Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111
Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!
Jasan, bríza na ťažké šípy.
Topol je tiež dobrý.
Topol je tiež dobrý.
No vy tomu rozumíte, chtěl jsem právě oskoušet i bukové, ale k týblům ze smrku bych mněl taky přístup, jen to peří mi dělá problém, přes net ho kupovat se mi fakt nechce, asi objedu pár dědin.
----------------------- 28 říj 2009, 23:37 ---------------------
----------------------- 28 říj 2009, 23:37 ---------------------
Když se někdo nabídne a nebude mu to vadit, tak budu jen rád. Aspoň bych viděl, někoho kdo tomu rozumí.hawkwind napsal:Chano, já ti znova radím aby sis udělal vejlet k někomu kdo to umí, jinak nic kloudnýho nevyrobíš.
J.
Chano: na dědiny se vyprdni. Taky jsem to kdysi zkoušel a nemá smysl se s tím otravovat.
Čas a investice do cestování se ti oplatí prožranejma brkama na pár šípů, který stejně po prvotním nadšení vyhodíš a zajdeš na net ...
Radši si našetři a objednej.
Čas a investice do cestování se ti oplatí prožranejma brkama na pár šípů, který stejně po prvotním nadšení vyhodíš a zajdeš na net ...
Radši si našetři a objednej.
Chano, smiř se s jedním faktem a totiž že dobrá lukostřelba je drahá. Na tom našem historickém písečku je to ještě mnohem horší protože například komerční výrobce autentických šípů (rozuměj ne autenticky hnusných) tu prostě není. Totéž se týká luků - já jsem třeba schopen vyrobit docela slušný výrobek, ale limitující faktor je prostě kapsa toho člověka co si to objednal a věř mi, že i když mrmlají jak je to drahé, kdyby si to měli koupit ze západní evropy, tak vyplajznou furt ještě 2X tolik. U luků ze štípaného dřeva je to ještě horší, protože ten čas kterej strávíš škrábáním a pidlikáním na nějakém backu a kolem suků ti prostě nikdo nezaplatí.
Takže nezbejvá než se smířit s faktem, že když si koupíš dobrý komponenty a vyrobíš slušnej šíp sám za 250,- nebo tak jeden, je to ještě dobrá cena.
Tak prostě špáruj, to se nic nedá dělat. Já mám spoustu lidí který si koupěj za ušmudlaný 3000,- luk, myslej si jak nevyplajzli prachy a pak když zjistěj, že by je sada dobrejch šípů vyšla prakticky na to samý, tak to postavěj do kouta, nebo střílej tyčky k rajčatům.
Navíc se dřevěnou lukostřelbou nezabývá dost lidí aby se vyplatila dělat profesionálně a investovat do té infrastruktury. Takže nezbývá než se to naučit a to neuděláš jinak než že zvedneš zadek a začneš něco dělat. Tak do toho, bež krouhat nějaký dřevo.
J.
Takže nezbejvá než se smířit s faktem, že když si koupíš dobrý komponenty a vyrobíš slušnej šíp sám za 250,- nebo tak jeden, je to ještě dobrá cena.
Tak prostě špáruj, to se nic nedá dělat. Já mám spoustu lidí který si koupěj za ušmudlaný 3000,- luk, myslej si jak nevyplajzli prachy a pak když zjistěj, že by je sada dobrejch šípů vyšla prakticky na to samý, tak to postavěj do kouta, nebo střílej tyčky k rajčatům.
Navíc se dřevěnou lukostřelbou nezabývá dost lidí aby se vyplatila dělat profesionálně a investovat do té infrastruktury. Takže nezbývá než se to naučit a to neuděláš jinak než že zvedneš zadek a začneš něco dělat. Tak do toho, bež krouhat nějaký dřevo.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
- Pappi
- Hlad

- Místo/Bydliště: Český Brod
- Kontaktovat uživatele:
Ba ba bratří střelci. Ta samá situace je i u nás kušařů. Prostě kvalitní historicky věrnou šipku nekoupíš, protože jí nikdo na obchod nevyrábí. Já na dříky používám habrové dřevo a letky buď dřevěné, do tvaru je prostě vysekám vyštípám dlátky, nebo jako druhou variantu používám letky z tuhé kůže. Ty mají oproti dřevěným větší trvanlivost. O to dřevěné křidélko stačí aby zavadila v terči druhá šipka a je v riti. Slušného výrobce kovaných hrotů jsem však hledal řádně dlouho. Ovšem na střeleckých slavnostech jsme se nestačili divit co si někteří borci, hlavně z Německa, přinesli, že s tím jako budou střílet. Též by šlo srovnat s těmi tyčkami od rajčat a ještě lépe se silnou špejlí na jitrnice.
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dřív, dokud nebudou pověšeni.
Samozřejmně chápu, že lukostřelba jako koníček je podstatně drahá záležitost, jako ostatně každý koníček. Nebojím se výroby luku, ani šípů, chci si to ušmudlat sám, ale prostě boužel v mém případě nejsou prachy ani na to ušmudlávání. A kupovat z netu komponenty, na to opravdu momentálně není. Sháním brigády kde se dá, ale buď je to většinou obsazené, nebo chtějí do hlavního pracovního poměru a pokud se náhodou stane, že by mně i vzali, tak mi nesedí čas ve škole, který tam musím trávit. A žít z podpory rodičů taky žádná sláva. Takže jediné řešení pro mně momentálně je to šmudlat někde na koleně za horší kvalitu. O materiál na luky se nebojím, že bych si nesehnal. Ale mít jen ty vědomosti a zkušenosti jak se to všechno vyrábí.
- Lumir
- Místo/Bydliště: Krakonošovo
- Kontaktovat uživatele:
Chano, když nemáš peníze, poraď si a sežeň si věci přímo u zdroje a levněji. Asi půl roku jsem sháněl tyčky na 36" dlouhé šípy pro mě, nikdo je neměl. Pak jsem si našel firmu co je dělá, udělala mi je přesně jak jsem chtěl a ještě mnohem levněji než co stojí ty hloupé bukové tyčky v železářství. 
Tuez cette merdaille!
Bukové tyčky nejsou zrovna ideální, ale vyzkoušel je asi skoro každý. Nebo alespoň já jo. Pokud nemáš peníze, tak zkus firmu Spálenský. Dodávají tyčky do Baumaxu a jedna stojí kolem 6,-Kč. Je to 70cm délka a 8mm průměr, borovice nebo smrk. Musíš jich hodně probrat, ale dají se tam najít i velice kvalitní kusy. Průměr 10mm je o něco dražší.
Možná by stálo za to udělat si výlet přímo k nim, určitě budou mít i 80cm délku.
K tomu peří - věř, že se vyplatí koupit obroušená brka. Jsou rozpůlená, obroušená, očištěná, odmaštěná, nesmrdí a stačí je jenom zastřihnout a nalepit.
Ovšem v případě, že se chceš učit strhávat prapor je shánění celých per asi jediná cesta. Je to ovšem vyšší dívčí a za chvilku tě to stejně přestane bavit, protože ty broušené jsou prostě pohodlnější. A prodávají se i nabarvené.
Možná by stálo za to udělat si výlet přímo k nim, určitě budou mít i 80cm délku.
K tomu peří - věř, že se vyplatí koupit obroušená brka. Jsou rozpůlená, obroušená, očištěná, odmaštěná, nesmrdí a stačí je jenom zastřihnout a nalepit.
Ovšem v případě, že se chceš učit strhávat prapor je shánění celých per asi jediná cesta. Je to ovšem vyšší dívčí a za chvilku tě to stejně přestane bavit, protože ty broušené jsou prostě pohodlnější. A prodávají se i nabarvené.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Na takové plinkání ty tyčky z globusu (smrkovky co dělá spálenský) stačí. 70 cm je pro naše účely ale málo, většina středověkých šípů jak se zdá byla alespon´ 30" dlouhá.
10 mm přebrané a s lehoučkýma špičkama se dají použít na luky od 65#-80#.
Ale pokud to člověk myslí vážně, tak si musí začít dělat vlastní tyčky, protože jinak nemá žádnou kontrolu nad tím z jakého dřeva to je.
J.
10 mm přebrané a s lehoučkýma špičkama se dají použít na luky od 65#-80#.
Ale pokud to člověk myslí vážně, tak si musí začít dělat vlastní tyčky, protože jinak nemá žádnou kontrolu nad tím z jakého dřeva to je.
J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Čo ten nápad s topolovým drevom? To sa mi veľmi páčilo.
Já ted´nevím jakej myslíš, ale pokud chceš tyčky dostat v konzistentních rozměrech a kvalitě, tak ještě závisí to na čem je budeš vyrábět - například ta Boytonova fréza kterou na to postavil váží cca 2 tuny 
Ta mašina co mi dodělávají v nástrojárně to sice nemá, ale přesto, že jsem to plánoval jako polohobby stroj tak to má 3,6 kW motor
Go figure.
Samozřejmě že na autentické šípy se to dá celé hoblovat ručně, ale ještě předtím se to zase musí oštosovat, nařezat a pak přebrat.
J.
Ta mašina co mi dodělávají v nástrojárně to sice nemá, ale přesto, že jsem to plánoval jako polohobby stroj tak to má 3,6 kW motor
Samozřejmě že na autentické šípy se to dá celé hoblovat ručně, ale ještě předtím se to zase musí oštosovat, nařezat a pak přebrat.
J.
Myslel som pekné šípy čo robil Drak z obalov. Nechcel som to zverejňovať keď toé nieje môj nápad.
Tucet týbel sa dá urobiť bez frézy ručne. Stačí si narezať presné hranolky na kotúčovke. Ďalej to ide hoblovať, škrabať, brúsiť a skúšať cez kaliber.
Tucet týbel sa dá urobiť bez frézy ručne. Stačí si narezať presné hranolky na kotúčovke. Ďalej to ide hoblovať, škrabať, brúsiť a skúšať cez kaliber.
To mi nemusíš říkat, to jsem pasíroval skrz kalibrovací desku už v r. 2002, ale nikdy to netrefíš přesně - navíc když z toho tuctu cos vyrobil najednou přijdeš o nějaký šíp, tak je vždycky problém trefit se k nim nastejno.
J.
J.
Na obyčejné válcové dříky jsou moc pěkné vychytávky na paleoplanet - fréza udělaná z matičky nebo přípravek z destičky s dírkou a pilového listu. Velice jednoduché a velice efektivní.
Ale na ty bob-tailed nebo barrelled jsem nikde žádný přípravek neviděl. Nejspíš bych to zkusil zbrousit šmirglem ve vrtačce z válcového dříku.
Ale na ty bob-tailed nebo barrelled jsem nikde žádný přípravek neviděl. Nejspíš bych to zkusil zbrousit šmirglem ve vrtačce z válcového dříku.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
Ty jdou právě nejlíp vyhoblovat z těch kulatých o větším průměru. Ale ty různé "vychytávky" nefungují moc dobře - sám jsem jich, jak už říkám zbastlil víc a v podstatě každej druhej polotovar zahodíš.NMŽM napsal:Na obyčejné válcové dříky jsou moc pěkné vychytávky na paleoplanet - fréza udělaná z matičky nebo přípravek z destičky s dírkou a pilového listu. Velice jednoduché a velice efektivní.
J.