Zdravím
Dávám si dohromady nový kostým na 30. léta 15. století a rád bych zjistil, zda by mi někdo nemohl poradit nějaký vhodný zdroj, ze kterého by šlo vytáhnout potřebné informace. Rád bych totiž reprezentoval jednoho z Litevských žoldnéřů, se kterými Zikmund Korybutovič přitáhl v roce 1422 do Čech na pomoc husitské revoluci. Mám samozřejmě spoustu podkladů, jak by měl vypadat standardní oděv husitskéo vojáka, ale rád bych kostým vylepšil o nějaké východní prvky. Bohužel jsem zatím neobjevil žádné informace o tom, jak vypadala tehdejší móda ve východním Polsku, na Ukrajině a v Litvě.
Armin 30. léta 15. století
Armin 30. léta 15. století
Spolkni to, ty uličnice jedna, spolkni, sou v tom vitamínky....
- Romikov
- Bééé !!!

- Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8
Re: Armin
Já osobně ti nepomohu to co mám z polska se týká druhé poloviny 15.st ale spýše pak 16.st a 17.st. Jedině snad zkusit Krakovská muzea. Snad někdo další něco má.. uvidíme.
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Zkus si na českém šermu nebo někde najít člověka jménem Lubossek z http://www.gleipni.net/ myslím že tu oblast dělá a zná tak by tě mohl minimálně nasměrovat.
Protož, prosím, povstaň Pane Bože vojsk, silný mstiteli, jenž mstíš hřiechy otcóv nad syny až do třetieho i čtvrtého pokolenie! Pozdvihni sě, jenž súdíš zemi, odplať otplatu pyšným a na tohoto přezřejmého potupitele tvého nepoškvrněného zákona a znamenitého haněče a tvých věrných lítého záhubci ruku tvé pomsty ztáhni!
Ne, nepočkám do neděle, až Tě uvidím
Jak se pročítám Winterem, tak ten se zmiňuje o kaftanu různých provedení a kvalit v lokalitách: Polsko, Litva a dál..., jako o standartním svrchním oděvu. So, vyrob suknici, jako každej slušnej člověk (ale v předu rozpáranou), narvi na ní petlice a bude
)
Jak se pročítám Winterem, tak ten se zmiňuje o kaftanu různých provedení a kvalit v lokalitách: Polsko, Litva a dál..., jako o standartním svrchním oděvu. So, vyrob suknici, jako každej slušnej člověk (ale v předu rozpáranou), narvi na ní petlice a bude
Pán Búh pomoc nasse!
Už mám nějaké podklady od Lubosska, problém je, že to v azbuce a ještě ukrajinsky, takže hledám někoho, kdo mi byl schopen přeložit jednu až tři strany co mne zajímají....
Spíš než různé druhy kaftanů mne zaujalo to, že v 15. století se v inkriminované oblasti moc nenośily nohavice, ale klasické pytlové kalhoty...
Spíš než různé druhy kaftanů mne zaujalo to, že v 15. století se v inkriminované oblasti moc nenośily nohavice, ale klasické pytlové kalhoty...
Spolkni to, ty uličnice jedna, spolkni, sou v tom vitamínky....