Tu chuť dostane jen když v dřevěném sudu dozrává, ne když do dřevěné flanděry naleješ vinné splašky a po pár hodinách, než to proleješ hrdlem je z toho J.P. Chenet.....Radim van Ousek napsal:VYŠTRACHAL JSEM V GOOGLE JEDNU ZMÍNKU O "WOODEN FLASK".
V TEXTU SI JI NAJDĚTE SAMI:
http://www.elib.hu/00400/00433/00433.htm
JE MOŽNÉ, ŽE DŘEVO DODALO VÍNU TU SPRÁVNOU PŘÍCHUŤ, JAKOU MÁ DNES NAPŘÍKLAD FRANCOUZSKÉ VÍNO J.P. CHENET. MŮŽE SE ALE TAKÉ JEDNAT TŘEBA JEN O TRADICI MAĎARSKÝCH A RUMUNSKÝCH ŘEMESLNÍKŮ.
Dřevěné a kožené čutorky
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik
- Příspěvky: 1308
- Registrován: 05 Pro 2006, 10:08
- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
MYSLET SI TO VŠAK MOHLI.Pája1111 napsal:Tu chuť dostane jen když v dřevěném sudu dozrává, ne když do dřevěné flanděry naleješ vinné splašky a po pár hodinách, než to proleješ hrdlem je z toho J.P. Chenet.....Radim van Ousek napsal:VYŠTRACHAL JSEM V GOOGLE JEDNU ZMÍNKU O "WOODEN FLASK".
V TEXTU SI JI NAJDĚTE SAMI:
http://www.elib.hu/00400/00433/00433.htm
JE MOŽNÉ, ŽE DŘEVO DODALO VÍNU TU SPRÁVNOU PŘÍCHUŤ, JAKOU MÁ DNES NAPŘÍKLAD FRANCOUZSKÉ VÍNO J.P. CHENET. MŮŽE SE ALE TAKÉ JEDNAT TŘEBA JEN O TRADICI MAĎARSKÝCH A RUMUNSKÝCH ŘEMESLNÍKŮ.
VE DŘEVU SE OPRAVDU NEVYZNÁM -EXISTUJE VŮBEC DRUH DŘEVA, KTERÝ BY UVOLŇOVAL NĚJAKÉ LÁTKY, SILNĚ REAGUJÍCÍ S VÍNEM?
- Pája1111
- Bůh inhumačních technik
- Příspěvky: 1308
- Registrován: 05 Pro 2006, 10:08
- SHŠ: Divoké svině
- Místo/Bydliště: Brno
Tu silnou reakci si nějak nedokážu představit...Jinak bečky se nechávají tzv. "zavínit" Naleje se do ní horší víno, nechává se po nějaký čas v sudu.Radim van Ousek napsal:MYSLET SI TO VŠAK MOHLI.Pája1111 napsal: Tu chuť dostane jen když v dřevěném sudu dozrává, ne když do dřevěné flanděry naleješ vinné splašky a po pár hodinách, než to proleješ hrdlem je z toho J.P. Chenet.....
VE DŘEVU SE OPRAVDU NEVYZNÁM -EXISTUJE VŮBEC DRUH DŘEVA, KTERÝ BY UVOLŇOVAL NĚJAKÉ LÁTKY, SILNĚ REAGUJÍCÍ S VÍNEM?
V bečce se pak udělá vinný kámen. Časem se stejně musí bečka vysířit a znovu ošetřit...... Některé sudy se z vnitřku opalují.... Hlavně v nich musí být pořád víno, proto vinaři dolévají sudy, aby tam bylo min. vzduchu. Pokud sud odstaví na nějaký čas, musí se znovu vysířit a zavínit...
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Dřevěné čutorky
nazdar chlapi
Tož dostal sem info že tu probíráte dřevěné čutorky .. ty mé..
Bohužel nemám oprávnění přispívat k vaší diskuzi tak přispívám zde doufám že vám to nebude moc vadit...
Tak tedy k mým čutorkám ... jsou vyrobeny z lipového dřeva .. časem ale chci změnit materiál na dub nebo nějaké hezčí dřevo .. ona ta lípa pod tím voskem moc nevyniká ... ale zase je lehčí je vyrobit ..
