Ludia. mam taky ambiciozny plan spravit si kompozitny luk. (slachy, drevo, rohovina). slachy mam, neviem sice ci dost aj rohovina je na ceste. ale podcenil som drevo

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Necháš na bruchu okolo hrče trochu viac dreva. Je to potom náročnejšie na opracovanie, ale na niektorých devinách je doslova nevyhnutné (ako napr. svíb). Potom brucho luku vyzerá nejak takto:
na 50lb luk ti kľudne bude stačiť aj 50-60g šliach, ak dodržíš patričné dĺžky, šírky a hrúbky ramien, teda dreva a rohu.legolas380 napsal: ↑22 Dub 2020, 20:33no ked urobis drazky tak mas vacsiu kontaktnu plochu pre lepidlo. pozeram to a nasiel som rozne rezy aj ake ako vravis ty. v tom pripade tie drazky ale asi nebudu moc hlboke
https://www.google.com/search?q=hornbow ... oCsIhzFGPM
no trosku som to prepocital a vychadza mi to cca 150g na cely luk (i ked som sa docital ze by stacilo tak 100- teraz som v takej faze teorie..). ja by som chcel presne daco take ako ty 45-50.
Ak budeš mať Dávid čas mohol by si ten tvoj hornbow nafotiť, aspoň pre zaujímavosť a inšpiráciu. Aký máš prierez ramena? Riešil si zaobľovanie dreva a vydlabávanie rohu?dav1dMldc napsal: ↑23 Dub 2020, 00:25Čosa týka kompozitov, môžete založiť zvlášť vlákno. Na škodu to nebude...
Ja mám rozrobený tiež jeden kompozit. Už dva roky... stále niet času ho dorobiť a obecne to trvá dlho. Snáď sa čoskoro podarí, potom pošlem foto a popis na inšpiráciu pokiaľ ho nerozlámem. Minulý rok som ho testoval. Zatiaľ asi 90lb 30", tento rok som naň dal iba tetivu a odskúšal ho, či je ok. Lepím kôru...
Hlavne odporúčam robiť luk slabší a nepreháňať to s reflexom. Na začiatok najjednoduchší mne príde starý typ mongolského luku (7-10st.) typu Žargalat, Čonok Ul, Omnogov a pod.
Drážky sa pôvodne vyplňovali lepidlom, nezapadali presne do seba. Pár rozrezaných historických lukov som už videl. Najmä tureckých a manchu, ale videl som i mughala, korejca a pod. Ani v jednom tie drážky neboli presné.
Niekto šľachy váži, mne osobne príde lepšie ich nalepiť určitú hrúbku (to napr. diskutuje Taybugha v Saracen archery). Napr. na tom rozrobenom kompozitnom luku mám 5mm šliach, ale je to silný luk. Na 40-50lb luk by malo stačiť 3-4mm bez problémov. Na tureckých lukoch bolo dokonca ešte menej, cca 2mm v strede profilu (na hranách bolo viac). Naopak, na stredovekých stredoeurópskych kompozitných lukoch na kuše bolo až do 20mm šliach. Ja mám na jednom lepenom luku z jaseňa a tisu na kušu cca 7-8mm šliach a pridalo mu to asi 170lb(teraz má 400lb).
Pokiaľ nemáte, odporúčam kúpiť knihu od Adama Karpowitza. Stojí za to prečítať.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host