Festival kuchyní na Libušíně

Oficiální fórum akce Libušín. Veřejná diskuse.
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od melkel » 23 Ún 2012, 12:31

S potěšením vás můžeme nabídnout účast v další libušínské zábavě - festivalu kuchyní. Pokud máte kuchyni, která splňuje požadavky koukatelného minima, budeme rádi, když se přihlásíte. O co se jedná?
Na jednom místě areálu soustředíme všechny kuchyně, každá z nich bude vařit pokrmy zapadající do jejich datace. Před bitvou vyhlásíme nejúspěšnější kuchařský tým, kterému předáme putovní trofej.

Základní uspořádání kuchyní:
- kuchyně musí být otevřena pro diváky v sobotu 21. 4. od 12 do 15 hodin
- všechny kuchyně soustředěny na jednom místě, poblíž bitevního pole
- společný zásobovací stan, kolem něj nějak rozumně rozmístěné kuchyně, přístupné pro diváky maximálně ze 2 stran, každá parcela oddělená provazem, aby tam diváci nemohli lézt
- zajistíme vodu, palivové dřevo, ohraničení prostranství, možnost mytí rukou a nádobí
- ochutnávky diváci přijímají dobrovolně, na vlastní nebezpečí
- platby diváků dobrovolné, každé kuchyni zvlášť
- organizátoři zajistí malé plastové misky a lžíce/vidličky, aby bylo do čejho ochutnávky dávat

Podmínky:
- každá kuchyně si zajišťuje suroviny sama, budeme hlídat jejich historičnost, ale jen na rozumné úrovni (např. nebudeme trvat na žluté karotce, nevadí nám uzeniny s rychlosolí a pod.)
- každá kuchyně předem oznámí recepty, podle kterých chce vařit (kvůli zabránění několikanásobného vyvařování placek)
- recept/y musí oporu v historii - zmínku o pokrmu v kronice (kančí oháňka biskupa Šebíře), zapsání v nějaké historické kuchařské knize a pod.
- organizátoři každé kuchyni poskytnou příspěvek na suroviny, vybrané peníze od diváků kuchařům zůstávají. Výše příspěvku je zatím diskutovaná,
- každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
- pokud možno u všech surovin, ale určitě u surovin podléhajícíh zkáze (maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, vejce a pod.) mít doklad o původu (účtenku :-)) jako potvrzení, že se nejedná o surovinu z domácího chovu
- platí pravidlo KM - tedy pohledová datovatelnost kuchyně a vzhledu použitých nástrojů, oděvu a pod. Nehistorické pomůcky, obaly a pod. musí být skryty zraku diváka.

Organizace
- s odbornou stránkou věcci nám pomáhá Mračidlo, organizátorka festivalu dobové kuchyně na hradě Šelmberk
- technické zajištění a to, co nám přikáže, má na starosti organizační tým
- přihlášky posílejte prosím sem, nebo na mail registrace@libusin.info s předmětem "Festival kuchyní".

Kateřina
Příspěvky: 122
Registrován: 14 Črc 2008, 16:24

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Kateřina » 24 Ún 2012, 19:57

melkel napsal: - každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
Všechno celkem v pohodě až na dvě výše vybrané věci:

Ad porce
Je nějaká představa o velikosti porce?
Pokud by to mělo být 50 "normoporcí" např. kvalitní polévky, pak se bude jednat, i přes příspěvek pořadatelů, o poměrně nákladnou záležitost.
S vybíráním dobrovolných příspěvků při ochutnávkách nemáme zrovna nejlepší zkušenost - a to ani v případech, kdy se jedná o skutečně dobové (a tedy běžné populaci neznámé) pokrmy.
Nabo je myšlena malá porce, jaké se podávají při komerčních ochutnávkách?

Ad "Průkaz pro pracovníka v potravinářství" (zdravotní průkaz)
Poplatek za průkaz se pohybuje ve výši 150.- Kč až 600.- Kč (je to lékař od lékaře; můj praktik za něj např. vybírá 400.- Kč).
Je nezbytně nutné otevírat ochutnávku v rámci soutěže kuchyní divákům, jestliže to sebou nese takový jednorázový vícenáklad?

richardrg
Příspěvky: 105
Registrován: 04 Črv 2008, 12:51

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od richardrg » 25 Ún 2012, 14:55

Jen pro jistotu, na jednom místě budou, předpokládám, soustředěny pouze kuchyně, které se zúčastní soutěže. Ostatní mohou zůstat na svých tábořištích. Je to tak správně?

Avatar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1064
Registrován: 24 Lis 2008, 12:07
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Maršálek » 26 Ún 2012, 21:36

richardrg napsal:Jen pro jistotu, na jednom místě budou, předpokládám, soustředěny pouze kuchyně, které se zúčastní soutěže. Ostatní mohou zůstat na svých tábořištích. Je to tak správně?

Přesně tak, neúčastnící se kuhyně v tábořištích si jedou podle vlastních pravidel ;)

melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od melkel » 27 Ún 2012, 10:45

Kateřina napsal: Ad porce
Je nějaká představa o velikosti porce?
Pokud by to mělo být 50 "normoporcí" např. kvalitní polévky, pak se bude jednat, i přes příspěvek pořadatelů, o poměrně nákladnou záležitost.
S vybíráním dobrovolných příspěvků při ochutnávkách nemáme zrovna nejlepší zkušenost - a to ani v případech, kdy se jedná o skutečně dobové (a tedy běžné populaci neznámé) pokrmy.
Nabo je myšlena malá porce, jaké se podávají při komerčních ochutnávkách?
Je myšlena standardní porce - důvodem je, abychom zdůraznili nutnost mít kuchyni, ne pětilitrový kotlík.
Ad ochutnávky - Mračidlo s tím má zkušenosti, dle jejího vyjádření je tento model samofinancující se. Ochutnávkou je samozřejmě myšleno malé množství pokrmu.
Kateřina napsal:Ad "Průkaz pro pracovníka v potravinářství" (zdravotní průkaz)
Poplatek za průkaz se pohybuje ve výši 150.- Kč až 600.- Kč (je to lékař od lékaře; můj praktik za něj např. vybírá 400.- Kč).
Je nezbytně nutné otevírat ochutnávku v rámci soutěže kuchyní divákům, jestliže to sebou nese takový jednorázový vícenáklad?
Ano, po dotazu na hygieně na tom musíme trvat.
Ad otevření divákům - pokud chceme divákům nabídnout ukázku středověké kuchyně, nemůže to být jen pohled.

Kateřina
Příspěvky: 122
Registrován: 14 Črc 2008, 16:24

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Kateřina » 27 Ún 2012, 11:44

Děkuji

Mračidlo
Příspěvky: 14
Registrován: 22 Dub 2009, 14:10

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Mračidlo » 28 Ún 2012, 18:01

Add dobrovolné příspěvky... nám se to (k našemu velkému úžasu) docela osvědčilo. Je ale samozřejmě třeba "dohlédnout" na obnos sypaný do mystičky a náležitě okomentovat pokud se mi nezdá dosti tučný :blackeye:
Ale pokud organizační tým finančně podpoří nákup surovin, nevidím na straně kuchařů žádné zásadní riziko.

Mračidlo
Příspěvky: 14
Registrován: 22 Dub 2009, 14:10

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Mračidlo » 28 Ún 2012, 19:06

Mračidlo napsal:Add dobrovolné příspěvky... nám se to (k našemu velkému úžasu) docela osvědčilo. Je ale samozřejmě třeba "dohlédnout" na obnos sypaný do mystičky a náležitě okomentovat pokud se mi nezdá dosti tučný :blackeye:
Ale pokud organizační tým finančně podpoří nákup surovin, nevidím na straně kuchařů žádné zásadní riziko.
...mystičky od slova mystický...asi proto to funguje :p

Mračidlo
Příspěvky: 14
Registrován: 22 Dub 2009, 14:10

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Mračidlo » 24 Dub 2012, 13:03

Zdravím a pozdravuji. Chtěla bych touto cestou poděkovat organizátorům (a především Melkelovi) za naprosto ojediněle vstřícný přístup stran prostoru, dřeva a všeho. Festival z toho sice nakonec nebyl, ale beru to tak, že jsme letos provedli průzkum bojem a příště se to třeba povede v širším měřítku.
Pro představu a snad i rozptýlení obav z finančního rizika spojeného s dobrovolností příspěvků za ochutnávky předkládám hrubou bilanci. „Rozdali“ jsme cca 10litrů cibulové polévky, 20litrů vepřového na jablkách, sladkých chlebových šišek nepočítaně (zadělávalo se nejmíň na 4x z cca 6kg chlebové střídky), k tomu jsme utloukli máslo ze 4litrů smetany, a dávali košt Ypocrasu (padly 3l), šalvějového vína(2l) a medoviny s chmelem (2l).
Celkové náklady na suroviny vyšly i s alkoholem a medem na cca 4500,-kč a vybrali jsme cca 6000,- což pokrylo pobyt a večerní kýtu pro těch cca 8 lidí a pár přátel, kteří přidali ruce k dílu.
Kéž by bohové stáli takhle při nás i na naší srpnové akci na Šelmberku :)
Takže ještě jednou díky a příští rok znovu, více a lépe.

Avatar uživatele
Pohrobek
Příspěvky: 24
Registrován: 05 Dub 2012, 15:44
SHŠ: Hradecký Dvůr Elišky Rejčky

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Pohrobek » 24 Dub 2012, 13:06

nemáte zač.,.... mě tedy od Vás moc chutnalo, a to bylinkové máslo nemělo chybu....
Michal ze Záběhlic, panoš Pána z Lomnice

+ IN . HOC . SIGNO . VINCES +

Mračidlo
Příspěvky: 14
Registrován: 22 Dub 2009, 14:10

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Mračidlo » 24 Dub 2012, 13:15

Díky :) říkáme tomu "samožerka" a zvlášť to čerstvě tlučené má grády... Chuť, co vám v reklamě jenom slíbí :D

Avatar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1064
Registrován: 24 Lis 2008, 12:07
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Maršálek » 24 Dub 2012, 13:57

Jste hvězdy :thumbup: Bylo mi potěšením, mít vás u svého tábora. Až mně mrzí, že jsem jako org neměl čas ochutnat.

melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od melkel » 24 Dub 2012, 15:13

Mračidlo, díky moc, byli jste dokonalí. Příště se na vás určitě obrátíme znovu.

Avatar uživatele
Spakona
Příspěvky: 406
Registrován: 15 Ún 2009, 16:24

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Spakona » 25 Dub 2012, 11:19

máslo bylo luxusní a prckům strašně chutnaly sladké šišky :)
a na Šelmberk se nám doufám podaří zase alespoň podívat :)
bezprizorní a všudypřítomná, rustikálně upřímná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.

Mračidlo
Příspěvky: 14
Registrován: 22 Dub 2009, 14:10

Re: Festival kuchyní na Libušíně

Příspěvek od Mračidlo » 25 Dub 2012, 11:30

Milostivá, Vás bychom si klidně dovolili i angažovat :p
Mlsouni a žrouti jsou nejlepší kuchaři :thumbup:

Odpovědět

Vrátit se na “Libušín”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti