Táboření 16-18 duben 2010

Moderátoři: Broďan, dave77, Zdenál, BidakII, Mac, schwarzhelm

Avatar uživatele
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Příspěvky: 953
Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Broďan »

Grum napsal:vždycky mě zajímalo, jestli už byly ty koše nějak přibližně normované a kolik zeminy a času to zabralo na kus?
Zrovna čtu knížku "Kámen a oheň", tak ti sem opíšu jaké šancovní koše se používaly v 17.-18. stol.
"Běžný šancovní koš byl 75-90 cm vysoký a v průměru měřil 60 cm. Zhotovení košů vyžadovalo obratnost, proto se ho zpravidla ujímali minéři, sapéři a také někteří vojáci, kupříkladu švýcarští, kteří byli manuálně zruční (hehe, takže byste nám ty koše mohli uplést vy, v rámci vašeho výcvikového víkendu, co?). Pracovali vždy dva nebo tři společně a dílo začínali tím, že na zemi vyznačili kruh o průměru šedesáti cm. Po jeho obvodu ve stejných vzdálenostech do země zarazili 12 dlouhých kolíků. Kolíky pak odspodu proplétali ohebnými pruty a koš zpevňovali tak, že údery kladiv usazovali každou novou vrstvu na vrstvu předcházející. Když košatina dosahovala několik cm pod vrcholy kolíků, svázali vrchní vrstvy pevně houžvemi a dokončený koš vytáhli ze země. Každý koš představoval tříhodinovou práci dvou nebo více zručných mužů."
... hast du das kapiert, du Schweizerkuhmaul?
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Avatar uživatele
Grum
Příspěvky: 155
Registrován: 10 Zář 2008, 17:05

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Grum »

děkuji, asi se tam nepíše, jestli do toho počítá i shánění a přípravu proutí, nebo jestli jim to někdo navozil?
A kapiert to dobře, že je to bez plnění? (i když čtvrt kubíku není až tak moc, jak jsem si představoval)
Avatar uživatele
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Příspěvky: 953
Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Broďan »

Píše se tam, že při obkličování pevnosti nejprve přijely jezdecké jednotky a snažily se pochytat vojáky mimo pevnost a dobytek. Pak se jezdci stáhli do lesů, čekali na příchod pěchoty a shromažďovali pružné větve a proutí na výrobu hatí a valových košů. Tohle čekání trvalo obvykle 3-4 dny, teprve pak začaly zákopnické práce.
Hotové koše jsou na dobových kresbách vidět normálně pohozené podél sap a šancí, odkud se braly podle potřeby, jak postupovala stavba zákopů a obléhach baterií. Před sapou se valil buď velký proutěný válec nebo posouvala dřevěná zástěna na kolech. Vedoucí sapér vždy umístil prázdný koš těsně vedle zástěny a naplnil ho vykopanou zeminou, pak se postupovalo dále. Při stavbě obléhacích baterií a opevnění tábora se koše stavěly na val a plnily zeminou z příkopu.

BTW, landsknechti jsou chytří a kdyby se na táboření chtěli opravdu bránit nepříteli, tak si vybudují svůj tábor na místě hrádku Šember, kde stačí opevnit úzkou přístupovou šíji. Z ostatních stran jsou strmé svahy a šíjový příkop.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Avatar uživatele
BidakII
Příspěvky: 292
Registrován: 05 Říj 2008, 22:53

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od BidakII »

Axíku, máš významné plus ;) Tuhle rytinu jsem neznal a na ledaccos mi odpověděla - u těch kulatých hnízd jsem nevěděl, jestli jsou vyhloubená v zemi a val je z toho vykopaného, nebo jestli je to na úrovni terénu jen z navršené zeminy odjinud. Tady je dobře vidět, že jde o variantu č. 2. K Pavii je spousta vyobrazení, ale nebylo to z nich jasné.
"Bylo by omylem myslet si, že je-li historikův text čtivý, není dost vědecký."

Jacques Le Goff
Avatar uživatele
axík
Příspěvky: 97
Registrován: 12 Led 2010, 17:23
Místo/Bydliště: Praha - Slivenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od axík »

není zač:D když můžu pomůžu
Jinak s tím opevňováním tábora jsem samozdřejmě nemyslel udělat tam za odpoledne pevnost, ale spíš když už tam budeme a byla by možnost tak si to vyzkoušet. Udělat ty koše dva tři, jeden třeba i naplnit( když to půjde) aby prostě vznikl dojem, že se opevnění buduje. ;) Oni to taky neměli za odpoledne toď moje idea howgh.
Zdenál
Příspěvky: 113
Registrován: 16 Pro 2009, 09:14
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Zdenál »

Martine,
je možné někde v blízkosti tábořiště zakoupit živá kuřata a králíky? Aby bylo co jíst. :-)
Avatar uživatele
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Příspěvky: 953
Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Broďan »

Když já takhle nepoznám, jestli si děláš kozy nebo ne? :D
Mám tak špatné zkušenosti z obou pozdně gotických kuchyní, které jsem zažil, že na akcích raději pojím z vlastních zásob někde stranou (íbršvuňkem přes držku a nemastnej neslanej blaf k tomu páníček nerad :evil: ).
Ale jestli má někdo chuť zabíjet a kuchat drobné zvířectvo, tak jednoho chovatele králíků znám. Kuře či slepice mi přijde blbá kvůli peří. Kdo by to pařil. To se pak musí asi obalit hlínou a upéct i s peřím v popelu.
Osobně na akce preferuju kus uzenýho, chleba, sýr a cibuli, pivko, vínko ... a hlavně žádný zbytečný problémy :bom:
Taky se nám osvědčily ryby pečený na roštu, mňam: http://www.strelci.webzdarma.cz/Hruba%2 ... tabor1.jpg
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Mac
Příspěvky: 115
Registrován: 05 Pro 2006, 00:01

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Mac »

Zdenál napsal:Martine,
je možné někde v blízkosti tábořiště zakoupit živá kuřata a králíky? Aby bylo co jíst. :-)
Zdenál je správná gumídek)) Přežití jak má být))! Ješt bych se podíval jeslti se tam nedá udělat někde opičí dráha a až budeme útočit na nepřítele, tak po nás budou střelci střílet (samo i z kuší) abychom si zvykly na ten šrum))
hurááááááááá)!

-- pát bře 05, 2010 6:39 am --
Martin Broďan napsal:Když já takhle nepoznám, jestli si děláš kozy nebo ne? :D
Mám tak špatné zkušenosti z obou pozdně gotických kuchyní, které jsem zažil, že na akcích raději pojím z vlastních zásob někde stranou (íbršvuňkem přes držku a nemastnej neslanej blaf k tomu páníček nerad :evil: ).
Ale jestli má někdo chuť zabíjet a kuchat drobné zvířectvo, tak jednoho chovatele králíků znám. Kuře či slepice mi přijde blbá kvůli peří. Kdo by to pařil. To se pak musí asi obalit hlínou a upéct i s peřím v popelu.
Osobně na akce preferuju kus uzenýho, chleba, sýr a cibuli, pivko, vínko ... a hlavně žádný zbytečný problémy :bom:
Taky se nám osvědčily ryby pečený na roštu, mňam: http://www.strelci.webzdarma.cz/Hruba%2 ... tabor1.jpg
Velitel si nikdy prdel nedělá))! Možná občas vtipkuje, to ale rozhodně nedělá veřejně!)
Třeba i těch kuchyní co si zažil se to někdo snažil bojkotovat ze vnitř. To my to máme zase vymyšlený - my budeme mít vlastního ochutnávače, ten spapá porcičku a uvidíme - nechceš se zhostit této pěkné funkce?))
M.
Zdenál
Příspěvky: 113
Registrován: 16 Pro 2009, 09:14
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Zdenál »

Jen tak pro pořádek. Myslel jsem to vážně.
Souhlasím, že králík se zpracuje snadněji než kuře, ale z osobní zkušenosti mohu říci, že kuře se nemusí jen pařít a pak škubat, ale dá se též stáhnout z kůže a tím pádem i z peří. A není to tak těžké. Jinak ryby schvaluji a doporučuji, zvláště v pátek, kdy je postní den a nemělo by se jíst maso teplokrevných živočichů.
Já osobně jsem již jedl lecos 8) , ale stále dávám přednost tomu jíst něco dobrého. Takže nechci nikoho nutit jíst odporné blafy. Na druhou stranu chleba s cibulí a sýrem je dobrej tak k snídani či svačině. A pokud chci čerstvé maso, tak ho nemohu mít z ledničky, ale tak jak tehdy z živé konzervy. ;)
Avatar uživatele
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Příspěvky: 953
Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Broďan »

Dobrá, dobrá, když argumentuje hejtman i šikovatel, tak nebudu polemizovat. Nakonec jeden můj kámoš na vojně stáhnul a upekl i ježka. Na čundru v divočině pak krmil svou nastávající salátem z hlemýžďů a kopřiv, až z toho dostala zánět vaječníků a skončila v nemocnici. V mé první práci zase chlapi kupovali psy na inzerát a pekli si je v troubě v kantýně, koření či česnek přidávali podle plemene, protože u některých prý bylo lepší nechat vyniknout přírodní chuť. Taky prý není špatná polívka z vrány.
Tak já se poptám u chovatele českých strakáčů, jestli by nějaké kusy, co se nehodí na výstavy, neodprodal. Akorát nevim, jestli je vhodná doby a jestli vůbec má něco na maso.
Jinak si myslím, že když se takovej pěknej králíček točí na rožni, tak nikdo nepozná, že ještě včera mňoukal a pošmáknou si i fifleny :doubt: .
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Avatar uživatele
axík
Příspěvky: 97
Registrován: 12 Led 2010, 17:23
Místo/Bydliště: Praha - Slivenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od axík »

tak jsem si tak přemýšlel a mám s králíkama jeden takový problém buď je budeme muset zabít hned v pátek a nebo nevím jak je budeme živé uchovávat takové kuře tomu se udělá ohrádka z proutí a ono si tam spokojeně hoví obzvlášť když se mu tam dá voda nějaké to zrní a zelené naproti tomu takový králík alespoň co s nimi mám zkušenosti ten jenom vymýšlí jak vzít do zaječích teda do králičích takže abychom neměli tu pracnost škubání kuřete vyváženou naháněním králíků po přilehlích lukách

-- 05 bře 2010, 17:52 --

a ještě jsem se chtěl zeptat když bych ssebou vzal římský hrnec pro neznalé dvoudílný keramický pekáč bez glazury který se před pečením nechá nasáknout vodou a pak se v něm to jídlo trochu peče a trochu dusí bude to velký prohřešek proti dobovosti přiznám se že nevím jak je to z jeho používáním v naší době možná ať se k tomu vyjádří Bídy
Avatar uživatele
Abďa
Příspěvky: 212
Registrován: 07 Črc 2009, 11:53
SHŠ: FRACCE
Místo/Bydliště: Willenz, Hochland
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Abďa »

hmmm, kuřátko nebo králíček, to je věc. Ale já se asi přece jen spolehnu na kus špeku a vajíčka. Ještě mám v paměti jeden pokus o kuře v bojových podmínkách a střevní zážitky, které jsem poté absoloval nemusím mít podruhé :roll:
Avatar uživatele
schwarzhelm
Příspěvky: 397
Registrován: 03 Kvě 2009, 12:35
SHŠ: Slánská Rota

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od schwarzhelm »

