Já bych ty rukávy nechal tak, jak jsou. U doubletů z 15. stol. se sice vidí velmi často rukávy nasazené blíže ke krku, ale z uživatelského hlediska to stěží hrálo nějakou roli. Momentálně si vybavuji jeden dochovaný vycpávaný kabátec z pokročilého 15. stol., který má rukávy nasazené ještě níže. V 16. stol. jsou nízko přišité rukávy u doubletů běžné, ani tehdy však zcela jistě nešlo o jediný typ střihuPatejl07 napsal:O těch rukávech vím a nějakou dobu už se hecuji, že to předělám, ale moc se mi do toho nechce...
Tenhle:Almon napsal:Brodane zajimalo by me ktery dochovany 15tkovy kabatec mas na mysli. Muzes sem dat odkaz? Diky.
Tak v tomhle jsem nevinněVarpulis napsal:Dovolil by som si poznamenať, že ide predsa len o jacket, čo je iný druh odevu. U jacketu je rukáv voľnejší ako u doubletu a dovoľuje väčšiu voľnosť pohybu rúk.
Ten rukav co zminujes je tohle:Galion napsal:Neměl bys některej obrázek těch 16.kových doubletuů? Se přiznám, že vsazování rukávu je pro mě vždycky mor, zdaleka ne vždycky mi to vyjde. U knechta jsem vsadil rukáv na ramenní kloub, ale rukávy jsou hodně široký, takže to je bez problému. U kabátu jsem je dal podobně, ale jdou víc dolů, takže docela táhnou. Karel z Blois má na prošívce takovou střihovou složitost, že se tomu až věřit nechce. Já na prošívce mám rukávy vsazený hodně ke krku. Na některých doubletech 15.st. jsou vidět pukliny v podpaždí. Takže jo, možností je mtaky, ale musí to fungovat.
A tak mě jen zajímá, jak je to u těch co zmiňuješ, co tam bude za vychytávku.
Mne šila kostým landsknechta Míša Rozsívalová (ateliér Ogg, Plzeň), která má i super knihu s detaily šestnáctkových kostýmů.Galion napsal:Neměl bys některej obrázek těch 16.kových doubletuů? ....A tak mě jen zajímá, jak je to u těch co zmiňuješ, co tam bude za vychytávku.
To že máme pro 15. století málo originálů ještě neznamená, že můžeme vycházet z doubletů pro 16. století. To už je úplně jiná móda. Ono s tím vsazením rukávů to není až tak úplně jasné, protože většinou je skrytý pod kabátcem a jistě existovala celá řada střihových variant, ale ty co jsou vidět, tak mají rukávy vsazané za ramení kloub. A obrazové doklady z 15. stoletá na hluboko vsazené rukávy rozhodně máme. Doplňte případně mou nevědomost ale nějaké patnáctkové doklady o přepadlých ramenech jsem na obrazech prostě nenašel. A navíc vycházím z předpokladu a zkušenosti, že pod vypasovaným kabátcem s hluboko vsazenými rukávy je potřeba mít doublet stejné konstrukce, jinak to dost výrazně omezuje pohyblivost.Broďan napsal:Tak v tomhle jsem nevinně. Ano, tento kabátec nesouvisí s tématem a obrázek jsem sem dal pouze jako odpověď na Almonův dotaz.
Našití rukávu za ramenní kloub je u vypasovaných doubletů asi dobrým řešením, ale určitě ne jediným. U doubletů ze 16. stol. bývá tato myšlenka "funkčnosti" jaksi pomíjena, protože jsou rukávy zhusta přišívány hodně nízko. Tady to kromě obrázků můžeme doložit i značným množstvím dochovaných originálů, které pro 15. stol. bohužel chybí.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti