SWED: vesměs máš pravdu, u současných rekonstrukcí bitev jsou lukostřelci opomíjeni, protože by na ostatní účinkující, kterých je valná většina prostě již nezbylo místo, nebo by se vůbec do boje nedostali. Uznávám, že pořadatel prostě musí tu masu šermířů nějak zapojit do bitvy a kdyby na palisádě postavil pár dobrých lukostřelců nepotřeboval by skoro žádné pěšáky kteří by tu palisádu bránili protože by je lukostřelci postříleli než by tam doběhli

Bitva může být buď reálná nebo pro diváky. Samozřejmě jsem nemyslel pouze lukostřeleckou bitvu mezi lukostřelci, v tom jsem se asi špatně vyjádřil, chtěl jsem pouze aby účinky lukostřelby byly jasně patrné což bez akceptování zásahu lukem nejde.
K těm "euro šípům" jak je někdo nazval, mám také trochu výhrady, je prakticky jedno jestli se jedná o špunt od šampáňa použitý nebo nový (spíše bych se přikláněl k tomu použitému, protože navrstvení hmoty už je zde vlivem použití větší ve střední části a více odolá nárazu při zásahu) Domnívám se že ještě před tento korek je dobré dát další materiál který bude absorbovat nejen náraz ale i trochu rozšíří plochu dopadu např. kus staré karimatky. I tak v boji by použití těchto šípů bylo prakticky jednorázové - o vyvážení nemluvě.
O tom jakou silou vystřelíš z lukem je prakticky na tobě, natáhneš málo - dostřelíš 20 metrů, natáhneš víc dostřelíš 60 metrů atd,. což je v bitvě u luku podstatná výhoda oproti kuši, proto omezovat nátah luku v bitvě je tak trošku alibistické, každý lukostřelec by měl svůj luk znát natolik aby věděl co si může dovolit. Pokud někdo omezí v bitvě nátah na nějakých 15kg nemůže pak chtít po lukostřelci aby s víše uvedeným šípem bez vychřice v zádech dostřelil 100 metrů