To by byla teprve autenticita! Řada vojsk byla nejen ve středověku zdecimována uplavicí :D
Jsi hodný. Ale ne na mě ty kurvo!
Avatar uživatele
axík
Příspěvky: 97
Registrován: 12 Led 2010, 17:23
Místo/Bydliště: Praha - Slivenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od axík »

http://www.companie-of-st-george.ch/cms ... agon-3.pdf
Drazí spolulandskechti v tomto dokumentu je i kapitola Bon Apettit zabývající se stravováním vojáků v 15 stol.
Dovolil jsem si tuto kapitolu přeložit a udělat z ní hrubý výtah jak se zhruba mohli naši milí pantátové stavovat :)
obiloviny: žito, proso, směs proso+ pšenice a samotná pšenice z těchto obilovin byla mletá mouka a z ní se pekl buď chleba a nebo se míchala s vodou a dělaly ze z ní placky. Co se týká používání ječmene ten je uváděn pouze jako krmivo pro koně. Rýže je prý v pramenech uváděna ale jen velice zříkda.
Zelenina a ovoce:jsou uváděny hlavně hrách a fazole a nejspíš se z nich vařil jak uvádějí prameny potages (hustá polévka na více dní) :D Zdenále a už je to tu špenát špek a sejra :D o další zelenině se nepíše, ale spíš z důvodu, že to nebylo pro vojenské plánovače zajímavé je to věc kterou si každý může opatřit sám.
maso:S drůbeží je to jako se zeleninou také lehce obstaratelná takže záznamy o ní jsou skromné, ale jinak se maso používalo a to hovězí vepřové a skopové jak čerstvé, tak i solené a uzené ( je tu poznámka kterou pokud jsem dobře pochopil tak vyznívá tak že jedli přednostně ta masa konzervovaná tj. uzená a solená, protože byla levnější než čerstvé)
ještě co se týká masa byly dodržovány postní dny podle náboženských zvyklostí. V tyto dny bylo maso nahrazené vejci a sýrem a hlavně různými druhy ryb opět uzených, solených i čerstvých: zmiňovány jsou tresky, úhoři, slanečky a příležitostně i raci
ostatní:Tuky jsou nejčastěji zastoupeny vepřovým sádlem , méně pak máslem a jsou i zmínky o olivovém oleji, ale jen opravdu málo, takže určitě žádné masivní používání.
Sůl , ocet a cibule jsou zcela normální suroviny, ale hořčice, mandle, cukr, med a koření jsou vyhrazeny nemocným a raněným
nápoje:Nejoblíbenějším nápojen je víno , le pro jeho cenu ho mají pravidelně jen důstojníci řadovým vojákům je podáváno jen o svátcích a před bitvou. Místo vína fasují řadoví vojáci nejčastěji Cider (pro neznalé překvašený jablečný mošt)
Obojí jak víno tak cider se míchaly s vodou aby byly slabší a nedocházelo k opilství.
na závěr předkládám přehled dávky jídla pro jednoho člověka na den na konci 15 stol.
chleba 1,270g
víno nebo cider 2l
maso 468g
slanina nebo špek 6g
vejce 1ks (ve dny půstu více stejně jako sýra)
sýr 14g
sádlo nebo máslo 14g
dohromady cca 4360 cal.
V případě otázek radši odkazuji na výchozí článek
Axík
P.S. na připomínku Siegfrieda
doplňuji že to co je v originálním článku popsáno jako beans určitě nebude fazol obecný (Phaseolus vulgaris) protože o tom jsou první zmínky o pěstování ve střední evropě až ze století 16. ale spíš se bude jednat o bob obecný (Faba vulgaris) který se v Evropě pěstuje již od doby bronzové
Naposledy upravil(a) axík dne 10 Bře 2010, 11:00, celkem upraveno 2 x.
Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: Táboření 16-18 duben 2010

Příspěvek od Siegfried »

Možná by bylo nejlepší začít tím že si přečteš tohle http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=125147
Beranová udělala velmi precizní práci. Je tam ohledně surovin prakticky vše.
Jinak s fazolí je obecně problém, protože to co pod tím dnes rozumíme je dovezené z Jižní Ameriky až buhví kdy. Ta věc co jí je podobná a občas se nachází se jmenuje bob. Ale to je něco krapet jiného, ikdyž to je to příbuzné.

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Odpovědět

Vrátit se na “Landsknechti - A. D. 1525”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů