nadobi

Avatar uživatele
Spakona
Příspěvky: 406
Registrován: 15 Ún 2009, 16:24

Re: nadobi

Příspěvek od Spakona »

Žoldák napsal:Rada z praxe: Vál je ti na prd, pokud potřebuješ udělat těsto uděláš ho na stole který potom vydrbeš stejně jako bys drhla vál. Pokud vaříme na akcích, máme vyšší stůl, aby se u něj člověk nehrbil a na něm naprosto proti všem hygienickým předpisům dělám vše. Pokud ho potřebuješ vyčistit od masa a krve, funguje sůl a teplá voda v kombinaci s kartáčem...
koneckonců takhle se to dělalo v hospodách, v řeznictví a ve výrobnách lahůdek ještě před pár lety, než na nás naběhla EU se svejma pošahanejma normama

jednou za čas se ten stůl vzal ještě octem a bylo vymalováno :D
bezprizorní a všudypřítomná, rustikálně upřímná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Avatar uživatele
Žoldák
Příspěvky: 216
Registrován: 21 Črc 2010, 22:06

Re: nadobi

Příspěvek od Žoldák »

Nevím jak moc máš zmáklý hygienický normy, ale po srovnání našich původních předpisů s EU došlo naopak ke změkčení ve spoustě směrů, protože evropské zákony jsou všeobecnější než ty naše původní. Bývalá drahá je hygienik a řvala jako tur, že spousta prasat ve stravování je dnes obtížněji postižitelná než dřív. A dělat v hospodě na jednom válu maso a třeba přílohovou zeleninu mi taky nepřijde jako dobrej nápad....
Kdo není ochoten bránit svoji svobodu, nesmí se divit, že mu občas pod okny zaparkují cizí tanky.....

Kdo překove meče v pluhy bude orat pole pro ty, kteří to neudělali.
Avatar uživatele
Spakona
Příspěvky: 406
Registrován: 15 Ún 2009, 16:24

Re: nadobi

Příspěvek od Spakona »

Žoldák napsal:Nevím jak moc máš zmáklý hygienický normy, ale po srovnání našich původních předpisů s EU došlo naopak ke změkčení ve spoustě směrů, protože evropské zákony jsou všeobecnější než ty naše původní. Bývalá drahá je hygienik a řvala jako tur, že spousta prasat ve stravování je dnes obtížněji postižitelná než dřív. A dělat v hospodě na jednom válu maso a třeba přílohovou zeleninu mi taky nepřijde jako dobrej nápad....
no já ti nevím, ale třeba jeden můj bejvalej zaměstnavatel skončil na tom, že musel dát celou přípravnu do nerezu, původní dřevěné stoly do jednoho musely pryč a musel by mít další dvě místnosti navíc aby mohl dělat to co dělal - tedy že v řeznictví ráno dvě hodiny před otvíračkou sme dělaly směsy na sekanou, která se tam i rovnou pekla, na játrové knedlíčky, a podobně.

Takže kdo chce psa bít, hůl si najde a pak je ještě otázka jak moc je slušnej ten, na koho dopadá, nebo by dopadnout alespoň měla...

O tom, že spousta potravinářských norem se zjemnila, že to co dneska projde na krámy by mnohdy dřív oficielně nešlo ani prasatům (neoficielně se vždycky bez ohledu na normy dostalo k zákazníkovi lecos - nebudem si tady lhát do kapsy, že ten plesnivej salám, co se namočil do octa a prodával se jedna báseň, a ten zelenej gothaj co už i lepil se prostě nakrájel do bramborového salátu a prodával se jako vlašák a podobně, že by to dnes bylo jinak)

ale to je všechno naprosto jedno protože je to hlavně mimo toto téma :)
bezprizorní a všudypřítomná, rustikálně upřímná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Avatar uživatele
Kikina
Příspěvky: 8
Registrován: 04 Dub 2011, 12:04
Místo/Bydliště: Studénka
Kontaktovat uživatele:

Re: nadobi

Příspěvek od Kikina »

Dobrý den dámy a pánové, jelikož milujeme své drahé muže a chceme je doprovázet na akce, padla úloha kuchařky a děvečky pro všechno na mě a mé společnice :D Tak se snažím vybavit skupinu nádobím. Děláme rok 1400 +/- no, a moje představa a doměnka je taková, že by bylo vhodné vybavit se co nejvíce neničivým nádobím tj. dřevo, kov, popř. opletená keramika. Myslím si totiž, že když se táhlo do boje, daleko daleko nakolik bylo trvanlivé a vhodné sklo a keramika?

Tak nejprve bych začala kotlíkem. Viděla jsem několik, málo, obrázků tady různě na Brodci, vesměs mi připadá, že se typologie kotlíků do dnešní doby nemění. Teda kromě jednoho, který jsem ještě na iluminacích nikde neviděla a to je ten nerezový kónického tvaru, který je na obrázku na předešlé stránce. Jinač materiálově to zmáknuté nemám, ale našla jsem toto:Kotlář - řemeslník, který z mědi zhotovuje kuchyňské nádoby, kotle, destilační přístroje, žlaby, roury atd. mělo by se to vztahovat k 14.-15. stol. Měď se používá už od eneolitu, tak bych v tom neviděla problém, ale viděla bych to taky spíše na nějakou slitinu mědi a něčeho. Jinač pro koupi kotlíků není špatné maďarsko, v létě se tam pořádá spousta gulášových slavností a kotlíky tam výjdou na naše poměry dost levno. Otázka je použitelnost, tak kdyby měl někdo vhodnější tip na kovaný kotlík, byla bych nesmírně vděčná :)
Další věcí je ohniště, jelikož na spoustě akcích se nesmí zakládat ohniště v zemi, ale k tomu bohužel taky žádné iluminace neznám, většinou co jsem viděla nádobí tak na vyobrazených kuchyních a ne polních leženích. Takže ohledně tohoto taky si moc nevím rady, mám představu, ale podle mě nebude adekvátní.
Další věci jsou hrnce a pánvičky s tulejí. Tyto zase ale neznám v kovové podobě. Jen ty příklady z Petráně uvedené o stránku napřed, takže nějaká keramika je možná možna :D Nevím ale, jak to je s drátovanou keramikou? Podle mě je to až folklorní záležitost.
V neposlední řadě je zde stolovací nádobí jelikož středověk je doba "dřeva" jak říká náš drahý dokror Goš, myslím si, že dřevěným nádobím nikdo nic nezkazí. Soustružené talíře, poháry, džbány, pokličky, dýhové misky, džbery, soudky, některé kusy dokonce zdobené, dřevěné lžíce, vařechy, stěrky...Neviděla jsem mezi archeol. nálezy žádné dlabané nádobí..A je fakt, že jsem třeba neviděla ani dřevěný šufan. Ale ani kovový. Dále nevím, jak třeba s dřevěnýma vidličkama? S těma jsem se taky ještě nesetkala.
Šlechtic by měl mít samozřejmě své nádobí v lepším provedení, tedy aspoň cínový talíř, lžíci, pohár, skleněný pohár?
Dále s holkama máme nějaké ošatky a proutěné koše, obávám se, že jsou ale namořené a nevím, na kolik zase adekvátní.
No a nakonec, co zařizujeme jsou pytlíky na kuchyňské suroviny. K tomu ale nemáme dohledané vůbec nic, takže kdyby měl někdo nějakou radu, nápad... Já jsem navrhovala zhotovit ty pytlíky z něčeho, jako je juta, konopná tkanina, protože na luštěniny a pod. není třeba jemnějšího materiálu. Jedna holčina od nás navrhovala zbytky lnu, co používáme na košile a spodky...co vy na to?
Poslední otázkou je, v čem uchovávat tekutiny ve větším množství? Vodu, mléko, víno/medovinu? Na vodu mě napadá soudek.
No, nevím, co mě ještě tak napadá, co je třeba sehnat, zařídit... Tak sem s kritikou i dalšími nápady ;) :D
Kikina s Ušima
Avatar uživatele
Pospa
Příspěvky: 26
Registrován: 08 Ún 2010, 11:56
SHŠ: Lipská hotovost
Místo/Bydliště: Pardubice

Re: nadobi

Příspěvek od Pospa »

Chci se zeptat, jestli v táboře používáte také skleněné nádobí (karafy, poháry) a nebo pouze keramiku?
Konkrétně mi jde o 1.pol. 15. stol.
Avatar uživatele
LosPedros
Příspěvky: 169
Registrován: 10 Bře 2009, 07:36
SHŠ: http://rytiri.com/
Místo/Bydliště: Ostrava

Re: nadobi

Příspěvek od LosPedros »

Sklo není pro převoz příliš praktické, takže bych ho čekal ve stanu kapitána, hejtmana, nebo šlechtice, ale běžně v táboře asi moc ne.
Avatar uživatele
Kikina
Příspěvky: 8
Registrován: 04 Dub 2011, 12:04
Místo/Bydliště: Studénka
Kontaktovat uživatele:

Re: nadobi

Příspěvek od Kikina »

Souhlasím s LosPedrosem, skleněné poháry si nemohl pořídit kdekdo, praktičtější je cín, keramika a v neposlední řadě soustruhované dřevěné poháry.
Kikina s Ušima
Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: nadobi

Příspěvek od Siegfried »

Kikina: v podstatě jsi pěkně vyjmenovala skoro všechno.
Takže jen pár postřehů:
Vidličku spíš nepotřebuješ, protože se dle všeho nepoužívala, respektive používala velká, asi kovová, jako porcovací, ale u své misky či prkénka sis vystačila s nožem a lžicí a levou rukou :) Podobně bídně to vypadá s tzv. napichovákem co se vyskytuje v sadách s nožíkem na tesáku. Podle všeho to je nepochopený brousek (ocílka).
Ono není od věci zkusit k tomu jít přes suroviny a způsob jejich přípravy, je to trochu jinak než dneska, doporučuji knížku od Beranové.
Kotle: Kotle jsou kované, ale hlavně nýtované, experimentem jsme vyzkoušeli že výroba kotle cca 25litru je jednokusově neefektivní - příliš velký (drahý) kus plechu. A práce jak pro otroka. Menší kotlíky jsou pak obvykle měděné a vycínované, zvláště na čisté vaření. Nejtované kotle za fajn ceny mají v polsku (Grunwald)
Hodně opomíjené jsou keramické hrnce na vaření, musí se to umět, ale asi to bylo laciné a proto dost četné i v poli.
Sklo je kapitola sama pro sebe, v principu se nebude na cestách až tak vyskytovat a ti bohatí co se s ním budou pyšnit budou mít mnohem více bílé sodné italské s malováním, než obyčejné draselnovápenaté "zelené" (jo a to ostře zelené lesní je taky spíše blbě, ono bylo více do žlutozelena :)
Misky dřevěné se asi nejvíce vyskytovaly ty skládané je jich v nálezech hafo, zrovna jsme o tom mluvili s Mathiasem, pokud máš nějaké zajímavé nálezy soustružených tak se rádi necháme poučit (zajímá nás to vedeme o tom ohnivou diskuzi)
Co se týče skaldování tekutin asi bych se nebál vhodně zabezpečené keramiky, ikdyž máme i cínové lahve...
My polotekutiny (med, sádlo) vozíme v zavázaných hrncích.
Co jsem zatím nakoukal, tak se glazury vyskytují hlavně jako vnitří, případě přes okraj, celoglazovaných věcí jsem moc neviděl.
Co se týče pytlíků tak používáme na sypké věci hodně utaženej jemnej len, a na větší obyčejný len ze zbytků, to je dobá cesta. Mám dojem že juta je out není tu v této době doložená... ale nechci kecat (prověř si)
Plechové pánve jsem viděl na konec 16.stol určitě ale myslím že to nebudou ty s tou tulejí, ale prostě pánev :) Jinak jsou i kotle na nožkách, asi kovové :)

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Tom_F
Příspěvky: 24
Registrován: 27 Zář 2010, 23:07
Kontaktovat uživatele:

Re: nadobi

Příspěvek od Tom_F »

Juta je surovina z Asie, její rozšíření v Evropě až tak v 19. století.
Kotle na nožkách budou litinové.
Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: nadobi

Příspěvek od Siegfried »

Tom_F napsal:Kotle na nožkách budou litinové.
Tím bych si nebyl až tak jistý, já měl vždy dojem že litina jako surovina je 18-19.stol.
Do té doby železo...

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Avatar uživatele
LosPedros
Příspěvky: 169
Registrován: 10 Bře 2009, 07:36
SHŠ: http://rytiri.com/
Místo/Bydliště: Ostrava

Re: nadobi

Příspěvek od LosPedros »

Hmm...to asi jo. V Číně znali litinu ve 4.st. př.n.l. v Evropě potom na konci 14.st. Hrnce z ní ale začali evropani dělat až začátkem 18.st.
Avatar uživatele
Bilajz
Příspěvky: 340
Registrován: 04 Črv 2008, 13:51
SHŠ: Burgunďané, Doba Karlova
Místo/Bydliště: Brno

Re: nadobi

Příspěvek od Bilajz »

Cín ve druhé polovině 15. stol. je použitelný v jak širokém sociálním spektru? Byl už běžný, nebo to měli jen ti bohatší? Přijde mi totiž nejpraktičtější.
Avatar uživatele
Siegfried
Chaos
Chaos
Příspěvky: 2676
Registrován: 05 Pro 2006, 11:12

Re: nadobi

Příspěvek od Siegfried »

Bilajz napsal:Cín ve druhé polovině 15. stol. je použitelný v jak širokém sociálním spektru? Byl už běžný, nebo to měli jen ti bohatší? Přijde mi totiž nejpraktičtější.
Na vybrazeních v měšťanských domech je ho celkem dost, takže bych se ho nebál, ale asi bych z toho neměl všechno :)

Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Avatar uživatele
Random
Příspěvky: 1287
Registrován: 04 Lis 2007, 20:15
SHŠ: Fäähnli Rattenschwanz
Kontaktovat uživatele:

Re: nadobi

Příspěvek od Random »

A nejpraktičtější není. Mám talíř, korbel a několik pohárů a můžu říct, že se mi kamenina osvědčuje mnohem více.

Cín se strašně rychle ohřeje, zejména od tekutin a pálí až běda :badgrin:
Co se týče pevnosti, zejména plané pohárky mám "překované" už několikrát, je zajímavé, co všechno ho umí pořkodit, resp. deformovat.
"Ad ultimum!"
Avatar uživatele
Kikina
Příspěvky: 8
Registrován: 04 Dub 2011, 12:04
Místo/Bydliště: Studénka
Kontaktovat uživatele:

Re: nadobi

Příspěvek od Kikina »

Bilajz: U cínu, co jsem se tak dslechla, hodně záleží na jeho složení, bo tuším čistý cín se na nádobí (nevím esi vůbec) nepoužívá, protože je křehký. A navíc cín je náchylný na cínový mor, který rychle chytá, pokud je v prostředí, kde klesne teplota pod 13stupňů. Ale nevím, co je na tom pravdy.
K dřevěnému nádobí ze 14.-15. stol. jsem si prošla nějaké archeologické materiály z Plzně a z německa a je toho pěkná spousta. Vůbec bych se toho nebála i u měšťanů, když jsem se dívala na popisy vlastníků těch středověkých domů, u kterých to bylo nalezeno. Zkusím sem během pár ní hodit některé pěkné kousky.
K
Kikina s Ušima
Odpovědět

Vrátit se na “Jídlo, pití, kuchyně, vaření, nádobí a vše okolo”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti