Stránka 2 z 12

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 05 Kvě 2008, 17:40
od narvek
Pappi: vždyť jo. Vývary se dělaly vždycky. Mě spíš zaujala to kombinace zázvoru, jater a hořčice 8)

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 06 Kvě 2008, 07:57
od Pappi
narvek napsal:Pappi: vždyť jo. Vývary se dělaly vždycky. Mě spíš zaujala to kombinace zázvoru, jater a hořčice 8)
Hmmm? Nechceš se podělit o recept. Napiš to sem, myslím, že by to mohlo chutnat. Dík.

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 06 Kvě 2008, 09:24
od narvek
Pappi: Játra upeč na roštu (já je ugriloval v troubě), nakrájej na kolečka a vlož do svařeného medu, kořeněného tlučeným zázvorem a hřebíčky. Tak je uchováš jak dlouho chceš.Pojídat na studeno s hořčicí.

zázvor jsem koupil kořen a vrazil ho s hřebíčkama do mixéru, neb jsem línej.

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 07 Kvě 2008, 22:50
od Random
Od Beranové ještě: Jídlo a pití za rudolfa II., Maxdorf, 1997, ale jí ji koupil vloni, talže možná se ještě dá sehnat běžně. Rudolfínské recepty vycházejí ze starší kuchyně, takže na XV. bych je použil klidně.

Mám pár datovaných receptů z fanzouzských zdrojů, výhoda je, že byly experimentálně ověřené, takže obsahují popis použitelný v denšních podmínkách. Nevýhoda je, že podle toho popisu to jaksi není k žrádlu ...

Pokud má někdo zájem, tak to přeložím a zavěsím, ale chvíli to potrvá, protože se chystám na akci a nééstíííháááám ...

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 08 Kvě 2008, 03:00
od Radim Vaňousek
Random:
V klidu. Práce není ocas, ta se nemá honit ;)

Narvek:
Tak co, byla ta játra v medu poživatelná? Nebo jsi zatím nenasbíral odvahu do toho strčit čumec? :)

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 08 Kvě 2008, 13:37
od narvek
Radim: nechutnal jsem je ,zatím, ze dvou důvodů:1) chci aby ten med ztuhnul a dalo se to pak vykrajovat lžící
2) nechal jsem je na chatě :)

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 08 Kvě 2008, 22:24
od Romikov
Musím Dášenku opravit ta kniha od M.Beranové se jmenuje "Jídlo a pití v pravěku a středověku." ale jinak je fakt že ta kniha je dobrá hlavně stolování a ty kvanta žrádla na hostinách :)

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 09 Kvě 2008, 08:58
od Dášenka
Juj, chybka...díky za opravu :-)

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 09 Kvě 2008, 16:51
od Romikov
Některá jídla jsou opravdu velmi nechutná zvlášte ta kde rozmlácená v hmoždíři vězí celá drůbež i s chrupavkama a kostma. Jinak některá fakta jsou zajímavá zvláště ta o stech býků a tisících kusů jiné havěti spořádaných na jednotlivých pařbách. Další zajímavostí jsou jídelní pomúcky kde je osvětleno od kdy byla používána a na co byla používána .. atd. Mne také zaujalo že za výdrž v chlastacích akcích byly dokonce udělovány královské řády.

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 09 Kvě 2008, 17:06
od narvek
Romikov: z francozského prostředí: například Deschamps založi jistý "rytířský" řád, kde šlo právě jen o chlast. Mezi jeho členy patřila i královská rodina. Ožrat se jako prase, pozvracet vše okolo a následně usnout pod stolem patřilo k dobrým mravům.

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 09 Kvě 2008, 17:20
od Romikov
Jo krásné.. škoda že to dnes již nikdo neoceňuje :cry: .. holt zasraná demokracie :doubt: .. ať žije monarchie vivat :D

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 09 Kvě 2008, 17:41
od Radim Vaňousek
Romikov:
Kecy! Pojeď na Brodění a uvidíš, že ve zvracení se soutěží i dneska. :puke: :cheers: Pappi, chystej kbelík!

Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 09 Kvě 2008, 20:48
od Romikov
A bude pro vítěze rytířský glejt?

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 10 Kvě 2008, 11:26
od Swienty Martin
Radim van Ousek napsal: Plzeňští bratři a sestry:
Doteď jsem se zdráhal si pořádně zavdat ve vaší společnosti. Je na čase, abych vám ukázal správné středověké hodování a pomohl vám objevit zálibu v obžerství.
Myslím, že když se pobleješ v naší společnosti určitě nebudeš první...

Re: Středověká a renesanční kuchařka

Odeslal: 10 Kvě 2008, 11:35
od Radim Vaňousek
No jo, jenže vy si vždycky jdete odplivnout někam do lesíka a potom se tváříte dosti provinile, kdežto dřív se jednalo o součást hodování. Jestli se mi podaří najít nějaká vyobrazení, budete velice překvapeni, co se tenkrát dělávalo. Samozřejmě, že samičky na nás budou hledět divně, ale což, ať si zvykají.

Myslím, že stolování sem patří taky, jenom doplním název tématu....

EDIT:
Broďane, tys dělal přednášku o stolování v pozdním středověku, že? Hoď sem prosím pár obrázků, kterak se využívalo škopíku. Předem Díky.

EDIT2: http://www.brodabohemicalis.wz.cz/Sv_Martin07.htm
Slabší odvar.