Děkuji za návrh.
No abych pravdu řekl, spíše mi vyhovují nohavice, které má nasazeny střelec z kuše vlevo na obrázku

(ukradeno z jiného vlákna tohoto fóra, původnímu přispěvateli tímto děkuji

) Problém se zadní částí stále zůstává, ale předpokládám, že jak nohavice zepředu nekryjí komplet, tak podobně nebudou krýt zezadu a mají tvar jakýchsi "legín" a nechají sedací část těla oděnou pouze do bruch (v létě budou alespoň příjemně větrat), či se na pozadí skoro spojují (při brouzdání internetem jsem našel, a opravdu si již bohužel nevzpomenu kde, nohavice bez předního deklu, které se vzadu prakticky spojovaly, jen nebyly sešité a tak se daly i srolovat v případě horka. Toto řešení mi osobně přijde asi nejvhodnější, jen nevím, jak moc to bude "košér", předpokládám, že jisté etapy vývoje v oblékaní byly, ale nechtěl bych být až moc za extravagantního hejska

). Dále předpokládám, že bílý plandající kus látky vpředu mezi nohavicemi je spodek haleny. Otázkou ovšem zůstává, je-li toto řešení použitelné pro společenskou vrstvu a dobu, kterou bych chtěl představovat(ital měšťan/žoldnéř 1440-1450).
Omlouvám ze za ten chaos, ale v tomto či přístím týdnu bych měl navštívít švadlenu (pokud dorazí látky v čas) a přednést ji konkrétní požadavky a s trochou štěstí (a Vaší pomocí

) i střihy. A raději budu za otravu nyní, něz za tupce později

.
Edit:
Tak jsem si pořádně prohlédl ty modré nohavice a odpověděl si částečně sám