Mumínek napsal:Mohu poprosit o nějakou inspiraci, co vařit v táboře? Nějak mi už docházejí nápady. Do dobových kuchařek tady postnutých jsem koukala, ale ač je to zajímavé, moc to nesplňuje můj požadavek aby jídlo bylo co nejjednodušší a pokud možno v jednom kotli. Nějak se mi nechce víkendy trávit u ohniště, nehledě na to že mám dvě malé děti. Pořád se plácám v bludném kruhu - čočka s něčím, jáhly s něčím, různé kaše, polévky... Péct maso na ohni pro cca 15 lidí jsem už vzdala, to je příšerná otročina.
Nemusí to být nutně dobový recept. Stačí mi KM

Jde mi spíš o to, že když už táboříme, tak se snažím vařit to, co není dneska už tolik běžné a dá se to při troše benevolence pokládat za "dobovou" stravu. Děkuji
To znám, také mi čas od času dochází inspirace
Co třeba cizrnu s rozmarýnovou omáčkou?
To se v pátek večer uvaří kuřecí trupy, oberou se a vývar se rozdělí na dvě poloviny.
Z jedné půlky se udělá hustá zeleninová polévka s troškou obraného masa a kroupami (nebo hrachem).
Do druhé půlky se přidá obrané maso opečené na cibuli, zelený hrášek nebo doměka uvařený hrách, rozmarýn, troška soli, lžíce či dvě hořčice, troška pepře a zahustí se to třeba rozmočeným chlebem (nebo hrubou moukou). Když je smetana, může se to vylepšit smetanou. Tu cibuli není nutné opékat, může se také povařit v tom vývaru spolu s masem a je to ještě rychlejší.
Cizrna se uvaří ve slané vodě doměka.
Je to rychlé a sytivé.
Nebo třeba masové noky v ovocné omáčce.
Zase ten kuřecí vývar na omáčku, kterou můžeme ochutit ledajak. Třeba pepřem, trochou medu, soli a kyselými jablky (nebo brusinkami, višněmi, švestkami) s trošičkou skořice. Nebo můžeme povařit ve vývaru cibuli a mrkev doměka, mrkev rozmačkat a opět to ochutit pepřem, solí, rozmarýnem; a zahustit zase chlebem nebo moukou. Hrubá mouka má tu výhodu, že se dobře rozmíchává přímo do omáčky či polévky.
Také můžeme udělat rychlou pivní omáčku se zázvorem (na sádle se osmaží cibule, zalije se to tím vývarem, povaří, přidá se pivo a TROŠKA zázvoru sůl, pepř, kmín, zase povaří a zahustí máčeným chlebem.
No, a noky se zavaří do toho vývaru ještě před zahuštěním. Uděláme je tak, že smícháme to obrané maso s moukou, vejcem nebo vejci, trochou vody nebo vývaru, osolíme, opepříme, ochutíme třeba muškátovým oříškem nebo květem a umícháme hladké těsto, husté tak, aby se dalo vykrajovat lžící. Necháme je odležet, aby se tekutina vsákla do hrubé mouky. A pak vykrajujeme noky, které zavaříme do vývaru, až vyplavou. Vyndáme a díme do misek. Pak je přelijeme omáčkou.
Noky bez masa, ale zato třeba s rozinkami (a pro panstvo drcenými mandlemi) můžeme pro změnu zavařit do mléka nebo vody oslazené medem. Až vyplavou, dáme do mléka nebo vody rozvařit např. hrušky nebo sladká jablka (nebo směs křížal mimo sezónu), ochutíme hřebířkem či badyánem a troškou skořice, přisladíme dle potřeby medem a zahustíme moukou; můžeme vylepšit máslem. Pak tím přelijeme ty noky a je hotovo.
Také nejsou špatné masové nočky s mandlovou omáčkou. Zase ten vývar, v něm rozvaříme mrkev, vyndáme ji a rozmačkáme na kašičku. Ve vývaru pak hodně povaříme nejlépe strouhané mandle (na 3 l vývaru cca 250 g mandlí). Z obraného masa, rozsekaného na fáš, mouky, vejce/vajec, soli, muškátového oříšku nebo/a květu, pepře a vody uděláme knedlíčky nebo noky, které zavaříme do toho mandlového základu. Hotové je vyndáme, do vývaru dáme rozmačkanou mrkev, zahustíme moukou, přidáme 33% smetanu (ale ani mléko není špatné), osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku, přelijeme tím ty nočky a je hotovo.
A nebo třeba hrách.
Já nedělám kaši, ale uvařím ho úplně doměka a jen pomačkám velkou vařekou. Přidám majoránku, česnek, rozmarýn, cibuli na slanině, když je kus uzeného nebo nějaká uzenka, tak to tam vrazím nakrájené na kostičky a nazdarbazar.
Ze zbytku můžeme udělat pro změnu hrachové placičky (hrách, trocha mouky, vejce). Nebo noky a zavařit je do polévky ze zbytků v neděli dopoledne. Nebo ho jen tak vrazit do zeleninové nebo masové polévky jako zahušťovadlo.
Jo, a taky je skvělý vařený žlutý hrách. Pro 15 lidí alespoň 4 l mléka, do kterého na noc namočím tak kilo žlutého hrachu. Ráno to dám vařit se špetkou soli. Když už měkne a začíná to houstnout, tak přidám med, trošku skořice a nakonec do toho rozmíchám máslo. Je to hotové docela rychle a příšerně syté

A dá se jíst i studený...