Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Nakonec to bylo se zakysnakou...a ještě mi zbylo k obědu, už se na to těším!
Počkej až to někde ochutnáš, je to s česnekem a majoránkou a tu klobásu si k tomu můžeš dát taky, dovedu si to představit i jako přílohu k pečínce.
Počkej až to někde ochutnáš, je to s česnekem a majoránkou a tu klobásu si k tomu můžeš dát taky, dovedu si to představit i jako přílohu k pečínce.
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
no možná je to dobré ale všeobwecně jogurtu moc neholduji.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
určitě by to bylo dobré i s nějakým měkkým sýrem, lučinou, tvarohem, kefírem a podobně, ten hrách pak není tak suchý. Uvidíme, jak to bude chutnat ostatním a jak se to do dneška rozleželo...
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
uff rozleželo .... já raději omastím hrách dobře pečeným bůčkem na česneku každý má své chutě ... a volským očkem.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Mě to prostě v létě chutná víc takhle, jako salátek, ale v zimě, to volským očkem a bůčkem nepohrdnu.
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Já bych si asi také spíš dala zvlášť tu smetanu s česnekem a trošku osolenou a hrách s majoránkou
A zelený je ještě lepší. Nesmí se rozvařit, jen uvařit doměkka a pak trošku rozšťouchat, aby z toho nebyla kaše. A na to cibulku opečenou na slanině nebo jen tak nakrájenou na kostičky společně s libovou paprikovou slaninou. Mňam! A v sychravu to krásně zahřeje.
A nebo pohanka - jen tak namočená ve slané vodě s majoránkou, troškou pepře, bazalky a libečku a nechaná přejít varem. A pak na to jen rozpustit kousek špeku nebo másla a posypat cibulkou. Samotné, k masu, s chlebem, ke gulášům a podobným masovým omáčkám skvělá příloha.
Jen jsem teď s hrůzou zjistila, že cena pohanky se už pohybuje od 29.- Kč do 47.- kč za 375 g balíčíček A z toho se sotva nají 5 lidí.
Na jaře jsme kupovali jáhly za 9.- Kč 500 g a teď už stojí 19.- Kč. Ts, prý jídlo chudiny
A zelený je ještě lepší. Nesmí se rozvařit, jen uvařit doměkka a pak trošku rozšťouchat, aby z toho nebyla kaše. A na to cibulku opečenou na slanině nebo jen tak nakrájenou na kostičky společně s libovou paprikovou slaninou. Mňam! A v sychravu to krásně zahřeje.
A nebo pohanka - jen tak namočená ve slané vodě s majoránkou, troškou pepře, bazalky a libečku a nechaná přejít varem. A pak na to jen rozpustit kousek špeku nebo másla a posypat cibulkou. Samotné, k masu, s chlebem, ke gulášům a podobným masovým omáčkám skvělá příloha.
Jen jsem teď s hrůzou zjistila, že cena pohanky se už pohybuje od 29.- Kč do 47.- kč za 375 g balíčíček A z toho se sotva nají 5 lidí.
Na jaře jsme kupovali jáhly za 9.- Kč 500 g a teď už stojí 19.- Kč. Ts, prý jídlo chudiny
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Problém pohanky a jáhel je v tom, že dnes se z toho stala módní biopotravina a cena vylítla strašně vysoko už teď se hrozím, kdy se to stane hrachu...
A cena nepšeničnejch mouk je taky nepěkná. Ach jo...
A cena nepšeničnejch mouk je taky nepěkná. Ach jo...
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Bodejť, když nazelenalí magoři obilninami a olejovinami topí a cpou je do motorů aut. To se pak člověk nediví, že ceny potravin stoupají. A pochopitelně, přesně jak jsi řekla, módní trendy
Milujem třeba tmavý chleba, mažel míň, ale s holkama si to užíváme. Ovšem při spatření žitného chleba za 47.- Kč/kg jsem usoudila, že tak moc luxusně jíst nepotřebujeme. Když připočítám rostoucí ceny lnu a vlny, tak se nám ten koníček začíná sakra prodražovat
Milujem třeba tmavý chleba, mažel míň, ale s holkama si to užíváme. Ovšem při spatření žitného chleba za 47.- Kč/kg jsem usoudila, že tak moc luxusně jíst nepotřebujeme. Když připočítám rostoucí ceny lnu a vlny, tak se nám ten koníček začíná sakra prodražovat
- Romikov
- Bééé !!!
- Příspěvky: 381
- Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Mno- pohanka byla hezky drahá již před dvěma rokama poněvadž se tady nepěstuje již přes půl století a vozí se z ukrajiny a jiných ex. ruských států. Navíc potraviny nejvíce zdražují kvůli tomu že je skupuje čína.. palivová politika má až sekundární vliv i když ne zanedbatelný. Co se týče obilovin jako žita, také jej prostě zaseje málokdo, proto ty ceny.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Tak jsem si skvěle kuchyňsky zařádila, protože jsem zajišťovala středověkou dvoudenní svatební krmi pro 60 lidí na mezinárodní svatbě
A při té příležitosti vyzkoušela pár receptů...
Třeba medový hrách - prajednoduché a skvělé jídlo:
Na noc jsem namočila pytlík žlutého hrachu do 1 l mléka a druhý den to v tom mléce vařila, dokud se úplně nevcuclo. Mezitím jsem postupně přidávala 10 lžic medu a vždycky rozmíchala. Nakonec jsem to přesypala do mísy a pokydala troškou změklého másla. Hrách se totiž nerozvařil, zůstal krásně sypký a chutnalo to jako oříšky.
Skvělé nedráždivé jídlo, vhodné i pro děti, alergiky, diabetiky (v malém množství) a pro lidi s bezlepkovou dietou.
Taky byl vepřový guláš s dušenou pohankou, kořeněný zelený hrách s cibulkou na slanině, zelnice, slavnostní jáhlová kaše s mandlemi, medem, máslem a sušeným ovocem, vařená ve smetaně, medový žlutý hrách, medovník, perníčky, celozrnné sušenky, kančí maso s brusinkovou omáčkou na smetaně (nenašla jsem totiž v kuchyni jalovec ), uzení lososi a pstruzi, pečená uzená vepřová kýta a uzené krůty s kořeněným zelím.
Nejlepší bylo německy a anglicky vysvětlovat recepty, když jsem si nemohla vzpomenout třeba jak se řekne hrách. Tak jsem to řešila opisy typu "to žlutý, to je jako taková ta malá zelená kulatá zelenina, co není fazole"
Naštěstí jsem měla tři pomocníky, jinak bych to nezvládla; ale zmákli jsme to
A při té příležitosti vyzkoušela pár receptů...
Třeba medový hrách - prajednoduché a skvělé jídlo:
Na noc jsem namočila pytlík žlutého hrachu do 1 l mléka a druhý den to v tom mléce vařila, dokud se úplně nevcuclo. Mezitím jsem postupně přidávala 10 lžic medu a vždycky rozmíchala. Nakonec jsem to přesypala do mísy a pokydala troškou změklého másla. Hrách se totiž nerozvařil, zůstal krásně sypký a chutnalo to jako oříšky.
Skvělé nedráždivé jídlo, vhodné i pro děti, alergiky, diabetiky (v malém množství) a pro lidi s bezlepkovou dietou.
Taky byl vepřový guláš s dušenou pohankou, kořeněný zelený hrách s cibulkou na slanině, zelnice, slavnostní jáhlová kaše s mandlemi, medem, máslem a sušeným ovocem, vařená ve smetaně, medový žlutý hrách, medovník, perníčky, celozrnné sušenky, kančí maso s brusinkovou omáčkou na smetaně (nenašla jsem totiž v kuchyni jalovec ), uzení lososi a pstruzi, pečená uzená vepřová kýta a uzené krůty s kořeněným zelím.
Nejlepší bylo německy a anglicky vysvětlovat recepty, když jsem si nemohla vzpomenout třeba jak se řekne hrách. Tak jsem to řešila opisy typu "to žlutý, to je jako taková ta malá zelená kulatá zelenina, co není fazole"
Naštěstí jsem měla tři pomocníky, jinak bych to nezvládla; ale zmákli jsme to
- Swienty Martin
- Příspěvky: 12
- Registrován: 30 Zář 2007, 17:59
- Místo/Bydliště: Plzeň
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Odkud a k jaký dataci máš ty recepty?
Blaine! Blaine! James G. Blaine! Continental liar from the state of Maine!
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
13. - 16. století. Sbírám, co mi padne na netu do ruky. Francouzské, české, německé, anglické - jsou toho mraky a já bych tak ráda vyzkoušela všechno
Třeba masové koule v mandlové omáčce, to je hrozná dobrota!
Třeba masové koule v mandlové omáčce, to je hrozná dobrota!
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Jen obrázek - pečení masa, Lutrellův žaltář, 1325 - 1335 - http://www.imagesonline.bl.uk/results.a ... chnum=0007
"Bát se? Tebe? Před hodinou jsem zabila a stáhla medvěda dvakrát tak velkého - a to ani neměl tak hloupé poznámky!" hra Proroctví, Altar
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
Já jen pořád dumám, jestli to veprostřed je ten pejsek, co se tam o pár stránek jinde potulovol
Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování
To jsem raději nezkoumala. Každopádně - pokud je to pes, tak budu raději dobově mimo. )) Pro vegetariálny jsem našla ještě pár poznámek o těstovinách a jejich vývoji. Neříkám že to bude masovka, ale pro ty, co jsou na těstovinách závislí, by to mohla být alternativa, co občas jíst na akcích.
Montanari: Hlad a hojnost
12. století
janovští kupci šíří sicilské těstoviny v sev. Itáli (s.140)
geograf Idrísí potvrzuje existenci skutečného průmyslu sušených těstovin (název: itrija) - místo výskytu: Trabia (30 km od Palerma) (s. 140)
13. století
Ligurie a sev. Toskánsko - produkce dlouhých tenkých nudlí zv. vermicelli (červíci) a dalších druhů
14. století
tria - výraz z arabštiny (připomíná itrija) nacházíme v tacuina sanitatis (středověké zdravovědní příručky) a v italských kuchařských pojednáních (s. 140), kuchařky označují recepty na těstoviny jako janovské (s.140)
16. století
r. 1509 - nařízení zákazu výroby v Neapoli (s. 142)
Sicilané 16. St - "pojídači makaronů" (s.142)
17. století
poč. st.- významná úloha ve stravě obyvatelstva (s.142)
Doufám, že se mi podaří na ně najít nějaký recept.
Montanari: Hlad a hojnost
12. století
janovští kupci šíří sicilské těstoviny v sev. Itáli (s.140)
geograf Idrísí potvrzuje existenci skutečného průmyslu sušených těstovin (název: itrija) - místo výskytu: Trabia (30 km od Palerma) (s. 140)
13. století
Ligurie a sev. Toskánsko - produkce dlouhých tenkých nudlí zv. vermicelli (červíci) a dalších druhů
14. století
tria - výraz z arabštiny (připomíná itrija) nacházíme v tacuina sanitatis (středověké zdravovědní příručky) a v italských kuchařských pojednáních (s. 140), kuchařky označují recepty na těstoviny jako janovské (s.140)
16. století
r. 1509 - nařízení zákazu výroby v Neapoli (s. 142)
Sicilané 16. St - "pojídači makaronů" (s.142)
17. století
poč. st.- významná úloha ve stravě obyvatelstva (s.142)
Doufám, že se mi podaří na ně najít nějaký recept.
"Bát se? Tebe? Před hodinou jsem zabila a stáhla medvěda dvakrát tak velkého - a to ani neměl tak hloupé poznámky!" hra Proroctví, Altar
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti