Středověké pivo, kořalka a likéry
- Drak
- Dietolog
- Příspěvky: 214
- Registrován: 24 Ún 2007, 21:07
- Místo/Bydliště: Myjava, SK
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
Fotka je už dost stará... sem poněkud mladší (mezi patnácti a šestnácti) ale tak co už. Každý někdy začne.
Drak
- Pappi
- Hlad
- Příspěvky: 423
- Registrován: 04 Pro 2006, 20:23
- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
No u nás v Českém Brodě se nejvíce pije právě ta zatracovaná Plzeň, nejdražší za 26,-Kč, druhý Gambáč pak Kozel, Krušovice a následují některé okrajové hospůdky kde se točí Budvar a Kácov!? U toho se rozdělil tábor ochlastů na dvě skupiny, jak jinak. Někdo velice chválí a někomu nechutná. Já patřím k té skupině druhé, jelikož chvíli po vypití piva cítím v hubě takovou jako mírně blátivou příchuť. Já osobně nejraději Gambrinus 12° a Budvar 12° a jelikož nežiji v Praze, kde se motá miliarda lidí, ale v sedmitisícovém Českém Brodě tak mohu říct, že každý hostinský si pivo hýčká, neboť je v našem městě šestnáct hospod a tak je z čeho vybírat. Prostě u nás Gambrinus 12° též krásně kroužkuje a dobře chutná a není to o nějakém zažitém stereotipu, neboť jak mnozí vědí jsem huba dychtící po dobrém jídlu jakož i pití a jen tak ze zásady pít něco co mi nechutná? To je kravina!
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dřív, dokud nebudou pověšeni.
- Divous
- Příspěvky: 1164
- Registrován: 30 Pro 2008, 20:38
- SHŠ: Slánská rota
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
No, je fakt že já mluvil o Gambrinusu 10-tce, tak mi přijde hnusná. Ale ležák jsem asi ještě nepil, vyzkouším ho - v rámci objektivního výzkumu samozřejmě
"Rád slyším pleskání kroužkového odění o hrušku sedla a zvonění a cinkání postroje, pak spěchám dál a vidím prošívanice navlékané přes pancíř, pleskání praporců pozvedá mého ducha..." Petr z Bergeraku, 13. století
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
Omlouvám se, že vám to tady trochu naruším, ale když jsem naposledy četla něco o jídle a pití, tak jsem si z toho poznamenala tohle:
Montanari: Hlad a hojnost - pálenka a alkohol - již staří řekové a římané (s.122), od - vynález křivule - st. Egypt (s.122); 12. st. - tvz. "aqua vitae" - hoří nespaluje, postup na výrobu alkoholu v alch. příručce (s. 122)
(Jasně, že jsem ve vašem rozhovoru úplně mimo, ale kdyby se tu chtěl někdo opřít o nějaké poznámky, tak - aby mi to v zápisníku neleželo jenom tak. Jestli tam ještě něco najdu, tak se ozvu. Přesnou citaci dodám na požádání.)
Montanari: Hlad a hojnost - pálenka a alkohol - již staří řekové a římané (s.122), od - vynález křivule - st. Egypt (s.122); 12. st. - tvz. "aqua vitae" - hoří nespaluje, postup na výrobu alkoholu v alch. příručce (s. 122)
(Jasně, že jsem ve vašem rozhovoru úplně mimo, ale kdyby se tu chtěl někdo opřít o nějaké poznámky, tak - aby mi to v zápisníku neleželo jenom tak. Jestli tam ještě něco najdu, tak se ozvu. Přesnou citaci dodám na požádání.)
"Bát se? Tebe? Před hodinou jsem zabila a stáhla medvěda dvakrát tak velkého - a to ani neměl tak hloupé poznámky!" hra Proroctví, Altar
- Divous
- Příspěvky: 1164
- Registrován: 30 Pro 2008, 20:38
- SHŠ: Slánská rota
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
mě třeba v diskusi s pánem z Prazdroje zaujalo, že chmel, typicky spojovaný s pivem, se do piva začal přidávat až docela pozdě, 13. století nebo tak nějak, mnichy v Evropě. Jednak jako koření a druhak jako jistý konzervant. Nevíte o tom někdo něco více?
"Rád slyším pleskání kroužkového odění o hrušku sedla a zvonění a cinkání postroje, pak spěchám dál a vidím prošívanice navlékané přes pancíř, pleskání praporců pozvedá mého ducha..." Petr z Bergeraku, 13. století
-
- Příspěvky: 17
- Registrován: 16 Kvě 2008, 08:26
- Místo/Bydliště: Přibyslav
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
tak abych se přidal...výroba pálenek a různých liquere je moje hobby a trávím tím potom kamarády na akcích můj otec je včelař a vyrábí medovinu, jen pro osobní potřebu..ono kvasit 3 roky 50l piplat se s tím a potom to za směšnou cenu prodat by se mu prostě nelíbilo, ale můžu vzít lahvinku někam na košt. Žitnou i kmínku dělal známý, ale recepty mám i já... mmch recepty sbírám, tedy jestli někdo něco objeví budu vděčen.
no a dám-li dohromady pár věcí zkusím vám udělat i to pivo
no a dám-li dohromady pár věcí zkusím vám udělat i to pivo
- Divous
- Příspěvky: 1164
- Registrován: 30 Pro 2008, 20:38
- SHŠ: Slánská rota
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
Pivovar Krušovice oficiálně přiznal - po té co ztratil 50% prodeje během posledních pár let, že jeho desítka (tedy výčepní pivo, pravou desítku už u nás vaří jen několik málo pivovarů, většina "desítek" jsou piva 9 až 9,něco...) stála za starou bačkoru. Přijmuli zpátky starého sládka a musím říct, že jsem Krušárnu pil letos na dovolené na Berounce a VÝRAZNĚ se zlepšili. Uvidíme...Siegfried napsal:Jo kurva fix, to jr to, jako mladý hoši jsme píjávali Krušky na chalupe a byly excelentní, pak se z toho stala břečka... o tom že ho germáni tahle zmastili sem netušil, ale časově by to sedělo...Divous napsal:Nejhnusnější pivo jsou Krušovice a pak hned Gambrinus.
Krušovice bývaly vynikající pivo, tak před 15-cti lety, ještě když se vařily v tom starém cihlovém pivovárku. Pak to koupili Němci, postavili tam obrovskou továrnu a z oranžového hořkého piva se stal skoro bílý chemický patok
"Rád slyším pleskání kroužkového odění o hrušku sedla a zvonění a cinkání postroje, pak spěchám dál a vidím prošívanice navlékané přes pancíř, pleskání praporců pozvedá mého ducha..." Petr z Bergeraku, 13. století
Re: Středověké pivo, kořalka a likéry
Chmel to konzervuje, pivo se nekazí. Hořkost je vedlejší produkt.
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti