Šimon napsal:To, ze luk dokazal prestrelit zbroj je fakt. Neviem preco chytas za slovicka. Ked napisem, ze luk presreli zbroj mam na mysli zbroj v kvalite, ktoru nosil priemerny vojak
...
A vo vhodnych podmienkach dokazal prerazit klidne aj kyrys na hrudniku kde hol najtlustejsi (podmienky som vypisal vyssie). Plus suhlasim s tym co napisal David tzv. Luky urcitej sily a za vhodnych podmienok prerazali zbroj. S tym sa neda nic ine ako len suhlasit.
...
Kruzkova zbroj ma nizke penetracne vlastnosti je dobra proti uderom a sekom sle proti bodnutiam a sipom nie. Staci si pozriet video Nicka Birminghama, ktory prelozil az 3 vrstvy kruzkov a prestrelil to zo 110# luku.
...
Sam zavrhujes to co pisem ja a ty sam nemas ziadne podklady na obhajobu svojej teorie. Ja mam 2 knihy a vela videi s demostraciou prerazania zbroje.

Ale netvrdim zaroven, ze luk vzdy a za kazdych podmienok prestreli zbroj.

Nebavíme se tu o tom, že luk neprostřelí zbroj v obecné rovině, to jsem nikde nepsal .... Celou dobu se to točí kolem prostřelení plátové zbroje. Od začátku píšu, že plátová zbroj je téměř neprostřelitelná na místech, kde je plát, protože v těch testech, které tu zminuješ, se málokdy povede prorazit plát samotný, ale pod plátem ještě byla další vrstva zbroje. A také jsem tvrdil, že helma kvůli otvorům, kroužková zbroj, prošívanice, nebo slabiny plátové zbroje kde jsou "jen" tyhle věci, jsou prostřelitelné a že je to cesta, jakou bylo možné lukem zraňovat nebo zabíjet.
Ano za vhodných podmínek jde prostřelit i kyrys na tlustém místě. SIce je spousta testů, kde již v tomto šíp úplně selhává, ale budiž, je to možné. Jenže jsem neviděl test, kdy pod kyrys někdo dá to co pod něj patří - prošívanici, nebo něco na ten způsob. To, že to nikdo nedělá, samo o sobě možná o něčem vypovídá. Nicméně, čistě logicky snad dokážeš pochopit, že těch pár centimetrů, které se dostane hrot do plechu za těch ideálních podmínek, musí značně zredukovat, nebo eliminovat právě ta další vrstva zbroje, do té míry, že nositel zbroje to nemůže vyřadit z boje. Kroužková zbroj sama o sobě vskutku není efektivní proti bodnutí. Ale pokud by šíp, který již vydal takřka veškerou energii na to, aby prorazil plát, měl ještě "otvírat" kroužky, nedá to.
Videa s prorážením zbroje .... za relevantní se dá brát opravdu jen kus tvarovaného plechu s měkkým podložením, ne válcovaný rovný plech přitlučený ke dřevěné desce. Taky jsem viděl různá "videa". Takže co? Věříme testům Marka Strettona? Ty asi jo a já s rezervou, je to člověk, který poměrně propaguje válečnou lukostřelbu. Skrze kyrys měl nejlepší výsledek asi 9 cm? Kolik z nich zbude, když přidáš prošívanici, proti které navíc plátořezný hrot není nejspíš moc efektivní? A co teprve ještě s kroužkovkou?
To jsou věci, na které celou dobu narážím, a které odmítáš vidět a reaguješ na ně tím, at' udělám test. Já můžu kontrovat tím, at' ho uděláš ty a dokážeš, že se skrz tyhle věci šíp dostane. Jenže takovéhle požadavky samozřejmě nemají smysl.
Honzo - zádový plát nebyl relativně řečeno standartní věcí, což dává logiku té malbě a i tomu, že střelba z boku je efektivnější. Ochrana končetin je obecně slabší, nicméně také je mnohem "kulatější" a šíp snadněji sklouzne.