No ale hejtman jich chtěl 25% vyhodit, ne že jich tam 25% nechá (to bych udělal já

). Ale vážně - těch 20-25% podle mne tak asi odpovídá počtu nezařazených volných elementů (jednotlivců i skupin), které nepatřily k žádnému většímu šiku. Jejich výstroj a výzbroj byla dost různorodá - od velmi solidní až po naprostý děs. Jejich bojová hodnota byla pofiderní, protože takto narychlo sebraný houfec nebyl samozřejmě nijak secvičený, neměl "jednotnou" výstroj a výzbroj (dřevcovky/velké štíty aj.), část z těch lidí měla tendence bojovat společně, část se opět pokoušela o nějaké duely mezi šiky (ty je následně k jejich zjevnému rozčarování často semlely) a obecně byli společně s těmi odloženým lučištníky často spíš na obtíž.
Co se týče kvality vybavení - já si nemyslím, že to že je to "volné" znamená, že si tam každý exot může přijít v čem chce a bude mu to tolerováno. Já to vidím tak, že ta "volnost" se tu týká výhradně datace akce - kdy to pojaté jako festival umožní setkání lidí, kteří v rámci středověku dělají různé období. Jako vysloveně dobrou myšlenku ale kvituji, že se letos potkávaly v podstatě více méně kompatibilní jednotky (RS x VS/řády, PS zvlášť aj.). I tohle pojetí z toho pořád dělá největší akci u nás.
Ono to utahování šroubů je kromě těch střelců spíš otázka co s těmi nezařazenými - u houfů není vesměs potřeba řešit vybavení, disciplínu, velení, secvičení aj. Myslím že kdyby se sehnali na jednu hromadu a vyházeli ti nepoužitelní, bylo by jich nakonec tak 10% a to by podle mne ta bitva snesla. Otázka je jestli se ten použitelný zbytek snažit přičlenit k nějakému houfu (podle datace a vybavení) když s nimi nejsou secvičeni a nebo rovnou trvat na tom aby se tihle lidé hlásili dopředu velitelům šiků, kteří by s nimi probrali vybavení, zařazení aj. Pak by nebylo potřeba ten zbytek nezařazených vůbec řešit - poslat rovnou mezi diváky. Libušín je sice mnohem větší než naše komornější akce, ale člověk by tak stejně jednal jen v rámci šiku/vojska (přihláška, podmínky aj.) a to už je z pohledu velitele šiku (nebo nějakého teamu pro to které období) řešitelné stejně jako jakákoli menší akce ne?