Vnitřek čutorek je impregnován a to napuštěním voskem ... a následným vytřením voskem . poté je čutorka slepena dohromady... Poté přilepím hrdlo a nakonec vnitřek ještě aspoň dvarát vyleji voskem ... nakonec napustím a novoskuji čutorky zvenku ... vyleštím a je to hotovo
--------------------------
K tomu plesnivění ... no čutorka je ze dřeva a vosku ... prostě je potřeba se o ni starat to samé by platilo i kožených i kovových čutorkách ... musíte je vypláchnout a nechat vyschnout pokud je nebudete používat .. jinak je jasné že vám zplesniví ...
--------------------------
Změna chuti ... cokoli do ní nalijete tak bude cítit voskem není to nepříjemné ... a myslím že časem se ta chuť ztratí .... zatím jsem z ní pil jen vodu a medovinu .. no voda chutnala trochu po medu ... a medovina ... možná byla medovější ... s pivem bych to u čutorek moc neriskoval ... to by opravdu zasmrádlo a s vínem nevím ...
---------------------------
Jaj no a ktomu vínu a dřevu ..
Reakce s dřevem u vína je nežádoucí .. Dle mě protože muj otec je vinař a pokuší se mne zasvětit do tajů tohoto řemesla ... jediná výjimka snad je u dubu .. když se vyrobí dub tak obsahuje spousty tříslovin kterých je potřeba se zbavit .. tak se sud vypláchne nejdříve studenou a poté horkou vodou .. pokud by se tak neučinilo a nalilo by se do sudu víno , dostalo by víno tzv duběnku .. nevím jak to chutná ale asi to nebude moc dobré ...
Ale vždy to není na škodu protože takhle se vyrábí koňak buď se víno nalije do nového sudu nebo se do starého sudu strčí dlouhá nová dubá zátka... poté se řpiléívá nějaká pálemka nevím kolik abych nekecal.....
Tož dostal sem info že tu probíráte dřevěné čutorky .. ty mé..
Bohužel nemám oprávnění přispívat k vaší diskuzi tak přispívám zde doufám že vám to nebude moc vadit...
Tak tedy k mým čutorkám ... jsou vyrobeny z lipového dřeva .. časem ale chci změnit materiál na dub nebo nějaké hezčí dřevo .. ona ta lípa pod tím voskem moc nevyniká ... ale zase je lehčí je vyrobit ..
Vnitřek čutorek je impregnován a to napuštěním voskem ... a následným vytřením voskem . poté je čutorka slepena dohromady... Poté přilepím hrdlo a nakonec vnitřek ještě aspoň dvarát vyleji voskem ... nakonec napustím a novoskuji čutorky zvenku ... vyleštím a je to hotovo
--------------------------
K tomu plesnivění ... no čutorka je ze dřeva a vosku ... prostě je potřeba se o ni starat to samé by platilo i kožených i kovových čutorkách ... musíte je vypláchnout a nechat vyschnout pokud je nebudete používat .. jinak je jasné že vám zplesniví ...
--------------------------
Změna chuti ... cokoli do ní nalijete tak bude cítit voskem není to nepříjemné ... a myslím že časem se ta chuť ztratí .... zatím jsem z ní pil jen vodu a medovinu .. no voda chutnala trochu po medu ... a medovina ... možná byla medovější ... s pivem bych to u čutorek moc neriskoval ... to by opravdu zasmrádlo a s vínem nevím ...
---------------------------
Jaj no a ktomu vínu a dřevu ..
Reakce s dřevem u vína je nežádoucí .. Dle mě protože muj otec je vinař a pokuší se mne zasvětit do tajů tohoto řemesla ... jediná výjimka snad je u dubu .. když se vyrobí dub tak obsahuje spousty tříslovin kterých je potřeba se zbavit .. tak se sud vypláchne nejdříve studenou a poté horkou vodou .. pokud by se tak neučinilo a nalilo by se do sudu víno , dostalo by víno tzv duběnku .. nevím jak to chutná ale asi to nebude moc dobré ...
Ale vždy to není na škodu protože takhle se vyrábí koňak buď se víno nalije do nového sudu nebo se do starého sudu strčí dlouhá nová dubá zátka... poté se řpiléívá nějaká pálemka nevím kolik abych nekecal.....
- Broďan
- Bůh cynismu
- Příspěvky: 953
- Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Máš pěkné čutorky.
Na obrazech z "naší" doby, tj. z II. pol. 15. stol. se ale vyskytují jiné, a sice takovéto:
http://www.historiavivens1300.at/realie ... lasche.jpg
http://www.historiavivens1300.at/realie ... sche01.jpg
Mne by se líbila právě takováhle. Soustružená, neb soustruh na měkké materiály byl známý již ve starověku. Není slepená ze dvou polovin, ale vydlabaná otvorem ze strany, do kterého je pak zalepeno víčko. A má dřevěná očka pro uvázání řemínku.
Asi to není příliš snadné vyrobit. Přesto se zeptám, jestli o něčem takovémhle neuvažuješ?
Na obrazech z "naší" doby, tj. z II. pol. 15. stol. se ale vyskytují jiné, a sice takovéto:
http://www.historiavivens1300.at/realie ... lasche.jpg
http://www.historiavivens1300.at/realie ... sche01.jpg
Mne by se líbila právě takováhle. Soustružená, neb soustruh na měkké materiály byl známý již ve starověku. Není slepená ze dvou polovin, ale vydlabaná otvorem ze strany, do kterého je pak zalepeno víčko. A má dřevěná očka pro uvázání řemínku.
Asi to není příliš snadné vyrobit. Přesto se zeptám, jestli o něčem takovémhle neuvažuješ?
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání způsobuje, že vidí věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Netuším, jak to bylo ve "vaší" době, ale u "nás" v třicítce jsme došli k tomu, že nejlacinější a nejrozšířenější felina byla tehdy keramická. Dále se používaly dřevěné dlabanky a cínové plechovky a také obyčejní vojáci nosili normální skleněné lahve od vína jen s koženým řemínkem okolo hrdla. Směrem na východ roste rozšíření kožených měchů. Směrem na jihovýchod rozšíření tykví.
Výhodou keramické je inertní materiál, který nemění chuť obsahu, nevýhodou zvýšená křehkost (ovšem ne o moc větší než křehkost dřevěných). Křehkost se z části eliminovala zašitím do kůže nebo dokonce kožešiny. Tím se zvýšila i termoizolace a pití tak rychle nezteplalo. Nevýhodou kůže a kožešiny, pokud se láhev nepoužívá pouze na vodu, ale i na medovinu a víno je to, že se to při plnění i pití okolo hrdla obryndá a kůže nebo chlupy začnou časem smrdět, což při pití trochu vadí, že to má člověk přímo u nosu.
Výhodou keramické je inertní materiál, který nemění chuť obsahu, nevýhodou zvýšená křehkost (ovšem ne o moc větší než křehkost dřevěných). Křehkost se z části eliminovala zašitím do kůže nebo dokonce kožešiny. Tím se zvýšila i termoizolace a pití tak rychle nezteplalo. Nevýhodou kůže a kožešiny, pokud se láhev nepoužívá pouze na vodu, ale i na medovinu a víno je to, že se to při plnění i pití okolo hrdla obryndá a kůže nebo chlupy začnou časem smrdět, což při pití trochu vadí, že to má člověk přímo u nosu.
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Dobře udělanou koženou čutoru jentak nepromáčkneš:
Viz http://ceskyserm.cz/ForumDetail-805
Viz http://ceskyserm.cz/ForumDetail-805
Jednu čutorku jsem před nedávnem měl a ta byla vylita i napuštěna. Švy po okrajích čutory byly poměrně dost provoskovány. Pro ilustraci přikládám obrázek z výrobcovi stránky. Když jste dovnitř nalili vodu, docela silně chutnala..hmm jak to pojmenovat .. po rybině. Nevýhoda je, že po i poměrně slabším nárazu se lahev odřela a musela se buď znova leštit nebo chvilku nechat na sluníčku, aby se vosk zacelil.
- Radim Vaňousek
- Sponzor Brodce
- Příspěvky: 965
- Registrován: 02 Pro 2006, 14:54
- Místo/Bydliště: Brodce
- Kontaktovat uživatele:
- Random
- Příspěvky: 1287
- Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
- SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ten maník co dělá čutorky
Podle informací z časopisu "Histoire et image medievales" se dřevěné čutory vrtané zboku (tedy tebou uvedený vzor) vyrábějí dodnes v Rumunsku. Kontakt nemám, nebyl uveden, ani nevím, jestli jde o nějakou raritu nebo běžnou transylvánskou produkci. Ale máš-li čas a náladu brouzdat po rumunských webech (no, to asi moc času nezabere) nebo vznést dotaz na kulturního atašé rumunského velvysanectví v Praze, jen do toho. Ostatně, když to dělají Rumuni, možná by i bratři (bývalí) Slováci mohli pomoci. Určitě ale bude třeba hledat mezi folklórními skupinami, lidová řemesla a tak, žádný středověk!
Já jsem tenhle problém řešil dlouho a složitě a dnes, právě dnes, jsem konečně udělal velký krok vpřed: našel jsem výrobce "našich" čutor z cínu!!! Nebude to zadarmo, to tedy ne, ale - snad - bude to. A to je hlavní, bez flašky je smutno v létě, v zimně, na jaře ...
Já jsem tenhle problém řešil dlouho a složitě a dnes, právě dnes, jsem konečně udělal velký krok vpřed: našel jsem výrobce "našich" čutor z cínu!!! Nebude to zadarmo, to tedy ne, ale - snad - bude to. A to je hlavní, bez flašky je smutno v létě, v zimně, na jaře ...
"Ad ultimum!"
- Broďan
- Bůh cynismu
- Příspěvky: 953
- Registrován: 03 Pro 2006, 22:40
- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ten maník co dělá čutorky
Po zkušenostech s dřevěnými a koženými lahvemi, kde mi vadily hlavně pachutě, které tekutiny získávaly, jsem si pořídil keramickou polní láhev. Takovouhle, akorát i na povrchu glazovanou:
http://www.medievum.cz/e-shop/item-deta ... mmodity=52
Dá se v ní bez problémů nosit voda, víno, pálenka.
Originální láhev je tady:
http://www.winneburger-tross.de/origina ... he_jpg.htm
Dokud se nerozbije, a ona je dost masivní, tak nebudu měnit.
Z kožené láhve, kterou jsem před časem koupil, si vyrobím velkou prachovnici, jiné využití pro ní nevidím. Voda se v ní vždy změnila v jakousi zahnědlou páchnoucí tekutinu a radši jsem ji vylil. Navíc kvůli švům nešlo utěsnit hrdlo a neustále bryndala, stačilo ji trochu zmáčknout a bryndala i švy. Na prachovnici bude ale super, jenom do ní vsadím mosazný hrdlo.
http://www.medievum.cz/e-shop/item-deta ... mmodity=52
Dá se v ní bez problémů nosit voda, víno, pálenka.
Originální láhev je tady:
http://www.winneburger-tross.de/origina ... he_jpg.htm
Dokud se nerozbije, a ona je dost masivní, tak nebudu měnit.
Z kožené láhve, kterou jsem před časem koupil, si vyrobím velkou prachovnici, jiné využití pro ní nevidím. Voda se v ní vždy změnila v jakousi zahnědlou páchnoucí tekutinu a radši jsem ji vylil. Navíc kvůli švům nešlo utěsnit hrdlo a neustále bryndala, stačilo ji trochu zmáčknout a bryndala i švy. Na prachovnici bude ale super, jenom do ní vsadím mosazný hrdlo.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání způsobuje, že vidí věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
- Random
- Příspěvky: 1287
- Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
- SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ten maník co dělá čutorky
Taky jsem ji viděl a chvíli o ní uvažoval - resp. o ní uvažuji i nadále, přece jenom rodina něco vypije! Ale chtěl bych raději ouška čtyři, otočená oproti těmto o 90 stupňů a tak, aby na těch dolních stála.
Mimochodem, jak se ta glazura odrazil a na ceně?
Mimochodem, jak se ta glazura odrazil a na ceně?
"Ad ultimum!"
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti