Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

Zdar,
konečně od vydání prvního dílu (před 3 lety) střílení na kyrys vyšly další nové videa Arrows vs Armour 2:

Arrows vs Armour 2 – Full medievak armour tested https://www.youtube.com/watch?v=ds-Ev5msyzo
Arrows vs Armour 2 – Plate tests https://youtu.be/C0TfSW0FfiA
Arrows vs Armour 2 – Mail tests https://youtu.be/qiyOIZ4Vm_I
Arrows vs Armour 2 – Arrowhead tests https://youtu.be/30RuqOH-7xw

další detaily ohledně videí a věci okolo zde https://todtodeschini.com/youtube-proje ... -armour-2/

Je tu zase mnoho zajímavých věcí tak doufám že se rozběhne pořádná debata! :thumbup:

A tady je další video
Arrows vs Armour 2 – How powerfull is warbow thttps://www.youtube.com/watch?v=qZotewSan_k
Naposledy upravil(a) Kaša dne 28 Lis 2022, 17:29, celkem upraveno 1 x.
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

Tak jsem rád jak ta debata vášnivě probíhá! :lol: 8)

Já jsem velice rád že tyhle videa vznikají jelikož se dost do hloubky ( ;)) zabývají tématy warbow a jeho účinku na různé cíle.

Je supr že s podporou na kickstarteru bylo vybráno dostatečně peněz aby byly pokryty různé otázky a přibývající témata! :thumbup:
Původně to totiž mělo být jen video o střílení na realisticky vyrobenou helmu, ale nakonec jak můžete vidět jde o střílení na celou vrchní část trupu obrněnce - což je velmi nákladné a proto taky prakticky nevídané .....

Skvělé jsou také "doprovodné" videa Arrows vs Armour 2 ohledně vlivu použitého materiálů + tepl. zpracování pro hroty, kvality použitého kroužkového brnění, nebo diskuze a ukázky ohledně síly použitého válečného luku .... a myslím že další videa ještě postupně vyjdou! :p

Když k tomu ještě přidáte informace z dalších Todových videí kde používá svoji moderní kuši "lockdown longbow" pro různé testy, tak dostaneme fakt velkou spoustu zajímavých informací ohledné účinnosti anglických středověkých šípů a luků.

Budu opravdu rád za diskuzi protože je tam tam hodně zajímavých věcí a ještě víc věcí které by mohly ještě být ..... :D
Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od dav1dMldc »

Moje poznánky ku AvsA II -
Pekné video, za mňa nič prekvapivé. Zbroj urobila to, na čo bola navrhnutá. Najdôležitejšie poučenie imho je, že efektivita lukostreľby nevyplýva zo schopnosti preraziť zbroj.

Arrowhead material tests
Na testy boli použite 4 druhy ocele - zvárkove železo, nauhličené hroty (zvárkové železo?), "bloomery steel" a konštrukčná oceľ (mild steel). Na výrobu tohoto typu hrotu (typ 9 - "quarel head") sa podľa mojich znalostí používalo zvárkové železo, resp. dochované hroty, na ktorých sa robil rozbor sú zo zvárkového železa. Na hrotoch nie sú žiadne stopy po nauhličovaní a nemáme o tom ani žiadne jasné historické referencie.
Výnimkou je jeden hrot z Čiech (viď Arma Diaboli), ktorý má špičku z ocele kováčsky navarenú.

U testu vidím jeden problém - nekonzistencia výstrelov pri vypúšťaní a náťahu, mohli sa dopustiť systematickej chyby. Na videu je patrné, že časť energie je spotrebovaná na "kmity" šípu pri zásahu pod uhlom. Pekne to vidieť na strele č. 1 z druhej sady, ktorá mala hĺbku penetrácie 9.5cm zatiaľ čo ostatné dve 13.5cm a 12cm. Oveľa lepšie by bolo použitie Todovej kuše.

Každopádne sa ukázalo, že rozdiel v použití ocele a obyčajného železa je minimálny. Ja až taký prekvapený nie som, pretože ten hrot je podľa mňa na to nadizajnovaný - masívne telo a pomerne tupý uhol ostria, takže aj mäkké železo má šancu vydržať slušný náraz. Samozrejme bolo finančne výhodnejšie robiť hroty zo železa ako ocele, ktorá bola niekoľko násobne drahšia. A ako som už niekoľko-krát spomínal, podľa mňa sú to hroty do kuše, nie do luku. Potom to dáva aj zmysel. U šipiek do kuše je vyššia váha hrotu priaznivá kvôli stabilizácií. V 15 st., kedy sú tie hroty datované, sa používali často hodne silné kuše naťahované heverom, ktoré nemali problém takú šipku "utlačiť" a jediné čo potrebovali bolo, aby sa hrot nedeformoval pri náraze. Takže typ 9 je prirodzený dôsledok použitia daného materiálu (zvárkové železo) a veľkého prierazného potenciálu silných kuší.

Naviac pokiaľ by sa hroty typu 9 robili bežne z ocele, tak by dizajn nedával moc zmysel. Oveľa lepšie prierazné vlastnosi by mal napr. aj obyčajný krátky bodkin, ktorý je ostrejší a má menšiu plochu prierezu. Kedže sa predpokladá oceľ, ostrie by nemalo problém náraz vydržať bez väčšej deformácie hoci je uhol špice ostrejší.

Na druhú stranu, u hrotov na luky, ktoré boli (a vyžadovali sa) o mnoho ľahšie, máme v Anglicku dochované písomné zmienky o použití ocele, čo bolo aj potvrdené rozborom materiálu na jednom hrotu typu 16 z Londýnskeho múzea (viď Longbow od Hardyho), kde boli krídelka navarené z 0.35%C ocele. Použitie ocele je v takomto prípade pochopiteľné, pretože mäkké železo u tohoto typu hrotu by nevydržalo náraz a jednoducho sa zdeformovalo. O otupení rezných britov prechodom materiálom, príp. kružovou zbrojou, ani nehovorím.

Takže celkovo máme, že je prirodzené požadovať použitie ocele na menšie a ľahšie hroty s reznými britmi šípov do luku, zatiaľ čo na masívne hroty do kuše to nutné nie je.


How powerful is a Warbow?
Otázka sily lukov je samozrejme tá najdelikátnejšia.... Nebudem sa k tomu vracať, iba komentár ku videu.
V tomto videu použili "logiku" ako Hardy v knihe The Great Warbow, kde v skratke píše, že nato, aby bol luk schopný preraziť zbroj potrebuje 1/4lb šípy a nato, aby bol schopný efektívne strieľať so 1/4lb šípmi musí mať niečo okolo 150lb. Úvaha a zdôvodnenie sú správne, akurát sú postavené na chybnom predpoklade, teda celé je to nepravdivá implikácia...

Rovnako je na tom Todova skupina, kde vyvodzujú silu luku z váhy šípov, ktorá je úplne mimo. Shermann vybral jeden konkrétny hrot z múzea bez kontextu, o ktorom si myslel, že bude vhodný na prerazenie zbroje. Teda je to jeho subjektívna voľba. Ten naviac upravil zväčšením priemeru tulajky z pôvodných 10mm na 13mm. To zdôvodnil profilom šípov z Mary Rose, avšak ten hrot nemá s MR šípmi nič spoločné. Väčšina týchto hrotov bola nájdená pri vykopávkach na hradoch (viď napr. článok od Jessopa), takže použitie ako kušového hrotu je veľmi pravdepodobné. Tiež jaseňové drevo si "vymysleli", vieme že sa používala osika, nie jaseň...
Teda celkovo vyvodzujú možnú silu lukov na základe šípov, ktoré apriori navrhli tak, aby sedeli do 160lb luku. Inak povedané, vyvodzujú záver z predpokladu...

Inak odporúčam pozrieť do tej knihy, ktorú spomínajú. Je tam mnoho informácií, včetne grafov, tabuliek, rozmerov, hrúbok zbroje, historických referencií a pod.
Alan Williams, The Knight and the Blast Furnace: A History of the Metallurgy of Armour in the Middle Ages the Early Modern Period
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
Moje poznánky ku AvsA II -
Pekné video, za mňa nič prekvapivé. Zbroj urobila to, na čo bola navrhnutá. Najdôležitejšie poučenie imho je, že efektivita lukostreľby nevyplýva zo schopnosti preraziť zbroj.
Právě že nic extra překvapivého, ale to právě dokazuje že "naše" domněnky ohledně principu účinku střelby z anglického warbow na obrněný cíl byly tak nějak v souladu s tím jak nakonec vyšel tento test .....

dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
Arrowhead material tests
.... resp. dochované hroty, na ktorých sa robil rozbor sú zo zvárkového železa. Na hrotoch nie sú žiadne stopy po nauhličovaní a nemáme o tom ani žiadne jasné historické referencie.
Výnimkou je jeden hrot z Čiech (viď Arma Diaboli), ktorý má špičku z ocele kováčsky navarenú.
V mojí diplomce jsem měl několik hrotů a právě ty hroty datované do pozdější doby středověku (15. stol.) už mají náznaky nauhličování nebo dokonce nakování oceli .... a metalurgický rozbor těch zdobených hrotů potvrdil nakování ocelí do "železného" těla a následné zakalení. Myslím že toto téma nemají v videích od Toda úplně přesně, protože celkem s přesvědčením tvrdí že nemají žádné podklady ohledně výroby "tvrdších" průrazných hrotů - přitom je i zdokumentovaný požadavek z 14. století a i později z anglie kde "koruna" požaduje výroby tvrzených hrotů - otázka je co to znamená. A oni to i v těchto videích debatujou. Jestli je to to nacementování a zakalení hrotů ..... nebo je to vkování "víceuhlíkového" materiálu do špičky "železného hrotu .... nebo jiná myšlenka?
Dokonce se na nálezech hrotů našly i vrstvy mědi, což je ale jiná otázka.

Každopádně se ukázalo ve videu při střílení na zbroj že nauhličené a zakalené (tudíž tvrdší) hroty fungují při nástřelu na reálnou zbroj lépe - dělají větší díry, "chytají" se lépe na zbroj při dopadu z většího úhlu. Celkově tedy (logicky) fungují lépe než měkčí "železné" hroty.
Překvapivě se tyto rozdíly neukázali na nástřelech na rovné plechy, kde železné, nauhličené, svářkové i moderní hroty prostřelovali dost podobně. Bude to samozřejmě tím že je to při optimálních podmínkách s (přibližně) kolmým dopadem šípu, ale myslím že tady hrajou roli i další proměnné jako tloušťka plechu.
Otázka je taky tloušťky zbrojí, protože jsem četl o zbrojích stejně "tlustých" jako je tato Churburg no.14 (+-3mm uprostřed) nebo i tlustší, ale byli i méně tlusté - třeba i jen +-1,5mm ..... otázka je jaké bylo zastoupení jakých zbrojí? Je jasné že postupem času se technologie a materiály zlepšovali, takže se na konci stoleté války (1450) a pak ve válce růží (až 1480) určitě vyskytovali mnohem lépe navržené zbroje a z lepšího materiálu než u Azincourtu (1415) kde byly pláty zbroje řekněme v postupném rozkvětu.
Tohle je taky debata na dlouho! :blackeye:

Další otázka je k materiálu kyrysu/zbroje - ikdyž tentokrát použili nízkouhlíkový materiál tak já si pořád myslím že bude mít vliv na prostřelování čistota mat., tedy že použití moderní polotovar bude mít mnohem míň nečistot v sobě oproti středověkému materiálu .... a proto by u originálního středověkého materiálu mohlo dojít při nástřelu k lokálnímu prasknutí jak jsme mohli vidět u jednoho z plechů ....
Jinak ale nezpochybňuji ochrannou účinnost plátové zbroje kdy tyto testy ukázaly že je velmi těžce prostřelitelná a mnohem více "killů" bylo kvůli nalezení slabých míst jak na plátech, tak speciálně v méně chráněných místech.

dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
Každopádne sa ukázalo, že rozdiel v použití ocele a obyčajného železa je minimálny. Ja až taký prekvapený nie som, pretože ten hrot je podľa mňa na to nadizajnovaný - masívne telo a pomerne tupý uhol ostria, takže aj mäkké železo má šancu vydržať slušný náraz. Samozrejme bolo finančne výhodnejšie robiť hroty zo železa ako ocele, ktorá bola niekoľko násobne drahšia.
To ano, rozdíl nebyl veliký při nástřelech na rovné plechy, ale rozdíl se ukázal až při nástřelech na reálné brnění .....
dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
A ako som už niekoľko-krát spomínal, podľa mňa sú to hroty do kuše, nie do luku. Potom to dáva aj zmysel. U šipiek do kuše je vyššia váha hrotu priaznivá kvôli stabilizácií. V 15 st., kedy sú tie hroty datované, sa používali často hodne silné kuše naťahované heverom, ktoré nemali problém takú šipku "utlačiť" a jediné čo potrebovali bolo, aby sa hrot nedeformoval pri náraze. Takže typ 9 je prirodzený dôsledok použitia daného materiálu (zvárkové železo) a veľkého prierazného potenciálu silných kuší.
S tímto já (úplně tak) nesouhlasím. Například z toho zmiňovaného Londýnského muzea je více těchto nálezů hrotů typu 9, a tento váží myslím 27g a má průměr 11mm, ale jsou tam další s podobným tvarem ale mají třeba 44 a 63gramů, což už jsou opravdu typické "kušovky". Procházel jsem si i iluminaci a (dle debaty s Davem) jsem hledal znázornění obdobných takových hrotů na prorážení zbrojí a několik jsem našel.
Netvrdím že všechny nebo většina hrotů co měli bylo takových průrazných, ale vidím tam že určitý vyrobený počet kusů pro šípy mohl být takový .... zmiňují i v těchto videích historické zmínky typů hrotů - tento třeba myslím "duckbill".

Logické mi nepřipadá že by jeden typ hrotu používali do kuší a ne do luků …. Speciálně proto že byly určeny na prorážení plátových zbrojí, a i z našich zkušeností a s našimi luky a šípy tyto hroty fungovaly dost dobře – např. foto zde z Medlánek https://cswbs.rajce.idnes.cz/41._Medlan ... 1409511850

Jo a zmíním že je zajímavé jak se často tříští tulejky hrotů při nárazu na obrnění .... na toto nejsem z "našich" zkušeností zvyklý - většinou se hrot ulomí za tulejkou, nebo se zlomí šíp jinde, a když už se něco stane s hrotem, tak se maximálně rozbalí tulejka. Ale je pravda že jsme nikdy nestříleli z tak silného luku na tak "odolný" cíl! :wtf:

dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
Naviac pokiaľ by sa hroty typu 9 robili bežne z ocele, tak by dizajn nedával moc zmysel. Oveľa lepšie prierazné vlastnosi by mal napr. aj obyčajný krátky bodkin, ktorý je ostrejší a má menšiu plochu prierezu. Kedže sa predpokladá oceľ, ostrie by nemalo problém náraz vydržať bez väčšej deformácie hoci je uhol špice ostrejší.
To je zajímavá myšlenka. Jestli si pamatuješ výsledky hrotů z Todových videí s „lockdown longbow“, tak tam prakticky ve všech testech byl nejlepší dlouhý bodkin …. Tak by měl zajímaly výsledky testu udělat různé typy dlouhých bodkinů a z různých materiálů a střílet je na různé tloušťky plechů taky z různých materiálů – a pozorovat do kdy bude hrot fungovat a kdy se začne „rolovat“ kvůli přílišné síle na ten určitý průřez hrotu (a při jakých materiálech a tep. Zpracováních) ! : ))
dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
Takže celkovo máme, že je prirodzené požadovať použitie ocele na menšie a ľahšie hroty s reznými britmi šípov do luku, zatiaľ čo na masívne hroty do kuše to nutné nie je.
Ano, má to svoji logiku ale nevyděl bych to tak jednoznačně – jak ukazují videa, a lepší matroš na průrazných hrotech dělá rozdíl ….
dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
How powerful is a Warbow?
…… Úvaha a zdôvodnenie sú správne, akurát sú postavené na chybnom predpoklade, teda celé je to nepravdivá implikácia...
Rovnako je na tom Todova skupina, kde vyvodzujú silu luku z váhy šípov, ktorá je úplne mimo. Shermann vybral jeden konkrétny hrot z múzea bez kontextu, o ktorom si myslel, že bude vhodný na prerazenie zbroje. Teda je to jeho subjektívna voľba. Ten naviac upravil zväčšením priemeru tulajky z pôvodných 10mm na 13mm. To zdôvodnil profilom šípov z Mary Rose, avšak ten hrot nemá s MR šípmi nič spoločné. Väčšina týchto hrotov bola nájdená pri vykopávkach na hradoch (viď napr. článok od Jessopa), takže použitie ako kušového hrotu je veľmi pravdepodobné. Tiež jaseňové drevo si "vymysleli", vieme že sa používala osika, nie jaseň...
Chápu kam tím míříš ; ) …. I kdyby použili jen místo jasanu topol/osiku, tak by mohli mít šíp lehčí klidně o 10-20g (při použití stejného hrotu).
Myslím že hrot v muzeu má průměr tuleje 11mm (ikdyž je tam i podobný s 10mm), ale v tomto případě tak nějak „extrapolují“ předpoklad na těžký průrazný šíp používaný u Azincourtu.
Sice to není úplně logické, ale když už berem v podtaz Mary Rose šípy tak proč skoro polovina šípů byla z jiného než topolového dřeva? Mnoho šípů totiž byla z břízy, což je dost tuhé a těžké dřevo aby mohlo udělat stejně těžký šíp jako jasan …. Atd atd, dá se takto debatovat dlouho. Mne tedy netrápí použití jasanových šípů (cca80-85g) s průrazným hrotem jako modelu pro průrazný šíp používaný u toho Azincourtu …. jako něco hodně mimo.
dav1dMldc napsal:
03 Pro 2022, 22:43
Teda celkovo vyvodzujú možnú silu lukov na základe šípov, ktoré apriori navrhli tak, aby sedeli do 160lb luku. Inak povedané, vyvodzujú záver z predpokladu...
Vím že se neshodneme na „průměrné síle MR luků, takže ani asi na předpokládáme síle luků ve stoleté válce a tedy i u Azincourtu, ale i autoři videí říkají že schválně vybrali 160lb luk kvůli tomu aby s lukem šli trochu do extrému a aby jim nikdo netvrdil – „ale kdyby jste použili pořádný luk tak to určitě prostřelí!“ ; ) ….. a stejně v komentářích lidi melou o tom kdyby Joe střílel s těmi luky 215lb! : ))

P.S. Ještě další odkaz – tady ve videu chlapík zkouší prostřelovat vzorky „prošívanice“ luky 55 a 90lb. Používá různé typy hrotů a váhy šípů …. Některé výsledky jsou docela zajímavé (např. rozdílná účinnost 2 různých dlouhých bodkinů) https://www.youtube.com/watch?v=jcV9t8K_teg
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

Zdej jsou další videa na předchozí témata .....

tady video od Toda jak funhuje přenášení síly/energie při dopadu šípu na cíl
https://www.youtube.com/watch?v=kvm_TiD5I-c&t=317s

Zde Matt diskutuje jednu z důležitých otázek pro šípy - hroty a jejich materiál/tvrdost.
Cituje mnoho příkazů od různých anglických králů - od Edwarda III (počátek stoleté války) až po Jindřicha V. (Azincourt) .... až i mnoho dalších zmínek v pozdějších době používání longbow/warbow - a všude je (kromě jiných věcí) vyžadováno a zdůrazňováno zajištěná tvrdost hrotů a taky vyzrálost/vysušenost dřeva pro šípy.
Zajímavá je i zmínka o běžném výskytu "ukázkových hrotů" jako předlohy pro kováře tedy jaký tvar hrotu mají kovat. A taky že se příkaz "tvrdit" hroty vztahuje na válečné hroty! :bom:
.... tedy velmi zajímavé video.
https://www.youtube.com/watch?v=BXL4O9F7020

Tady velmi zajímavý text v komentech ohledně výskytu "tvrdých" hrotů:
"We have 12 heads of bodking/quarrel shape from Rougemont le Chateau in eastern France, destroyed by English forces in 1375. Here 5 of the heads were of medium carbon steel, 2 of low carbon steel and 5 of iron. (Serdon 2005)

Those are arrowheads from a battlefield in France, not random arrows from England.

71 arrows have been analyzed and of all those, 27 have some steel in them, usually at the tip, 37 are made of iron and 7 are uncertain. Steel was in use a lot from the Merovingian period to the 16th C.

Ehrenreich 2005
Halpin 2008
Hall (unpublished) cited in Halpin 2008
Serdon 2005
Jones 1992
Starley & Cubitt 2014
Starley 2000
Tylecote 1986
Ustohal & Stránský 1988
Coughlan & Tylecote 1978
Ottaway 1992
Brewer 1976
"
Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od dav1dMldc »

Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
V mojí diplomce...
Budem musieť do nej znova nahliadnúť, už si to nepamätám. Ja myslím, že to ich tvrdenie o nauhličených hrotoch, reps. oceľových hrotoch sa vzťahuje priamo na typ 9, ktorý použili a z oblasti Anglicka. Síce máme zmienky o požiadavke použiť oceľ, ale nie je jasné u akého typu hrotu a IMO je to u typu 16 (o ktorého je to aj dokázané ako som písal).
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
Otázka je taky tloušťky zbrojí...
Dobré je pozrieť do tej ḱnihy, ktorú som spomenul. Tam je, že bežne bol kyrys cca 2mm hrubý v strede (ich zbroj je 2.5mm), ale začiatkom 16st. zbroj začala rapídne naberať na hrúbke a 6mm bolo bežné. Dokonca je tam spomenutý kus s 8mm hrúbkou :wtf: . Očividný dôvod je nástup palných zbraní. Ale kľúčová vec je, že dovtedy bola zbroj tenšia, pretože ju hrubšiu asi nepotrebovali ;) .
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
...znázornění obdobných takových hrotů na prorážení zbrojí a několik jsem našel.
To by ma celkom zaujímalo. Máš konkrétne maľby? Ja som totiž našiel iba také, že to mohol byť plátorez, ale nemusel, pretože úroveň detailu bola mizerná. Kontext je tiež dôležitý. Príklad: Na vyobrazení lukostreľba z inventára Maximiliána I. sú vyobrazené hroty, ktoré by mohli byť plátorezy. Avšak úroveň detailu je nízka a ostatné veci nie sú vyobrazené dôveryhodne, napr. dĺžka lukov, šípov a pod. Zato na obraze lukostrelca z Augsburgu (ten na CSWBS tričku) z približne rovnakej doby (cca 1500), kde je úroveň detailov neporovnateľne vyššia, je možné vidieť buď tudory alebo typy 16. Veril by som samozrejme tomu z Augsburgu.

Duckbill: ak si pamätám správne, tak kačka má plochý široký zobák v strede mierne hrubší. Keď sa nad tým zamyslíš, to presne odpovedá popisu "tudoru" M2. Ja tam žiaden plátorez nevidím.
Iné typy hrotov sa samozrejme používali, netvrdím že nie. Ale ide o to, čo najčastejšie.
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
Logické mi nepřipadá že by jeden typ hrotu používali do kuší a ne do luků...
Mne áno, pretože tie zbrane fungujú dosť inak. Mám z oboch niekoľko kusov ;) . Naviac v Palazzo Ducale (Benátky) sú jednak šípy do lukov a jednak do kuší (z toho istého obdobia). A hádaj čo! Majú úplne iné hroty! :D
Hlavne nedáva absolútne žiadny zmysel použiť ťažký plátorez na týblo z osiky. Kvôli váhe, spinu, vyváženiu atď.

Abych to zhrnul, čo by som spravil ja.
Jednoznačne bych použil osiku, pretože o tom píše sám Henry V, dokonca rok po Azincourte. Ďalej by som použil typ 16 už len preto, že sú nálezy hrotov z lokality bitky u Barnet (1471), ktoré je možné jednoznačne asociovať s použitím na šípoch do luku, zatiaľ čo náhodne vybraný hrot vykopaný v oblasti hradu nie. Veď ani nie je datovaný... shit, celé špatne... :roll:
Jeden z tých hrotov:
https://www.britishmuseum.org/collectio ... 851-0602-3
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
Speciálně proto že byly určeny na prorážení plátových zbrojí...
Povedal kto? ;)
Ako som spomínal, ak máš oceľ, bodkin je lepšia voľba.
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
...Mary Rose šípy tak proč skoro polovina šípů byla z jiného než topolového dřeva?
:wtf: veď 78% bol topoľ, 14% breza a zbytok jelša, vřba, topoľ/breza a pár ks divných drevín ako orech baza alebo hrab a 1ks jaseň.
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
...těžký průrazný šíp používaný u Azincourtu.
Tie hroty typu 16 od Barnet majú priemer tulajky 8-10mm alebo tak nejak. Henry V u Shrewsbury dostal šíp do tváre, keď si zdvihol priezor. Známa story... Myslíš si, že keby dostane 80g šíp strelený z luku okolo 150lb by to prežil? Však by mu to prerazilo hlavu durch :roll: . Vlastne aj 50g šíp zo 100lb :scratch: .
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
...aby s lukem šli trochu do extrému a aby jim nikdo netvrdil...
To chápem a nesťažujem sa. Už len kvôli tým fanatikom, ale osobne bych to urobil tak, že bych použil priemerný luk s adekvátnym zdôvodnením a šípmi a potom skúsil aj ten extrém.
Teraz mi priemer MR vychádza na 103lb 30", dajme 105lb. Štandardná odchýlka (STD) môže byť 10-15lb, viac nie. Dajme 15lb. Takže ak predpokladáme Gaussovo rozdelenie, 70% bolo v rozmedzí 90-120lb a luky nad 105+3x15=150lb sa nevyskytovali (tiež luky pod 105-3x15 = 60lb). 160lb je stále moc a to mi príde, že som STD nadhodnotil.
Kaša napsal:
09 Pro 2022, 13:41
Those are arrowheads from a battlefield in France, not random arrows from England.
To je síce pekné, ale zase to je z hradu :roll: . Možno to bude znieť divne, ale obrancovia tiež strieľali :D . A Francúzi používali strelcov z kuší.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
V mojí diplomce...
Ja myslím, že to ich tvrdenie o nauhličených hrotoch, reps. oceľových hrotoch sa vzťahuje priamo na typ 9, ktorý použili a z oblasti Anglicka. Síce máme zmienky o požiadavke použiť oceľ, ale nie je jasné u akého typu hrotu a IMO je to u typu 16 (o ktorého je to aj dokázané ako som písal).
Je pravda že ten typ 16 je vcelku rozšířen mezi nálezy, a je velmi rozšířen na malbách, ale tam to může být ovlivněno tím že prostě tento křídlatý hrot vypadá "hustě/cool" a proto ho často používají na vyobrazeních ..... z reálného pohledu se mi nezdá ten typ16 tak učinný aby se tak moc používal na válečné šípy - v testech od Toda je asi jeden z nejméně účinných hrotů spolu s hrotem Tudor/Towton typu .... a to u většiny testů na různé materiály/cíle.

dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Dobré je pozrieť do tej ḱnihy, ktorú som spomenul. Tam je, že bežne bol kyrys cca 2mm hrubý v strede (ich zbroj je 2.5mm), ale začiatkom 16st. zbroj začala rapídne naberať na hrúbke a 6mm bolo bežné. Dokonca je tam spomenutý kus s 8mm hrúbkou :wtf: . Očividný dôvod je nástup palných zbraní. Ale kľúčová vec je, že dovtedy bola zbroj tenšia, pretože ju hrubšiu asi nepotrebovali ;) .
Právě vím o zbrojích o tl.1,5mm, takže těch 2,5 až 3mm může být už docela "top" pro zbroje v té době .... no a ty extrémní tloušťky jak píšeš můžou být proti zlepšujícím se palným zbraním, ale taky to můžou být turnajové zbroje, které jsou známé svou extrémní tloušťkou .....
A taky logicky se zachovají pravděpodobně ty nejlepší zbroje, asi by si "nepečovali" nějaká průměrný šunt, takže zachované kusy budou asi minimálně nadprůměrné ....
dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
To by ma celkom zaujímalo. Máš konkrétne maľby? Ja som totiž našiel iba také, že to mohol byť plátorez, ale nemusel, pretože úroveň detailu bola mizerná. Kontext je tiež dôležitý. Príklad: Na vyobrazení lukostreľba z inventára Maximiliána I. sú vyobrazené hroty, ktoré by mohli byť plátorezy. Avšak úroveň detailu je nízka a ostatné veci nie sú vyobrazené dôveryhodne, napr. dĺžka lukov, šípov a pod. Zato na obraze lukostrelca z Augsburgu (ten na CSWBS tričku) z približne rovnakej doby (cca 1500), kde je úroveň detailov neporovnateľne vyššia, je možné vidieť buď tudory alebo typy 16. Veril by som samozrejme tomu z Augsburgu.
No u většiny není kvalita dobrá, ale dá se ten tvar nějak vypozorovat .... jsou to Sv. Uršula, a pak ještě na pár vyobrazeních bitvy u Kresčaku, Poitiers a Azincourtu.
Ten lukostřelec od Burgkmaira (Ausburg) je ale z jiné doby než Azincourt .....
Jsou to ty iluminace ze Froissarta.
Naposledy upravil(a) Kaša dne 13 Pro 2022, 17:45, celkem upraveno 2 x.
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Duckbill: ak si pamätám správne, tak kačka má plochý široký zobák v strede mierne hrubší. Keď sa nad tým zamyslíš, to presne odpovedá popisu "tudoru" M2. Ja tam žiaden plátorez nevidím.
Duckbill můžem chápat jako tvar té probíjející špičky, ale samozřejmě to nechává prostor pro interpretaci.
dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Iné typy hrotov sa samozrejme používali, netvrdím že nie. Ale ide o to, čo najčastejšie.
S tím úplně nesouhlasím, spíš jde o to v návaznosti co dělají v AvA2 který hrot používali na prorážení zbrojí ....
Otázka je jestli bylo určeno "složení/variace" hrotů v sheafu (svazek šípů 24ks). někde jsem četl zmínku že to bylo zmíněno v záznamu kronik jako požadavek.
Tudíž si představuju že bude požadavek třeba na několik hrotů typ 16 (křídlák), pak několik průrazných hrotů (ten typ 9), a pak třeba klasických bodkinů nebo dlouhých bodkinů ... tak nějak.
dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Mne áno, pretože tie zbrane fungujú dosť inak. Mám z oboch niekoľko kusov ;) . Naviac v Palazzo Ducale (Benátky) sú jednak šípy do lukov a jednak do kuší (z toho istého obdobia). A hádaj čo! Majú úplne iné hroty! :D
Hlavne nedáva absolútne žiadny zmysel použiť ťažký plátorez na týblo z osiky. Kvôli váhe, spinu, vyváženiu atď.
Můžeš vysvětlit jak fungují jinak? já tam velké rozdíly nevidím ....
Máš odkaz na tu Palazzo Ducale?
No a ten hrot který používají nepovažuji za těžký plátořez! ;)
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Abych to zhrnul, čo by som spravil ja.
Jednoznačne bych použil osiku, pretože o tom píše sám Henry V, dokonca rok po Azincourte. Ďalej by som použil typ 16 už len preto, že sú nálezy hrotov z lokality bitky u Barnet (1471), ktoré je možné jednoznačne asociovať s použitím na šípoch do luku, zatiaľ čo náhodne vybraný hrot vykopaný v oblasti hradu nie. Veď ani nie je datovaný... shit, celé špatne... :roll:
Jeden z tých hrotov:
https://www.britishmuseum.org/collectio ... 851-0602-3
Souhlasím s použitím osiky .... ale v AVA č.1 měli šípy z jasanu i osiky, a tvrdili že mají stejnou/obdobnou váhu.
V tom případě ale musíš mít lehčí jasan a poměrně těžkou osiku aby to vycházelo stejně .... a ty jsi myslím zmiňoval že Will použil nějaký ten tulipwood, a ne osiku .... je to tak?
... ale Barnet a Azincourt je jiné místo a jiný čas!
Mám pár fotek kde jsou ze stejné oblasti hroty do kuše i luku (údajně) a ikdyž jsou hroty rozdílné, tak ty co vypadají do luku tam jsou i průrazáky.
dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
Speciálně proto že byly určeny na prorážení plátových zbrojí...
Povedal kto? ;)
Ako som spomínal, ak máš oceľ, bodkin je lepšia voľba.
Povedal kdo? ;)
Máš praktické zkušenosti bodkin vs typ9? Já ano a určitě typ9 není horší v prorážení plátů jako klasický jehlanový bodkin.
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
...Mary Rose šípy tak proč skoro polovina šípů byla z jiného než topolového dřeva?
:wtf: veď 78% bol topoľ, 14% breza a zbytok jelša, vřba, topoľ/breza a pár ks divných drevín ako orech baza alebo hrab a 1ks jaseň.
Sorry, máš pravdu. Špatně jsem si tohle pamatoval .... každopádně při použití břízy by ta váha asi vycházela podobně jak s jasanem.
dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Kaša napsal:
05 Pro 2022, 17:48
...aby s lukem šli trochu do extrému a aby jim nikdo netvrdil...
To chápem a nesťažujem sa. Už len kvôli tým fanatikom, ale osobne bych to urobil tak, že bych použil priemerný luk s adekvátnym zdôvodnením a šípmi a potom skúsil aj ten extrém.
Teraz mi priemer MR vychádza na 103lb 30", dajme 105lb. Štandardná odchýlka (STD) môže byť 10-15lb, viac nie. Dajme 15lb. Takže ak predpokladáme Gaussovo rozdelenie, 70% bolo v rozmedzí 90-120lb a luky nad 105+3x15=150lb sa nevyskytovali (tiež luky pod 105-3x15 = 60lb). 160lb je stále moc a to mi príde, že som STD nadhodnotil.
Statistika hezká, ale jsou z ní nepravdivé závěry - na MR bylo několik luků které byly přes 160-170lb, je to napsáno i ve WoW a i potvrzeno různými "replikami" které lidi vyrobili...
dav1dMldc napsal:
10 Pro 2022, 01:08
Kaša napsal:
09 Pro 2022, 13:41
Those are arrowheads from a battlefield in France, not random arrows from England.
To je síce pekné, ale zase to je z hradu :roll: . Možno to bude znieť divne, ale obrancovia tiež strieľali :D . A Francúzi používali strelcov z kuší.
... bude to znít divně, ale i Francouzi stříleli z luků! :badgrin: ;)
Chápu co tím chceš říct ale to jsem okopíroval aby bylo vidět že možná po světě je spousta informací o hrotech a jejich materiálu ale třeba jen nejsou uveřejněny a tudíž se o nich neví .... a v tom jsou taky dobrá ta videa že při nich lidi diskutujou a i zveřejňují tyto informace.
Já jsem také posílal Willovi a Todovi maily s informacema z mojí a kolegovy diplomky o materiálovém složení hrotů.
Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od dav1dMldc »

Kaša napsal:
12 Pro 2022, 15:04
...ale tam to může být ovlivněno tím že prostě tento křídlatý hrot vypadá "hustě/cool" a proto ho často používají na vyobrazeních...
Alebo to môže byť proste tak ako to je - používal sa najviac ;) . Úprimne na tie Todove testy som sa nepozeral, iba niečo. Je to imho od veci... Použije kušu, ktorá strieľa ako 160lb 30" luk a potom sa čuduje, že ochrana tej doby je úplne neúčinná. :roll:
Moja skúsenosť je taká, že s lukom okolo 100lb majú hroty s reznými britmi vyššiu účinnosť na látkovej ochrane, ako napr. prešivak, v porovnaní s plátorezom. Dokonca pri streľbe s 250lb kušou na vypchávanicu sa mi stalo, že sa plátorez od nej odrazil v prípade, že trafil do mäkkej časti, ktorá nebola prešitá :wtf: . Podobnú vec zmieňuje i Villiani (nie som si istý menom, ale bol to Taliansky vlajkonosič), že čím je prešivak mäkší, tým je lepší proti šípom.
Kaša napsal:
12 Pro 2022, 15:04
je ale z jiné doby než Azincourt .....
Áno, ale hroty typu 16 sa objavujú už minimálne v 13 st. Jednoznačne sa používali okolo 1500, kedy veľmi pravdepodobne konštrukcia šípov už stagnovala.
Keď sa z doby Azincourtu nenašli žiadne hroty, tak je lepšie si to vymyslieť? :roll:
Mi príde, že stále neberieš do úvahy to, že použitie ťažkého plátorezu, povedzme nad 20g, nedáva žiaden zmysel pri použití topoľa na šípy. Však sme sa o tom bavili už x razy...
Kaša napsal:
12 Pro 2022, 15:04
Jsou to ty iluminace ze Froissarta.
Napr. tu je jedna. Úroveň detailu je veľmi malá, ale na šípoch na zemi je vidieť krídelkové hroty, imho typ 16. Pozeral som aj na iné a nedá sa to z toho poznať. Hrot je buď krídelkový alebo machuľa.... A tá machuľa môže byť čokoľvek, tudor, bodkin, listový hrot, plátorez,.... Nedá sa to povedať. Na obrazoch, kde úroveň detailu je dosť vysoká, aby sa tomu dalo veriť je typ 16, príp. bodkin na obrazoch z južnej Európy (čo potvrdzujú aj hroty na šípoch v Palazzo Ducale, ktoré sú bodkiny).
BTW tieto kroniky boli ilustrované o dosť neskôr a myslím že vo Francúzku.
Froissart - siege of aubenton .jpg
Froissart - siege of aubenton .jpg (1.07 MiB) Zobrazeno 2243 x
Kaša napsal:
12 Pro 2022, 15:10
...někde jsem četl zmínku že to bylo zmíněno v záznamu kronik jako požadavek...
V debate o znovu zavedení lukostreľby do armády J. Smythe píše, že v sheafoch boli ľahšie šípy "to harass an enemy at a distance". Potom som ešte niekde čítal, že v sheafe by malo byť niekoľko šípov "lepšej sorty", ale neviem už od koho to bolo. Každopádne "lepšie" neznamená plátorez. Mohli byť vyrobené napr. z brezy namiesto topoľa, čo by vysvetlilo prítomnosť brezy na MR. Ale neverím tomu, iba dohad.... Mohli mať kvalitnejšie hroty, ale stále typu 16 atď.
Kaša napsal:
12 Pro 2022, 15:10
Můžeš vysvětlit jak fungují jinak? já tam velké rozdíly nevidím ....
Máš odkaz na tu Palazzo Ducale?
Šípka je kráka a má len dve letky, často z dreva alebo kože. Takže majú menší odpor, čo je výhodné pri max dostrele, ale potrebuješ niečo na lepšiu stabilizáciu. Použitie ťažšieho hrotu sa mi osvedčilo. Potom sa šipka správa ako "hrot s chvostom" a letí rovno (ťažký hrot posunie ťažisko dopredu, čím sa zväčší rameno, na ktorom pôsobia letky ako stabilizátory). Krátke telo umožňuje použiť ťažšie a pevnejšie drevo (napr. dub), pretože rozdiel vo váhe tyčky nebude tak výrazný ako u dlhého šípu. Ale robili sa šipky aj zo smreku a pod.
Pozri tu album:
https://www.flickr.com/photos/andrea_ca ... 013839566/
Kaša napsal:
12 Pro 2022, 15:15
Statistika hezká, ale jsou z ní nepravdivé závěry - na MR bylo několik luků které byly přes 160-170lb, je to napsáno i ve WoW a i potvrzeno různými "replikami" které lidi vyrobili...
Neboli... OMFG zase sme u toho :roll: . Spravil som teraz dva luky z Talianského tisu rozmerov najväčších MR lukov a vyšli na 100-110lb 32". Na 30" na 90-100lb.
To že niekto vyberie najtuhšiu a najtvrdšiu tyč z tisu a spraví z nej "repliku" najväčšieho luk, a ešte trochu pridá, aby to náhodou nevyšlo menej, nie je nič iné iba jeho pitomosť. Keď tomu chceš veriť, kľudne, ja nemám náladu sa ku tomu furt vracať...
Naviac sám prof Pratt píše, že ten model predpokladá konštantný modul pružnosti, čo nie je splnené ani približne. A navrhuje ďalší výskum, ku ktorému sa asi nedostali.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od dav1dMldc »

Ale ešte ku tým hrotom. V tom videu s R. Mearsom ako si posielal:
https://access.historyhit.com/what-s-ne ... M5YH49doj8
skúmajú zranenia lebiek ľudí, ktorí zahunuli v bitve u Towtonu. Jedna lepka vykazuje známky zásahu hrotom štvorcového prierezu. Ale vzhľadom na veľkosť bych povedal, že to spôsobil needle bodkin. Platorez má príliš tupý uhol ostria.
Druhá lepka bola očividne zasiahnutá hrotom s britmi, imho typom 16.
Každopádne zaujímavý nepriamy dôkaz toho aké hroty sa používali.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

Jj, viděl jsem to video a kouknul jsem se na tu část znovu .... ten menší otvor mohl být asi způsobený jakýmkoliv hrotem s diamantovým/kosočtvercovým průřezem - což mohl být kterýkoliv typ bodkinu (i ten typ 9), pak taky dost pravděpodobně i hrot typu Tudor, a klidně to mohl být taky typ16 (nebo jiný křidlatý hrot), protože se očividně nedostal hrot hluboko do lebky.

Takže první hrot asi typ16 nebo podobný, druhý hrot klidně zase typ16 nebo naopak "na druhé straně" tebou zavrhovaný typ9 - tzv. průboják. :scratch: :dontknow:
Avatar uživatele
dav1dMldc
Příspěvky: 898
Registrován: 16 Kvě 2010, 19:44

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od dav1dMldc »

Kaša napsal:
15 Pro 2022, 15:11
...ten menší otvor mohl být asi způsobený jakýmkoliv hrotem s diamantovým/kosočtvercovým průřezem - což mohl být kterýkoliv typ bodkinu (i ten typ 9)...
Ono to tam moc dobre neukazujú, ale v istý okamih natočí tú lepku tak, že presvitá pozadie a tvar prierezu je vidieť. Inak súhlasím, že to mohol byť v podstate hocijaký bodkin, i plátorez. Akurát u plátorezu sa mi nezdá ten uhol. Pozrel som známu lepku z Visby, ktorá má v sebe tri plátorezy (jednoznačne kušovky, Dáni a Švédi používali kuše, luky úplne minimálne, viď knihu od J. Alma) a tie hroty spôsobili dostatočný úder nato, aby lepka praskla, aj keď ten najvrchnejší je zapichnutý len plytko (ako v tej prvej vo videu). Keby je uhol ostria menší ako u bodkinu, lebka by nepraskla, ale to je iba dohad, ťažko povedať.
U tej druhej lepky vo videu sú jasne zretelné rezné stopy po britoch a na tudor by to bolo široké. Takže jedine typ 16.
Kaša napsal:
15 Pro 2022, 15:11
... nebo naopak "na druhé straně" tebou zavrhovaný typ9 - tzv. průboják...
Aby sme sa správne rozumeli, ja použitie toho hrotu nezavrhujem úplne. Iba mi ide o to, že všetko nasvedčuje tomu, že typický hrot bol typ 16 (veľmi dlhú dobu) a potom v menšej miere sa požívali iné hroty ako tudor alebo needle bodkin. Použitie plátorezu na šípy do luku nedáva moc zmyslel z vtedajšieho hľadiska. Samozrejme niekto niekde niekedy to mohol robiť, ale to asi všetko. Zatiaľ som uspokojivý jednoznačný dôkaz nenašiel :? . ... a ako vidíš, hľadal som :D .
Visby.jpeg
Visby.jpeg (772.92 KiB) Zobrazeno 2207 x
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Avatar uživatele
Kaša
Příspěvky: 1694
Registrován: 08 Srp 2008, 01:19

Re: Arrows vs Armour 2 videa a diskuze

Příspěvek od Kaša »

dav1dMldc napsal:
15 Pro 2022, 17:35
... že to mohol byť v podstate hocijaký bodkin, i plátorez. Akurát u plátorezu sa mi nezdá ten uhol. Pozrel som známu lepku z Visby, ktorá má v sebe tri plátorezy (jednoznačne kušovky, Dáni a Švédi používali kuše, luky úplne minimálne, viď knihu od J. Alma) a tie hroty spôsobili dostatočný úder nato, aby lepka praskla, aj keď ten najvrchnejší je zapichnutý len plytko (ako v tej prvej vo videu). Keby je uhol ostria menší ako u bodkinu, lebka by nepraskla, ale to je iba dohad, ťažko povedať.
Jj, ale on to nemusí být ten "plátořez" typ 9 s tím velkým úhlém na špičce, protože když se podíváš na jiné obdobné typy např. dle Londýnského typologie, tak je tam třeba typ 9
s jinou špičkou než ten jeden vybraný na testy AvA + AvA2, a i třeba takový tvar má hrot "průboják" od Kresčaku .....
dav1dMldc napsal:
15 Pro 2022, 17:35
Kaša napsal:
15 Pro 2022, 15:11
... nebo naopak "na druhé straně" tebou zavrhovaný typ9 - tzv. průboják...
Aby sme sa správne rozumeli, ja použitie toho hrotu nezavrhujem úplne. Iba mi ide o to, že všetko nasvedčuje tomu, že typický hrot bol typ 16 (veľmi dlhú dobu) a potom v menšej miere sa požívali iné hroty ako tudor alebo needle bodkin. Použitie plátorezu na šípy do luku nedáva moc zmyslel z vtedajšieho hľadiska. Samozrejme niekto niekde niekedy to mohol robiť, ale to asi všetko. Zatiaľ som uspokojivý jednoznačný dôkaz nenašiel :? . ... a ako vidíš, hľadal som :D .
Souhlasím že asi používali křídlaté typy hrotů jako typ16 často .... ale ten hrot typu Tudor/Towton se objevuje až docela později, řekněme v druhé polovině 15. stol.,
ten dlouhý/needle bodkin bych možná nezavrhoval ani v pozdějších dobách, protože vypadá že byl velmi účinný na většinu ochranné zbroje ....
Mě zase použití plátořezů (rozumné velikosti) smysl dává.

Sem se třeba zamýšlel jaká je pravděpodobnost že ten nález hrotu od Kresčaku je z kuše - a když pomineme myšlenku že nebyl z bitvy u Kresčaku :blackeye: (což myslím není úplně pravděpodobné), tak tu mám takovou úvahu:
u Kresčaku bylo údajně 5000 kušiníků - a ti byli zmasakrováni lukostřelci a pak "svýma" spolubojovníkama a řekněme že se dostali k jedné až dvou sadách výstřelů.
u Kresčaku bylo řekněme 5000 lučištníků - a ti pro zjednodušení měli +- 500 000 (půl milionu) šípů k dispozici a řekněme že je vystřelili všechny.
Máme tu tedy poměr šípů k šipkám 500 000 : 10 000 = šípy 50:1 šipce
tady uděláme předpoklad že angličani měli více typů hrotů ve svazku (sheaf = 24ks) a tedy bude průbojných šípů řekněme 25%,
u šipek to dejme zjednodušeně na 50% průbojných hrotů z celkového množství .....
To nám změní (na tento průbojný hrot) poměr šípů ku šipkám na 25:1 .... tedy při takových úvahách je pořád pětadvacetinásobná šance že ten hrot co se našel u Kresčaku
že to byl hrot na šíp do luku a ne hrot na šipku do kuše! :D

No a pak je zajímavé zamyšlení že v době bitvy u kresčaku - kdy se teprve začala používat plátová zbroj - se už vyskytoval hrot typický pro prorážení plátové zbroje!
A i proto mi přijde nelogické si myslet že v bitvě u Azincourtu, kde byla plátová zbroj mnohem častější, tak by se nevyskytovali aspoň v nemálém množství tyto typy hrotů. :dontknow:

Taky se zamyslím nad použitím křídlatých hrotů např. typu 16 při vojenských lucích/šípech/bojích - jak je vidno z nálezů, vyobrazení, atd tak se vyskytuje často - ale proč?
negativum je že jeho výroba je časově i materiálově (oproti určitým typům hrotů) náročnější. Výhoda je především ve vysoké účinnosti na nechráněný nebo lehce chráněný (látka - pár vrstev) cíl - o to jsou především koně. Tento cíl byl velmi důležitý kvůli principům jaký představoval obrovské nebezpečí bojovník na koni - toto je asi hlavní důvod teoreticky velkého rozšíření/výskytu křídlatých hrotů (i přes pracnost výroby)!!! :bom:
Naopak na řekněme už na podprůměrně (jen prošívanice/vycpávanice) nebo průměrně chráněné (proš./vycpáv. + kroužková zbroj) cíle přestane křidlatý hrot (typ16) pronikat
tak hluboko jak např. dlouhý bodkin nebo i ten "plátořez", a překvapivě hůř se na těchto cílech choval i hrot typu Tudor!
Na vysvětlenou - neříkám že je ten typ16 neúčinný proti zbrojím typu (toto vše v kombinaci vždy s proš./vycpáv.) kroužkovka, brigantýna, kožená zbroj, štít, apd - ale jenom nemá tak hluboký průnik jak hroty typu bodkin (klasika, dlouhý nebo plátořez) .... a dokonce typ16 je schopný prorazit slabší plátovou zbroj.

Z toho mne naskakuje myšlenka že bylo mnohem důležitější mít větší počet šípů s vysokou účinností proti koním a zároveň lehce chráněným cílům, a pak jste měli menší počet šípů s hroty speciálně proti zbrojím - nějaký typ bodkinu.

No a abych popsal co vím o finanční stránce bitev a s tím spojený mnou nazvaný "přirozený výběr ve středověkých bitvách" ( :badgrin: ) - myslím tím jak si lidi vydělávali válčením ..... po většinu středověku a i po většinu doby stoleté války nebyly placené armády - žold. To šlechtic měl většinou za úkol do boje vypravit určitý počet bojovníků a zajistit jim výbavu, atd. Pobírání žoldu neboli když byli bojovníci placeni nebylo tak časté a právě anglické armády ve stoleté válce byli jedny z prvních kde placení žoldu fungovalo, .... ale pořád jedním z hlavních principů výdělku vojáku bylo "kořist" (prostě si nakrást), a taky výkupné za zajaté nepřátele - a to je o co tady jde.
Jen nejbohatší a většinou tedy nejurozenější vojáci si mohli za sebe nechat platit výkupné za sebe když byli zajati - tudíž nebyli zabiti! ;)
Je taky logické že ti nejbohatší vojáci si nechali udělat tu nejlepší zbroj - tedy jak z nejlepšího materiálu, tak i nejlepšího designu - tudíž je pravděpodobné že právě ti nejbohatší měli vyšší šanci na přežití než ostatní, a to nemluvím o ochraně a podpoře od jejich spolubojovníků.
Tedy zde přichází na pořádek dne ten "přirozený výběr" při bitvě, kdy jako řekněme lučištník jste schopni vyřadit z boje/ zabít / zneschopnit ty bojovníky s horší kvalitou ochrany, a nejdéle vám "vydrží" ti nejbohatší s nejlepší zbrojí, a ty je pak lépe zajmout a mít z nich prachy za výkupné! ;) 8)

Výkupné a kořist fungovala (aspoň co vím u angličanů), že jste jednu třetinu "odevzdávali" koruně/králi, jednu třetinu vašemu veliteli, a jedna třetina zbyla vám.
Často se stávalo že jste zajatce prodali někomu bohatšímu, tudíž jste získali peníze(sice menší) hned, a všechno to vyjednávání ohledně výkupného a pak dlouhé čekání na něj bylo na někoho dalšího :badgrin: .......
Třeba voják co zajal po bitvě u Nevillova kříže (Durham) skotského krále, tak vyměnil výkupné za něj za kopec peněz a šlechtický titul!
No a kolikrát se stalo že čekání na výkupné bylo dlouhé hodně let a několikrát dotyčný i v zajetí (přirozenou smrtí) zemřel. Ale oni většinou tito zajatci nehnili někdě v kobce ale prostě žily na hradě s "věznitelem" a třeba byli i na "šlechtické slovo" puštěni domů aby sehnali výkupné. (uf, už se moc rozepisuju :lol: )


No a ještě k tomu hrotu typu Tudor/Towton - tam mám jinou teorii než u křídlatého typu 16 - je pravděpodobné že se tento hrot koval v zápustce, tedy to znamená rychlejší výrobu a i možnost standartizovaného tvaru (dle zápustky), taky je tento hrot menší což znamená jak menší spotřebu materiálu, tak taky menší váhu než jiné hroty. Taky tento hrot se začal vyskytovat později (řekněme až ve Válce Růží), kde je možné že zlepšení designu zbrojí a jejich častější výskyt, a kombinaci se zlepšením kvality dostupného materiálu na zbroje, už neumožňovalo častější prostřelení plátové zbroje, takže se zlehčil šíp aby dostřelil dále a mohli jste vystřelit třeba i o ten jeden šíp víc než s těžším hrotem/šípem.
Další teorií je že ve Válce růží byl větší množství hůře obrněných protivníku - tedy angličani vs angličani kde byl větší poměr "obyč" vojáků proti dřívějším bitvám proti francouzkým vojskům kde bylo pravděpodobně převážný výskyt dobře obrněným protivníkům! :scratch:
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů