Králičí klíh

Odpovědět
Avatar uživatele
urs
Příspěvky: 129
Registrován: 20 Srp 2010, 18:43
Kontaktovat uživatele:

Králičí klíh

Příspěvek od urs » 13 Dub 2015, 09:43

Mám 300 g klihu, nevite kolik vody do toho přijde aby to lepilo tak akorát? Bude lepit len na dřevo. Předem díky za rady. :bom:

Raďas
Příspěvky: 51
Registrován: 22 Črv 2010, 23:18

Re: Králičí klíh

Příspěvek od Raďas » 13 Dub 2015, 19:47

Nevím kolik toho budeš lepit, 300 gramů je docela dost. Já na šlachování na luk používám 30 - 35 procentní, tady bych to použil asi stejně. Třeba 70 g vody a 30 g klihu.
Přepočítej na množství co potřebuješ.
Všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka . . .

Avatar uživatele
Johan
Příspěvky: 122
Registrován: 14 Zář 2014, 22:14
SHŠ: Kestřanské manství
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Králičí klíh

Příspěvek od Johan » 15 Dub 2015, 22:06

No on také není klíh jako klíh. S králičím klihem mám zkušenosti jen na klihokřídové podklady středověkých kopií-maleb.
Já na izolaci a lepení plátna používám kostní klíh v množství. 60g na litr. Případně to ještě trochu doředím.
důležitý je ale postup přípravy. nejdříve si to namoč na pár hodin do studené vody, než to nabobtná a pak to dolej teplou vodou (ne vroucí) do toho litru a rozmíchej.
Klasický postup je zahřívání ve vodní lázni, ale tohle je prašť jako uhoď. Nesmíš to uvařit a není dobré to dělat v železné nádobě.
Poté to nech zrosolovatět do hustoty, aby se to dalo jěště roztírat.
Ještě se dá přidávat složka , která zabraňuje opětnému naboptnávání ve vlhku a to je přidat trochu kamence.
Klíh je reverzibilní koloid, tak se dá v určité podobě používat i jen jako lepidlo na základě jeho nahřátí v horké lázni. To tam je té vody ale podstatně méně. Možná dokonce žádná, v téhle podobě už jsem to dvacel let nepoužil.
Samozřejmě lépe drží, tam už zase nastává problém s jeho pnutím. Takže dřevo se ohýbá, pokud není natřeno z obou stran a zasychá-li ve skleněné nádobě, tak z jejího povrchu vytrhává kousky skla.
Klíh se s vodou po pár dnech začne kazit, tak je dobré to skladovat v chladu. Případně tam dodat pár kapek ajatinu.

Odpovědět

Vrátit se na “Ostatní”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host