Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od narvek »

Pappi: vždyť jo. Vývary se dělaly vždycky. Mě spíš zaujala to kombinace zázvoru, jater a hořčice 8)
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062
Avatar uživatele
Pappi
Hlad
Hlad
Příspěvky: 423
Registrován: 04 Pro 2006, 20:23
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Pappi »

narvek napsal:Pappi: vždyť jo. Vývary se dělaly vždycky. Mě spíš zaujala to kombinace zázvoru, jater a hořčice 8)
Hmmm? Nechceš se podělit o recept. Napiš to sem, myslím, že by to mohlo chutnat. Dík.
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od narvek »

Pappi: Játra upeč na roštu (já je ugriloval v troubě), nakrájej na kolečka a vlož do svařeného medu, kořeněného tlučeným zázvorem a hřebíčky. Tak je uchováš jak dlouho chceš.Pojídat na studeno s hořčicí.

zázvor jsem koupil kořen a vrazil ho s hřebíčkama do mixéru, neb jsem línej.
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062
Avatar uživatele
Random
Příspěvky: 1287
Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Random »

Od Beranové ještě: Jídlo a pití za rudolfa II., Maxdorf, 1997, ale jí ji koupil vloni, talže možná se ještě dá sehnat běžně. Rudolfínské recepty vycházejí ze starší kuchyně, takže na XV. bych je použil klidně.

Mám pár datovaných receptů z fanzouzských zdrojů, výhoda je, že byly experimentálně ověřené, takže obsahují popis použitelný v denšních podmínkách. Nevýhoda je, že podle toho popisu to jaksi není k žrádlu ...

Pokud má někdo zájem, tak to přeložím a zavěsím, ale chvíli to potrvá, protože se chystám na akci a nééstíííháááám ...
"Ad ultimum!"
Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Radim Vaňousek »

Random:
V klidu. Práce není ocas, ta se nemá honit ;)

Narvek:
Tak co, byla ta játra v medu poživatelná? Nebo jsi zatím nenasbíral odvahu do toho strčit čumec? :)
Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od narvek »

Radim: nechutnal jsem je ,zatím, ze dvou důvodů:1) chci aby ten med ztuhnul a dalo se to pak vykrajovat lžící
2) nechal jsem je na chatě :)
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062
Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Romikov »

Musím Dášenku opravit ta kniha od M.Beranové se jmenuje "Jídlo a pití v pravěku a středověku." ale jinak je fakt že ta kniha je dobrá hlavně stolování a ty kvanta žrádla na hostinách :)
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Dášenka »

Juj, chybka...díky za opravu :-)
Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Romikov »

Některá jídla jsou opravdu velmi nechutná zvlášte ta kde rozmlácená v hmoždíři vězí celá drůbež i s chrupavkama a kostma. Jinak některá fakta jsou zajímavá zvláště ta o stech býků a tisících kusů jiné havěti spořádaných na jednotlivých pařbách. Další zajímavostí jsou jídelní pomúcky kde je osvětleno od kdy byla používána a na co byla používána .. atd. Mne také zaujalo že za výdrž v chlastacích akcích byly dokonce udělovány královské řády.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od narvek »

Romikov: z francozského prostředí: například Deschamps založi jistý "rytířský" řád, kde šlo právě jen o chlast. Mezi jeho členy patřila i královská rodina. Ožrat se jako prase, pozvracet vše okolo a následně usnout pod stolem patřilo k dobrým mravům.
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062
Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Romikov »

Jo krásné.. škoda že to dnes již nikdo neoceňuje :cry: .. holt zasraná demokracie :doubt: .. ať žije monarchie vivat :D
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Radim Vaňousek »

Romikov:
Kecy! Pojeď na Brodění a uvidíš, že ve zvracení se soutěží i dneska. :puke: :cheers: Pappi, chystej kbelík!

Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.
Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Romikov »

A bude pro vítěze rytířský glejt?
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Avatar uživatele
Swienty Martin
Příspěvky: 12
Registrován: 30 Zář 2007, 17:59
Místo/Bydliště: Plzeň

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Swienty Martin »

Radim van Ousek napsal: Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.
Myslím, že když se pobleješ v naší společnosti určitě nebudeš první...
Blaine! Blaine! James G. Blaine! Continental liar from the state of Maine!
Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Příspěvek od Radim Vaňousek »

No jo, jenže vy si vždycky jdete odplivnout někam do lesíka a potom se tváříte dosti provinile, kdežto dřív se jednalo o součást hodování. Jestli se mi podaří najít nějaká vyobrazení, budete velice překvapeni, co se tenkrát dělávalo. Samozřejmě, že samičky na nás budou hledět divně, ale což, ať si zvykají.

Myslím, že stolování sem patří taky, jenom doplním název tématu....

EDIT:
Broďane, tys dělal přednášku o stolování v pozdním středověku, že? Hoď sem prosím pár obrázků, kterak se využívalo škopíku. Předem Díky.

EDIT2: http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Sv_Martin07.htm
Slabší odvar.
Odpovědět

Vrátit se na “Jídlo, pití, kuchyně, vaření, nádobí a vše okolo”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti