Grum napsal:
Alistaire - u té výroby si nejsem jistý, ale s tím zkoušením - bylo mi to přímo řečeno ve zkušebně panem Slaninou a ještě to bylo napsané v nějakém dodatku k té čsn normě o zkoušení zbraní. S tím, že se to asi vztahuje ke zbraním s těmito "primitivními" spušťadly, kde opravdu těžko měřit nějaké veličiny (kde přesně třeba měřit na "jazýčku spouště" odpor?:)

ale ty usilovně pleteš dohromady dvě nepříliš související věci

Tormentaci (tedy tlakovou zkoušku hlavně ), a zkoušení a typování funkce zbraně jako takové.
alistaire napsal: Ad1) v zákonné normě i prováděcím předpisu je jasně uvedeno, že musí být pažba a iniciační zařízení. To že kusové ověření občas puškařovi udělají jen na hlaveň je jiná věc.
Tohle platí, v podstatě to potvrzuješ, ale motáš ty věci dohromady, BTW já ty normy četl.
Pro tormentaci hlavně má být hlaveň vybavena pažbou a iniciačním zařízením. (tečka). Že si to po dohodě upnou do kozy raději bez pažby, a odpálí to elektrikou je jejich věc.
Nikde nepíšu o pádových zkouškách, odporu spouště a podobně, což s historickými zbraněmi a replikami vůbec nesouvisí. To, že je zkušebna mimochodem také dělá (např. při typových zkouškách zbraní atd.) je zcela jiná věc.
Grum napsal:Ale na stranu třetí, jsem taky jen amatér a teoretik, novému poznání se nebráním. (třeba to, že samotná výroba zbraně není přestupkem mě překvapuje.. a těší)
Luk s nátahem vyšším jak 150N (15 kg cca 30Lbs) je taky zbraň kategorie D.
Věci děláš krásný. Tak si k tomu ještě něco přečti (ty normy pro tormentace replik a hist. zbraní jsou dvě, každá stojí asi 150 nebo 200Kč...), ať to máš komplet.
Aplikovat útržkovitá sdělení bez znalosti kontextu je cesta do pekel.