Středověká a renesanční kuchařka + stolování
- narvek
- Příspěvky: 588
- Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
- SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
- Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Pappi: vždyť jo. Vývary se dělaly vždycky. Mě spíš zaujala to kombinace zázvoru, jater a hořčice
- Pappi
- Hlad
- Příspěvky: 423
- Registrován: 04 Pro 2006, 20:23
- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Hmmm? Nechceš se podělit o recept. Napiš to sem, myslím, že by to mohlo chutnat. Dík.narvek napsal:Pappi: vždyť jo. Vývary se dělaly vždycky. Mě spíš zaujala to kombinace zázvoru, jater a hořčice
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dřív, dokud nebudou pověšeni.
- narvek
- Příspěvky: 588
- Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
- SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
- Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Pappi: Játra upeč na roštu (já je ugriloval v troubě), nakrájej na kolečka a vlož do svařeného medu, kořeněného tlučeným zázvorem a hřebíčky. Tak je uchováš jak dlouho chceš.Pojídat na studeno s hořčicí.
zázvor jsem koupil kořen a vrazil ho s hřebíčkama do mixéru, neb jsem línej.
zázvor jsem koupil kořen a vrazil ho s hřebíčkama do mixéru, neb jsem línej.
- Random
- Příspěvky: 1287
- Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
- SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Od Beranové ještě: Jídlo a pití za rudolfa II., Maxdorf, 1997, ale jí ji koupil vloni, talže možná se ještě dá sehnat běžně. Rudolfínské recepty vycházejí ze starší kuchyně, takže na XV. bych je použil klidně.
Mám pár datovaných receptů z fanzouzských zdrojů, výhoda je, že byly experimentálně ověřené, takže obsahují popis použitelný v denšních podmínkách. Nevýhoda je, že podle toho popisu to jaksi není k žrádlu ...
Pokud má někdo zájem, tak to přeložím a zavěsím, ale chvíli to potrvá, protože se chystám na akci a nééstíííháááám ...
Mám pár datovaných receptů z fanzouzských zdrojů, výhoda je, že byly experimentálně ověřené, takže obsahují popis použitelný v denšních podmínkách. Nevýhoda je, že podle toho popisu to jaksi není k žrádlu ...
Pokud má někdo zájem, tak to přeložím a zavěsím, ale chvíli to potrvá, protože se chystám na akci a nééstíííháááám ...
"Ad ultimum!"
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Random:
V klidu. Práce není ocas, ta se nemá honit
Narvek:
Tak co, byla ta játra v medu poživatelná? Nebo jsi zatím nenasbíral odvahu do toho strčit čumec?
V klidu. Práce není ocas, ta se nemá honit
Narvek:
Tak co, byla ta játra v medu poživatelná? Nebo jsi zatím nenasbíral odvahu do toho strčit čumec?
- narvek
- Příspěvky: 588
- Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
- SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
- Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Radim: nechutnal jsem je ,zatím, ze dvou důvodů:1) chci aby ten med ztuhnul a dalo se to pak vykrajovat lžící
2) nechal jsem je na chatě
2) nechal jsem je na chatě
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Musím Dášenku opravit ta kniha od M.Beranové se jmenuje "Jídlo a pití v pravěku a středověku." ale jinak je fakt že ta kniha je dobrá hlavně stolování a ty kvanta žrádla na hostinách
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Juj, chybka...díky za opravu
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Některá jídla jsou opravdu velmi nechutná zvlášte ta kde rozmlácená v hmoždíři vězí celá drůbež i s chrupavkama a kostma. Jinak některá fakta jsou zajímavá zvláště ta o stech býků a tisících kusů jiné havěti spořádaných na jednotlivých pařbách. Další zajímavostí jsou jídelní pomúcky kde je osvětleno od kdy byla používána a na co byla používána .. atd. Mne také zaujalo že za výdrž v chlastacích akcích byly dokonce udělovány královské řády.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
- narvek
- Příspěvky: 588
- Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
- SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
- Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Romikov: z francozského prostředí: například Deschamps založi jistý "rytířský" řád, kde šlo právě jen o chlast. Mezi jeho členy patřila i královská rodina. Ožrat se jako prase, pozvracet vše okolo a následně usnout pod stolem patřilo k dobrým mravům.
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Jo krásné.. škoda že to dnes již nikdo neoceňuje .. holt zasraná demokracie .. ať žije monarchie vivat
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Romikov:
Kecy! Pojeď na Brodění a uvidíš, že ve zvracení se soutěží i dneska. Pappi, chystej kbelík!
Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.
Kecy! Pojeď na Brodění a uvidíš, že ve zvracení se soutěží i dneska. Pappi, chystej kbelík!
Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka
A bude pro vítěze rytířský glejt?
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
- Swienty Martin
- Příspěvky: 12
- Registrován: 30 Zář 2007, 17:59
- Místo/Bydliště: Plzeň
Re: Středověká a renesanční kuchařka
Myslím, že když se pobleješ v naší společnosti určitě nebudeš první...Radim van Ousek napsal: Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.
Blaine! Blaine! James G. Blaine! Continental liar from the state of Maine!
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověká a renesanční kuchařka
No jo, jenže vy si vždycky jdete odplivnout někam do lesíka a potom se tváříte dosti provinile, kdežto dřív se jednalo o součást hodování. Jestli se mi podaří najít nějaká vyobrazení, budete velice překvapeni, co se tenkrát dělávalo. Samozřejmě, že samičky na nás budou hledět divně, ale což, ať si zvykají.
Myslím, že stolování sem patří taky, jenom doplním název tématu....
EDIT:
Broďane, tys dělal přednášku o stolování v pozdním středověku, že? Hoď sem prosím pár obrázků, kterak se využívalo škopíku. Předem Díky.
EDIT2: http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Sv_Martin07.htm
Slabší odvar.
Myslím, že stolování sem patří taky, jenom doplním název tématu....
EDIT:
Broďane, tys dělal přednášku o stolování v pozdním středověku, že? Hoď sem prosím pár obrázků, kterak se využívalo škopíku. Předem Díky.
EDIT2: http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Sv_Martin07.htm
Slabší odvar.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti