Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od narvek » 11 Kvě 2008, 22:18

Mamka mi nechala játra na chalupě, košt se o týden posouvá. Možná je otevřu na Májovém sněmu, tam ale nikdo z vás asi nebude :p
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062

Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od narvek » 09 Črv 2008, 00:37

Tak už jsem jatýrka ochutnal. Chuťově jsou vynikající, ostře kořeněný (přece jen jsem tam toho zázvoru dal hodně). Že by se toho ovšem dala sežrat celá sklenice, to ani náhodou. Spíš tak k pivku na ochutnání.
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Radim Vaňousek » 09 Črv 2008, 16:04

narvek:
A kdybys tam dal jakože méně toho zázvoru... myslíš, že bys tu sklenici se sežral?

Avatar uživatele
narvek
Příspěvky: 588
Registrován: 09 Pro 2006, 16:40
SHŠ: Cornwallská lehká pěchota
Místo/Bydliště: Kostelní Radouň/Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od narvek » 09 Črv 2008, 17:39

Radim: no, řekněme, že být to méně kořeněné, tak bych tu sklenici asi sežral docela bez problému. Ještě to průbnu v kombinaci s tím pivem a uvidím jak to půjde dohromady.
Jsme z Cornwallu, kde muži jsou muži a ovce se třesou strachy!
http://www.movember.com/m/1826062

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 10 Črv 2008, 12:20

Takže...dneska jsem vařila chlebovou polívku, nejdřív jsem si mylsela, že to bude blevajz, ale výsledek mě mile překvapil. A zároveň mě napadlo, že vlestně tahle polívka provází chléb asi od nepaměti, lze ji uvařit i z úplně kamennáho chleba ;-)
Jak jsem ji vařila? Našla jsem na netu nějaký recept, ale jak je mým zvykem, nedržela jsem se ho. Zjednodušeně lze říct, že nejdřív povaříme chleba (nejlíp krajíce) v osolené vodě s kmínem, nakrájíme si cibulku a dáme na sádlo, až zesklovatí, propasírujeme na ni přes cedník rozvařenej chleba, chvíli mícháme, pak přilejeme smetanu (no já dala mlíko a zakysanku) a nakonec ochutíme, třeba pepřem a solí, nebo bylikama. Jak kdo chce.
S mlékem je to asi verze svátečnější, i s vodou to chutnalo dobře. Chce to akorát chutný chleba...

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Radim Vaňousek » 10 Črv 2008, 15:11

Dášenka:
Chlebová polévka mě doprovází už řadu let. Však bez koření, cibulky zato však s přidáním másla. Je to blivajz, ale podle tvého receptu to otestuju (třeba to bude chutnat lépe).

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 11 Črv 2008, 14:01

No třeba je to chlebem ;-)
A nebo je pod tu cibulku třeba lepší sádlo, a nebo se mi prostě jenom omylem povedla...
Jinak v některejch receptech ještě zašlehávaj vajíčko.
Ještě kouknu co Severin, ten o tom taky něco psal.

Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Romikov » 11 Črv 2008, 20:12

a dobrá je se špekem či uzeným a celým vajíčkem a posypaná pažitkou a tak dále hm mňam
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Radim Vaňousek » 11 Črv 2008, 20:16

Romikov:
to už zavání eintopfem.

Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Romikov » 11 Črv 2008, 20:22

chrochtychrochty jaja - zajímavé recepty od Beranové jsou na falešnou jeleninu.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!

Avatar uživatele
Random
Příspěvky: 1287
Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Random » 17 Črv 2008, 09:16

Tak jsem si říkal, že je na čas splnit svůj slib a přepsat pár receptů. Stále to naráží na problém s plochým scannerem, protože bych rád dodal i obrázky, jak má výsledek vypadat, ale ten taky vyřeším. Sešit jsem si donesl do práce, kde jsem chtěl v klidu popracovat na překladech, ale od té doby lítám jak hadr na holi a na kuchařku padá prach. No nic, proč to vlastně, jo, překlady. Ta kuchařka se jmenuje „Le viandier“ a sepsal ji chlapík jménem Taillevent ve druhé polovině 14. století. Na svojí dobu byl velice dlouhověký (zřejmě 85 let), takže vařil ve službách francouzských králů Karla IV, Filipa VI., Karla V. a VI. Tak doufám, že to není nějaký provařený kousek a bude vás to zajímat. Jenže, jak to mám přeložit? V moderní francouzštině je „Vinde“ maso, ve středověké jakékoliv potraviny (dnes „vivres“). Má se to tedy jmenovat „potravinář“? Nenapadá někoho nějaké pěkné slovo, jak kuchařku nazvat?

Než se najde vhodný překlad na Viandier, uvedu alespoň recept na originální středověkou mísu jablek. Recept nemá autora, a datovat ho lze nepochybně již do XIII. století. Pravý úspěch zaznamenal až ve století XV., což souviselo především s rozvojem výroby mis. V různých podobách se vyskytoval i ve stoletích následujících a například ve střední Evropě se s ním běžně setkáváme i dnes.

Mísu jablek lze servírovat jako předkrm, ale svoje uplatnění najde i jako zákusek. Jako hlavní chod se nedoporučuje, neboť jako samostatný pokrm je málo vydatná. Tedy:

1. Omyjeme a zbavíme nečistot přibližně kilo jablek.
2. Jablka osušíme a vyleštíme lněnou utěrkou.
3. Mísu otřeme a jablka na ni vyrovnáme.
4. Servírujeme za studena.
"Ad ultimum!"

Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Romikov » 17 Črv 2008, 17:33

vtipné a dobré :) sakra lehčí začátek pro nezkušené kuchaře :lol:
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!

Avatar uživatele
Terez
Příspěvky: 21
Registrován: 15 Črv 2008, 19:36
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Terez » 04 Črc 2008, 20:38

:hello1: Jablečná mísa je bombastická:-)))) chlebová polívka zní taky lákavě, přemýšlím, že bych ji o víkendu zkusila, tak kdyžtak napíšu výsledky

Nevíte prosím jak přesně byl udělaný hrášek, co nabízeli v krčmě na ZK? Byl naprosto vynikající, tak se chystám experimentovat. Jen si říkám, že by bylo jednodušší, kdyby tu někdo věděl rovnou kudy do toho:-)))

A ještě jedna věc... netýká se vaření, ale s kuchyní tak trochu souvisí. Víte jak na rozdělávání ohně? Používám ocílku+pazourek+troud +seno+březovou kůru. Naučený postup mám od indiánů, jen si nejsem jistá, jestli je to OK..
Omnia vincit amor! De omnibus dubitandum est...

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 04 Črc 2008, 21:09

No střelci používají ocíku+pazourek+lunt a to pak strčej do hromádky něčeho hořlavého se střelným prachem :-)

Ten hrášek mě taky zajímá, asi zkusím nějakej namočit (z čerstvýho by to bylo lepší) a jemně smahnout na sádlíčku a osolit. Jinak je to super furttožerka :-)

Avatar uživatele
Pappi
Hlad
Hlad
Příspěvky: 422
Registrován: 04 Pro 2006, 20:23
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Pappi » 07 Črc 2008, 09:20

A ještě jedna věc... netýká se vaření, ale s kuchyní tak trochu souvisí. Víte jak na rozdělávání ohně? Používám ocílku+pazourek+troud +seno+březovou kůru. Naučený postup mám od indiánů, jen si nejsem jistá, jestli je to OK..[/quote]

Nevím jaké, respektive jakého tvaru bylo indiánské křesadlo, ale ten postup rozdělání ohně je skutečně naprosto shodný. Též se může na rozdělání ohně použít staré vyschlé ptačí hnízdo. K tomu střílení stačí pouze vykřesat jiskru, která se chytí do luntu a je hotovo. Rozfoukáš a pálíš. :bom:
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.

Odpovědět

Vrátit se na “Jídlo, pití, kuchyně, vaření, nádobí a vše okolo”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host