Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

Kaša

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od Kaša »

Šípy si děláme sami. Buď teda nakoupíme (většinou přes net) části a
pak to dáme sami dohromady, nebo právě do těch silných luků všechno samovýroba.
Na luky kolem 100# jdou ještě použít 10mm borovice z globusu, ale tam je to tak jednou za půl roku a ještě musíš vybírat. Jinak máš nařezaný hranolky z jasanu nebo topolu a děláš to sám tím
modelářským hoblíkem. A na ty velké šípy samozřejmě použít kované hroty.
Dobrý ceny mají v razdenu, a kluci říkali, že i kvalita je slušná, ale dodačky občas dlouhé.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

HonzF - no to přiltač, já viděl slušný šípy do silnejch luků až od takových 18 liber nahoru....

Na pidlikání se slabýma lukama bych se nebál vzít to od Kejvala, už jsem mu poslal víc lidí, obecně spokojenost, Triss taky brala těd´šípy od něj a když zlomíš šíp za 100,- tak srdce nebolí..

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Grrr....mě zas Kejval ojebal, a taky pár dalších lidí tak podle mých zkušeností nedoporučuju. :thumbdown:
Ale jestli člověk přijde a řekne že ho posílá Hawk, tak se asi pan K. rozklepe a snaží se. :badgrin:
cheung

Příspěvek od cheung »

Hm, a já si myslel, že výrobou dobrýho luku to pro mě skončí :)

Podívám se tedy, co mi dělaj šípy při dlouhým letu a zkusím hledat informace o tom, co by dělat měly. Obecně - chápu to tak, že čím víc šíp kmitá, tak tím je měkkčí pro daný luk.
Jak se ale pozná příliš tvrdý šíp? Nebo mám šíp ubrušovat do té doby, než začne kmitat, ale jen do té doby, než je to únosné?
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Měkký šíp poznáš tak, že ti letí viditelně doleva, tvrdý viditelně doprava, taky to kmitání u měkkého.
Můžeš to doladit težkým hrotem pro tvrdý šíp a lehčím pro měkký.
taky to jde doladit nastavením brace height, a ještě dalšíma trikama
No a co by měl šíp dělat? - zasáhnout to co chceš. :D
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Cheung - Ani jedno cos napsal není správně - mimochodem ta ilustrace co koluje po netu jak se ten šíp "prohýbá" je z hadašovi knížky z roku 56 a i do té je okopírovaná z Klopstegovi práce ze 30´let a ještě je špatně - ukazuje co dělá příliš měkký šíp.

Čím víc šíp kmitá by mohlo znamenat "s čím větší frekvencí" - ale to je skoro naopak , tvrdší šíp ze dřeva s malou hysterezí bude kmitat s větší frekvencí a jinak stejný ale měkčí šíp ze dřeva s větší hysterezí bude kmitat s menší frekvencí. Nicméně amplituda rozkmitu měkkého šípu bude větší oproti šípu tvrdému.

Ale jdeš na to moc složitě. Nalep si na terč pruh bílé lepicí pásky a střílej na něj řekněme z 15 metrů. Pokud tvé šípy přistávají pravidelně nalevo od té záměrné, tak máš šípy příliš tvrdé, pokud přistávají pravidelně napravo od záměrné, tak máš šípy příliš měkké. (Toto samozřejmě platí pro praváky) V prvém případě můžeš situaci pooopravit montáží těžších hrotů, ve druhém, pokud máš ještě nějakou délku šípu k dispozici ho můžeš o trochu zkrátit. Oškrabování šípů a podobné pitominy ti nedoporučuju.

Další problém u téhle věci, že spine šípu (tuhost) není nutně stejná jako deflexe šípu po výmetu - která je závislá na víc faktorech. Například šířka a tvar arrowpass, směr motání tětivy, co dělají tvoje prsty a jak konzistentně natahuješ.

Když se šíp prohne tak se prohýbá skrz dva uzle, které nejsou nutně ve stejné vzdálenosti od konců. (Protože je tam ten hrot jasný) a je žádoucí mít ten přední uzel proti arrowpass, když se dostaneš na plný nátah, protože tam je místo které nekmitá! Čili ti ten šíp netancuje na kontaktu s lukem a je klidnější výmet.

