Libušín 2013

Oficiální fórum akce Libušín. Veřejná diskuse.
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Libušín 2013

Příspěvek od melkel »

Ahoj všichni. Domluvili jsme se s obcí, že bitvu v roce 2013 bude pořádat stejný tým pod taktovkou hejtmana jako tento rok. Jako první jsme se domluvili na datu, můžeme tedy oznámit, že Libušínský historický festival a bitva se bude konat 20. 4. 2013.
Další informace budou následovat v příštích měsících :D .
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Libušín 2013

Příspěvek od melkel »

Quo vadis, Libušín?
Libušínská bitva bude v roce 2013 dělat na kalendáři už 22. zářez. To znamená, že nezanedbatelná část dnešních účinkujících se narodila do světa, ve kterém měl mezi šermíři „Bušín“ své jasné místo. Už dlouho je to akce jednoznačně nejmasovější, co se snahy o rekonstrukci středověku týče, a současně nejproklínanější – kvůli táboru, vybavení bojujících, brutality v boji a dalším věcem. I proto v posledních letech došlo k několikeré změně v organizačním týmu.
Libušínskou bitvu 2012 pořádalo občanské sdružení Libušínský spolek přátel historie. Kdo se skrývá za tímto tajemným subjektem? Jsou to lidé, kteří se již předtím snažili Libušín pozvednout a pomáhat jiným organizátorům, a nakonec se rozhodli postavit se na vlastní nohy. Jmenovitě to jsou:

- předseda Tomáš „Hejtman“ Lapáček
- Tomáš „Lazar“ Doležal
- Ivan „Maršálek“ Dubec
- Jan „Všeználek“ Vašků
- Ondřej „Siegfried“ Skála
- David „Dagfari“ Tůma
- Petr „Melkel“ Šrámek
- Martin „Supík“ Vorel

Kam tedy chceme v příštích letech Libušín dovést? A proč? Nejdříve odpovíme na první otázku.

Co je podle nás cílem Libušína?
Náš cíl se snažíme naznačit už změnou názvu – Libušínský festival historie. Chceme vytvořit místo pro mezinárodní setkávání lidí, kteří se snaží z různých stran a různými přístupy o rekonstrukci života ve „středověku“ – pro nás mezi 8. a 15. stoletím. A zároveň prostor pro diváky, aby si osahali, uviděli a ochutnali naši historii.
Chceme vytvořit festival, na kterém se bude moci setkat „Velkomoravan“ s „husitou“ a „Johanitou“, kde nahlédneme pod ruce řemeslníkům, do hrnce kuchařům a pod přilbu bojujícím. Místo, kde se v přátelském duchu vzájemně obohatí jednotlivé přístupy k rekonstrukci historie, a vrcholem bude velká pohádková bitva.
Jak toho chceme dosáhnout?

Libušínský festival jako místo setkávání
Na festivalu vítáme všechny zájemce o rekonstrukci historie. Je jedno, zda k tomuto nelehkému úkolu přistupují jako divadelníci, rekonstruují duchovní svět, snaží se o bojová umění či jakoukoliv jinou stránku života našich předků. Cílem je vždy vzájemné obohacení, a cestou k obohacení je vzájemný respekt a naslouchání.
Nechceme ignoranty, majitele jediných správných pravd a prznitele historie. A také lidi neochotné respektovat jednoduchá pravidla – udržovat čistotu, neničit okolí, respektovat pokyny pořadatelů a chovat se slušně k ostatním.

Tržiště, semináře, informace
Mnoho začínajících šermířů tápe a cestou pokusu a omylu hledá dobré řemeslníky. Také často chybí dostatek naprosto běžně používaných věcí – kvalitní keramika, bednářské výrobky, slaměné ošatky a pod. Chceme cíleně zvát dodavatele tohoto nedostatkového zboží a pomoci propojit dychtivé zákazníky s výrobci. Tržiště je také otevřeno novým výrobcům, kteří se chtějí představit a zaujmout.
Neplánujeme organizaci vzdělávacích seminářů, ale vždy budeme podporovat velké organizované projekty a nabízet jim možnost přilákat další zájemce o členství, nebo šířit shromážděné poznatky. Volné proudění infromací se velmi osvědčilo v minulých letech, a doufáme, že bude ve zvýšeném tempu pokračovat.

Libušín jako prostor pro ostatní
Organizační tým je včetně spolupracujících osob relativně malý, a nechceme tříštit síly na extrémně bohatý program. Vždy se soustředíme na kostru programu zaměřenou na diváka.
Shromáždit ale 2000 „šermířů“, postavit tábory, kolbiště, navézt hygienické zázemí, zajistit zddravotníky a nevyužít to i k dalšímu programu by byl hřích. Proto nabízíme každému s nápadem – ozvěte se nám, řekněte nám, co chcete zorganizovat, co byste potřebovali od nás, a když se domluvíme, máte prostor k vlasním aktivitám. Ať už se jedná o turnaj v soule, republikové kolo Battle of Nations, lukostřelecký turnaj, taneční seminář nebo závod v lucetování.

Libušínský festival a zisk
Lubišínská bitva (hlavně díky práci předchozích pořadatelů a dlouhé historii) je jednou z mála historických akcí v ČR, která se nemusí bát ztráty (pokud by nedošlo k extrémní kombinaci špatného počasí, velkých sportovních utkání a dalších faktorů najednou). Náš rozpočet akce je o dost větší než býval – snažíme se poskytnout účinkujícím i divákům takové zázemí a program, které by je lákalo přijet znovu (náklady v roce 2012 byly přes 300 tis. Kč). I přesto předpokládáme, že skončíme pravidelně v zisku. Co s ním chceme dělat?
Polovinu zisku rozdělíme mezi spolky, které se na pořádání podílejí. Bude to pro ně vítaná finanční injekce na začátku sezony. Druhou polovinu zisku budeme ukládat na účet sdružení – pro vykrytí případných finančních ztrát dalších ročníků, a hlavně na pořádání „Velkého Libušína“ každé 3-4 roky.

Co je to „velký Libušín“
V zahraničí se osvědčilo uspořádání velké (a drahé) akce v pravidelných intervalech, doplněné skromnějšími akcemi v mezidobí. Proto se můžete, pokud se bude dařit, každých několik let těšit na extrémně výpravné kulisy, hostiny, koncerty, obsáhlý doprovodný program a další lahůdky. Prostě současný Libušín x 2.

Kde najdete další informace
Najdete nás na webu http://libusin.org/.
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Libušín 2013

Příspěvek od melkel »

Proběhla schůzka organizátorů, rozhodlo se na ní následující:
Letos se akce bude se konat v sobotu 20. 4. na známém místě. Všechny potřebné informace budete postupně nacházet na http://libusin.org/pro-ucastniky/. Proti minulému roku nechystáme žádné revoluční změny, rádi bychom upozornili na následující důležité informace:

1. pozorně si prosím přečtěte výstrojní a výzbrojní podmínky na http://libusin.org/pro-ucastniky/vystro ... -podminky/ a bitevní a táborový řád http://libusin.org/pro-ucastniky/bitevni-rad/ . Zvláště upozorňujeme na, cituji, "funkční sladění celé výstroje". Na fotografiích a videích z minulého ročníku jsme opět našli pár excesů, např. člověka bez přilby atd. Když budete chtít, vždycky do bitvy propašujete nějakou "zakázanou" věc - zkazíte tím ale zážitek ostatním a sebe nebo druhé vystavíte zbytečnému nebezpečí. Bitva je opravdu dosti tvrdá skrumáž a špatná zbroj může vyústit v ošklivé zranění.

2. znovu připomínáme základní podmínky konání bitvy ze strany obce, hlavně nekácení stromů a úklid (včetně nepoužívání lesa jako toalety). Letos se také více soustředíme na rozumné parkování - loni se nám opět podařilo ucpat ulice. Počítejte tedy prosím s přísnějším přístupem ke stání na nemožných místech. Typickým příkladem je stání kolem příjezdových cest k bojišti a parkování na lesní cestě k Rotyka hillu.

3. Rozhodli jsme se zavést "klidovou zónu", ve které bude zakázán po 22 hodině hluk, a přesunout moderní stany z míst, do kterých běžně vidí diváci. Bližší informace budou přihlášení dostávat průběžně. Počítejte tedy prosím s tím, že "obvyklá místa" pro některé z vás v tomto roce nebudou možná. V případě pochybností se informujte.

4. platí pravidlo poměru 1 bojující na 2 nebojující. Počítejte prosím s přísnějšími kontrolami.

5. pokud byste chtěli přijet dříve než ve čtvrtek 18. 4., domluvte se s námi předem, prosím.

6. nezapomeňte nám prosím poslat přihlášku! http://libusin.org/pro-ucastniky/prihlaska/

7. jak jsme psali, snažíme se z Libušína vybudovat setkání pro lidi s různým přístupem k našemu koníčku. Proto nikdo (z organizátorů) nebude kontrolovat materiál vašeho spodního prádla a hádat se, zda vaše zbroj odpovídá dochovaným kusům z období, které tvrdíte, že ztvárňujete. Přesto máme stanoveny určité hranice, kterými jsou:
a. žádné viditelné moderní brýle do bitvy
b. kožený obleček a čelenka ve vlajících vlasech se nerovná akceptovatelný kostým
c. pokud mám kostým či výzbroj nic moc, necpu se před diváky

8. minulý rok většina účinkujících hrála vynikajícím způsobem. Jen houšť! Holky či nebojující - jděte do lazaretu! Diváci to velmi oceňovali. Podívete se třeba sem http://www.youtube.com/watch?v=nIRinYV7CcI

Děkujeme a těšíme se na vás

P. S. Pokud by někdo nevěděl, co v táboře dělat, dejte vědět, práce máme dost .-)
richardrg
Příspěvky: 105
Registrován: 04 Črv 2008, 12:51

Re: Libušín 2013

Příspěvek od richardrg »

Mám dotaz stran umisťování, loni jsem byl ve 14. táboře, který jakž takž vypadal, ale překvapilo mě, když pořadatelé před vstup do tábora umístili lidi z nejmenované agentury s koňmi, jejichž vybavení a hlavně zázemí bylo na znatelně nižší úrovni. Ještě před nimi byla historická kuchyň, nějteří ji chválili, ale mě osobně vadilo, jak servírovali do plastu, vím, že to jinak asi nešlo, byl to jeden z důvodů, proč jsme loni odmítli soutěž, ale myslím, že by se pro ni dalo najít jiné místo. Kromě toho mám dojem, že 14. tábor letos bude potřebovat více místa než loni, jedna větší skupina se loni přestěhovala jinam.
Avatar uživatele
Divous
Příspěvky: 1164
Registrován: 30 Pro 2008, 20:38
SHŠ: Slánská rota
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Libušín 2013

Příspěvek od Divous »

Melkel: Musím osušit slzu dojetí ze svého oka! Byl jsem vždy oddaný libušínský fanoušek a to i v dobách, kdy lidé jako ty nad touto bitvou -často i oprávněně - lámali hůl! ;)
"Rád slyším pleskání kroužkového odění o hrušku sedla a zvonění a cinkání postroje, pak spěchám dál a vidím prošívanice navlékané přes pancíř, pleskání praporců pozvedá mého ducha..." Petr z Bergeraku, 13. století
Avatar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1064
Registrován: 24 Lis 2008, 12:07
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Libušín 2013

Příspěvek od Maršálek »

richardrg napsal:Mám dotaz stran umisťování, loni jsem byl ve 14. táboře, který jakž takž vypadal, ale překvapilo mě, když pořadatelé před vstup do tábora umístili lidi z nejmenované agentury s koňmi, jejichž vybavení a hlavně zázemí bylo na znatelně nižší úrovni. Ještě před nimi byla historická kuchyň, nějteří ji chválili, ale mě osobně vadilo, jak servírovali do plastu, vím, že to jinak asi nešlo, byl to jeden z důvodů, proč jsme loni odmítli soutěž, ale myslím, že by se pro ni dalo najít jiné místo. Kromě toho mám dojem, že 14. tábor letos bude potřebovat více místa než loni, jedna větší skupina se loni přestěhovala jinam.

Nejmenovanou agenturu s koňmi jsem tam umístil já, Richarde. Reagoval jsem na aktuální potřebu, která nastala a nemám pocit, že bych se za to měl omlouvat, protože jsem nám pokazil diorama.
Upomínám, že Libušín je historickým festivalem, tedy místem, kde se spolu mohou setkávat lidé s různou úrovní vybavení a rozdílným pohledem ;) Festival není uzavřenou LH akcí, ostatně ani akce Dvora nejsou přes svou uzavřenou povahu LH akcí ;)

K festivalu kuchyní - pokud vím, neúčastnili jste se loni soutěže z jiného důvodu a ten já respektuji. Pokud se rozhodnete letos přidat, jste vítání ;) Pokud zajistíte pro ochutnávky dobové nádobí, které budete průběžně umývat, bude to samozřejmě hezké. S ohledem na festivalové pojetí to ale samozřejmě není podmínkou. Jako pořadatelé totiž musíme dodržet stanovené hygienické požadavky pro veřejné stravování. Soutěž je i o přátelském měření sil, takže to můžete přijmout jako výzvu. Pro všechny ostatní zájemce o účast v kuchařském festivalu – loňský prezentovaný model, který předvedla Mračidlo se svým týmem, není podmínkou.


K rozšíření místa pro 14. kový tábor - ano, s tím počítáme a rád bych měl o polovinu větší plac.
richardrg
Příspěvky: 105
Registrován: 04 Črv 2008, 12:51

Re: Libušín 2013

Příspěvek od richardrg »

Já nechtěl omluvu a mrzí mě, pokud to tak vyznělo.
Napsal jsem to špatně, když to po sobě čtu, tak to není jasné, šlo mi o to, zda je možné jejich jiné umístění.

Ale znáš mě, že plně respektuji rozhodnutí pořadatelů.

Co se týče kuchyně, vzhledem k tomu, že podmínky tak jak jsou nastavené neplním, soutěže se nezúčastním.
k umístění jsem se domníval, že ta kuchyně by spíše odpovídala jinému období než 14. stol., a že by tedy mohla být jinde, pokud těch kuchyní bude více pohromadě, tak by to byla jiná otázka, ale viz. výše repektuji rozhodnutí pořadatele.
Avatar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1064
Registrován: 24 Lis 2008, 12:07
Místo/Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Libušín 2013

Příspěvek od Maršálek »

V poho, to je neřest internetových diskuzí ;)

Umístění kuchyně nemělo cíleně navazovat na tzv. 14. tábor, ale řešit její vhodné umístění z hlediska diváků/návštěvníků, procházejících mezi dvěma tábory a tržištěm. Stejně tak jsme hledali vhodné místo na dětský koutek, abychom si zároveň nezmenšovali budoucí bojiště. Je to stále festival a tomuto pojetí je podřízeno i rozmístění jednotlivých stanovišť.

Pokud dorazí i koňáci, což by měli, budeme s nimi dopředu probírat vhodné místo pro stanování. Loni jsem ale podcenil více faktorů a projevilo se to například i tím, že jsme přišli o nástupní prostor mezi stanovým táborem a jeho polským plotem, coby ochrannou hradbou. To vše se budu snažit zohlednit při plánování letošního tábora. V tom ocením pomoc čtvrtních hejtmanů i velitelů jednotlivých tábořících kontingentů.

Festival kuchyní může probíhat i tak, že jednotlivé kuchyně své základní tábory a domovská vojska neopustí.
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Libušín 2013

Příspěvek od melkel »

Hlásíte se nám, děkujeme! Přesto prosíme i vás ostatní, pošlete nám přihlášku: http://libusin.org/CS/pro-ucastniky/prihlaska/
Dokončujeme scénář a plán kulis, táborová hospoda už je dojednaná. Počítejte s tím, že dostanete předem jídelní lístek i s cenami, a myslím, že pro vás budou zajímavé. Stejná firma bude mít na starosti i občerstvení na tržišti, takže už po bitvě nedojde pivo :-)
Pokud byste někdo měli zájem o zorganizování vlastního veřejného programu (jako byl minulý rok turnaj v soule, letos zatím BOTN), ozvěte se, rádi vás zařadíme do programu a informujeme ostatní.
A na závěr upozorňuji, že není možné do tábora/na akci přivézt jen tak zvíře (hlavně koně), musíte se předem domluvit a splnit všechny papírové povinnosti.
Avatar uživatele
Dan
Příspěvky: 2
Registrován: 30 Črv 2011, 09:47
SHŠ: SKSKBP

Re: Libušín 2013

Příspěvek od Dan »

Libušínský Turnaj podle pravidel HMB (Bitvy Národů)

Zveme všechny příznivce středověkého boje na Libušínský turnaj, který se uskuteční v sobotu 20. dubna 2013 od 12:00. Turnaj bude probíhat podle oficiálních pravidel HMB mistrovství svět - Bitva národů. Bude se konat Buhurt družin 5v5, Duely jednotlivců - triatlon dlouhý meč, meč a štít, meč a pukléř) a ProFight (buhurt jednotlivců). Účastník musí splňovat výstrojní podmínky dané pravidly, minimální věk 18 let a mít zdravotní pojištění. Své přihlášky s fotkami výstroje posílejte na email DanDufek@seznam.cz.

Účast v turnaji přislíbil reprezentační výběr Rakouska, proběhne exhibiční mezinárodní bohurtové utkání Česko vs. Rakousko

Všeobecná pravidla: http://www.battleofthenations.cz/pravid ... stanoveni/
Pravidla pro duely: http://www.battleofthenations.cz/pravid ... 1-proti-1/
Pravidla pro bohurt: http://www.battleofthenations.cz/pravid ... 5-proti-5/

S dotazy na pravidla a podmínky účasti se obracejte na DanDufek@seznam.cz

za Sportovní Klub Středověkého Kontaktního Boje Praha
Daniel Dufek
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Libušín 2013

Příspěvek od melkel »

Opět hledáme brigádníky do pokladen, pokud by měl někdo o tuto práci zájem (moc se potom po tržišti a na bitvu nepodívá), ozvěte se mi prosím na mail melkel (at) curiavitkov.cz.
EVA SIMKOVA
Příspěvky: 1
Registrován: 08 Bře 2013, 15:54

Re: Libušín 2013

Příspěvek od EVA SIMKOVA »

v kolik hodin se kona bytva?
melkel
Příspěvky: 1443
Registrován: 04 Ún 2010, 15:14

Re: Libušín 2013

Příspěvek od melkel »

Avatar uživatele
Supík
Příspěvky: 482
Registrován: 24 Kvě 2009, 19:18
SHŠ: Malchus
Kontaktovat uživatele:

Re: Libušín 2013

Příspěvek od Supík »

Všichni FB pozitivní šermíři, jsou tímto zváni na oficiální FB stránku Bitvy Libušín, kterou najdete na adrese: http://www.facebook.com/pages/Bitva-Lib ... 5882034809
Ti kdo mají zájem, tak nechť si jí přidají do svých sledovaných stránek. Už v tomto okamžiku si tam například prohlédnete jídelní lístek našeho nového hospodského. Ceny má určitě velmi příznivé. Další informace tam budou vystavovány okamžitě, jak budou aktuální.
Samozřejmě i nadále jsou hlavní web stránky bitvy na adrese http://libusin.org
:banan:
Odpovědět

Vrátit se na “Libušín”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host