teoreticky mě to napadá pouze vyvrtáním díry do dříku šípu, nebo jeho rozštípnutím a následným omotáním, ale prakticky jsem nikde neviděl řádný postup. díky moc za odpovědi a pokud už se to tu někde řešilo, omlouvám se, ale nenašel jsem
Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
zdravím pánove! měl bych na vás technický dotaz, a to: jakým způsobem připevnit hrot šípu, pokud vypadá přibližně takto? http://www.google.cz/url?sa=i&source=im ... 5459357323
teoreticky mě to napadá pouze vyvrtáním díry do dříku šípu, nebo jeho rozštípnutím a následným omotáním, ale prakticky jsem nikde neviděl řádný postup. díky moc za odpovědi a pokud už se to tu někde řešilo, omlouvám se, ale nenašel jsem
Co jsem měl možnost vidět ve videích o výrobě korejských a japonských šípů, tak tam tyhle hroty zasazovali do bambusových tyček, takže dírku vrtat nemuseli. Zpevnění omotávkou je nutné.
Šípy z Nydamu měly na hroty s řapem udělané zářezy, zalepení dehtem a omotávku.
Šípy z Nydamu měly na hroty s řapem udělané zářezy, zalepení dehtem a omotávku.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
- lasky
- SHŠ: CSWBS
- Místo/Bydliště: Kolačín, dedinka pod horou.
galder tazke ale nie nemozne, potrebujes navrtat dierku do tela sipu pomerne presne, najlepsie v sustruhu, dlzka tej dierky by mala byt asi o pol centimetra mensia ako je dlzka trna, posledneho pol centimetra to musis narazit, preto mas to osadenie na dreve na hrote aby to tam presne sadlo, podla prilozenej fotky, ak to budes mat mensie alebo zle osadene bude to slabe miesto sipu, a zlomi sa to, dierka ktora bude navrtana by mala byt nie vacsia ako 3mm take su totiz nalezy hrotov a ich trnov, trn na hrote potrebujes minimalne 5cm a musi byt hranaty...aby sa to zakuslo do dreva. pisem o 8mm hrubej tycke, ktora sa na to pouziva,
ak nedas osadenie na ten hrot a len volny prechod tak vraj boli podlozky ktore sa navliekli na trnovy hrot, nieco ako ploche podlozky, ale nemam ziaden nalez takej podlozky, len fotky hrotov, ktore su vyslovene lovecke a tazke a boli strelane z aspon 60librovych lukov, ak by tu podlozku nemali tak by rozstiepilo sip,
kedze si nenasiel k tomu ziadne informacie tak tu nazaj niesu, a lepsie je riesit tuto vec na lukostrelci kam ma hodil odkaz, tam su ludia co take veci robia bezne... tu som akurat ja spravil zopar takych hrotov a david dva z nich osadil, a strelili sme s nimi plech 1,5mm vlani v brne,
naco ti to je?
ak nedas osadenie na ten hrot a len volny prechod tak vraj boli podlozky ktore sa navliekli na trnovy hrot, nieco ako ploche podlozky, ale nemam ziaden nalez takej podlozky, len fotky hrotov, ktore su vyslovene lovecke a tazke a boli strelane z aspon 60librovych lukov, ak by tu podlozku nemali tak by rozstiepilo sip,
kedze si nenasiel k tomu ziadne informacie tak tu nazaj niesu, a lepsie je riesit tuto vec na lukostrelci kam ma hodil odkaz, tam su ludia co take veci robia bezne... tu som akurat ja spravil zopar takych hrotov a david dva z nich osadil, a strelili sme s nimi plech 1,5mm vlani v brne,
naco ti to je?
- Přílohy
-
- 564312_470524206348799_1233850036_n.jpg (29.49 KiB) Zobrazeno 6142 x
Luk je dielo božie, rovnako ako aj žena.
Tady je poměrně dobrej návod jak na to: http://www.prazskevetve.cz/?p=917
pořídil jsem si na jedný akci v německu takovýhle hrot- viz příloha- a chtěl jsem vyzkoušet, jak by to mohlo lítat, respektive jakou rotaci
by mohl mít.. prý se jedná o nálezovku, ale sám tomu nevěřím. jinak, délka jednotlivých listů je cca po pěti cm, délka trnuje taky cca
10 cm a ještě upozornám, že není hranatý, ale kulatý, podle mě soustružený- )tzn Lasky asi použiju nějakou tu podložku a hoodně epoxidu
)- velikosti přibližný, nemám u sebe
metr. jinak, váha je 21 gramů. a díky za rady
by mohl mít.. prý se jedná o nálezovku, ale sám tomu nevěřím. jinak, délka jednotlivých listů je cca po pěti cm, délka trnuje taky cca
10 cm a ještě upozornám, že není hranatý, ale kulatý, podle mě soustružený- )tzn Lasky asi použiju nějakou tu podložku a hoodně epoxidu
metr. jinak, váha je 21 gramů. a díky za rady
- Přílohy
-
- 091020134151%5B1%5D.jpg (156.29 KiB) Zobrazeno 6030 x
Naposledy upravil(a) Galder dne 10 Říj 2013, 20:34, celkem upraveno 1 x.
Rozhodně zajímavý hrot. Jsem zvědavý, jestli se nebude rotace hrotu tlouct s rotací peří.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
o víkendu to zkusim dát dohromady a vyzkoušet, tak pak dám vědět
docela koketuju s myšlenkou na ten trn udělat vroubky, aby to nemělo takovou vůli vyklouznout, ale nevim, jestli na to nejsem moc línej 
- lasky
galder, mozno to je nazaj nalezovka ale ak myslis v style ze stredovek... tak iste nie...na trny su vybrusy po pasovke... a cele to je v podstate od pasovej brusky, ale ak myslis ze nejaky original tak mohol vyzerat tak pochybujem.. nieje to potrebne... vykovat dobry lovecky hrot trva asi 45 az 60minut , porani zviera a znemozni mu dalsi pohyb. zabije ho rychlo..oni ludia v stredoveku pracovali cely den aby mali jedlo a dom, nemohli si dovolit minat svoj cas takto nelogicky... isteze su hroty ktore su slepe cesty ale ten mi nepripada ani ako slepa cesta, kazdopadne som taky nalez nevidel ani jemu podobny,, po mojich testoch na flighte s loveckymi hrotmi ktore mali tordovane krcky si myslim ze toto dopadne rovnako a rozhodi to sip ako aj tie moje hroty... na loveckych hrotoch s tordovanymi krckami je vsak podivne ze sa ich naslo mnoho... takze to asi budu zapalne hroty... daj vediet ako to letelo..
a tu maxi fotku vymaz a daj nam normanu velkost ktora neroztahuje forum..
a tu maxi fotku vymaz a daj nam normanu velkost ktora neroztahuje forum..
lasky, píšu že si nemyslim, že je to nálezovka
mmj, myslíš, že by rotaci pomohlo poupravení úhlu, kterej svíraj jednotlivý listy?
jak to lítá samozřejmě vědět dám
velikost foto lepší?
velikost foto lepší?
- lasky
velkost je teraz lepsia, aj ja davam velke fotky na iluminacie ak je tam nejaky luk ,tu v debate je to zbytocne... ohladom uhlu si myslim ze ak by take nieco fungovalo v casoch ked lukostrelba bola pre ludi ,tak prirodzene pouzivana ako dnes DO od TV alebo MT, tak najdeme nieco v zemi... zatial som taky nalez pri mojom osobnom vyzkume na googli nenasiel, my tu len opakujeme a objavujeme nieco co kedysi ludia vedeli... skus pohraj sa stym hrotom a daj vediet...Galder napsal:lasky, píšu že si nemyslim, že je to nálezovkammj, myslíš, že by rotaci pomohlo poupravení úhlu, kterej svíraj jednotlivý listy?
Naposledy upravil(a) lasky dne 11 Říj 2013, 09:40, celkem upraveno 1 x.
Není to dlouho, kdy jsem podobný hrot viděl. Vlastník tvrdil, že je to hrot pro střelbu do plachet (lodí)
- lasky
videl si nalez? alebo repliku?pavelH napsal:Není to dlouho, kdy jsem podobný hrot viděl. Vlastník tvrdil, že je to hrot pro střelbu do plachet (lodí)
Zklamu tě, ale jen repliku a nedoptal jsem se na zdroj, sorry.
Tohle mi nepřipadá jako design hrotu na ničení plachet. Řekl bych, že udělá do plachty obyčejnou dírku, jako jakýkoliv jiný listový hrot a to i při nástřelu ze strany.
Ten hrot je stočený do spirály a nebo jsou to dvě na sebe kolmé plochy?
Každopádně mi to připadá jako hrot do masa, který má za úkol hodně otevřít ránu a způsobit masivní krvácení a to tak, že nejdříve hrot prosekne např. vodorovně sval a jak hrot postupně vniká hlouběji, spirála ránu rozšklebí ve vertikálním směru. Chtělo by to ale test, tohle jenom můj předpoklad.
Každopádně mi to připadá jako hrot do masa, který má za úkol hodně otevřít ránu a způsobit masivní krvácení a to tak, že nejdříve hrot prosekne např. vodorovně sval a jak hrot postupně vniká hlouběji, spirála ránu rozšklebí ve vertikálním směru. Chtělo by to ale test, tohle jenom můj předpoklad.
To co jsem měl v ruce já, mělo dvě kolmé plochy.Honza F. napsal:Tohle mi nepřipadá jako design hrotu na ničení plachet. Řekl bych, že udělá do plachty obyčejnou dírku, jako jakýkoliv jiný listový hrot a to i při nástřelu ze strany.
Dle majitele jde o to, že když si představíš osnovu plátna, tak po zasažení tímhle hrotem dojde k proříznutí obou směrů a vítr potom dodělá zbytek.
Jak jsem nakoupil, tak prodávám.