rád bych si vytvořil kostým švýcarké pěchoty z konce 15. století a nejde zatím ani tak o jejich výstroj a výzbroj, ale o oděv jako takový, který nosíval příslušník švýcarské pěchoty v běžném životě. Začínám prakticky od nuly, takže zatím mám v hlavě jen jakousi představu a potřeboval bych poradit, zda mé představy nejsou zcela scestné a neautentické. Zároveň se omlouvám za poněkud amatérský přístup, holt nějak se začít musí.
oděv:
- bruchy s nohavicemi černá a vínově červená (len) - mimochodem, zajímalo by mě, jestli švýcarká pěchota dodržovala tuto barevnou kombinaci, pop., jaké barvy kombinovali, zatím jsem nšel právě červenou, černou, přírodně bílou, tmavě modrou - záleží i na kantonu?
- košile bílá, jednoduchá bez límečku (len)
- kabátec červeno-černý/tmavě modrý (vlna), s mosaznými knoflíky
- boty gotické černé vysoké do půl lýtek se zakulacenou špičkou, zapínání na přezky
- opasek z tmavě hnědé kůže, mosazná přezka + tašvice z tmavě hnědé kůže s mosaznou přezkou
- lněná bílá čapka + vínově červený čepec, popř baret (vlna)
zbraň:
- existuje nějaká typická příruční zbraň Švýcarů? např. nějaký konkrétní typ meče?
výstroj a výzbroj do bitev:
- bílá vycpávanice, zapínaní: tkanice
- přilba - našel jsem zatím vesměs jen klobouky, jaké byly další typické typy přileb? třeba šalíř?
- plátová ramena s nákrčníkem, plátové rukavice, popř. celé plátové ruce
- zbraň: halapartna, popř. pavéza s mečem
Děkuji za trpělivost, tuším, že v tom bude spousta blbostí