hele, já jako nechci kazit ryzí nadšení z objevování objeveného... ale zas na druhou stranu mi to nedá, neušetřit někomu čas tím, na čem jsem se historicky "vydrbal"...
Radime, ty drátová očka jsi viděl na originálech kde? Ptám se proto, že zalitá očka této velikosti docela ochotně upadávají. Mám odlito pěkných pár desítek kil rybářských olůvek a cajků, kde se s tím pracuje... kamarádi mají zkušenosti i s knoflíky, takové které popisuji, proto se do prověřených "průserových" akcí nepouštím
oni to tehdy taky věděli, proto používali na celocínové knoflíky metodu buď vloženého očka se stejného materiálu (o tom vím ale dost málo, defakto jeden obrázek),
nebo dělené formy ze tří částí. Asi častěji. Všechny knoflíky co jsem viděl jsou tak dělané, pozná se to na zadní straně knoflíku, kde se pozná dělicí rovina.
Já sám jsem při pokusech šel do druhé alternativy, a není to problém.
Můžu ti doporučit postup vytvarovat si knoflík/model z moduritu, dřeva, plastu, železa... a udělat na něj formu z lukoprenu, která i začátečníkovi zajistí dokonalý přenos tvaru a povrchu. (používá se na figurky např)
Druhá možnost, trochu hrubší, je zde zmíněný model ze sádry. Taky dobrý...
Když budeš mít víc modelů, můžeš udělat vícenásobnou formu, a tlačit to ve velkém...
třetí možnost je udělat kokilu, tedy kovovou formu (osobně mám nejlepší zkušenost s duralem). tam se při lití kulek pro zbraně dá dosáhnout setinových přesností...

je to nejdražší, ale na věky...
Tak... Vykašli se na shánění čistého cínu, knoflíky jsou ve skutečnosti "pewter" - ve smyslu cínová slitina. 80Sn/20Pb je skoro až zbytečně kvalitní, bohatě stačí i 60/40... Dá se experimentovat i s legovacími prvky, ale to je myslím zbytečné...
Cín při tavení nesmí být "studený" , ale ani přehřátý. Pochopitelně ideální je pícka s automatem na teplotu, ale pro knoflíky je to zbytečnej luxus...
Forma musí být řádně zahřátá, počítej s tím, že prvních pár kusů než se prohřeje vyhodíš zpátky do pece. u kovových forem se nejlíp zahřeje, když se prdne rovnou do taveniny, a nechá se tam chvíli...
U forem z lukoprenu nebo sádry je potřeba počítat s prvními tak dvaceti i více kusy, než se forma "odvzdušní a vybuble".
Mazat formu je nejlepší grafitem, molyko se taky dá použít, ale mě osobně je sympatičtější jenom ten prášek, bez oleje...