http://www.companie-of-st-george.ch/cms ... agon-3.pdf
Drazí spolulandskechti v tomto dokumentu je i kapitola Bon Apettit zabývající se stravováním vojáků v 15 stol.
Dovolil jsem si tuto kapitolu přeložit a udělat z ní hrubý výtah jak se zhruba mohli naši milí pantátové stavovat
obiloviny: žito, proso, směs proso+ pšenice a samotná pšenice z těchto obilovin byla mletá mouka a z ní se pekl buď chleba a nebo se míchala s vodou a dělaly ze z ní placky. Co se týká používání ječmene ten je uváděn pouze jako krmivo pro koně. Rýže je prý v pramenech uváděna ale jen velice zříkda.
Zelenina a ovoce:jsou uváděny hlavně hrách a fazole a nejspíš se z nich vařil jak uvádějí prameny potages (hustá polévka na více dní)
Zdenále a už je to tu špenát špek a sejra
o další zelenině se nepíše, ale spíš z důvodu, že to nebylo pro vojenské plánovače zajímavé je to věc kterou si každý může opatřit sám.
maso:S drůbeží je to jako se zeleninou také lehce obstaratelná takže záznamy o ní jsou skromné, ale jinak se maso používalo a to hovězí vepřové a skopové jak čerstvé, tak i solené a uzené ( je tu poznámka kterou pokud jsem dobře pochopil tak vyznívá tak že jedli přednostně ta masa konzervovaná tj. uzená a solená, protože byla levnější než čerstvé)
ještě co se týká masa byly dodržovány postní dny podle náboženských zvyklostí. V tyto dny bylo maso nahrazené vejci a sýrem a hlavně různými druhy ryb opět uzených, solených i čerstvých: zmiňovány jsou tresky, úhoři, slanečky a příležitostně i raci
ostatní:Tuky jsou nejčastěji zastoupeny vepřovým sádlem , méně pak máslem a jsou i zmínky o olivovém oleji, ale jen opravdu málo, takže určitě žádné masivní používání.
Sůl , ocet a cibule jsou zcela normální suroviny, ale hořčice, mandle, cukr, med a koření jsou vyhrazeny nemocným a raněným
nápoje:Nejoblíbenějším nápojen je víno , le pro jeho cenu ho mají pravidelně jen důstojníci řadovým vojákům je podáváno jen o svátcích a před bitvou. Místo vína fasují řadoví vojáci nejčastěji Cider (pro neznalé překvašený jablečný mošt)
Obojí jak víno tak cider se míchaly s vodou aby byly slabší a nedocházelo k opilství.
na závěr předkládám přehled dávky jídla pro jednoho člověka na den na konci 15 stol.
chleba 1,270g
víno nebo cider 2l
maso 468g
slanina nebo špek 6g
vejce 1ks (ve dny půstu více stejně jako sýra)
sýr 14g
sádlo nebo máslo 14g
dohromady cca 4360 cal.
V případě otázek radši odkazuji na výchozí článek
Axík
P.S. na připomínku Siegfrieda
doplňuji že to co je v originálním článku popsáno jako beans určitě nebude fazol obecný (Phaseolus vulgaris) protože o tom jsou první zmínky o pěstování ve střední evropě až ze století 16. ale spíš se bude jednat o bob obecný (Faba vulgaris) který se v Evropě pěstuje již od doby bronzové