Ale - to je naprosto mezi zájmový obor tohoto fóra, protože ve středověku se šípy nespinovaly a střílelo se šípy které byly extrémě tuhé, což je k dosažení konzistentního nástřelu dostačující - na rozdíl od měkkých šípů, které si dělají so chtějí.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Jardo, jak je to s tím archers paradox, já jsem to napsal opačně jako ty,
což jsem bral s TBB3? Tam je to špatně, nebo jsem to špatně pochopil já?

Díky, Kaša
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

U praváka vede šíp vlevo od luku. Pokud je příliš tvrdý "odrazí se od luku" směrem nalevo. Pokud je příliš měkký "ohne se kolem luku" a letí doprava.

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

U mimostredového ako my používame bude príliš tvrdý šíp mlátit výrazne koncom do madla.
Stačí streliť na malú vzdialenosť cez papier kde sa ukáže v akej polohe odchádza šíp z luku.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Všechny šípy které střílíme z velkých luků jsou se spine 30# nebo i 50# vyšší než síla luků. Je ti to už dost, nebo pořád málo?

J.
cheung

Příspěvek od cheung »

Hawk - jestli tvoje otázka patřila mně, tak toho bylo víc než dost :D
Ale myslím, že v zásadě jsem pochopil.
Dneska jsem skoro dodělal ten lučík a všem vám co jste mi radili patří velký dík. Při poloviční váze luku a tahu něco přes 40 lbs / 28" střílí můj druhej kousek skoro stejně rychle jako ta první věc s tahem 55 lbs! A hlavně daleko přesněji. Konce jsem udělal na cca 10x10 mm, z toho co bylo jsem se pokusil o flatbow, délka 172 cm.
Zítra se za denního světla pokusím o lepší fotky.
Po opálení musím ale ubrat na spodním rameni, tak do galerie půjde až potom, teď to patří spíš sem... Jsem zvědavej, co mi na to řeknete :thumbdown: :thumbup:
Přílohy
DSCF3323.jpg
DSCF3323.jpg (35.97 KiB) Zobrazeno 6353 x
DSCF3316.jpg
DSCF3316.jpg (156.83 KiB) Zobrazeno 6353 x
DSCF3341.jpg
DSCF3341.jpg (68.55 KiB) Zobrazeno 6353 x
DSCF3324.jpg
DSCF3324.jpg (37.94 KiB) Zobrazeno 6353 x
cheung

Příspěvek od cheung »

Děkuju, budu se ještě snažit zlepšovat...
Akorát se na břiše dělaj strašný frety. Je to tím, že je rameno moc úzký vzhledem k tloušťce? (Myslím, jestli by nemělo být plošší vzhledem k délce luku).
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Strašný frety se ti tam dělaj, protože sis vybral úplně nejhorší dřevo jaký je k dispozici. Líska je prostě hrozně měkká a lehká a pevnost v tlaku má špatnou. Ničím jíným to není a nedá se to vylepšit. IMHO si sežen´nějakej jasan, nebo habr zkus to s tím. Drž se dál od akátu dokud to nebudeš trochu umět.

J.
cheung

Příspěvek od cheung »

Cornus už mi něco takovýho naznačoval... Bydlím v Krušných Horách, pro dřevo musím sjíždět do údolí, ale jasan by neměl být problém; akáty jsem v okruhu 30 km viděl asi dva - v areálu nemocnice v Ostrově :), takže ty moc nehrozí.
Slibuju, že už dám pokoj, jen poslední otázku - ten javor mám zahodit rovnou, nebo to mám zkusit?
Protože pocit když to v rameni křupne, jako se mi to stalo u prvního luku, je strašnej. (Máte nějaký specializovaný psychoterapeuty pro tyhle příležitosti? :lol: ) U dalšího luku by mě to asi už dost sebralo, člověk se s tím babrá těch hodin a hodin... nikdy bych neřekl, že výroba luků může být takovej adrenalin.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Pokud v tom křupe, tak už z toho luk nebude.
Tak si opatři jasan, s tím se dá za málo peněz udělat hodně muziky. Ten materiál opravdu hodně promine - taky je teda pak vidět, že záleží na zpracování, protože můžeš vidět luky z řezaniny, které jsou naprosto hnusné, jsou na nich porušena všechna pravidla a stejně to drží pohromadě. Ze dvou stejnejch kusů dřeva se nechá udělat něco tak jakože k rajčatům a něco co konzistentně vyhrává soutěže.

J.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”