svojimi fušerskými výrobkami ako pán kečup...
A na čo by ti bol?

Skôr ma štve, že ho zbytočne kazia svojimi fušerskými výrobkami ako pán kečup...
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
- lasky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A9movick%C3%BD_tis
Tis ve Vilémovicích bývá označován jako nejstarší tis střední Evropy[6], nejstarší strom České republiky[7] nebo nejstarší strom střední Evropy.[8][9] Není ale známo, že by byla provedena odborná analýza věku, nebo doc
Tis ve Vilémovicích bývá označován jako nejstarší tis střední Evropy[6], nejstarší strom České republiky[7] nebo nejstarší strom střední Evropy.[8][9] Není ale známo, že by byla provedena odborná analýza věku, nebo doc
Hezký Lasky,
ale nejdu do toho, je to docela daleko a navíc sukovaté se spoustou větvema.
.....

ale nejdu do toho, je to docela daleko a navíc sukovaté se spoustou větvema.
.....

- lasky
poklikaj a najdes tam aj ine odkazy na najstarsie tisy. myslim ze aspon za pohlad ak pojdes okolo by to stalo.
Rešetliak prečisťujúci (rhamnus cathartica).
Už dlho som ho chcel zohnať, pretože som videl z neho pár veľmi pekných lukov, no nemohol som ho nájsť. A potom som naň tak-nejak zabudol až doteraz. Objavil som náhodou zmienku v herbári zo 16.st, že jeho drevo sa používa na luky (spomenuté je to v ňom i u tisu a laburna). Tak ma to motivovalo a vydal som sa ho hľadať. Podarilo sa a tu je výsledok.
Inak stromy sú to zväčša malé a veľmi krivé, asi ako hloh. Tiež dosť hrčaté. Rastie roztrúsene a naviac sa kôrou hodne podobá na slivku, resp. čerešňu, takže sa aj ťažko pozná. Listy má zas ako hruška alebo svíb. Priamo strom sa dá jednoznačne identifikovať pomocou oranžového lyka, v ktorom sú biele "vlasy" (viď foto).
Drevo je zaujímavé - jadro oranžovej farby (podobnej tisu), beľ perleťová. Je vláknité, tvrdé a pomerne ťažké (odhadom okolo sg 0.7?). Štruktúrou docela unikátne. Na luky som ho ešte neskúšal, toto sú moje prvé tyče. Tak som zvedavý ako to dopadne.
Ostatní môžu pozháňať a skúsiť tiež.
Na fotkách je úplne vľavo (reps. vpravo) jedna divá slivka pre porovnanie.
Už dlho som ho chcel zohnať, pretože som videl z neho pár veľmi pekných lukov, no nemohol som ho nájsť. A potom som naň tak-nejak zabudol až doteraz. Objavil som náhodou zmienku v herbári zo 16.st, že jeho drevo sa používa na luky (spomenuté je to v ňom i u tisu a laburna). Tak ma to motivovalo a vydal som sa ho hľadať. Podarilo sa a tu je výsledok.
Inak stromy sú to zväčša malé a veľmi krivé, asi ako hloh. Tiež dosť hrčaté. Rastie roztrúsene a naviac sa kôrou hodne podobá na slivku, resp. čerešňu, takže sa aj ťažko pozná. Listy má zas ako hruška alebo svíb. Priamo strom sa dá jednoznačne identifikovať pomocou oranžového lyka, v ktorom sú biele "vlasy" (viď foto).
Drevo je zaujímavé - jadro oranžovej farby (podobnej tisu), beľ perleťová. Je vláknité, tvrdé a pomerne ťažké (odhadom okolo sg 0.7?). Štruktúrou docela unikátne. Na luky som ho ešte neskúšal, toto sú moje prvé tyče. Tak som zvedavý ako to dopadne.
Ostatní môžu pozháňať a skúsiť tiež.

Na fotkách je úplne vľavo (reps. vpravo) jedna divá slivka pre porovnanie.
Mark Twain
Mark Twain
Ešte prierezy.
So slivkou:
So slivkou:
Mark Twain
Mark Twain