Trochu pozdě to zkusím zhodnotit i z jiné stránky. Zatím jsem spíše jen vtipkoval. Co se týká tábora, tam to viděli všichni, prostě zoo je věc na jakou jsem zvyklý z sedmiletky či třicítky, a je to prostě super cesta správným směrem. Snad jen je třeba doladit pravidla a pravomoce. Viz nedobový bordel každé ráno např. To by měla řešit přísná funkce policajta či kvartýrmaistra. Ovšem ten by měl v táboře trávit více času a neběhat ještě po poradách atd. Výše píšete o strážích. Samozřejmě vypadají dobře, ohlídají majetek a přes noc mají jistě záslužnou funkci. Ovšem přes den spíše jen funkci dekorační. Co hlídají? Vstup do tábora mají zakazovat a komu? Civilistům, jiným obdobím, keckařům, kulhavým psům nebo děvkám? Když zakážeme vstup civilům, rychle si naběhneme s kamarádama, rodičema, neznámýma nováčkama atd. A nebude z toho nic jiného než poslíčkování typu : "Ty počkej tady, já se zeptám! Randóóóméé! Nevíte kde je Random?" běží jeden ze strážných po táboře a řeší hloupost typu jestli růžová pláštěnka může do prostoru tábora.
K bitvě. Tady jste si všichni neskutečně dobře spravili chuť. Po loňsku. Protože ať švýcaři přistoupili k jakémukoli nepříteli, rozrušili mu řady a postupně ho zahnali na ústup či útěk. A to swiss poctivě padali, jak je vidět z fotek, nepřevzali móresy nesmrtelnosti od těch naproti. A Hlavně! Ti naproti posléze získali strach v očích! Bylo to již neskutečně krásně vidět, jak se bojí vůbec přijít blíž, jak si dodávají odvahu a jak pokaždé začnou po chvilce couvat a neudrží pozici. Konečně jsme jim do přileb vtloukli respekt. Možná Vám budou tyto žvásty znít pateticky, ale loni jsme měli kredit hezké, dobové, ale nefunkční hračky. A povedlo se nám to zlomit a překonat. Všem moc děkuji, věřím, že podobný pocit zůstal i ve Vás fšech.
Jediná drobnost jsou opět povely, musíme asi zkusit více využívat ty píšťalky a nebo pohledat ty plechové rohy a mocně je používat. K tomu vyběhnutí z lesa či útoku do týlu nepřátel před pevností by vícenásobné troubení znělo asi prímově.
Tož Howgh!