Doutnákové zbraně - konec používání

Odpovědět
Nigel West Dickens

Doutnákové zbraně - konec používání

Příspěvek od Nigel West Dickens » 06 Srp 2023, 14:00

Napadly mě tyto otázky:
1 Ve které době se naposledy hromadně použily doutnákové pušky v bitvě? Je mi jasné, že ve 30. leté válce byly doutnákové zámky nejrozšířenější a asi nejvíc používané. Ale kdy jejich éra skončila? Napadl mě rok 1722, kdy se do rakouské armády dostává křesadlová Ordinare flinta, která měla jednotné rozměry, ráži apod. Ale určitě to nebyl rok, kdy by ze dne na den skončily doutnákovky. A co třeba bitva u Poltavy? Byly tam ještě doutnákový muškety nebo už ne?

2. Kdy zhruba se začínají objevovat doutnákový muškety s klasickou spouští? - Předtím byly s takovou tou pákou bez lučíku - podobně jako u starých kuší. Ale ve které době se plus minus začaly objevovat s lučíkem a jazýčkovou spouští?

3. Na jakou vzdálenost se reálně dá trefit terč velikosti člověka s lancknechtskou arkebuzou? Jistě někdo z Vás zkoušel ostré střelby na střelnici a ne jen s hajzlpapírem, ale i poctivým olovem. Takže řekněme, je možné trefit se s arkebuzou do mezinárodního pistolového terče (neřeším desítky, osmičky atd - prostě trefa do toho terče jako do papíru - kamkoliv) na 50 metrů, 100 metrů? Samozejmě za předpokladu dobře utěsněné střely v hlavni.
A co s dlouhou doutnákovou mušketou? Na jakou njevětší dálku jste se trefili při mířené střelbě? - bavíme se o hladké hlavni bez drážek.

Téma jsem založil na tomto fóru, které zdá se mi již je částečně mrtvé.... ale je to asi přirozený vývoj, neboť na střelectví.cz, kam jsem dřív hodně chodil, je to s návštěvností podobné. Ale doutnákové zbraně tam lidé moc neznají, tak se ptám tady a třeba někdo alespoň částečně rozumný, střízlivý a znalý věci mi odpoví. Děkuji

Odpovědět

Vrátit se na “Palné zbraně”