Solení a slánky

Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Místo/Bydliště: Český Brod
Kontaktovat uživatele:

Re: Vybavení pěšáka na život a tažení

Příspěvek od Broďan »

Talbot napsal:
Martin Broďan napsal: Rozhodně neobstojí názor, že se u nás v pozdním středověku solilo málo, protože se sůl dovážela.
A proč by nás vlastně zajímalo, jak to bylo u nás? Vždyt se zaměřujem na Švýcarsko, ne? :)
Protože Švýcaři zřejmě se solí problém neměli, když se těžila v Alpách. S otazníkem nad solením či nesolením se setkávám hlavně u nás.

Mimochodem, párkrát jsem ve Švýcarsku (severovýchodním) pobýval, služebně i v rodině u známých a vždycky jsem se rád vracel domů. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Žádnou úctu si u mne nezískali, přišlo mi to tam jak velkej kriminál. Všechno podle jakýchsi striktních pravidel, ani vychcat u stromu se nesmíš, natož zaparkovat mimo parkoviště. Skopčáci jsou mi bližší, i když nejlíp se mi žilo u nás v 90. letech. Moje fiktivní postava může za žold vstoupit do různých armád, ale stejně zůstane vždycky Čechem. Broda Hrr!!
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Pappi
Hlad
Hlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pappi »

Talbot napsal:
Martin Broďan napsal: Rozhodně neobstojí názor, že se u nás v pozdním středověku solilo málo, protože se sůl dovážela.
A proč by nás vlastně zajímalo, jak to bylo u nás? Vždyt se zaměřujem na Švýcarsko, ne? :)
To je docela, ale dost smutný nezajímat se o dějiny vlastního národa. Jsi Čech nebo nějaká přivandrovalá naplavenina co k nám přišla dělat díru do světa? :blackeye: Pak bych chápal ten nezájem. Švýcaři spolu s kravami lízali alpskou sůl! :badgrin:
Co vím tak Zlatou stezkou se skutečně nazývala ona stezka vedoucí do Prachatic. Nikde jsem se nedočetl o tom, že by byl použit tento název pro další dvě stezky. Sůl se vozila z prostoru východních Alp zejména do Raichenhallu a odtud po řece do Pasova a pak šup po "stezce" soumary do Prachatic. Pražský historický sborník č.10/2007, export a import v českých zemích přez pražský Ungelt. Tam jsou pánové věci!

----------------------- úte srp 25, 2009 1:34 pm ---------------------

[ Skopčáci jsou mi bližší, i když nejlíp se mi žilo u nás v 90. letech. Moje fiktivní postava může za žold vstoupit do různých armád, ale stejně zůstane vždycky Čechem. Broda Hrr!![/quote]
To jsi napsal moc pěkně. S tímto názorem se bez výhrad ztotožňuji. Pravda!
Je třeba odpouštěti nepřátelům, ale ne dří­v, dokud nebudou pověšeni.
Indy
Místo/Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Indy »

Co polská sůl z Veličky a jejích obrovských dolů? To od hranice není daleko, vezmeme li v potaz, že Slezko bylo naše.
"Ty vole! Tolik Indyjánů jsem v životě neviděl!" gen. Custer.
Hrdý majitel několika halaparten a hákovnic a neutuchající prudič, který má zvláště spadeno na blbce. A že jich je!
http://sedmiletka.brodec.org/
Talbot

Příspěvek od Talbot »

Indy napsal:Co polská sůl z Veličky a jejích obrovských dolů? To od hranice není daleko, vezmeme li v potaz, že Slezko bylo naše.
Pravda! Určitě značná část severu byla zásobena z Polska.

Ale opravdu, nechcete si přesunout tuto diskuzi někam na České země laděné vlákno? Tady to má prd co dělat.

Můj názor k soli ve vybavení je kousek kamenné soli zabalené v lněném voskovaném plátně. Pokud je třeba, kousek si uloupne. Tečka.
Obrázek
Mathias
SHŠ: Civitas Pragensis

Příspěvek od Mathias »

Já si myslím, že jako voják bych si raději vzal navíc růženec než do tlumoku solnej šutr.
(...vlastní dceru vyhnal z domu, dneska sebral lidem sůl, zejtra jim bude holit hlavy... :D )
Myslím, že diskuse nad kapesní vojenskou slánkou pro Švejcara pozdního středověku (i Čecha) je hloupost, dokud nás o nějakém takovém aspektu nespraví prameny ať už písemného či hmotného charakteru... Vážně nevidím důvod sebou tahat něco takového na tažení.
Pán Búh pomoc nasse!
Romikov
Bééé !!!
Bééé !!!
Místo/Bydliště: Horní Řasnice ev.č.8

Re: Solení a slánky

Příspěvek od Romikov »

nečtu to vše ale pokud vím (a viděl jsem nejeden dokument a i něco přečetl) tak sůl byla od pradávna největší obchodní komoditou ve střední evropě a dokonce se o tento obchod zajímali hlavně panovníci jednotlivých zemí - pokusy o monopoly a speciální daně na cizí sůl zaváděli jak němci tak rakušané, k nám se sůl dovážela ve velkém ( v našem období ale ne z polska nýbrž z rakous). - také to byla běžně používaná konzervační látka. Navíc sůl nahradila popel již někdy velmi dávno - takže myslím že se solilo zcela běžně. - možná někdo nesolil .. ale řekl bych že těch bylo asi tolik jako je dnes lidí bez telefonu. :) - a skladování ? krabička na cesty je nahovno poněvadž se porád sama nevhodně otvírá a vysypává, kdežto nějakej pytlík se vejde všude, vejde se do něj víc a je i za menší peníz. .. A SLADKÉ BEZ SOLI SE NEDÁ ŽRAŤ! - ...kdo vaří a peče ví...
zapiš si za uši - dobro!.. Je zákeřné,... ale zlo ! Je vzrušující! Omamné! Je ... povznášející.... a teď táhni!
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Mathias napsal:Myslím, že diskuse nad kapesní vojenskou slánkou pro Švejcara pozdního středověku (i Čecha) je hloupost, dokud nás o nějakém takovém aspektu nespraví prameny ať už písemného či hmotného charakteru... Vážně nevidím důvod sebou tahat něco takového na tažení.
Naprosto souhlasím. Nevím na kolik procent se nám daří poznávat a chápat dobu, o které si pak vyměňujeme názory, ale nebude to vysoké procento. Na základě kusých informací si vytváříme názor a dotváříme představu, která ale může být (i navzdory dobrému úmyslu) principielně mylná.
Voják, ať už naverbovaný nebo sehnaný na základě povinnosti vojensky sloužit, nebyl lovcem v divočině, alebrž o něj bylo do značné míry postaráno. Nemusel některé věci (např. slánku) tedy vůbec řešit. Abych nevařil z vody, uvedu něco ze záznamů o vojenských výpravách slánské roty v l. 1469-70, které jsou bohužel naprosto výjimečným pramenem. Tam se dočteme, že vojáci buď dostávali peníze na nákup stravy coby část služného-žoldu (pojem "ztrava" se netýká pouze proviantu, ale i peněz určených na jeho individuální nákup) nebo bývala strava domluvenou naturální součástí platu. Druhá varianta se týká např. stálých zaměstnanců města (např. radní), u kterých je uváděno, že jsou "v panské ztravě". Kvůli této druhé skupině vojáků město vypravilo i obecního kuchaře Lopatu, který ovšem sloužil zároveň jako střelec z píšťaly.

Vojsko si ale během tažení opatřovalo potravu, píci a jiné zásoby tzv. "pícováním" na nepřátelském i vlastním území. Na vlastním území bylo toto právo kořistění omezováno lakonickým konstatováním, aby spížování prováděli jen "dle skrovné potřeby".
Cynik je zlosyn, jehož pokřivené vnímání­ způsobuje, že vidí­ věci jaké jsou, ne jaké by měly být.
Mathias

Příspěvek od Mathias »

Tak toje ovšem luxus pramen... Kde bych se k němu mohl dostat? V Brodském Archivu? Lačním... :)
Pán Búh pomoc nasse!
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

Mathias napsal:Tak toje ovšem luxus pramen... Kde bych se k němu mohl dostat? V Brodském Archivu? Lačním... :)
Pro nás amatéry je to luxus, ale jinak jde o standardní publikaci:
Sborník Národního muzea v Praze, Svazek XV (1961), č. 4-5
Zbyněk Malý - Vojenská hotovost města Slaného v době poděbradské

Ta studie má něco přes 100 stránek A5 a klidně ti ji v práci ofotím.
V těchto starších sbornících je spousta zajímavých věcí, ale běžný člověk se k nim dostává špatně.
noxter
SHŠ: http://www.rytiri.com/
Místo/Bydliště: Ostrava

Příspěvek od noxter »

Jestli můžu tak bych rád taky vlastnil jednu kopii...
Kdo uteče vyhraje, kdo nepřijde nemusí utíkat...
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

noxter napsal:Jestli můžu tak bych rád taky vlastnil jednu kopii...
No těch zájemců je, jak se zdá, víc. To jsem si zase nasr.l do bot. :drunken: A to si opakovaně říkám, že už s tím "bádáním" na internetu končím, protože tím dost lidí zcela evidentně s.ru. Na druhou stranu, každej je nějakej, že?
Až se dostanu příští týden ke skeneru, tak to oskenuju a rozešlu zájemcům přes úschovnu.cz.
Mojshe
SHŠ: Rattenschwanz, C.of st. George

Příspěvek od Mojshe »

nezapomeň i na mne, jo?
Jákob aka Mojshe
-----------------------
www.armabohemia.cz
www.mojshe.sweb.cz
Mathias

Příspěvek od Mathias »

Martin Broďan napsal:Až se dostanu příští týden ke skeneru, tak to oskenuju a rozešlu zájemcům přes úschovnu.cz.
Neskonalé díky.
Pán Búh pomoc nasse!
Broďan
Bůh cynismu
Bůh cynismu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Broďan »

OK, pošlu vám to. Ale budu to fotit v pracovní době, takže spíš až koncem týdne. Broda Hrr!!
Gunhead

Příspěvek od Gunhead »

Můžu se taky přidat?
Odpovědět

Vrátit se na “Jídlo, pití, kuchyně, vaření, nádobí a vše okolo”