Stránka 1 z 2

Práce s klihem a želatinou

Odeslal: 13 Pro 2006, 18:04
od Siegfried
Zdrávas Panna Marie,
ve spolek. Takže chystám se na operaci potahování pavézy plátnem. Chtěl bych to lepit a řádně promazat klihem, další věc která mi byla doporučena je želatina. Takže mám obého a budiž v dohledné době sranda...
Jen sem s ani jedním zatím nedělal takže pokud máte někdo praktické zkušenosti, tedy jak, s čím, v jakém poměru míchá či ředí-li se při jaké teplotě a pod. budu zavázán :)
P.S. Páně Knížák mi doporučoval disperzí lepidlo či akryl, ale to asi není úplně dobové co ?
P.S.S. jasně že si ty obecné návody mohu vygooglit, ale chtěl sem si konečně jednou založit svoje forum ne ?

Odeslal: 13 Pro 2006, 18:28
od Pappi
No hochu klíh a želatina toť pole neorané. Jsem natom ještě hůře jak ty neboť za A) nevím co z tou želatinou !? za B) nemám na rozdíl od tebe ony suroviny.
No teď trochu vážně. Též by mě zajímalo nač slouží ta tebou zmiňovaná želatina. Jinak pracovní postupy a poměry jistě rád sdělí Hawk, neboť tam bude ta zkušenost zcela jistá.
Dále tě chci poprosit o nějakou fotku či reportáž jak probíhá práce na Tvých pavézách či nejhůř stačí fotka "finálního" produktu. Je to možné?

Odeslal: 13 Pro 2006, 19:12
od hawkwind
Proč se nezeptáte odborníka? :D

Knox gelatine - neboli želatina je komerčně vyráběné proteinové lepidlo - v podstatě čistý klíh. Má výhodu, že ho eventuelně nežerou plísně, což se s klihem stát může (tedy pokud skladujete uvařenej, nikoli po slepení.)

Klíh namočit na 24 hodin do vlažné vody, vařit ve dvojitém hrnku (menší rendlík ve velkém a mezi voda, míchat!!!
Vařit velice pomalu, je potřeba nepřesáhnout cca 80 stupnů, měl by mít světlou barvu.
Pokud vám to ztmavne, nebo začne smrdět, tak jste to zmršili!
Nesmí vůbec smrdět!
Na lepení potahu na štít bych doporučil střední hustotu - tedy kdy ještě ukápne kapka-je to takový rosol.
Je potřeba to natřít a plácnout na to co nejdříve, jak chladne, želatinuje ten klíh a pak už nelepí. Dobré klihy mají nízkou želatinovací teplotu a světlou barvu.

------------------------------------------
Já bych ti ale doporučil jednodušší lepidlo a totiž lepkové!

Lepil se s ním běžně středověký nábytek a má výhodu, že je voduvzdorné!
Protože většina obilí má malý obsah lepkoviny dneska, uvaříš ho z rýže.

Tedy - uvař hrst rejže, jako kdybys chtěl vařit rýži k jídlu, ale rozvař jí hodně, až se maže.
Přidej vodu a nech odstát do duhého dne.
Pak rozdělej špachtlí na kaši patřičné hustoty.

Zkoušel jsem to na dvě prkna a je to jak zabetonované!
Ghetto edit - na to lepkový si vemte rendlík, kterej pak můžete zahodit....

-------------------------------------------
Třetí středověká varianta je lepidlo caseinové.
Je na něj potřeba vařit mléko a když začne houstnout, tak se tam přikapává ocet (nebo citrónová štáva).
Po čuchu lze poznat, je to známý dispercol.

Odeslal: 14 Pro 2006, 10:38
od Siegfried
Super, děkuju hawku, doufal sem že se ozveš :)
Jinak jen pro upřesnění, v krámě mi prodali cosi pod názvem kožní klíh, prej to smrdí když se vaří a je to takovej hrubej prášek voskové barvy.
pak mi prodali něco o čem řekli že to je želatina a to je takový dočervena či tmavohněda větší kousky :)

Předpokládám, že na množství vody do toho klihu mi řekneš babičinno "přiměřeně, to vidíš"
Jinak myslíš že mi to vychladně když potřu celou přední stranu pavézy ? takže to mám lepit postupně, nebo se to dá stihnout?

Odeslal: 18 Pro 2006, 18:32
od Pappi
Zdar Sigfriede. Teď jsem četl na ČŠ, že chceš ty pavézy omotávat po hraně nějakým provazem proti osekání. Prď na to, protože ti tak akorát rozsekaj ten potah pavézy a budeš mít shora hnusný cáry a pod tím provaz. Mě bylo do pavézy též sekáno a doposud přežila v pohodě jen s malými vlysy.

Odeslal: 19 Pro 2006, 00:07
od Radim Vaňousek
NÁŠ VIERNY BRATR Z POLSKA "OWEN" BY MOHL O PAVÉZÁCH TAKY NĚCO VĚDĚT. ZKUSTE HO VYHLEDAT NA LIVINGHISTORY.CZ, NEBO HO KONTAKTUJTE NA ADRESE Owenmc(zavinac)poczta.onet.pl

Odeslal: 21 Pro 2006, 23:25
od hawkwind
Siegfriede, s kožním klihem dělám často, pokud je správně uvařen (tak jak jsem popsal) nesmrdí vůbec.
Budiž řečeno, že to často dělám v bytě v kuchyni a nikdy jsem nebyl vyhozen! :D

Jarda

Odeslal: 04 Led 2007, 12:15
od Pája1111
hawkwind napsal:Siegfriede, s kožním klihem dělám často, pokud je správně uvařen (tak jak jsem popsal) nesmrdí vůbec.
Budiž řečeno, že to často dělám v bytě v kuchyni a nikdy jsem nebyl vyhozen! :D

Jarda
Mám dotaz na rybí klíh. Dělals s ním někdy? Pokud ano, jak se osvědčil?

Odeslal: 04 Led 2007, 13:31
od hawkwind
Nedělal, měl by být stejně pevný ale pružnější než kostní/kožní.
V anglii jsem viděl klíh ze zaječí kůže, ten by měl mít podobné vlastností.
Má světlou barvu.
Ten rybí se dělá z ploutví od jesetera a nechá se občas koupit na netu z thajska, číny apod. Je docela drahej.
Pro kohokoli jiného než profesionálního lukaře nemá význam ho shánět.

J.

Odeslal: 04 Led 2007, 13:54
od Pája1111
hawkwind napsal:Nedělal, měl by být stejně pevný ale pružnější než kostní/kožní.
V anglii jsem viděl klíh ze zaječí kůže, ten by měl mít podobné vlastností.
Má světlou barvu.
Ten rybí se dělá z ploutví od jesetera a nechá se občas koupit na netu z thajska, číny apod. Je docela drahej.
Pro kohokoli jiného než profesionálního lukaře nemá význam ho shánět.

J.
Pokud vím, tak se dělá z viziny, což je vzduchový měchýř z jesetera. Sušený se drtí, pak se míchá s teplým octem a přidává se do něj zinková běloba a někdy tanin.
Ten zaječí klíh je super, ale taky děsně drahej..... No asi půjdu do kožního klihu... :) Teda ne já, ale šlachy :D

Odeslal: 04 Led 2007, 14:09
od hawkwind
Dělá se z ploutví a z velkejch ploutví je lepší.
Pokud se do něj něco přidává, je to pro výtvarníky.
Normálně není třeba žádné přísady, čím čistší proteiny, tím líp.

Na co budeš dávat šlachy?

Můžeš si uvařit vlastní klíh ze šlach, ale je s tím dost práce.

J.

Odeslal: 04 Led 2007, 15:49
od Pája1111
No chci dělat kompozitní lučiště na kuši..... A klíh ze šlach jak udělat?

Odeslal: 04 Led 2007, 16:26
od hawkwind
Dáš do hrnku a vaříš. Až je úplně rozvaříš.
To je v kostce všechno.....

Ukáže se mastnota, na tu je potřeba kápnout trochu saponátu a sebrat.

Trvá to ale hodně dlouho.

J.

Odeslal: 08 Led 2007, 17:26
od Pája1111
Tak jsem vařil ty šlachy.....11 hodin to trvalo....fuj.....ale lepí to dobře.....

Odeslal: 08 Led 2007, 19:33
od hawkwind
Nech to uschnout na průvanu, at´to nechytí plísen´ a pak nařež na kostky.
Ty dej do mrazáku, tam se tomu nic nestane.

J.