Šalíř

Avatar uživatele
noxter
Příspěvky: 217
Registrován: 12 Pro 2008, 00:13
SHŠ: http://www.rytiri.com/
Místo/Bydliště: Ostrava

Re: Šalíř

Příspěvek od noxter »

Mahy napsal: Nelíbí se mi, že tu někteří razí, že pokud nemáš vše echt a to včetně svárů uvnitř výrobku atd. tak jsi prostě lůzr a nemáš to dělat. Přijde mi to přehnané a ulítlé.

Začínáš tlachat jako někteří na čš :protest: , nikdo tohle přece netvrdí.
Kdo uteče vyhraje, kdo nepřijde nemusí utíkat...
Avatar uživatele
Mahy
Příspěvky: 549
Registrován: 22 Zář 2008, 21:43
Místo/Bydliště: Třebíč

Re: Šalíř

Příspěvek od Mahy »

noxter napsal:
Mahy napsal: Nelíbí se mi, že tu někteří razí, že pokud nemáš vše echt a to včetně svárů uvnitř výrobku atd. tak jsi prostě lůzr a nemáš to dělat. Přijde mi to přehnané a ulítlé.

Začínáš tlachat jako někteří na čš :protest: , nikdo tohle přece netvrdí.
Ale tvrdí chlapče. Ne tu, v jiném fóru třeba. :salute: A to, že to nemáš dělat pokud na to nemáš tu zaznělo také několikráte. Je tu prezentováno a doporučováno několikero výrobců- neberu jim to mají pěkné věci, ale že jde postavit postavu i levněji od ,,stánkových'' výrobců tu je jaksi nežádoucí tvrzení. Když už hodíš vedle sebe některé věci od TOP 10 a ,,těch druhých'' pak zvenku nevypadají zle ani jeden. Pak je tu plkáno o svárech uvnitř atd. atd. Nikomu to neberu, ale pokud si člověk pořídí věc která je vzhledově a použitým materiálem podobná originálu tak mi přijde zcestné zkoumat zda je věc kalená, jednokusová či vařená a zda ji platnéř dělal při měsíci úplňku. Na první pohled vypadají obě podobně. Bonus v podobě toho, že mám zbroj kalenou a jednokusovou atd. si klidně mějte, ale nedělejte z toho dogma.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Rychlokvaška ve všech směrech
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Mac
Příspěvky: 115
Registrován: 05 Pro 2006, 00:01

Re: Šalíř

Příspěvek od Mac »

Mahy napsal:Mac- nemohu. Opravdu nevím kolik úsilí za tím stojí, jak je to pracné atd. Ale ceny mi přijdou opravdu přemrštěné. Měl jsem možnost pracovat od dělníka na stavbě po stavbyvedoucího. A musím ti říct, že na jednu jednokusovou přilbu bych musel pracovat minimálně půl měsíce od rána do večera. A to nemluvím o tom, že občas potkáš i hustě předražené věci které ani nejsou z jednoho kusu, ale jsou to klasicky vícekusové a vařené věci.

Ale ber to ode mne jen jako povzdech. Nelíbí se mi, že tu někteří razí, že pokud nemáš vše echt a to včetně svárů uvnitř výrobku atd. tak jsi prostě lůzr a nemáš to dělat. Přijde mi to přehnané a ulítlé.
Ahoj,
jedna věc je úsilí a pracnost (což samozřejmně tu má každá řemeslná práce) a další věc, která mě dost rozčiluje a kterou si lidi neuvědomují je cesta jakou se člověk dostane k finálnímu výrobku. Lidi nevidí ten čas pokusů ,omylů, zkažených věci apod. Jen pro příklad - když jsme s Jirkou Klepačem začali dělat zbroje z pérovky -byli jsme zde první, před námi nikdo nedělal na zakázku zbroje z pérové oceli. Než jsme se dostali k tomu že jsme byli schopni dát zákazníkovy kvalitní výrobek, tak celý proces nám trval přes 2roky - zaplatí nám to někdo? Nezaplatí! Pláčem nad tím? Nepláčem a jedme dál. Dneska díky internetu a tomu že ostatní se musí snažit dohnat tepmo těch co jsou vepředějš je sehnání zbroje z pérovky ne zrovna standart, ale dá se. Cenu samozřejmně určuje poptávka,ale je potřeba jako zákazník si taky uvědomit co výrobce stálo za úsilí se dostat k nějaké ceně. A věř tomu že cena která se tobě zdá přemrštěná je ve finále pro výrobce řekněme přijatelná. Mě kolikrát lidi odpoví na moje udané ceny stylem, který mě opravdu udivuje, ale jeslti má někdo pocit, že si mastím kapsu a sem zavodář, tak moje rada je jasná - seber se, zařiď si dílnu, živnosťák a vše s tím spojený a hurá, máš možnost vydělat nehorázné peníze jako já - ono na tom v zásadě nic není.
Jenom bych rád dodal, že i pro mne jako výrobce vlastnit přilbu z jednoho kusu , či nějaké kusy zbroje z pérové oceli je nadstandartní luxus. Osobně používám věci z normálního plechu a vařené, protože si taky nemůžu dovolit vlastit již zmíněné vybavení.
Osobně si myslím, že moje výrobky ač vařené jsou velmi drahé - no a? Mě se nikdo neptá kde vezmu na nájem a buď se má práce jiným líbí a jsou schopni peníze co za to chci dát a nebo mají možnost jít jinam. Tvůj postoj by mě rozčiloval, kdyby tady byl nějaký monopol, ale když máš možnost jít věc koupit jinam?
To že někdo přehání a ostatní sráží za to že má svařenou přilbu je prostě blb, k tomu nemám co říc. Věc jiná je zda dotyčného upozorním že věc není úplně v pořádku po jiných stránkách - to by se zase mělo umět přijmout a né jen u zbrojí!

Neber to prosím jako že jdu po tobě, jen to je reakce na podobné "povzdechy" které slyším dost často.
Ahoj Mac
Avatar uživatele
Amantius
Příspěvky: 324
Registrován: 07 Led 2009, 22:14
SHŠ: Sprisahanci
Místo/Bydliště: Slovensko

Re: Šalíř

Příspěvek od Amantius »

Mahy: Myslím, že ide trochu o zlé interpretovanie názorov. Ide o to, že po ČR a SR sa pohybuje obrovské množstvo "nobilov" v odkvapoch, ktoré sú nielen tvarovo nesprávne, ale aj nepekné a nefunkčné. To, že či majú plechy varené alebo jednokusové, kalené alebo nekalené nikoho až tak netrápi, hlavné je, aby im človek bol schopný uveriť, že sú ozajstní rytieri. A tu nastupuje ten fakt, že proste slušného rytiera za 20 000,- Kč nedáš a možeš sa aj potrhať, rozkrájať, uvariť a aj pretlačiť cez sito. Na druhú stranu chápem tvoj odpor voči zbytočnému hnidopichstvu, ktoré hľadá nepriateľa aj tam, kde neni.
Varpulis
Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: Šalíř

Příspěvek od Siegfried »

Mahy napsal: Ale ber to ode mne jen jako povzdech. Nelíbí se mi, že tu někteří razí, že pokud nemáš vše echt a to včetně svárů uvnitř výrobku atd. tak jsi prostě lůzr a nemáš to dělat. Přijde mi to přehnané a ulítlé.
Tak ju Mahy, buď od té dobroty a dodej kdy a kde a kdo něco takovéhleho napsal :)
Protože mě se zase nelíbí neurčité blábolení "co by kdyby" podložené tím, že jedna paní povídala.
Prostě jdi k věci a buď konkrétní. Mě přijde, že tyhle kecy si obvykle sami vymýšlejí ojebátoři aby se proti nim mohli vyhraňovat. Viz ty pindy co mají když jim vytkneš nesmyslný střih a dovíš se, že to je dobrý, že nebudou šít kostěnou jehlou při lojové svíci.

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Avatar uživatele
Standa mž
Sponzor Brodce
Příspěvky: 511
Registrován: 31 Led 2009, 12:39
SHŠ: Slánská rota
Místo/Bydliště: Horšovský Týn
Kontaktovat uživatele:

Re: Šalíř

Příspěvek od Standa mž »

Mahy naráží na mě , jelikož jsem napsal na Karlovce že kdo chce dělat šlechtice , tak musí počítat s finanční náročností a né se uchylovat k ojebům typu svěřený kornout rukavic přesípaček a osignovaný okraj a doklepaný atd. Ale jak jsem psal , to je POUZE můj názor .
kure
Příspěvky: 181
Registrován: 24 Zář 2007, 17:10
Místo/Bydliště: Brno, občas Třinec
Kontaktovat uživatele:

Re: Šalíř

Příspěvek od kure »

Mahy: Na karlovcích jsem se tě zastal protože ty rukavice vypadaly solidně ale tady tohle naříkání nad cenami jednokusovek mi přijd epoměrně nesmyslné, kolik by sis ty řekl za práci na které necháš cca 45-50 hodin (nepočítal jsem to přesně) času? osobně bych pod 10 000 hrubého nešel (cca těch vaňkových 250 kč/hod - já počítal s cca 200), hlavně pokud to mám mít jako hrubou mzdu rozdíl je pokud dělám hlavně pro kamarády nebo systémem čistá ruka.

Osobně od té doby co jsem začal experimentovat s výrobou zbrojí a dělám jak pro sebe tak pro kamarády tak poměrně velký repsekt k lidem jako je Mac, Jirka Klepač, Jirka Lucius a další kteří to pravdu umí. Aneb čím víc jsem toho vyrobil tak tím víc zjišťuji že toho moc neumím a hodně toho nezvládám.
Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: Šalíř

Příspěvek od Siegfried »

Standa mž napsal:Mahy naráží na mě , jelikož jsem napsal na Karlovce že kdo chce dělat šlechtice , tak musí počítat s finanční náročností a né se uchylovat k ojebům typu svěřený kornout rukavic přesípaček a osignovaný okraj a doklepaný atd. Ale jak jsem psal , to je POUZE můj názor .
Pokud to jsou ty rukavice o kterých si mluvil, tak potěš koště jestli si někdo myslí, že takhle humpolácky byly udělané věci pro panstvo...

Takže všem tlachalům: KM je když to vypadá správně, a je šumák jak se k tomu došlo :) Tedy sváry klidně, ale dobře vybroušené, správné povrchy a pod. Pokud někdo má věci i udělané správným postupem, je to super a fajn, protože na nich můžeme sledovat co a jak šlo, o kolik to bylo výrobně náročnější než jiný typ a pod. Tedy nám to pomáhá jako "vedlejší" obor uvědomit si četnosti a pod. Např. výroba bascinetu je mnohem náročnější než klobouku když se vykovává z jednoho kusu jako kdysi... tedy nám to jasně říká co bylo lacinější - běžnější... :)

Problém u svárů na helmách vidím v tom, že když to dělá někdo kdo nemá pořádně nakoukané originály (nemyslím fotku z jednoho úhlu, či nákres z Wágnera, ale pořádné prohlížení v muzeích) tak často dělá nevhodné či nereálné tvary a úhly v hřebeni vrchlíku a pod.

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Avatar uživatele
Mahy
Příspěvky: 549
Registrován: 22 Zář 2008, 21:43
Místo/Bydliště: Třebíč

Re: Šalíř

Příspěvek od Mahy »

Co jsou nereálné tvary? Co jsem viděl několiko originálů tak některé byly tak hnusné, že dnes by je na hlavu nevzal ani keckař. Něco jako ideální tvar přilby při rozmanitosti výrobců patrně neexistuje. Je dán přibližný tvar, některé kusy jsou si podobné, ale standard stanoven není. Myšleno u originálů. Nehovořím o naprostých nesmyslech dnešní doby.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Rychlokvaška ve všech směrech
http://polnimyslivci.webnode.cz/
-romul-
Příspěvky: 1
Registrován: 19 Srp 2010, 09:50
SHŠ: Dům Merphins, via boemia

Re: Šalíř

Příspěvek od -romul- »

ještě těm cenám ..je to pravda také jsem dělal přilbu z jednoho kusu, sice jenom lebku ale zato z 3mm plechu a bylo na tom práce na týden takže ta cena tomu odpovidá, hold za pořádnou práci pořádná odměna
Avatar uživatele
Amantius
Příspěvky: 324
Registrován: 07 Led 2009, 22:14
SHŠ: Sprisahanci
Místo/Bydliště: Slovensko

Re: Šalíř

Příspěvek od Amantius »

Mahy napsal:...Co jsem viděl několiko originálů tak některé byly tak hnusné, že dnes by je na hlavu nevzal ani keckař...
Toto ma docela zaujalo. Nešlo len o zub času? Predsa len 500-600 rokov sa môže na veci nepekne podpísať. Alebo to neboli len "zdarilé" repliky? :doubt:

Čo som ja videl originály prilieb z obdobia, ktorému sa venujem (15. stor.), tak nemôžem o žiadnej povedať, žeby bola vyslovene odporná. Aj tie "lacnejšie" vypadajúce a prostejšie prilby boli remeselne celkom na úrovni a určite sa nedajú porovnať s modifikovanými odkvapmi z konca 20. a začiatku 21. storočia.

Ale zas napr. do 14tky sa vôbec nerozumiem, takže možné je všetko. Nemáš nejakú fotodokumentáciu alebo niečo? Som celkom zvedavý.
Varpulis
kure
Příspěvky: 181
Registrován: 24 Zář 2007, 17:10
Místo/Bydliště: Brno, občas Třinec
Kontaktovat uživatele:

Re: Šalíř

Příspěvek od kure »

Ano orginály byly tak hnusné žeby je nechtěl ani keckař ale je to proto že nebyly naleštěné jak zrcadlo jako to má každý správný řitíř ale jak chtěli ušetřit tak měli povrch nechaný rovnou z výhně. Jinak tvarově by měly být stejně dokonalé jako leštěné dražší kusy. A zatím mně fotky nepřesvědčily o opaku.
Avatar uživatele
Indy
Příspěvky: 713
Registrován: 05 Pro 2006, 08:17
Místo/Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Šalíř

Příspěvek od Indy »

Dovolil bych si podotknout, že křivé a nedokonalé věci jistě existovaly, ne každý platnéř či kovář měl čas, uměl a třeba neměl šikovné učedníky. Ovšem naprostá většina takových hnusů se nedochovala, neboť většina zbrojí a zbraní pochází ze sbírek šlechticů či měšťanů a kdy by sbíral křivé a hnusné věci. Tyto skončily asi opět roztaveny či překovány. Pro bohatšího zákazníka se jistě kované věci snažili dělat representativní, pro obyčejné vojcly, v případě větších zakázek ta dokonalost šla jistě stranou. Stejné jako v třicítce, kdy vojenské dodávky byly hrozné a křivé ojeby, viz originály švédských palašů či pěšáckých přileb, které se dochovaly. Často křivé, se stopy kladiva, s absencí jakékoli povrchovky.
Mrkněte se třeba na přední díl kyrysu v knize k výstavě Chladná krása plátové zbroje str. 129. Je evidentně křivý jak prdel. :D
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Avatar uživatele
LosPedros
Příspěvky: 169
Registrován: 10 Bře 2009, 07:36
SHŠ: http://rytiri.com/
Místo/Bydliště: Ostrava

Re: Šalíř

Příspěvek od LosPedros »

Zdar, narazil jsem na šalíř j.německo, 1480-90
Obrázek

Máte někdo tušení k čemu byl ten nýt v zadní části? Nějaký držák na chochol, pokryvadlo či co?
Avatar uživatele
Standa mž
Sponzor Brodce
Příspěvky: 511
Registrován: 31 Led 2009, 12:39
SHŠ: Slánská rota
Místo/Bydliště: Horšovský Týn
Kontaktovat uživatele:

Re: Šalíř

Příspěvek od Standa mž »

Ten nýt je tam proto, že zevnitř je na něm z proužku kůže očko a za to se dá provléct třeba pásek a helma se dá za něj nosit třeba přez rameno , nebo pověsit na sedlo koně .
Přílohy
vnitřek.jpg
vnitřek.jpg (40.78 KiB) Zobrazeno 6669 x
Naposledy upravil(a) Standa mž dne 30 Zář 2010, 19:18, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Vrátit se na “Zbroj, ochranné pomůcky a výstroj”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti