Trocha soutěžení mimo turnaj

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

markus
Příspěvky: 177
Registrován: 13 Pro 2011, 10:53

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od markus »

Čiastočne súhlasím s Donnym. Podľa môjho názoru je pomer hodnôt clout / target nastavený neproporcionálne vzhľadom na rozdielnu náročnosť disciplín. Dôkazom toho sú naše schopnosti ( výsledky ); navyše aj keď niekto dosiahne základnú úroveň, nie vždy sa mu ju podarí obhájiť. Na druhej strane si myslím, že aj začiatočník by mal aspoň raz trafiť terč z dvanástich/osemnástich pokusov.
Honza F.
Sponzor Brodce
Příspěvky: 826
Registrován: 24 Kvě 2009, 07:48

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Honza F. »

Ty nové názvy se mi líbí, Donny, v tom tě maximálně podpořím, ale bodové hodnocení disciplín bych neměnil. Jestli někdo chce nějakou třídu, měl by umět střílet. Ty bodové požadavky rozhodně nejsou přemrštěné.
Obhajitelnost bych nechal stranou, protože se může stát, že nebudeš mít "dobrý den" a nenastřílíš nic. To bys pak také mohl vracet ceny a diplomy z dřívějších turnajů a to by asi nebylo ono.
Co se týká symbolů, zvolil bych něco jednoduššího, třeba jednoduchý erb nebo štít se svislými čárkami (nebo šípy) podle hodnocení. Prostě aby to šlo snadno a lacino vyrobit, třeba jako malá nášivka.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Avatar uživatele
seifgard
Příspěvky: 50
Registrován: 12 Bře 2010, 14:14
SHŠ: CSWBS
Místo/Bydliště: Praha

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od seifgard »

Změnit názvy na více historické se mi líbí. Požadavky na target bych taky o něco snížil, přeci jen těch co nastříleli i tu nejnižší třídu je jen pár a vždycky schází právě zásahy do terče. Obhajitenost bych neřešil, kdo by to byl schopen sledovat, Jak si jednou něco dokázal nastřílet můžeš na to být hrdý pořád. Nějaké značky nejsou špatný nápad, ale taky bych se přimlouval za něco jednoduššího a lehčeji rozpoznatelného. Třeba začátečník jeden šíp, Commoner dva a při postupu by se prostě přimaloval/přišil další.
Napaldlo mě rozdávat po vystřílení hodnosti třeba nátepníky se znakem hodnosti.Ten by nikdo doma, když jede na turnaj, nenechal. Toho bigginera jen za natažení luku bych nedal, ale třeba už za určitý minimální dostřel s BLBS bych to chápal. Dávat jen jeden zásah už je trochu ošemetný, protože to už je vyloženě náhoda.
Avatar uživatele
blue
Sponzor Brodce
Příspěvky: 274
Registrován: 04 Lis 2012, 10:05
Místo/Bydliště: Southshire

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od blue »

To vypada fajn, Donnyho navrh se mi libi.
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
Avatar uživatele
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
Příspěvky: 1308
Registrován: 05 Pro 2006, 10:08
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Pája1111 »

V první kategorii bych dal určitě zásah do terče. Se slabším lukem se i takové nemehlo, jako jsem já, trefí i 5x.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Avatar uživatele
blue
Sponzor Brodce
Příspěvky: 274
Registrován: 04 Lis 2012, 10:05
Místo/Bydliště: Southshire

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od blue »

Ukaz :badgrin:
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Kaša »

Zdar,
... Donny, dobrá práce.
Líbí se mi myšlenka i změny, jen bych měl pár vypíchnutí.
Místo Beginner military bych použil Novice nebo Recruit military (když jsme u těch historických termínů, myslím že toto zní líp).
Pak bych povinný jeden zásah na 100yd dal i pro 1. level. taky bych pro levely 5. a 6. (možná i 4.) vypustil možnost lepeného luku (stejně jich moc není). A možná pro Royal (6. level) už jen tis(?).
Tedy podle mne by se to mohlo posunout takto:
1. Beginner military
Terč 91m z 12 šípů min. 1 v terči

2.Common military nebo jen Military
Terč 91m z 12 šípů min. 2 v terči

3.Advanced Military (Venteran)
Luk min.110# WB, lepený nebo self.
Terč 91m z 12 šípů min 4 v terči

4.Expert Military (Centeran)
Luk min. 120# WB, lepený (?) nebo self.
Terč 91m z 12 šípů min. 6 v terči

5.Noble Military - symbol Erb
Luk min. 120#WB, self.
Terč 91m z 12 šípů min.8 v terči

6. Royal Military - symbol Korunka
Luk min. 135#WB self (tis).
Terč 91m z 12 šípů min.10 v terči

Motivace pro kategorie je dobrá, ale opravdu ji nakonec dosáhli jen 3 lidi (pokud se nepletu) a několika pár lidem unikla o vlas (jmenovitě asi HonzaF, David a Markus).
Nosit/vlastnit vystřílenou hodnost je dobrý nápad, ale není to jednoduché na provedení. Mohlo by se to řešit např. nášivkami, ale bylo by to dosti nákladné. Nebo by se mohli udělovat diplomy/plakety/certifikáty :badgrin: - ale to by bylo organizačně náročné pro organizátory turnaje (kdyby se udělovalo hned), nebo na posílání (v případě post střílení). Další možnosti jako tetování a vypalování gradů je na jednotlivcích.

Hodnost/grade bych udělat odděleně od ofiko loga CSWBS, ale určitě bych nápis CSWBS do hodnosti zapracoval. ¨

Jinak Donny, dle mého tam máš také trochu nepřesností .... do armády byl brán např. ten kdo uspěl na turnaji tím že se strefil na určitě velkou vzdálenost, atd. Věc s potřebou vysílání šípů do dálky a nepotřeby přesné střelby je už myslím mýtus. Navíc oni neznali pojem síly luku v nějakých jednotkách (librách, kilech, skřítcích), v armádě prostě potřebovali člověka co dostřelil určitý šíp do určité vzdálenosti s určitou přesností .... z toho ti ale nakonec samozřejmě vyplyne s jak silnými luky to asi museli střílet :blackeye:.

Toto je ale na delší debatu pro ty tebou oplakávané dlouhé večery :occasion5:

Čus
Kaša
markus
Příspěvky: 177
Registrován: 13 Pro 2011, 10:53

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od markus »

Kašo, predpísať pre Royal Military tisový luk, sa mi nezdá fér. Jednak to drevo je okrem pár vyvolených, na ktorých sa vyslovene usmeje šťastie, nedostupné a jednak to, že má niekto tisový luk, samé osebe nevypovedá o jeho streleckých schopnostiach. Okrem toho používali aj iné drevá, ako tis. Niekde sa tu spomína, že existoval zákon, že na jeden tisový luk sa muselo vyrobiť x netisových. To hovorí samé osebe. Z toho, že na MR sa našli iba tisové luky, by som nerobil nejaké ďalekosiahle závery ...
Avatar uživatele
blue
Sponzor Brodce
Příspěvky: 274
Registrován: 04 Lis 2012, 10:05
Místo/Bydliště: Southshire

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od blue »

U tech zasahu do terce bych navrhnul slevit, takhle se strilelo po dvaceti letech a jeste jen nekdo. Nez to natrenujem, budem chromy :badgrin:
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
Avatar uživatele
Donny
Příspěvky: 103
Registrován: 11 Dub 2011, 17:32
SHŠ: Lukostřelecká liga

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Donny »

Ahojte,

v první řadě chci poděkovat za vaši aktivitu, je vidět, že reakce a návrhy vzbudily zájem. Je zřejmé, že min. "jádro" sdružení by takový motivační systém uvítalo.

Návrh nového pojmenování byl přijat vřele, budiž tedy používán.

Reakce byly na řadu témat k rankům, budu reagovat později (symboly a nášivky).

Nejvíce sporným bodem je limit u terčovky, každý má nějaká očekávání a představy, nicméně aby se dosáhlo nějakého závěru, není vhodné diskutovat příliš dlouho.

Z toho důvodu jsem vytvořil anketu a výstup z této ankety bych považoval za finální, pokud souhlasíte.

Prosím, každý člen jen jeden hlas.

Zaškrtněte, jak uznáte, jen prosím mějte na paměti či zvažte ještě tyto informace:

Nikoho z Vás, kdo střílí řadu let a dokonce se umístil na jedné ze 3 příček turnaje nepovažuji za basic military ani common, nýbrž min. advance. Dle toho by měla být nastavena pravidla. Stále mají 3 ranky kam růst, ale bude mnohem náročnější je získat než ty první, nicméně budou stále dosažitelné.

Počet stupňů hodnocení by mělo být nastaveno tak, aby to v první řadě mělo smysl a bylo dosažitelné, nikoliv jaké jsou naše představy či přání o úspěšném či historickém střelci (př. pokud dáme 4 zasahy do terče už na 3 rank, je to již nadlidský výkon. Začátečník bude mít co dělat s libráží, natož terčem. Na druhou stranu, ikdyby to někdo ze zkušených dal s lehkým lukem, bude stát o začátečníka? Spíš pro ostudu:)

První rank neboli začátečník či basic military je opravdu začátečník, splní minima a učí se pořádně střílet. Přece po něm nemůžeme čekat výkony, které nedosáhnou ani mnohem zkušenější střelci.

V opačném případě se obávám, že budou ranky jenom pro pár vyvolených a tedy celkově nevyvážené a demotivující pro ostatní členy sdružení tzn. k ničemu.

Toť tedy za mne k tomuto tématu a zbytek bych ponechal již na vás v anketě.

Anketu naleznete zde
http://www.anketovnik.cz/e0c65e9ef22d997c

Hlasování trvá do konce měsíce. Poté postnu výsledky.

Đ :salute:
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Kaša »

markus napsal:Kašo, predpísať pre Royal Military tisový luk, sa mi nezdá fér. Jednak to drevo je okrem pár vyvolených, na ktorých sa vyslovene usmeje šťastie, nedostupné a jednak to, že má niekto tisový luk, samé osebe nevypovedá o jeho streleckých schopnostiach. Okrem toho používali aj iné drevá, ako tis. Niekde sa tu spomína, že existoval zákon, že na jeden tisový luk sa muselo vyrobiť x netisových. To hovorí samé osebe. Z toho, že na MR sa našli iba tisové luky, by som nerobil nejaké ďalekosiahle závery ...
Máš částečně pravdu Markusi, já jsem chtěl dát té nejvyšší kategorii punc výjimečnosti. Upřímně jsme ji zatím na hony vzdáleni, ti nejlepší mohou přemýšlet po heroickém výkonu o max. 2. až 3. levelu.
Ten zákon si pamatuju, nejsem si ale jistý z které doby to bylo. Je možné že už je to z období nedostatku tisového dřeva. Taky to třeba neplatilo pro potřebu vojenskou, ale hlavně domací - netisové luky pro výcvik a plebs, apod. U vojska uvažuji o tisových lucích min. v 95% případů.
Jestli si pamatuješ článek který sem někdo dával (myslím od warbowwales), vypadá to že i na MR byl netisový luk (asi jilm).
Klidně bych pro level 6. dal self luk, je to přeci jen debata,ne? :thumbup:

Kaša
Avatar uživatele
Donny
Příspěvky: 103
Registrován: 11 Dub 2011, 17:32
SHŠ: Lukostřelecká liga

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Donny »

Ahojte,

dělal jsem si průzkum cen nášivek a i takové pěkné návrhy se pohybuji kolem 100kč, takže mi to určitě nepřijde drahé.

Každopádně jsem trošku popřemýšlel a udělal ještě něco výrazně jednodušího a přece odlišného mezi sebou, ne tak líbivého ale stále podle mě zajímavého.

Bystří poznají, že se jedná o první 4 ranky;) Poslední dva mám ještě rozpracované.

Mrkněte a jestli bude líbit, můžeme dát do výroby;)

Můj záměr je jasný a doufám, že nejsem jediný, na podzimním turnaji chci získat rank! :badgrin: :salute:

Jdu padnout do postele...

Đ
Přílohy
CSWBS Ranks Final.jpg
CSWBS Ranks Final.jpg (444.68 KiB) Zobrazeno 10123 x
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Kaša »

Zdar Donny,
ty našivky už jsme řešili pro CSWBS a cena byla okolo 130 Kč za kus, ... taky záleží na množství. CSWBS nášivek jsme brali cca 40 kusů.
Pokud se rozhodneme pro nášivky, tak by jsme ty nášivky měli dávat zadarmo po vystřílení gradu. To znamená brát tyto finance ze společného rozpočtu .... to znamená zřejmě odsouhlasení všemi členy.
Pokud jde o design - ty tvoje předchozí se mi líbily víc. Zaprvé bych jako známku hodnosti viděl šíp a ne jen hrot. pak barevně se mi to zdá jednoduché a sem tam moc polské :D .
Vím, že to stylizuješ k anglii a proto tam je červená a bílá, ale přeci jenom bych tam měl rád i tu modrou. Dál bych tam určitě dal ten náš nápis CSWBS (?přes erb/nad erb/pod erb?).
Taky si myslím že případné nášivky na grady by měli být menší než CSWBSnášivka.

Teď nad tím trochu přemýšlím a zkusím taky něco navrhnout.


Kaša
Naposledy upravil(a) Kaša dne 20 Srp 2015, 13:59, celkem upraveno 1 x.
Honza F.
Sponzor Brodce
Příspěvky: 826
Registrován: 24 Kvě 2009, 07:48

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Honza F. »

Nášivky a jejich grafické provedení bych zatím nechal stranou. Důležitější je, abychom si každý nějakou tu třídu nejdřív nastřílel, protože zatím se to týká asi 3 lidí.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Avatar uživatele
Donny
Příspěvky: 103
Registrován: 11 Dub 2011, 17:32
SHŠ: Lukostřelecká liga

Re: Trocha soutěžení mimo turnaj

Příspěvek od Donny »

Blíží se konec hlasování k hodnocení do ranku dle zásahu do terče. Nezapomeňte tedy hlasovat, kdo ještě tak neučinil.

D
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů