Galerie luků - uživatelé

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od dav1dMldc »

Oh, chlapec čo si myslí že niečo vie podľa toho, čo si prečítal na internete... Dokonca vieš o mne viac ako ja sám. :shock:
Rob si čo chceš, je mi to jedno. :wave:
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
earendil
Příspěvky: 401
Registrován: 18 Říj 2014, 20:18

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od earendil »

Pánové, ve Vašich posledních čtyřech příspěvcích jste ale měli obdivovat můj luk z mirabelky ... :protest: Šimone, vím že jsme se nepohodli, ale takhle mně upozadit, to je nefér :badgrin: Heinz je opravdu on, Tvého srdce šampion. Promiň, ale nepřijde ti trochu hloupé dělat neustále prostředníka a prezentovat / obhajovat cizí práci, které sám úplně nerozumíš? (neříkám, že já ano). Pochybuji, že by to tak ON chtěl, nebo že by se mu to líbilo :)
Avatar uživatele
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
Příspěvky: 1308
Registrován: 05 Pro 2006, 10:08
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od Pája1111 »

Takže chlapci. Když to celé shrnu, vychází mi z toho, že David, který vyrábí luky, dělá je na velmi dobré, až špičkové úrovni, provedl dost pokusů se dřevem, je výborný střelec atd. je nýmand, který neví o čem mluví.
Šimone, takto NE!!! Kvalita dřeva je jedna věc a luk z něj vyrobený je věcí druhou. I to nejlepší dřevo se dá zkurvit. Máš nulové poznatky nabyté praxí, pouze papouškuješ to, co ti Heinz nacpal do kebule. Už jsme si o tom i psali a vysvětloval jsem ti, že nemůžeš věřit všemu, co ti tento výrobce nakuká.
To, že nechává silnou vrstvu běli je jen jeho lenost a snaha o to, aby měl luk hotový co nejdřív. Je to normální OJEBÁVKA!!! Má super materiál, takže ty luky i tak střílí, ale nikdo z nás je v rukách neměl, krom tebe, ale ty zase nemáš potřebné zkušenosti ani z výroby a sorry, ani ze střílení, abys vydával soudy.
Jsem moc zvědavý na ten tvůj luk, který má brutální early drive, když už jako nový má tak odhadem 10+cm set!
Zamysli se, proč luk z tak skvělého materiálu má po výrobě tvar banánu.
A ještě jedna věc. Pokud se dá věřit tomu, že udělal víc jak 600 luků za 6 let,tak je to pro mě důkaz toho, že to mastí, jak Baťa cvičky. Viz některé jeho luky s tilerem, kdy se ohýbaji jen konce....

Vážím si toho, že máš zápal pro věc, že se snažíš vyrábět šípy, sháníš informace, kontaky a pod. Ale uvědom si, že se tady nebavíš s partou blbounů, která držela luk na pionýrském táboře a v dětství si ohla klacek z lísky.

A sorry Aerendile, že jsem tě zase upozadil. :D
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
Avatar uživatele
gwynbleidd
Sponzor Brodce
Příspěvky: 138
Registrován: 03 Říj 2015, 15:07

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od gwynbleidd »

Eerendil. My sme za dobre ;) sorry, že som prehliadol ten luk je pekný. Mne sa páčia taketo tvaroho zaujímavé luky ;)

Problém diskusie na internete je ten, že nevidíte toho druhého.

Ja mám problém s tým, že Dávid tvrdí o niekom od ktorého berie luky celý svet, že to robí zle a len ako to robí on jediný tak je to dobre. Keby si toto David netvrdil tak tu nenapíšem ani pol slova ale vytáča ma to, že tu napíšes, že nie je podľa teba dobré ak má luk nad 100 libier pod 77" dĺžku. Podobne to je s množstvom sapwoodu.

Ja sa učím od Heinza o dreve a celkovo sa vzdelávam keď si píšem s ním, s Ianom Cootom, Jeremy Spencerom a od ďalších velikánov. Ako som povedal mám rozrobený jasnový luk keď bude hotový tak pošlem fotky.

Nechcel som tu podrobne písať o tise a všetko čo mi povedal Heinz. Už tu nenapíšem k tomu ani slovo.

Takže sa týmto ospravedľnujem za prezentovanie svojho názoru bez osobných skúseností a Dávid ako jediný robí luky správne a bezpečne :thumbup: a už sa viac k tejto veci nevyjadrím.

Ešte raz sorry guys. Pekný zbytok dňa. Ja idem vytvárať zas hodnoty a čakám na posudky k diplomke :D snáď nedostanem za 4. :)
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Honza F.
Sponzor Brodce
Příspěvky: 826
Registrován: 24 Kvě 2009, 07:48

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od Honza F. »

Já bych jenom poprosil adminy, aby tuhle debatu přesunuli do vlákna "lukařský chat" a tenhle můj příspěvek pak smázli.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od Kaša »

Zdar,
Hned se prosím tě Šimone neurážej - je to jen pokec nad nesmrtelností brouka, ne? ... kluci ale mají ve většině případů pravdu.

Dave je dle mého názoru všeobecně docela konzervativní co se týče délek luků - což má pozitivní vliv na životnost, ale nemusí mít tak dobré výkony.
Pořád je to ale výborný a taky univerzální lukař (i šípař).

S tisovým dřevem a jeho bělí - na Mary Rose měla hodně luků na běli stopy po kambiu, což značí že lukaři jen odstranili kůru a nechali běl netknutou.
To ale kvůli tomu že ty stromy měli dostatečně tenkou běl. a oni ji tedy nemuseli odstraňovat. Odstraňování běli je právě dost časově náročné.
Je ale jasné že obecně je výkon tisového luku vyšší, čím tenší běl na sobě má (nebo poměr běl/jádrové dřevo). Může to dojít do takového bodu kdy je běl moc tenká a luk praskne.
Jak jsem už psal tak to taky záleží na kvalitě běli a jádrového dřeva u toho luku.

Je pravda že luk který má deflex nebo set či stringfollow nebude mít asi "early power". Naopak se to dá očekávat u luku s reflexem.

Ještě Šimone nezapomínej že obchodník a člověk co se tím živí si informace může upravit dle svého aby vyhovovala jeho teoriím (pravdám) ... ale to může platit u každého ;)

Nejlepší je si názory z co nejvíce zdrojů ověřit vlastní praxí!

Ohledně alpského tisu se nebudu moc vyjadřovat protože se tady o tom už debata vedla (a já s ním běžně nedělám). Problém je že dřevo všeobecně je hodně proměnlivé ve vlastnostech, takže stromy rostoucí vedle sebe můžou mít hodně odlišné vlastnosti, ale i např. tis z bažiny u hladiny moře a s širokými letokruhy může být kvalitní.

Kaša
Naposledy upravil(a) Kaša dne 01 Zář 2016, 18:23, celkem upraveno 1 x.
Avatar uživatele
gwynbleidd
Sponzor Brodce
Příspěvky: 138
Registrován: 03 Říj 2015, 15:07

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od gwynbleidd »

Ja som sa neurazil Kaša kdeže. Ja už som rezignoval a už sa k tomu nejdem vyjadrovať. Chcel som to nejako uzatvoriť. Vieš ale ja to interpretujem tak, že každý tie luky robí zle len Dávid ich robí dobre. To mne osobne vadí a prepáč, že píšem čo si myslím. ;) Nikdy som nepovedal, že ich robí zlé. Nato nemám právo ani keby som spravil 100 lukov si nedovolím o nikom tvrdiť, že to robí zle. Nie sme v škole.

Ja sa idem venovať iným veciam, ktoré mám rozpracované. Už som si u Michaela predobjednal luk na "rekordy" tak uvidíme ako to dopadne keď mi luk príde. :D

Majte sa krásne, skladajte básne. :wave:
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od dav1dMldc »

earendil napsal:Pánové, ve Vašich posledních čtyřech příspěvcích jste ale měli obdivovat můj luk z mirabelky ... :protest:
Ospravedlňujem sa, proste mi to nedalo... Takže späť k veci :) . Luku nie je moc čo vytknúť, akurát 195cm ntn na 32" náťah je na môj vkus trochu málo. Ťahal bych ho na 30-31", záležalo by ako sa to drevo správa. Možno preto ten väčší set.
Inak teraz som robil luk z osage cca 117-118lbs na 30". Keď som ho mal vytilerovaný na 28", mal cca 120lbs a nulový set. Potom som ho potiahol na 29" a už som cítil, že drevo má tak akurát. Po sundaní tetivy dopružil do rovna. Keďže som chcel náťah 30-31", natiahol som ho na 30" a luk povolil. Z predpokladanej sily 130lbs sadol na 121lbs a luk dostal trvalý priehyb asi 1/2", čo nie je až tak hrozné, ale sa zmenila ťahová krivka a drevo zmäklo. Luk mal byť pôvodne 105-110lbs, no zákazník si to na poslednú chvíľu rozmyslel a zmenil na 120-125lbs. Takže luk vyšiel trochu užší a hrubší ako som chcel, lebo som mal už prichystanú tyčku. Keby sa drží pôvodného plánu by pravdepodobne set nedostal. Ale aj tak som s ním celkom spokojný. Teraz sa lakuje, keď ho dorobím, dám sem. Pre zaujímavosť uvediem, že má dĺžku 187cm = 73,6" ntn.
Šimon napsal:Ja mám problém s tým, že Dávid tvrdí o niekom od ktorého berie luky celý svet, že to robí zle a len ako to robí on jediný tak je to dobre. Keby si toto David netvrdil tak tu nenapíšem ani pol slova ale vytáča ma to, že tu napíšes, že nie je podľa teba dobré ak má luk nad 100 libier pod 77" dĺžku. Podobne to je s množstvom sapwoodu.
Celý svet berie od neho luky, pretože je to nemec, ktorý robí luky z alpského tisu. Keby je to poliak, ktorý robí luky z polského tisu tak nik o neho ani nezakopne... Akurát ty vzývaš ako boha a tlačíš sa mu do ehm ...
1/2" beli na luku je blbosť, lenivosť to dať dole ako ti už napovedal Pája. Proste sa mu s tých nechce babrať, lebo je to zdĺhavá robota naviac. Každý kto robí tisové luky to vie, nie len že "ja to tak robím". Stačí sa pozrieť napr. na primitive archer, kde Heinza okrem iného už niekto za to kritizoval (a on sa urazil...).
Dĺžka 77" ntn a menej ti spôsobí na luku set ako ... ten tvoj banán. Keďže set je spôsobený tokom materiálu, čo je spôsobené mikro trhlinami a inými poruchami štruktúry má luk, samozrejme, podstatne menšiu životnosť. Ale to ty, samozrejme, nemôžeš vedieť, keďže na tebe fyzikárka sedela... :banan:
Šimon napsal:Ja sa učím od Heinza o dreve a celkovo sa vzdelávam keď si píšem s ním, s Ianom Cootom, Jeremy Spencerom a od ďalších velikánov. Ako som povedal mám rozrobený jasnový luk keď bude hotový tak pošlem fotky.
Ty sa vzdelávaš pol roka a máš rozrobený jeden luk. A už si najmúdrejší...
Tie "autority", čo cituješ sú obyčajný ľudia, ktorí nie sú o nič lepší ako ľudia u nás. Iba sú v EWBS... A? My máme dokonca CSWBS ;) .
Šimon napsal: Vieš ale ja to interpretujem tak, že každý tie luky robí zle len Dávid ich robí dobre.
Uvádzam tu poznatky, ktoré sa nadobudol pri výrobe, v praxi. Alebo ich odvodil z "teórie". Až sa môžu ľudia z toho prípadne poučiť alebo si to upraviť podľa seba. Keď sa výsledky nezhodujú z fušerskou prácou tvojho idola je zle. Akúrat tu spamuješ, nič poučné si do tohto fóra nevložil. Keby si tu nevkladal svoje príspevky, bolo by tu podstatne menej napätia a nezmyselných hádok. Prosím ťa, rozmýšľaj nad tým. Dík.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
gwynbleidd
Sponzor Brodce
Příspěvky: 138
Registrován: 03 Říj 2015, 15:07

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od gwynbleidd »

David. Uz som to chcel uzatvorit ale ty stale musis mat posledne slovo.

Ja tu nepisem nikde ani sa nehram na najmudrejsieho len tu pisem, ze nemam rad ked niekto kritizuje ineho pracu s tym, ze si mysli, ze on ju robi jediny dobre. Bavil som sa o tom s Ianom Cootom a on neriesi druhych lukarov ako ty a nehovori to co ty, ze "nechapem ako moze tam nechat pol palce bele", "robi tie luky moc kratke" ;) ale riesi len svoje luky a bodka. Mne ide o princip. Nikdy som nepochyboval o tvojich vedomostiach, ktorych mas na rozdavanie. Ja celu dobu tu riesim jednu vec a to je ta, ze ty kritizujes Heinza pretoze podla teba robi zle luky. O tuto jednu vec mi ide o nic ine.

Sme sa diskusnom fore tak diskutujeme. A to som tu este nespomenul nove odhady lukov na MR, ktore su od 140 do 210 liber :D (Milo to sem uz aj tak dal nedavno) Viem aku mas nato nazor takze bavit sa o tom ani nejdem snazit pretoze sa to tu uz riesilo davno a vyriesilo sa to.

A ak Jeremy Spencer nie je autorita tak ja uz neviem kto potom je autorita :) Hlavne, ze su v knizkach uvedeni...to je jedno. Ja tu napetie nevytvaram. Vyjadrujem svoj nazor. Snad mi dovolis mat vlastny nazor aj ked sa nezhoduje s tvojim? Alebo nie je demokracia? ;)

Jo, fyzika mi nesla. Kaslal som nanu. Nepotrebujem ju v skole ani v praci. Mozno na druhej skole na ktoru planujem ist sa dam na fyziku aby som ti mohol zacat oponovat vzorcami. :lol: Maj sa krasne David a dakujem ti za poucenie.
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Avatar uživatele
earendil
Příspěvky: 401
Registrován: 18 Říj 2014, 20:18

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od earendil »

dav1dMldc napsal: akurát 195cm ntn na 32" náťah je na môj vkus trochu málo. Ťahal bych ho na 30-31", záležalo by ako sa to drevo správa. Možno preto ten väčší set.
Souhlasím, já jsem si uvědomoval, že je to trochu moc krátké. Jenže já měřím 191 cm a 32" je na mně skoro málo. Můj jilmák 89lb/30" nezvládám natahovat, síla je pro mně v úplně nesprávném místě. A taky je fakt, že střílím s luky nad 60 lb teprve od července a moc mi to zatím nejde :oops:
Udělal se set, ale nefretí to (viditelně). Prostě trošku gumovitější dřevo (podle mně ;) ) Budu zanedlouho dělat jasan pro mně na míru, nejspíš 206 cm na 32,5-33".

Jo a Šimone ... necítím se s Tebou být zadobře, spíš v rozhádání a naštvání :doubt: David tu nikde netvrdil, že to dělá jediný správně :idea: . V posledním příspěvku např. téměř pochválil mně :D
Avatar uživatele
gwynbleidd
Sponzor Brodce
Příspěvky: 138
Registrován: 03 Říj 2015, 15:07

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od gwynbleidd »

earendil napsal:
dav1dMldc napsal: akurát 195cm ntn na 32" náťah je na môj vkus trochu málo. Ťahal bych ho na 30-31", záležalo by ako sa to drevo správa. Možno preto ten väčší set.
Jo a Šimone ... necítím se s Tebou být zadobře, spíš v rozhádání a naštvání :doubt: David tu nikde netvrdil, že to dělá jediný správně :idea: . V posledním příspěvku např. téměř pochválil mně :D
Narážaš na našu diskusiu cez správy? Nie to je v pohode. To, že som ti ešte nenapísal to čo som sľúbil neznamená, že som nahnevaný ja som za tú diskusiu rád a tie údaje ti pošlem. Momentálne nemám čas moc. Budem rád keď stihnem ma Medlánky šípy. Chcel som spraviť aj Welsh Class a Westmistery ale tie nestíham takže budem rád za základný "gear" a ešte som sľúbil jednému človeku sadu terčových takže tie musím spraviť :D Tie údaje ti pošlem ;) Budem mať zrejme aj odmeranú rýchlosť šípu z toho mojeho tisu tak uvidíme. 8)
"A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!"
- The Song of the Bosonian Archers
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od Kaša »

Earendile,
tiler není špatný, ale není to úplně super.
Nefoť to při tak "rozbitém" pozadí, není tam pak skoro nic vidět.
Zdají se mi tuhé špičky a lehce nerovnoměrný/nevybalancový průhyb jednoho ramena oproti druhému. Ale celkově dobré.
Libí se mi jak jsi se vypořádal s boulemi a suky. :thumbup:

Taky je nakonec nejlepší když tě někdo vyfotí s lukem v plném nátahu. Nejlépe uvidíš tiler.
Na tilerovací kladce to může stejně trošičku klamat.

Kaša
Avatar uživatele
blue
Sponzor Brodce
Příspěvky: 274
Registrován: 04 Lis 2012, 10:05
Místo/Bydliště: Southshire

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od blue »

Ty boule jsou super :thumbup:
Celý umění střílet lukem je uložený mezi ušima, chlapče.
Avatar uživatele
earendil
Příspěvky: 401
Registrován: 18 Říj 2014, 20:18

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od earendil »

Kaša napsal: Zdají se mi tuhé špičky a lehce nerovnoměrný/nevybalancový průhyb jednoho ramena oproti druhému. Ale celkově dobré.
Zdar, ano je to trochu nerovnoměrné. :oops: To jsem prostě lépe nedal, ale nevyváženost předurčovalo už dřevo. Na tamté fotce to vypadá ještě víc, než když jsem měl luk "nahoře" - https://s10.postimg.org/bxqt2bfx5/P1010176.jpg
Ale co se špiček týká - btw opět stejná věc, jako u toho minulého jasanu ;) - jsou tuhé, protože měly trochu reflex. Naopak střed luku měl deflex. Když se to sečte, dopadne to takto. Já vím, že jsem asi srab, ale nehodlám to lámat přes koleno ... Pokud bych udělal eliptický tiler, přetížil bych špičky, a naopak střed luku by se flákal takřka bez práce ;) Už tak jsou neúměrně tenké, oproti středu luku - zužuje se to velmi rapidně. A také si myslím (nebo jsem to tu někde četl :D ), že kruhovější tiler je lepší, když je tak krátký luk vůči nátahu. No .. tolik mé důvody, proč tak.

Ale s příštím lukem bude tvá touha po elipsách uspokojena. :) Rovnej klacek a hromada přebytečného dřeva, takže prostor se vyřádit.

Určitě ale díky za zhodnocení, jsem opět o něco chytřejší :salute:
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Galerie luků - uživatelé

Příspěvek od Kaša »

Earendile, v tomto případě se mi zdá, že máš ohnutí špiček cca 30cm před koncema.
Pak máš ale zase rovné konce špiček, a ty se na tileru neohýbají (nebo skoro vůbec).
Eliptický tiler je to, že se konce ramen ohýbají více než střed luku, ale zase kruhový tiler se ti ohýbá všude stejně, a to ty také nemáš kvůli tuhým špičkám.
Tím zatěžuješ zbytek luku, když je necháš tuhé .... ale samozřejmě to nesníš přehnat.

Jak jsem psal - tiler je docela dobrý, jen jsem chtěl poradit s detailama :)

P.S. Já nejsem blázen do eliptických tilerů luků. Např. tvar tileru který se mi líbí je ten co mám na mém jilmáku 110# od Markuse (mužík nahoře na slámě)
https://plus.google.com/photos/10418769 ... 7347223554
nebo tady na tisáku 125# od Pájoša viewtopic.php?f=56&t=299&start=735
To jsou očividně kruhové tilery.

Kaša
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů