Nechaj aj vrstvu beľového dreva ako sa necháva na tise, tak 5mm. Jadro je náchylnejšie na prasknutie.legolas380 napsal: ↑05 Zář 2018, 19:52skusim otazocku. nahodou som sa dostal k slivke celkom peknej. ma sa na luk pouzit to fialove jadrove drevo? alebo to zlte (sap wood)?
Herbář
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Herbář
Naposledy upravil(a) dav1dMldc dne 25 Zář 2018, 23:48, celkem upraveno 1 x.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Slivoně jsou náchylné na hniloby a běl víc než jádro a zrovna mně chytla běl místy takovou nezdravou barvu ... nemám ji sundat víc?
Legolasi, hádám že akát a štědřenec, a řekl bych že i dub, kdyby ho někdo někdy chtěl použít...
Osobne som na beľovom dreve hnilobu ešte nevidel. U jadra je zas výnimka, ak ju nemá. Nie je to len tak divne sfarbené? Ak nie, tak daj dole všetko napadnuté drevo. Môžeš skúsiť luk aj čisto z jadra, ale beľ je ohybnejšia.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Mark Twain
Podarilo sa mi nájsť pekný kus hruškového dreva, vysuší sa a uvidíme čo z toho bude.
Medzitým sa mi dosušujú krásne kúsky jablone, k dispozícii mám 2 žrde v hrúbke cca 15 cm,
pravdepodobne ani z jabloňového dreva nik nerobil luky? či?
zaujímalo by ma či vyrobiť radšej plochšie luky alebo skúsiť plnšie tvary nechcem zničiť zaujímavé drevo a zároveň chcem vyskúšať čo to dá. Vie niekto poradiť?
Medzitým sa mi dosušujú krásne kúsky jablone, k dispozícii mám 2 žrde v hrúbke cca 15 cm,
pravdepodobne ani z jabloňového dreva nik nerobil luky? či?
zaujímalo by ma či vyrobiť radšej plochšie luky alebo skúsiť plnšie tvary nechcem zničiť zaujímavé drevo a zároveň chcem vyskúšať čo to dá. Vie niekto poradiť?
David: Mirabelka a třešeň už mi takhle nahnily při sušení přes kůru. Jak se to sušilo pomalu, tak tam dlouho byly příznivé podmínky pro houby, a několik klacků mi prasklo při štípání úplně kolmo na vlákna a měly divnou barvu dřeva, které jako by úplně ztratilo tahovou pevnost, asi lignivorní houba. Ale možná nemá smysl sundávat tu běl, když bude nejspíš napadené i jádro. No uvidím 
Peter: Z mladé jablůňky co rostla ve stínu a úplně rovně jsem udělal luk, profilu zaobleného čtyřhranu cca 3:2. Myslím, že dřevo bylo lehce jeté, tak to ber s rezervou. Zfretilo to po celém břiše, ale nevzalo žádný set. Myslím, že to dřevo je moc lehké a měkké v tlaku. Určitě bych šel do plocháče.

Peter: Z mladé jablůňky co rostla ve stínu a úplně rovně jsem udělal luk, profilu zaobleného čtyřhranu cca 3:2. Myslím, že dřevo bylo lehce jeté, tak to ber s rezervou. Zfretilo to po celém břiše, ale nevzalo žádný set. Myslím, že to dřevo je moc lehké a měkké v tlaku. Určitě bych šel do plocháče.
-
Ahoj,
Zajímálo by mě, jestli by se dalo na luk využít dřevo z Thuja occidentalis. Tůje po česku.
Má krásně rovné kmeny.
Zajímálo by mě, jestli by se dalo na luk využít dřevo z Thuja occidentalis. Tůje po česku.
Má krásně rovné kmeny.
Tůje je naprd, zkus raději jalovec.
Za oceánem dělají myslím někteří luky z "eastern red cedar".
Za oceánem dělají myslím někteří luky z "eastern red cedar".
-
Právě, že jsem o ní nikde nenašel ani řádku.
Tusim, ze Jarek ma luk z cyprisku od Jara Petriny, coz je skoro pribuzny drivi. Je lehoucky a strili to pekne.
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
luk z tuje robil tusim ze petr skacel.. ? je to hrube velkostne ako wb ale slabe tusim ze 30 lbs.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
-
Sušení tisu
Ahoj,
mám tisový kmínek štípnutý na 2. poloviny. Zatím nechávám v kůře.
Je možné to tak nechat a sušit asi rok pod střechou venku? Nebo to mám štípnout na čtvrtiny? Průměr je cca 12cm.
Díky za odpovědi.
mám tisový kmínek štípnutý na 2. poloviny. Zatím nechávám v kůře.
Je možné to tak nechat a sušit asi rok pod střechou venku? Nebo to mám štípnout na čtvrtiny? Průměr je cca 12cm.
Díky za odpovědi.
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
Ano. Tis sa nestiepe takze ani konce netreba zatret, ale mozes ak chces, a kedze to je jedovate tak ti do toho ani skodca nevlezie, z kmena tisu je polovicka nepouzitelna na luk kvoli hrciam, takze z toho rovno vyrez tyc. Ale ja niesom lukar len citatel a pouzivatel. Z 12 cm ak budes mat stastie urobis dve tyce, skor jednu. Daj sem fotky a skor ti poradia.
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Lasky, myslím že to nelze říct tak všeobecně.
Tis samozřejmě můžeš štípat i řezat.
Sušit můžeš jak ve čtvrtkách i v polovinách, logicky ti čtvrtky budou schnout rychleji.
Zpracování se musí řešit případ od případu, ale jestli máš celkem čistý kmen (bez suků a dalších vad), tak je lepší štípnout.
Pokud hrozí že si štípnutím ohrozíš dřevo, tak řezat.
Tis sušit v kůře a zatírat konce a různé suky, vady, atd.
Z 12cm kmínku můžeš mít 0 až 4 luky ... dle stavu tyče a dle toho jaké luky chceš dělat.
Pozn.: Lasky, špatně jsem tě pochopil, ty jsi myslel že tis nepraská při sušení, a já pochopil že ho nemá štípat jako kmen.
Tis samozřejmě můžeš štípat i řezat.
Sušit můžeš jak ve čtvrtkách i v polovinách, logicky ti čtvrtky budou schnout rychleji.
Zpracování se musí řešit případ od případu, ale jestli máš celkem čistý kmen (bez suků a dalších vad), tak je lepší štípnout.
Pokud hrozí že si štípnutím ohrozíš dřevo, tak řezat.
Tis sušit v kůře a zatírat konce a různé suky, vady, atd.
Z 12cm kmínku můžeš mít 0 až 4 luky ... dle stavu tyče a dle toho jaké luky chceš dělat.
Pozn.: Lasky, špatně jsem tě pochopil, ty jsi myslel že tis nepraská při sušení, a já pochopil že ho nemá štípat jako kmen.

-
Vybral jsem to nejlepší co v tom tisovým lese bylo k mání. Asi 15 tisů ve 3 řadách. Samé vícekmeny poměrně dost rovné. Dostal jsem povolení si něco fiknout od správce bývalého zahradnického učiliště. To by mě zajímalo, co se v těch tisech asi učili?
Tím, že to byly vícekmeny, mají všechny větve jenom směrem k obvodu koruny. Takže se dá z toho kmínku využít jen polovina, kde větvičky nevyrostly.
Pošlu zítra tu fotku. Vezl jsem si to poleno v dneska Thalii jako vlastní dítě....
Pásy samozřejmě zapnutý.
Štípnu to na půl a možná na čtvrt. 12cm není nic moc . Třeba mi poradíte.
Tím, že to byly vícekmeny, mají všechny větve jenom směrem k obvodu koruny. Takže se dá z toho kmínku využít jen polovina, kde větvičky nevyrostly.
Pošlu zítra tu fotku. Vezl jsem si to poleno v dneska Thalii jako vlastní dítě....
Pásy samozřejmě zapnutý.
Štípnu to na půl a možná na čtvrt. 12cm není nic moc . Třeba mi poradíte.
Součků se podle mě nelekat a hlavně neházet dřevo do žita. Když se s nimi správně pracuje, funkci nevadí. Křivosti se dají vyrovnat. Mně funguje luk z úplně šílené větve, suků nepočítaně a profil ramene je v půlce luku brutálně nesouměrný... Jasně není to ideální stav, ale lepší, než nic.