Také si přihřeju svoji polívčičku, koneckonců jsem v tomto případě potrefená husa! (Nebo husita?

)
1)K zákazům
šalířů na bitvách (jmenovitě na našich jarních v projektu Proti všem): Pravidla pro účastníky akce jsou v pravomoci pořadatele. Většinou vycházejí ze snahy odstranit věci, které nezapadají do místa a času odpovídajícího předváděnému námětu (u nás to je už dlouho a ještě dlouho bude rok 1420 v Čechách) a v neposlední řadě věci, které se tam nelíbí autoru pravidel, bohužel mě

Takže stejně, jako jsem u husitů proti normankám a kbelcovkám, jsem i proti
šalířům. (Teď pomíjím to, že toleruji brýle, které mnohým oprávněně vadí stejně, nebo i více, gumové podrážky, a tak dále, a tak dále.) Jenomže: Já
šalíř vnímám jako tu helmu s, či bez sklopného hledí a s protaženým týlem (krásně vyobrazenou například v Jenském kodexu), tedy takovou, která opravdu spadá do druhé poloviny 15. století (rámcově, nehodlám se tu hádat o roky). Rozhodně nejsem takovým odborníkem na vývoj zbrojí, abych měl větší (no dobře, před přečtením Broďanova článku nějaké

) ponětí o vývoji
šalířů od počátku 15. století. Takže výsledek: Nadále u nás platí zákaz
šalířů typických pro druhou polovinu 15. věku a pokud má někdo vývojový typ cca z první třetiny, sypu si popel na hlavu a říkám račte vstoupit!
2)Co se týká práce s prameny a literaturou: Ještě jsem nezapomněl všechno, co nás o tom učili a souhlasím se Siegfriedem, že přesná citace a datace potěší. Na druhou stranu souhlasím s Broďanem a od podkladů ke svému koníčku nepožaduji striktně vědecký přístup. Naopak (a teď možná budu kacířem, ale jsem husita

) je pro mne důležitá i osoba autora článku. Dlouho jsem například nemohl přijít na jméno Hawkwindovi, ale to neznamená, že pochybuji o něčem, co řekne o lucích. A stejný názor mám na Broďana a platnéřinu 15. století!
Těšilo mne!