Festival kuchyní na Libušíně
Festival kuchyní na Libušíně
S potěšením vás můžeme nabídnout účast v další libušínské zábavě - festivalu kuchyní. Pokud máte kuchyni, která splňuje požadavky koukatelného minima, budeme rádi, když se přihlásíte. O co se jedná?
Na jednom místě areálu soustředíme všechny kuchyně, každá z nich bude vařit pokrmy zapadající do jejich datace. Před bitvou vyhlásíme nejúspěšnější kuchařský tým, kterému předáme putovní trofej.
Základní uspořádání kuchyní:
- kuchyně musí být otevřena pro diváky v sobotu 21. 4. od 12 do 15 hodin
- všechny kuchyně soustředěny na jednom místě, poblíž bitevního pole
- společný zásobovací stan, kolem něj nějak rozumně rozmístěné kuchyně, přístupné pro diváky maximálně ze 2 stran, každá parcela oddělená provazem, aby tam diváci nemohli lézt
- zajistíme vodu, palivové dřevo, ohraničení prostranství, možnost mytí rukou a nádobí
- ochutnávky diváci přijímají dobrovolně, na vlastní nebezpečí
- platby diváků dobrovolné, každé kuchyni zvlášť
- organizátoři zajistí malé plastové misky a lžíce/vidličky, aby bylo do čejho ochutnávky dávat
Podmínky:
- každá kuchyně si zajišťuje suroviny sama, budeme hlídat jejich historičnost, ale jen na rozumné úrovni (např. nebudeme trvat na žluté karotce, nevadí nám uzeniny s rychlosolí a pod.)
- každá kuchyně předem oznámí recepty, podle kterých chce vařit (kvůli zabránění několikanásobného vyvařování placek)
- recept/y musí oporu v historii - zmínku o pokrmu v kronice (kančí oháňka biskupa Šebíře), zapsání v nějaké historické kuchařské knize a pod.
- organizátoři každé kuchyni poskytnou příspěvek na suroviny, vybrané peníze od diváků kuchařům zůstávají. Výše příspěvku je zatím diskutovaná,
- každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
- pokud možno u všech surovin, ale určitě u surovin podléhajícíh zkáze (maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, vejce a pod.) mít doklad o původu (účtenku ) jako potvrzení, že se nejedná o surovinu z domácího chovu
- platí pravidlo KM - tedy pohledová datovatelnost kuchyně a vzhledu použitých nástrojů, oděvu a pod. Nehistorické pomůcky, obaly a pod. musí být skryty zraku diváka.
Organizace
- s odbornou stránkou věcci nám pomáhá Mračidlo, organizátorka festivalu dobové kuchyně na hradě Šelmberk
- technické zajištění a to, co nám přikáže, má na starosti organizační tým
- přihlášky posílejte prosím sem, nebo na mail registrace@libusin.info s předmětem "Festival kuchyní".
Na jednom místě areálu soustředíme všechny kuchyně, každá z nich bude vařit pokrmy zapadající do jejich datace. Před bitvou vyhlásíme nejúspěšnější kuchařský tým, kterému předáme putovní trofej.
Základní uspořádání kuchyní:
- kuchyně musí být otevřena pro diváky v sobotu 21. 4. od 12 do 15 hodin
- všechny kuchyně soustředěny na jednom místě, poblíž bitevního pole
- společný zásobovací stan, kolem něj nějak rozumně rozmístěné kuchyně, přístupné pro diváky maximálně ze 2 stran, každá parcela oddělená provazem, aby tam diváci nemohli lézt
- zajistíme vodu, palivové dřevo, ohraničení prostranství, možnost mytí rukou a nádobí
- ochutnávky diváci přijímají dobrovolně, na vlastní nebezpečí
- platby diváků dobrovolné, každé kuchyni zvlášť
- organizátoři zajistí malé plastové misky a lžíce/vidličky, aby bylo do čejho ochutnávky dávat
Podmínky:
- každá kuchyně si zajišťuje suroviny sama, budeme hlídat jejich historičnost, ale jen na rozumné úrovni (např. nebudeme trvat na žluté karotce, nevadí nám uzeniny s rychlosolí a pod.)
- každá kuchyně předem oznámí recepty, podle kterých chce vařit (kvůli zabránění několikanásobného vyvařování placek)
- recept/y musí oporu v historii - zmínku o pokrmu v kronice (kančí oháňka biskupa Šebíře), zapsání v nějaké historické kuchařské knize a pod.
- organizátoři každé kuchyni poskytnou příspěvek na suroviny, vybrané peníze od diváků kuchařům zůstávají. Výše příspěvku je zatím diskutovaná,
- každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
- pokud možno u všech surovin, ale určitě u surovin podléhajícíh zkáze (maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, vejce a pod.) mít doklad o původu (účtenku ) jako potvrzení, že se nejedná o surovinu z domácího chovu
- platí pravidlo KM - tedy pohledová datovatelnost kuchyně a vzhledu použitých nástrojů, oděvu a pod. Nehistorické pomůcky, obaly a pod. musí být skryty zraku diváka.
Organizace
- s odbornou stránkou věcci nám pomáhá Mračidlo, organizátorka festivalu dobové kuchyně na hradě Šelmberk
- technické zajištění a to, co nám přikáže, má na starosti organizační tým
- přihlášky posílejte prosím sem, nebo na mail registrace@libusin.info s předmětem "Festival kuchyní".
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Všechno celkem v pohodě až na dvě výše vybrané věci:melkel napsal: - každá kuchyně musí připravit minimálně 50 porcí od každého použitého receptu
- všichni kuchtící musí mít zdravotní průkaz
Ad porce
Je nějaká představa o velikosti porce?
Pokud by to mělo být 50 "normoporcí" např. kvalitní polévky, pak se bude jednat, i přes příspěvek pořadatelů, o poměrně nákladnou záležitost.
S vybíráním dobrovolných příspěvků při ochutnávkách nemáme zrovna nejlepší zkušenost - a to ani v případech, kdy se jedná o skutečně dobové (a tedy běžné populaci neznámé) pokrmy.
Nabo je myšlena malá porce, jaké se podávají při komerčních ochutnávkách?
Ad "Průkaz pro pracovníka v potravinářství" (zdravotní průkaz)
Poplatek za průkaz se pohybuje ve výši 150.- Kč až 600.- Kč (je to lékař od lékaře; můj praktik za něj např. vybírá 400.- Kč).
Je nezbytně nutné otevírat ochutnávku v rámci soutěže kuchyní divákům, jestliže to sebou nese takový jednorázový vícenáklad?
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Jen pro jistotu, na jednom místě budou, předpokládám, soustředěny pouze kuchyně, které se zúčastní soutěže. Ostatní mohou zůstat na svých tábořištích. Je to tak správně?
Re: Festival kuchyní na Libušíně
richardrg napsal:Jen pro jistotu, na jednom místě budou, předpokládám, soustředěny pouze kuchyně, které se zúčastní soutěže. Ostatní mohou zůstat na svých tábořištích. Je to tak správně?
Přesně tak, neúčastnící se kuhyně v tábořištích si jedou podle vlastních pravidel
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Je myšlena standardní porce - důvodem je, abychom zdůraznili nutnost mít kuchyni, ne pětilitrový kotlík.Kateřina napsal: Ad porce
Je nějaká představa o velikosti porce?
Pokud by to mělo být 50 "normoporcí" např. kvalitní polévky, pak se bude jednat, i přes příspěvek pořadatelů, o poměrně nákladnou záležitost.
S vybíráním dobrovolných příspěvků při ochutnávkách nemáme zrovna nejlepší zkušenost - a to ani v případech, kdy se jedná o skutečně dobové (a tedy běžné populaci neznámé) pokrmy.
Nabo je myšlena malá porce, jaké se podávají při komerčních ochutnávkách?
Ad ochutnávky - Mračidlo s tím má zkušenosti, dle jejího vyjádření je tento model samofinancující se. Ochutnávkou je samozřejmě myšleno malé množství pokrmu.
Ano, po dotazu na hygieně na tom musíme trvat.Kateřina napsal:Ad "Průkaz pro pracovníka v potravinářství" (zdravotní průkaz)
Poplatek za průkaz se pohybuje ve výši 150.- Kč až 600.- Kč (je to lékař od lékaře; můj praktik za něj např. vybírá 400.- Kč).
Je nezbytně nutné otevírat ochutnávku v rámci soutěže kuchyní divákům, jestliže to sebou nese takový jednorázový vícenáklad?
Ad otevření divákům - pokud chceme divákům nabídnout ukázku středověké kuchyně, nemůže to být jen pohled.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Add dobrovolné příspěvky... nám se to (k našemu velkému úžasu) docela osvědčilo. Je ale samozřejmě třeba "dohlédnout" na obnos sypaný do mystičky a náležitě okomentovat pokud se mi nezdá dosti tučný
Ale pokud organizační tým finančně podpoří nákup surovin, nevidím na straně kuchařů žádné zásadní riziko.
Ale pokud organizační tým finančně podpoří nákup surovin, nevidím na straně kuchařů žádné zásadní riziko.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
...mystičky od slova mystický...asi proto to fungujeMračidlo napsal:Add dobrovolné příspěvky... nám se to (k našemu velkému úžasu) docela osvědčilo. Je ale samozřejmě třeba "dohlédnout" na obnos sypaný do mystičky a náležitě okomentovat pokud se mi nezdá dosti tučný
Ale pokud organizační tým finančně podpoří nákup surovin, nevidím na straně kuchařů žádné zásadní riziko.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Zdravím a pozdravuji. Chtěla bych touto cestou poděkovat organizátorům (a především Melkelovi) za naprosto ojediněle vstřícný přístup stran prostoru, dřeva a všeho. Festival z toho sice nakonec nebyl, ale beru to tak, že jsme letos provedli průzkum bojem a příště se to třeba povede v širším měřítku.
Pro představu a snad i rozptýlení obav z finančního rizika spojeného s dobrovolností příspěvků za ochutnávky předkládám hrubou bilanci. „Rozdali“ jsme cca 10litrů cibulové polévky, 20litrů vepřového na jablkách, sladkých chlebových šišek nepočítaně (zadělávalo se nejmíň na 4x z cca 6kg chlebové střídky), k tomu jsme utloukli máslo ze 4litrů smetany, a dávali košt Ypocrasu (padly 3l), šalvějového vína(2l) a medoviny s chmelem (2l).
Celkové náklady na suroviny vyšly i s alkoholem a medem na cca 4500,-kč a vybrali jsme cca 6000,- což pokrylo pobyt a večerní kýtu pro těch cca 8 lidí a pár přátel, kteří přidali ruce k dílu.
Kéž by bohové stáli takhle při nás i na naší srpnové akci na Šelmberku
Takže ještě jednou díky a příští rok znovu, více a lépe.
Pro představu a snad i rozptýlení obav z finančního rizika spojeného s dobrovolností příspěvků za ochutnávky předkládám hrubou bilanci. „Rozdali“ jsme cca 10litrů cibulové polévky, 20litrů vepřového na jablkách, sladkých chlebových šišek nepočítaně (zadělávalo se nejmíň na 4x z cca 6kg chlebové střídky), k tomu jsme utloukli máslo ze 4litrů smetany, a dávali košt Ypocrasu (padly 3l), šalvějového vína(2l) a medoviny s chmelem (2l).
Celkové náklady na suroviny vyšly i s alkoholem a medem na cca 4500,-kč a vybrali jsme cca 6000,- což pokrylo pobyt a večerní kýtu pro těch cca 8 lidí a pár přátel, kteří přidali ruce k dílu.
Kéž by bohové stáli takhle při nás i na naší srpnové akci na Šelmberku
Takže ještě jednou díky a příští rok znovu, více a lépe.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
nemáte zač.,.... mě tedy od Vás moc chutnalo, a to bylinkové máslo nemělo chybu....
Michal ze Záběhlic, panoš Pána z Lomnice
+ IN . HOC . SIGNO . VINCES +
+ IN . HOC . SIGNO . VINCES +
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Díky říkáme tomu "samožerka" a zvlášť to čerstvě tlučené má grády... Chuť, co vám v reklamě jenom slíbí
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Jste hvězdy Bylo mi potěšením, mít vás u svého tábora. Až mně mrzí, že jsem jako org neměl čas ochutnat.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Mračidlo, díky moc, byli jste dokonalí. Příště se na vás určitě obrátíme znovu.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
máslo bylo luxusní a prckům strašně chutnaly sladké šišky
a na Šelmberk se nám doufám podaří zase alespoň podívat
a na Šelmberk se nám doufám podaří zase alespoň podívat
bezprizorní a všudypřítomná, rustikálně upřímná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Re: Festival kuchyní na Libušíně
Milostivá, Vás bychom si klidně dovolili i angažovat
Mlsouni a žrouti jsou nejlepší kuchaři
Mlsouni a žrouti jsou nejlepší kuchaři
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů