Dřevěné a kožené čutorky

Avatar uživatele
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
Příspěvky: 1283
Registrován: 05 Pro 2006, 10:08
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 » 10 Pro 2006, 22:27

Radim van Ousek napsal:VYŠTRACHAL JSEM V GOOGLE JEDNU ZMÍNKU O "WOODEN FLASK".

V TEXTU SI JI NAJDĚTE SAMI:

http://www.elib.hu/00400/00433/00433.htm

JE MOŽNÉ, ŽE DŘEVO DODALO VÍNU TU SPRÁVNOU PŘÍCHUŤ, JAKOU MÁ DNES NAPŘÍKLAD FRANCOUZSKÉ VÍNO J.P. CHENET. MŮŽE SE ALE TAKÉ JEDNAT TŘEBA JEN O TRADICI MAĎARSKÝCH A RUMUNSKÝCH ŘEMESLNÍKŮ.
Tu chuť dostane jen když v dřevěném sudu dozrává, ne když do dřevěné flanděry naleješ vinné splašky a po pár hodinách, než to proleješ hrdlem je z toho J.P. Chenet..... ;)
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim Vaňousek » 10 Pro 2006, 22:35

Pája1111 napsal:
Radim van Ousek napsal:VYŠTRACHAL JSEM V GOOGLE JEDNU ZMÍNKU O "WOODEN FLASK".

V TEXTU SI JI NAJDĚTE SAMI:

http://www.elib.hu/00400/00433/00433.htm

JE MOŽNÉ, ŽE DŘEVO DODALO VÍNU TU SPRÁVNOU PŘÍCHUŤ, JAKOU MÁ DNES NAPŘÍKLAD FRANCOUZSKÉ VÍNO J.P. CHENET. MŮŽE SE ALE TAKÉ JEDNAT TŘEBA JEN O TRADICI MAĎARSKÝCH A RUMUNSKÝCH ŘEMESLNÍKŮ.
Tu chuť dostane jen když v dřevěném sudu dozrává, ne když do dřevěné flanděry naleješ vinné splašky a po pár hodinách, než to proleješ hrdlem je z toho J.P. Chenet..... ;)
MYSLET SI TO VŠAK MOHLI.
VE DŘEVU SE OPRAVDU NEVYZNÁM -EXISTUJE VŮBEC DRUH DŘEVA, KTERÝ BY UVOLŇOVAL NĚJAKÉ LÁTKY, SILNĚ REAGUJÍCÍ S VÍNEM?

Avatar uživatele
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
Příspěvky: 1283
Registrován: 05 Pro 2006, 10:08
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 » 10 Pro 2006, 22:44

Radim van Ousek napsal:
Pája1111 napsal: Tu chuť dostane jen když v dřevěném sudu dozrává, ne když do dřevěné flanděry naleješ vinné splašky a po pár hodinách, než to proleješ hrdlem je z toho J.P. Chenet..... ;)
MYSLET SI TO VŠAK MOHLI.
VE DŘEVU SE OPRAVDU NEVYZNÁM -EXISTUJE VŮBEC DRUH DŘEVA, KTERÝ BY UVOLŇOVAL NĚJAKÉ LÁTKY, SILNĚ REAGUJÍCÍ S VÍNEM?
Tu silnou reakci si nějak nedokážu představit...Jinak bečky se nechávají tzv. "zavínit" Naleje se do ní horší víno, nechává se po nějaký čas v sudu.
V bečce se pak udělá vinný kámen. Časem se stejně musí bečka vysířit a znovu ošetřit...... Některé sudy se z vnitřku opalují.... Hlavně v nich musí být pořád víno, proto vinaři dolévají sudy, aby tam bylo min. vzduchu. Pokud sud odstaví na nějaký čas, musí se znovu vysířit a zavínit... :)
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim Vaňousek » 10 Pro 2006, 22:51

HMM ...DOCELA FUŠKA.
PRAVDĚPODNOST TEDY PŘIPADÁ K TÉ "TRADICI".

Avatar uživatele
ikca
Příspěvky: 3
Registrován: 28 Pro 2006, 17:06
Místo/Bydliště: Novosedly 6 Psč: 691 82

Dřevěné čutorky

Příspěvek od ikca » 28 Pro 2006, 17:26

nazdar chlapi

Tož dostal sem info že tu probíráte dřevěné čutorky .. ty mé..
Bohužel nemám oprávnění přispívat k vaší diskuzi tak přispívám zde doufám že vám to nebude moc vadit... :D

Tak tedy k mým čutorkám ... jsou vyrobeny z lipového dřeva .. časem ale chci změnit materiál na dub nebo nějaké hezčí dřevo .. ona ta lípa pod tím voskem moc nevyniká ... ale zase je lehčí je vyrobit ..
Vnitřek čutorek je impregnován a to napuštěním voskem ... a následným vytřením voskem . poté je čutorka slepena dohromady... Poté přilepím hrdlo a nakonec vnitřek ještě aspoň dvarát vyleji voskem ... nakonec napustím a novoskuji čutorky zvenku ... vyleštím a je to hotovo

Obrázek

Obrázek
--------------------------
K tomu plesnivění ... no čutorka je ze dřeva a vosku ... prostě je potřeba se o ni starat to samé by platilo i kožených i kovových čutorkách ... musíte je vypláchnout a nechat vyschnout pokud je nebudete používat .. jinak je jasné že vám zplesniví ... 8)
--------------------------
Změna chuti ... cokoli do ní nalijete tak bude cítit voskem není to nepříjemné ... a myslím že časem se ta chuť ztratí .... zatím jsem z ní pil jen vodu a medovinu .. no voda chutnala trochu po medu ... a medovina ... možná byla medovější ... s pivem bych to u čutorek moc neriskoval ... to by opravdu zasmrádlo a s vínem nevím ...
---------------------------
Jaj no a ktomu vínu a dřevu ..


Reakce s dřevem u vína je nežádoucí .. Dle mě protože muj otec je vinař a pokuší se mne zasvětit do tajů tohoto řemesla ... jediná výjimka snad je u dubu .. když se vyrobí dub tak obsahuje spousty tříslovin kterých je potřeba se zbavit .. tak se sud vypláchne nejdříve studenou a poté horkou vodou .. pokud by se tak neučinilo a nalilo by se do sudu víno , dostalo by víno tzv duběnku .. nevím jak to chutná ale asi to nebude moc dobré ...
Ale vždy to není na škodu protože takhle se vyrábí koňak buď se víno nalije do nového sudu nebo se do starého sudu strčí dlouhá nová dubá zátka... poté se řpiléívá nějaká pálemka nevím kolik abych nekecal.....

Avatar uživatele
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Příspěvky: 954
Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan » 29 Pro 2006, 23:17

Máš pěkné čutorky.
Na obrazech z "naší" doby, tj. z II. pol. 15. stol. se ale vyskytují jiné, a sice takovéto:
http://www.historiavivens1300.at/realie ... lasche.jpg
http://www.historiavivens1300.at/realie ... sche01.jpg

Mne by se líbila právě takováhle. Soustružená, neb soustruh na měkké materiály byl známý již ve starověku. Není slepená ze dvou polovin, ale vydlabaná otvorem ze strany, do kterého je pak zalepeno víčko. A má dřevěná očka pro uvázání řemínku.
Asi to není příliš snadné vyrobit. Přesto se zeptám, jestli o něčem takovémhle neuvažuješ?
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.

Avatar uživatele
ikca
Příspěvky: 3
Registrován: 28 Pro 2006, 17:06
Místo/Bydliště: Novosedly 6 Psč: 691 82

Příspěvek od ikca » 31 Pro 2006, 11:50

Hmm no myslím že na soustruhu bych to po pár nesvedených pokusech a několika monoklů zvládl ..... je ale potřeba soustruh a jedno celkem specielní dláto ... ten nemam zatím .... takže s tím bych ti nepomohl .....
Možná bych ji mohl skusit vydlabat ... ale samo že by to nebylo moc přesný ....

mascha

Příspěvek od mascha » 05 Led 2007, 15:04

Netuším, jak to bylo ve "vaší" době, ale u "nás" v třicítce jsme došli k tomu, že nejlacinější a nejrozšířenější felina byla tehdy keramická. Dále se používaly dřevěné dlabanky a cínové plechovky a také obyčejní vojáci nosili normální skleněné lahve od vína jen s koženým řemínkem okolo hrdla. Směrem na východ roste rozšíření kožených měchů. Směrem na jihovýchod rozšíření tykví.
Výhodou keramické je inertní materiál, který nemění chuť obsahu, nevýhodou zvýšená křehkost (ovšem ne o moc větší než křehkost dřevěných). Křehkost se z části eliminovala zašitím do kůže nebo dokonce kožešiny. Tím se zvýšila i termoizolace a pití tak rychle nezteplalo. Nevýhodou kůže a kožešiny, pokud se láhev nepoužívá pouze na vodu, ale i na medovinu a víno je to, že se to při plnění i pití okolo hrdla obryndá a kůže nebo chlupy začnou časem smrdět, což při pití trochu vadí, že to má člověk přímo u nosu.

Avatar uživatele
ikca
Příspěvky: 3
Registrován: 28 Pro 2006, 17:06
Místo/Bydliště: Novosedly 6 Psč: 691 82

Příspěvek od ikca » 11 Led 2007, 08:40

No u Těch koženných čutor... Ta kůže je jen napuštěná tím voskem nebo jen vylitá ..... Ono kůže je dost měká tak by mne zajímalo... Jestli při promáčknutí se nezačne drolit vosk uvnitř ... :?:

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim Vaňousek » 11 Led 2007, 11:35

Dobře udělanou koženou čutoru jentak nepromáčkneš:
Viz http://ceskyserm.cz/ForumDetail-805

Matěj
Příspěvky: 4
Registrován: 17 Pro 2006, 20:26

Příspěvek od Matěj » 12 Led 2007, 15:45

Jednu čutorku jsem před nedávnem měl a ta byla vylita i napuštěna. Švy po okrajích čutory byly poměrně dost provoskovány. Pro ilustraci přikládám obrázek z výrobcovi stránky. Když jste dovnitř nalili vodu, docela silně chutnala..hmm jak to pojmenovat :roll: .. po rybině. Nevýhoda je, že po i poměrně slabším nárazu se lahev odřela a musela se buď znova leštit nebo chvilku nechat na sluníčku, aby se vosk zacelil.
Obrázek

Avatar uživatele
Radim Vaňousek
Sponzor Brodce
Příspěvky: 965
Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
Místo/Bydliště: Brodce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim Vaňousek » 13 Led 2007, 12:14

Tak mě napadlo ...šlo by třeba použít kozí žaludek, jako vnitřek čutory? A jenom ho obšít kůží?
Vím, že je pak čutora nepoužitelná pro mléko, ale kdo z vás ho na akcích pije. ;)

EDIT: žaludek hnije, takže je to blbost

Avatar uživatele
Random
Příspěvky: 1288
Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Re: Ten maník co dělá čutorky

Příspěvek od Random » 06 Lis 2007, 18:31

Podle informací z časopisu "Histoire et image medievales" se dřevěné čutory vrtané zboku (tedy tebou uvedený vzor) vyrábějí dodnes v Rumunsku. Kontakt nemám, nebyl uveden, ani nevím, jestli jde o nějakou raritu nebo běžnou transylvánskou produkci. Ale máš-li čas a náladu brouzdat po rumunských webech (no, to asi moc času nezabere) nebo vznést dotaz na kulturního atašé rumunského velvysanectví v Praze, jen do toho. Ostatně, když to dělají Rumuni, možná by i bratři (bývalí) Slováci mohli pomoci. Určitě ale bude třeba hledat mezi folklórními skupinami, lidová řemesla a tak, žádný středověk!

Já jsem tenhle problém řešil dlouho a složitě a dnes, právě dnes, jsem konečně udělal velký krok vpřed: našel jsem výrobce "našich" čutor z cínu!!! Nebude to zadarmo, to tedy ne, ale - snad - bude to. A to je hlavní, bez flašky je smutno v létě, v zimně, na jaře ...
"Ad ultimum!"

Avatar uživatele
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Příspěvky: 954
Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Ten maník co dělá čutorky

Příspěvek od Broďan » 07 Lis 2007, 10:31

Po zkušenostech s dřevěnými a koženými lahvemi, kde mi vadily hlavně pachutě, které tekutiny získávaly, jsem si pořídil keramickou polní láhev. Takovouhle, akorát i na povrchu glazovanou:
http://www.medievum.cz/e-shop/item-deta ... mmodity=52
Dá se v ní bez problémů nosit voda, víno, pálenka.

Originální láhev je tady:
http://www.winneburger-tross.de/origina ... he_jpg.htm

Dokud se nerozbije, a ona je dost masivní, tak nebudu měnit.

Z kožené láhve, kterou jsem před časem koupil, si vyrobím velkou prachovnici, jiné využití pro ní nevidím. Voda se v ní vždy změnila v jakousi zahnědlou páchnoucí tekutinu a radši jsem ji vylil. Navíc kvůli švům nešlo utěsnit hrdlo a neustále bryndala, stačilo ji trochu zmáčknout a bryndala i švy. Na prachovnici bude ale super, jenom do ní vsadím mosazný hrdlo.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.

Avatar uživatele
Random
Příspěvky: 1288
Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Re: Ten maník co dělá čutorky

Příspěvek od Random » 08 Lis 2007, 21:06

Taky jsem ji viděl a chvíli o ní uvažoval - resp. o ní uvažuji i nadále, přece jenom rodina něco vypije! Ale chtěl bych raději ouška čtyři, otočená oproti těmto o 90 stupňů a tak, aby na těch dolních stála.

Mimochodem, jak se ta glazura odrazil a na ceně?
"Ad ultimum!"

Odpovědět

Vrátit se na “Jídlo, pití, kuchyně, vaření, nádobí a vše okolo”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti