Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 22 Črc 2008, 11:34

třeba mě někdo doplní...já bych pro 4 lidi brala:

kotlík aspoň 5l, a závěsný systém (nebo ho stavět nad jámu s ohněm)
pánvička, asi malá i větší
naběračka, menší cca čtvrt litru
měchačky a obracečky
prkýnko
nože, malý a velký
nádobí (pro každého miska, lžíce, nůž, případně talíř nebo prkýnko, pohárek - to všechno by měl mít kažý svoje, ale známe to)
džbány, nejlépe jeden větší na vodu, menší na pivo a víno
mísa na zadělání těsta
ošatka na nakrájený chleba

nádobka s medem
nádobka se sádlem
nádobka se zavařeninama, povidly a tak
něco na droždí (pokud děláte taky kynutý těsto...)
pytlíky na kroupy, mouku, hrách, koření, sůl...

případně hák na zavěšení kejty...

Při nějakém puťáku lze samozřejmě spostu věcí vynechat, podle toho, co se bude vařit.

Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Romikov » 22 Črc 2008, 11:34

olaf- kotlík, naběračku, misky,lžíce, jídlo, psa na umití nádobí a lidi co to budou jíst, přibliž otázku na dataci a jestli myslíš kuchyně polní, jinak tvůj dotaz je tak zvláštní že jsem měl chuť smáznout jako spam ale nic ve zlém. Vyjádři se přesněji. Jo vím že nejsem dáma ale ozvat se musím. Je velký rozdíl mezi vybavením kuchyně polní a soukromou cestovní.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!

Avatar uživatele
Olaff
Příspěvky: 303
Registrován: 10 Pro 2006, 23:53
Místo/Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Olaff » 22 Črc 2008, 11:42

Dasenka: Mam zapisane, je z coho skrtat na putak, hehe... V kazdom pripade diky, je pravda, ze na par veci mnou spisovany zoznam zabudol... Predpokladam, ze zavesnym systemom myslis to, comu ja nadavam "prenosne ohnisko", teda na retaziach zavesenu "misku" s ohnom, spravne? Ako nadobky s medom a sadlom mozem pouzit male hlinene dzbaniky?

Romikov: Pisal som mobilna, kedze nie som bohuzial fixovany na jedno miesto, povedzme, ze som mal pouzit termin "polna", co uz... Obdobie... 15. storko, cca 1440 - 1450, plus minus 10 rokov, nenapisal som ho preto, ze uz ma tu riesili v Salone krasy, tak mi to pripadalo tak nejako samozrejme, stava sa...

V kazdom pripade, zatial vdaka za pomoc, doplnam chybajuce polozky a odsuvam priatelke, nech sa stara, hehe. :doubt:

EDIT: Sakra, teraz som si vsimol aj termin "sukromna cestovna kuchyna". Mozes mi skusit v porovnani s tou Dasenkinou nacrtnut nejake rozdiely? Ak samozrejme ta sukromna cestovna nie je ta Dasenkina, v tom pripade by ma zaujimala ta polna... :oops:
"Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se." Jan Werich

Avatar uživatele
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Příspěvky: 381
Registrován: 11 Bře 2008, 21:25
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Romikov » 22 Črc 2008, 11:53

Dášenka popisuje soukromou (civilní), v polní kuchyni se předpokládá že veškeré osobní nádobí mají vojáci u sebe a hlavně se tam vaří mnohem jednodušeji (nebo spíše hůř) než u obchodníků na cestách, takže toho tolik není potřeba, hlavně těch ingrediencí. Nutno však dodat že mají samozřejmě velkokapacitní kotle ve kterých uvaří všechno - opravdu všechno :badgrin: V polní kuchyni obracečku "například" opravdu nenajdeš a míchá se zběračkou - kdo byl na vojně ví že za staletí se nic nezměnilo.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 22 Črc 2008, 12:01

Závěsným systémem myslím ten hřeben co máme, ale nevím, jestli bude tenhle odkaz fungovat, je to ve fluši, fujky fuj http://kolinsky.denik.cz/multimedia/gal ... ction=1,12
To mobilní ohniště je dobré všude tam, kde nedovolí rozdělat oheň...
Jinak jsem skutečně vycházela ze zkušeností velkokapacitní kuchyně, kde je potřeba lidi zasitit a ne jim předkládat laskominy, jinak je též možno ssebou vozit mobilní pícku a vůbec spoustu věcí.

Avatar uživatele
Olaff
Příspěvky: 303
Registrován: 10 Pro 2006, 23:53
Místo/Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Olaff » 22 Črc 2008, 12:59

Romikov> Ja som na vojne bol, ale ako spravca sportovej haly... :badgrin:

Dasenka: Teeeeeento zaves! Skusim niekde najst aj zvacseninu, ktoru by som potom mohol podstrcit kovacovi, ale predbezne som v obraze, diky.

Inak, ked uz mame poniektori ujasnene, ktora kuchyna je ktora a je tiez jasne, ako vyzera sukromna kuchyna, co vsetko by ste z nej vyhodili vy, aby ste z nej urobili polnu, teda maximalne odlahcenu? Zaujima ma ako pohlad damy, tak i pohlad chlapa, niekde v strede by teoreticky mala byt pravda... :doubt:
"Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se." Jan Werich

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 22 Črc 2008, 13:12

Jinak na to zavěšení kotle lze použít i kus správně tvarovaného dřeva, ale na hřebeni lze regulovat výkon...

No vždycky záleží, co se bude vařit, pokud třeba jenom placky s masem, tak stačí pánvička a mísa na těsto. Pokud polívka nebo hrách, je potřeba kotlík a neběračka. A když se bude jenom péct něco nad ohněm, tak nic ;-) Záleží i na počtu nosičů.

Na med a sádlo máme hrnečky s pokličkama z téhle stránky http://mckeramika.vyrobce.cz/dzbany.html, ale určitě jde použít cokoli, na WB jsme měli trochu sádla v misce zakryté ubrouskem.

Kateřina
Příspěvky: 122
Registrován: 14 Črc 2008, 16:24

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Kateřina » 22 Črc 2008, 13:29

To by asi záleželo na tom, o jakou akci by se jednalo. Vojenskou? Civilní? S kolika lidmi? Na jak dlouho? Puťák, nebo stálé tábořiště?
Pokud s těmi avizovanými cca čtyřmi lidmi, pochoďák a na víkend, pak by stačil 5tilitrový kotlík, velká dřevěná lžíce/naběračka, do pytle na jídlo hlávka zelí, pět cibulí, půl kila špeku v plátýnku, pytlík krup, pytlík pohanky (nebo jahel), pár mrkví, pytlíček soli a pytlíček se směsí majoránky, pepře, kmínu, trošičky rozmarýnu, kardamomu, pytlík bylinného čaje (ale není nutný). Případně nádobku s medem.

Polévku uvařit raději hustou (tzn. více krup či pohanky). Chleba či placky si nese každý sám, kus sýra také, čutoru s vodou jakbysmet. Takže úkol je - zasytit je silnou polévkou, kaší nebo něčím podobným.
A místo hrachu se nám osvědčila pohanka - je rychle uvařená a velice chutná. Stačí ji jen uvařit ve slané vodě a je poživatelná. S cibulí osmaženou na špeku a okořeněná je to skoro to samé jako rizoto. Dokonce i jenom namočená ve slané vodě přes noc je poživatelná!
Výborná je také jáhlová kaše, ale to už je docela luxus - musí se k ní nést v nádobce med a máslo (nebo láhev/džbánek smetany). Je velice rychlá a chutná a pokud je k dispozici máslo, pak i vařená ve vodě je dobrá. Ale bez másla (mléka, smetany a dalších dochucovadel) chutnají jáhly jako vařené piliny... :?

Kateřina
Příspěvky: 122
Registrován: 14 Črc 2008, 16:24

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Kateřina » 22 Črc 2008, 13:36

Dášenka napsal:Jinak na to zavěšení kotle lze použít i kus správně tvarovaného dřeva, ale na hřebeni lze regulovat výkon...

No vždycky záleží, co se bude vařit, pokud třeba jenom placky s masem, tak stačí pánvička a mísa na těsto. Pokud polívka nebo hrách, je potřeba kotlík a neběračka. A když se bude jenom péct něco nad ohněm, tak nic ;-) Záleží i na počtu nosičů.

Na med a sádlo máme hrnečky s pokličkama z téhle stránky http://mckeramika.vyrobce.cz/dzbany.html, ale určitě jde použít cokoli, na WB jsme měli trochu sádla v misce zakryté ubrouskem.
Na zavěšení může být i řetěz na trojnožce s velkými oky a kotlík na háku. Tedy obdoba hřebene.

Pan Cvejn je super - hrozně milý a ochotný a po dohodě vyrobí, co si člověk vzpomene. Ale chce to nechat mu dost času - nejlépe objednat v zimě a na léto nebo časný podzim je hotovo. Ta krása za tu trpělivost stojí...

Avatar uživatele
Olaff
Příspěvky: 303
Registrován: 10 Pro 2006, 23:53
Místo/Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Olaff » 22 Črc 2008, 13:44

Hm, esteze nie som kucharom, sakra... Varenie sa zda byt malinko komplikovanejsie, nez som si to na cundroch vymyslel, hehe... Inak, zaujala ma ta keramika, co tu dala link Dasenka... Su tam aj keramicke hrnce a panvice, ako som si vsimol... Mate ich niekto aj odskusane, co to vydrzi?

Co sa inak tyka toho zavesu, ja som rozmyslal nad jednoduchou retazou s hakom hore i dolu, horny sa zachyti na trojnozku, resp. tyc, ten spodny drzi ucho kotlika... Tym, ze po okach retaze posuvam spodny ci horny hak, meni sa vyska, v ktorej je kotlik zaveseny... Je to priserne jednoduche, len ci koser, to uz neviem, no... Ten system s drevom poznam, to sme vyrabali na vandroch svojho casu...

Ale priatelka bude mat radost, ked jej toto cele poslem a ona si to bude musiet zhanat len preto, aby som sa ja nazral... :badgrin:
"Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se." Jan Werich

Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Siegfried » 22 Črc 2008, 13:50

Tady je obrázek hřebene a i těch špiček na trojnožku, dáš do toho jakýkoliv nesušený klacky patřičného průměru... Jinak lze samozřejmě i svázat tři klacky provazem a dát tam řetěz :) Ale regulace zvláště těžkých kotlů je na hřebeni mnohem příjemnější. Jinak se dá ty kotle i postavit do ohně, u hodně velkýh se asi používalo okruží s nožičkama co bylo v ohni, či kotle přímo na nohách. Viz. Lutrellův žaltář. http://www.bl.uk/collections/treasures/ ... adband.htm

Cvejna (ďáblův soustružník) má hlavní omezení v tom že musí ty věci nechat tak 5-6tejdnů vyschnou tpřed pálením a nedělá moc na sklad, takže to trvá hlavně kvůli tomu. Ale teďka by měl mít možná i v provozu už tu glazovací pec, takže to bude kurva zajímavý. Dobré nejtované kotle jsou k mání v polsku, 10l cca 300zl a 20l cca 350zl.
Přílohy
IMG_4335.jpg
IMG_4335.jpg (88.25 KiB) Zobrazeno 4620 x
IMG_4405.jpg
IMG_4405.jpg (45.57 KiB) Zobrazeno 4621 x

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!

Avatar uživatele
Olaff
Příspěvky: 303
Registrován: 10 Pro 2006, 23:53
Místo/Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Olaff » 22 Črc 2008, 13:57

Siegfried: Vdaka, mne to ta staci, dufam, ze aj kovacovi bude, hehe.

Inak, zabludil som na jednu stranku a nasiel som toto: http://www.miedreich.com/HWT/HWT-Seiten/Bild2.html Borci vyzeraju, ze to vedia, neviem, co je to za akcia ani skupina, aspon zatial, ale tie ich zavesy vyzeraju tak nejak "retazovito"...

Inak, ak nepoznate ten album, odporucam prebehnut, podla mna veeeeeelmi pekne a inspirujuce.... ;)
"Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se." Jan Werich

Kateřina
Příspěvky: 122
Registrován: 14 Črc 2008, 16:24

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Kateřina » 22 Črc 2008, 14:02

Ta keramika je kvalitní - hodně ostře pálená, nesákne, ale já ji jen přistavuji k ohni do horkého popela. Zatím jsem nenašla odvahu (ono to také není levné...) k přímému kontaktu ;)

Myslím, že řetěz s hákem byl pro běžné lidi daleko dostupnější než hřeben. Ale princip je stejný, jen jednodušší.

No, a co se vaření týče - pokud od své drahé polovičky očekáváš, že vám bude na historickém vandru vařit, pak by ses jí měl postarat o vybavení. Suroviny, vařečku, naběračku si jistě opatří sama, misky a lžíce byste měli mít každý svou, ale kotlík a přenosné ohniště byste jí měli obstarat rozhodně vy. Protože vaření, zvlášť pro skupiny, ve středověku asi ještě nebylo doménou žen. Hlavně ne pro vojáky :)

Avatar uživatele
Olaff
Příspěvky: 303
Registrován: 10 Pro 2006, 23:53
Místo/Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Olaff » 22 Črc 2008, 14:10

Katerina: Ved preto tu zo seba robim vola... :lol: :lol: :lol:

V kazdom pripade, link na keramiku mam odlozeny, rozhodne si nemyslim, ze to je drahe, skor naopak, ma velmi prijemne ceny ten pan... Dokonca aj po preratani na nasu tvrdu slovensku menu... :badgrin:
"Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se." Jan Werich

Avatar uživatele
Dášenka
..
..
Příspěvky: 837
Registrován: 04 Pro 2006, 19:08
Místo/Bydliště: Praha

Re: Středověká a renesanční kuchařka + stolování

Příspěvek od Dášenka » 22 Črc 2008, 14:34

Ten hřeben je fajn pro velké kotle, na řetěz se strašně špatně věšej, protože mají tendenci "utíkat" a kroutit se, kus železa prostě visí... na ten pětilitr bude řetěz v pohodě ;-)
A pro keramiku je dobré si zajet, je přecijen trošku křehká a hlavně je tam krásně.
Ta keramické nádoby na vaření se skutečně používají v horkém popelu, jinak se nezahřívají úplně pravidelně a praskají, taky pozor na cokoli vlhkého a jinak nebezpečného. No na čundr bych ho netahala a používala ho akorát u domácího ohně. Tam mi na něj žádnej drn nešlápne ;-)

Odpovědět

Vrátit se na “Jídlo, pití, kuchyně, vaření, nádobí a vše okolo”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host