Festival kuchyní na Libušíně
Odeslal: 23 Ún 2012, 12:31
S potěšením vás můžeme nabídnout účast v další libušínské zábavě - festivalu kuchyní. Pokud máte kuchyni, která splňuje požadavky koukatelného minima, budeme rádi, když se přihlásíte. O co se jedná?
Na jednom místě areálu soustředíme všechny kuchyně, každá z nich bude vařit pokrmy zapadající do jejich datace. Před bitvou vyhlásíme nejúspěšnější kuchařský tým, kterému předáme putovní trofej.
Základní uspořádání kuchyní:
- kuchyně musí být otevřena pro diváky v sobotu 21. 4. od 12 do 15 hodin
- všechny kuchyně soustředěny na jednom místě, poblíž bitevního pole
- společný zásobovací stan, kolem něj nějak rozumně rozmístěné kuchyně, přístupné pro diváky maximálně ze 2 stran, každá parcela oddělená provazem, aby tam diváci nemohli lézt
- zajistíme vodu, palivové dřevo, ohraničení prostranství, možnost mytí rukou a nádobí
- ochutnávky diváci přijímají dobrovolně, na vlastní nebezpečí
- platby diváků dobrovolné, každé kuchyni zvlášť
- organizátoři zajistí malé plastové misky a lžíce/vidličky, aby bylo do čejho ochutnávky dávat
Podmínky:
- každá kuchyně si zajišťuje suroviny sama, budeme hlídat jejich historičnost, ale jen na rozumné úrovni (např. nebudeme trvat na žluté karotce, nevadí nám uzeniny s rychlosolí a pod.)
- každá kuchyně předem oznámí recepty, podle kterých chce vařit (kvůli zabránění několikanásobného vyvařování placek)
- recept/y musí oporu v historii - zmínku o pokrmu v kronice (kančí oháňka biskupa Šebíře), zapsání v nějaké historické kuchařské knize a pod.
- organizátoři každé kuchyni poskytnou příspěvek na suroviny, vybrané peníze od diváků kuchařům zůstávají. Výše příspěvku je zatím diskutovaná,
- každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
- pokud možno u všech surovin, ale určitě u surovin podléhajícíh zkáze (maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, vejce a pod.) mít doklad o původu (účtenku ) jako potvrzení, že se nejedná o surovinu z domácího chovu
- platí pravidlo KM - tedy pohledová datovatelnost kuchyně a vzhledu použitých nástrojů, oděvu a pod. Nehistorické pomůcky, obaly a pod. musí být skryty zraku diváka.
Organizace
- s odbornou stránkou věcci nám pomáhá Mračidlo, organizátorka festivalu dobové kuchyně na hradě Šelmberk
- technické zajištění a to, co nám přikáže, má na starosti organizační tým
- přihlášky posílejte prosím sem, nebo na mail registrace@libusin.info s předmětem "Festival kuchyní".
Na jednom místě areálu soustředíme všechny kuchyně, každá z nich bude vařit pokrmy zapadající do jejich datace. Před bitvou vyhlásíme nejúspěšnější kuchařský tým, kterému předáme putovní trofej.
Základní uspořádání kuchyní:
- kuchyně musí být otevřena pro diváky v sobotu 21. 4. od 12 do 15 hodin
- všechny kuchyně soustředěny na jednom místě, poblíž bitevního pole
- společný zásobovací stan, kolem něj nějak rozumně rozmístěné kuchyně, přístupné pro diváky maximálně ze 2 stran, každá parcela oddělená provazem, aby tam diváci nemohli lézt
- zajistíme vodu, palivové dřevo, ohraničení prostranství, možnost mytí rukou a nádobí
- ochutnávky diváci přijímají dobrovolně, na vlastní nebezpečí
- platby diváků dobrovolné, každé kuchyni zvlášť
- organizátoři zajistí malé plastové misky a lžíce/vidličky, aby bylo do čejho ochutnávky dávat
Podmínky:
- každá kuchyně si zajišťuje suroviny sama, budeme hlídat jejich historičnost, ale jen na rozumné úrovni (např. nebudeme trvat na žluté karotce, nevadí nám uzeniny s rychlosolí a pod.)
- každá kuchyně předem oznámí recepty, podle kterých chce vařit (kvůli zabránění několikanásobného vyvařování placek)
- recept/y musí oporu v historii - zmínku o pokrmu v kronice (kančí oháňka biskupa Šebíře), zapsání v nějaké historické kuchařské knize a pod.
- organizátoři každé kuchyni poskytnou příspěvek na suroviny, vybrané peníze od diváků kuchařům zůstávají. Výše příspěvku je zatím diskutovaná,
- každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
- pokud možno u všech surovin, ale určitě u surovin podléhajícíh zkáze (maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, vejce a pod.) mít doklad o původu (účtenku ) jako potvrzení, že se nejedná o surovinu z domácího chovu
- platí pravidlo KM - tedy pohledová datovatelnost kuchyně a vzhledu použitých nástrojů, oděvu a pod. Nehistorické pomůcky, obaly a pod. musí být skryty zraku diváka.
Organizace
- s odbornou stránkou věcci nám pomáhá Mračidlo, organizátorka festivalu dobové kuchyně na hradě Šelmberk
- technické zajištění a to, co nám přikáže, má na starosti organizační tým
- přihlášky posílejte prosím sem, nebo na mail registrace@libusin.info s předmětem "Festival kuchyní".