Bormi 15. století asi 1400-1410
Bormi 15. století asi 1400-1410
Vážení přátelé,
měl bych na Vás prosbu. Hodlám si pořizovat kostým a než zadám švadleně práci, rád bych znal Vaše názory na můj návrh. Věc se má asi takhle: honosný kostým začátku 15. století (asi 1400-1410), při návrhu jsem vycházel z E. Wágnera, tak se střihem by snad neměl být problém (ale pokud bude mít někdo připomínky, rád si je vyslechnu - přečtu). Jde mi hlavně o to, zda jsem si nevymyslel nějakou hovězinu s tím zdobením na hrudi. Kostým budu pořizovat kvůli konkrétní akci - měl bych představovat Václava IV.. Vím, že ve Wágnerovi je přímo vyobrazení mladého Václava, ale začátkem 15. stol. už nebyl zas tak mladý a hlavně bych rád, aby kostým nebyl až tak konkrétní a případně jsem jej mohl využít i při jiných příležitostech. Mockrát díky za reakce, rady a připomínky.
měl bych na Vás prosbu. Hodlám si pořizovat kostým a než zadám švadleně práci, rád bych znal Vaše názory na můj návrh. Věc se má asi takhle: honosný kostým začátku 15. století (asi 1400-1410), při návrhu jsem vycházel z E. Wágnera, tak se střihem by snad neměl být problém (ale pokud bude mít někdo připomínky, rád si je vyslechnu - přečtu). Jde mi hlavně o to, zda jsem si nevymyslel nějakou hovězinu s tím zdobením na hrudi. Kostým budu pořizovat kvůli konkrétní akci - měl bych představovat Václava IV.. Vím, že ve Wágnerovi je přímo vyobrazení mladého Václava, ale začátkem 15. stol. už nebyl zas tak mladý a hlavně bych rád, aby kostým nebyl až tak konkrétní a případně jsem jej mohl využít i při jiných příležitostech. Mockrát díky za reakce, rady a připomínky.
Když mluvíš, dbej aby tvá slova byla lepší než mlčení.
Re: Honosný kostým počátku 15. století
Ty červené rukávy jsou od spodní suknice, že ano? Pokud bude takto vypasovaná, nebudou na ní chybět knoflíky. Nevím, jestli bych použil takové pachy, jako máš ty a k tomu véčkovitému zdobení... já nevím, možná, že někdo jiný se k němu vyjádří.
Kritizovat- to znamená usvědčit autora, že to nedělá tak, jak
bych to dělal já, kdybych to uměl.
Čapek K.
bych to dělal já, kdybych to uměl.
Čapek K.
Jasně, ty červené rukávy jsou ze spodního oděvu. Je to v podstatě obkreslené z E. Wágnera - Zbroje a kroj doby husitské a předhusitské (tak nějak se to jmenuje), kde to bylo v trošku jiných barvách. Ty pachy bych v reálu chtěl dlouhé asi tak jako ruce ve svislé poloze. Já jsem si tam přidal hlavně to šípovité zdobení a právě o to mi jde - jde to přípustné, či jen výplod mé choré mysli??? Co se materiálu týče, na svrchní jsem myslel samet, na spodní brokát - reálné???
- Romikov
- Bééé !!!

- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
s tím šípovým zdobením bych to raději nezkoušel přípustnější by bylo zdobení svislé ale uvidíme co řeknou ostatní ... nic obdobného jsem na obrazech zatím nezahlíd, jen ty svislé.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
To Romikov: Díky za názor, já jsem právě zatím podobné věci viděl pouze "na živo" na některých lidech, ale dobové vyobrazení jsem zatím takové také nenašel (to sice ještě nemusí nutně znamenat, že neexistuje, ale pokud ano, zřejmě to nebylo nic běžného, když to není běžně zobrazované). Já třeba materiál (je-li vzhledově odpovídající) tolik neřeším - dělám scénický šerm (především baroko) a navíc tento kostým by měl být na akci, kde se budu jen tvářit důležitě
, ale to neznamená, že u toho nechci vypadat koukatelně. Koneckonců, když už budu pořizovat nový kostým, proč utrácet za voloviny.
- Romikov
- Bééé !!!

- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Jasně .. mimo to, pokud chceš mít něco ke kostýmu krále hodil by se zlatý řetěz s nějakým šperkem, buď pozlatit obyčejný nebo si pučit od mórešů
, teď vážně - ještě se zeptej na názor Siegfrieda nebo Martina to jsou celkem slušné studnice informací a taky Dášenka by mohla pomoci ale myslím že názor bude zamítavý on totiž vágner je nepříliš spolehlivý... prostě již překonaný.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
- Broďan
- Bůh cynismu

- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že stačí zalistovat knížkou L. Kybalové - Dějiny odívání, Středověk. Honosných oděvů je tam spousta, pokud má být královský, stačí doplnit zdobený rytířský pás, nejlépe s luxusní dýkou a královskou korunu. Řetězy a jiné šperky byly spíše výjimkou. Jinak se jedná o běžným kostým vysoké šlechty, takže např. "Přebohaté hodinky vévody z Berry" jsou dobrým pramenem. Ostatně v té Kybalové je podrobně probíraná francouzská, resp. burgundská móda a ta silně ovlivňovala i odívání na českém Václavově dvoře.
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání způsobuje, že vidí věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Re: Bormi
Tak to jsem zas o něco chytřejší - E. Wágnera jsem považoval za celkem důvěryhodný zdroj.
Měl bych tedy ještě prosbu ohledně té Kybalové. Bohužel jsem ji nikde v knihovně neobjevil a na netu jsem našel pouze odkazy, kde je většinou jen uvedená jako zdroj. Pokud zná někdo vhodný odkaz, budu vděčný, když mi jej sem dá. Moc díky, já jdu zatím pátrat dál.
Měl bych tedy ještě prosbu ohledně té Kybalové. Bohužel jsem ji nikde v knihovně neobjevil a na netu jsem našel pouze odkazy, kde je většinou jen uvedená jako zdroj. Pokud zná někdo vhodný odkaz, budu vděčný, když mi jej sem dá. Moc díky, já jdu zatím pátrat dál.
Embleton str 32 - 37, uznávám, že je to jen pro představu, ale stačí to, v tý Kybalový jsou ty věci navíc rozkreslené do čtvercové sítě, ale i to lze odvodit, většinu vypasovanejch věcí (nohavice, úzké rukávy...) je stejně jednodušší stříhat přímo na tělo.
jaj, nějak mi v tom našem plkání unikl původní záměr...
takže pokud chceš oděv, který bude honosný, ale nikoliv přímo určující, nech si ušít nějaký módní střih (třeby ten červenej kabátec ze str. 34 v Embletonovy) z nějaké drahé látky, třeba pěkný brokát. Mosí tomu odpovídat nejen celé, velmi precizní, zpracování modelu, ale hlavně doplňky, takže to pak chce zdobený pás, tašvici, dýku a sposutu jiných detailíků. Inspirace by se dala najít na obrazech té doby. Asi bych se nebála sáhnout i po Holandských autorech, protože mají úžasný smysl pro detail.
něco málo pro inspiraci...
http://www.chantberry.com/middle1.html
(našla jsem ji přes kostym.cz)
takže pokud chceš oděv, který bude honosný, ale nikoliv přímo určující, nech si ušít nějaký módní střih (třeby ten červenej kabátec ze str. 34 v Embletonovy) z nějaké drahé látky, třeba pěkný brokát. Mosí tomu odpovídat nejen celé, velmi precizní, zpracování modelu, ale hlavně doplňky, takže to pak chce zdobený pás, tašvici, dýku a sposutu jiných detailíků. Inspirace by se dala najít na obrazech té doby. Asi bych se nebála sáhnout i po Holandských autorech, protože mají úžasný smysl pro detail.
něco málo pro inspiraci...
http://www.chantberry.com/middle1.html
(našla jsem ji přes kostym.cz)
Dášenka: Embleton je celý o válčení, ale jak jsem ho tak prolistovával, po tom červeném kabátci jsem pošilhával, přišel mi, že by se i dal použít. Tak jsem moc rád, že mi to nezávisle potvrdil i někdo chytřejší