Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

cheung

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od cheung »

Ne ne, zatím křupala jen ta první líska, javor drží (ke křupání zatím nemá důvod, když schne na půdě). No, asi by byla blbost ho zahodit, buď z něj bude střílející luk, nebo další zkušenost.
Našel jsem tuhle tillerovací tabulku na 40 lbs luk, pokud chci např. o 50% silnější, mám přidat 50% síly na každém stupni. Dávám jí k dobru, ať jsem taky trochu užitečnej (ačkoliv mi něco říká, že pokud funguje, tak jí všichni znáte nazpaměť :) )

Tabulka byla autorem odstraněna pod pohrůžkou odstranění autora :violent1:
Naposledy upravil(a) cheung dne 05 Črv 2010, 22:40, celkem upraveno 1 x.
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Tu tilerovací tabulku okamžitě odstran´. Podobné hrůzy tu tolerovat nebudeme :D

Ne vážně - není to moc užitečná věc. S tilerem je to jednoduché -

1. Etablovat dobrý oblouk
2. Netahat za luk víc než 60-70 procenty síly kterou má mít po zhotovení
3. Pokud máme jakékoli pochybnosti o tvaru, netahat
4. Nečumět na to jako husa do flašky, čím déle je to natažené, tím víc se to dřevo bortí
5. Po ustavení dobrého oblouku ubírat rovnoměrně až dosáhneme sílu a délku nátahu jakou jsme chtěli
6. Odebereme přebytečnou hmotu ze špiček.

Tabulku smaž není k ničemu. U přímých luků je průběh síly až k bodu stacku prakticky lineární, nebo mírně konkávní na f/d grafu - což znamená že se nechá kdykoli dopočítat.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cheung

Příspěvek od cheung »

To mě nenapadlo (s tou statickou linearitou). Takže když napjatou tětivu potáhnu o 5 palců a tah bude 20 liber, tak o 10 palců + dalších 20 liber atd. ...
A přitom jsem ty grafy viděl - kdybych se občas zamyslel, žilo by se nám všem jednodušeji :lol:
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Neříkám "staticky" lineární - říkám "k bodu stacku". Bod stacku je moment, kdy úhel svíraný tětivou překročí 90 stupnů. V tom okamžiku síla potřebná k dalšímu tažení tětivy prudce vzroste - protože se převodové poměry hodně změní. Čili když budeš vynášet f/d křivku, tak budeš postupovat od "brace" která zřejmě nebude mít sílu 0, a až ke stacku bude lineární, nebo lehce konkávní. U stacku se to zlomí a příkrost fd křivky se velce zvýší.

Nicméně počítat se to dá úplně přesně - pokud při nátahu z brace o 10" mám nárust o 20#, tak je to asi 2#/1" a tak to bude pokračovat dokud není stack dosažen, za předpokladu že se jedná o přímý luk, která nemá příliš velký string follow.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cheung

Příspěvek od cheung »

Hawku, fakt děkuju za sebe i ostatní začínající! Pro lukaře jsi něco jako Komenský :)
cheung

Příspěvek od cheung »

No, tak s tím, že už se nebudu ptát jsem asi trochu přestřelil...
Jak mi schlo dřevo, tak se ve středu dost nepěkně zkroutilo. Povedlo se mi to napařit a vyrovnat ve svorkách, jen by mě zajímalo, jestli po parní lázni musím zase dřevo sušit dva měsíce na půdě, nebo vlhkost nestihne tolik prostoupit celou masou a stačí třeba jen pár dní...
Děkuju za radu, J.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Stačí tak tři - čtyři dny....
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cheung

Příspěvek od cheung »

Tak jsem se s tím psal a pak se to nějak smazalo... tak znova:
dělal jsem luk, javor, 70 lbs / 29", délka 71", průřez ramen D. Hezky jsem si ho dotileroval, zbývala jen povrchovka, nějaký to broušeníčko... vystřelil jsem asi 50 šípů (horko těžko, 70 lbs bylo na mě docela dost), pak jsem ho chtěl vyfotit v nátahu a když jsem povolil, zůstal v jednom rameni set, dřevo jako by ve druhý třetině změklo, jako když se obalí měkej tlustej drát gumou. Dá se to teď hezky tvarovat - sem... tam... ale o střílení si iluze moc nedělám. Rameno se ohýbá jen v tom jednom místě.
Možná to bylo dřevem, Kaša říkal, že je javor slabej v tahu a ať nalepím na záda plátno (to jsem ani nestihl), nebo bylo dřevo ješte vlhký, nebo je to tím, že jsem neposlechl někoho, kdo tu psal, že naprázdno napínat luk může jen ichtyl...
Jestli máte jasno, čím jsem to udělal, poraďte, ať neopakuju zbytečně tu samou chybu.
Ještě jeden takovej kousek a budu mít vyrovnaný skóre mezi střílejícíma lukama a těma, co maj hrobeček vzadu na zahradě :(
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Jak se říká: Kdo neláme, nedělá! Nic si z toho nedělej.... Já bych to typoval na to, že jsi tam udělal slabé místo, které povolilo. Ale pokud to člověk nevidí, je to jen o tom typování....
Ono také dělat z javoru 70# luk není jen tak, je to slabé dřevo, teda jak který javor, ale to co tady běžně seženeš, není nic moc...
Pokud chceš udělat luk kolem těch 70#, sežeň si svídu, nebo akát na plochý luk. ( Ze svídy můžeš i elb, ale s plošším břichem)
Také dobrý jasan se dá použít na silnější luky. Jarda udělal z jasanu i 120# a funguje velice dobře.
Tilerování silného luku je trošku jiná liga a daleko snadněji si tyč vytaháš a při vzniku slabého místa dochází rychleji k destrukci dřeva.
Dobré je pořídit si kladkový tiler, je to úplně jiná práce s ním a hlavně člověk nemučí tolik to dřevo, teda pokud na to nečumí, jako husa do flašky... :D
V tomto období se ti bude dřevo shánět těžko, všechno je plné vody, lze zvolit na "pokusy" i koupenou fošnu jasanu a udělat nějaký ten luk z řezaniny....
Kdybys nebydlel tak daleko, řeknu přijdi na pokec a ukážu ti nějaké základy, je to nejlepší způsob, jak se něco naučit.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cheung

Příspěvek od cheung »

Díky Pájo. Viděl bych to na to slabý místo... Musím se poohlídnout po jasanu, žádný "exotický" dřevo jako líska, javor apod. už mi nesmí do kůlny :)
Je fakt škoda, že bydlím tak daleko... nějaký školení bych potřeboval jako sůl.
Ohledně těch fošen - jak na to? Na netu jsem viděl spíš přířezy na lepený luky nebo jasanový "špalky" na středy... chodíte v případě nouze přímo na pilu? Myslím, že by ale nějaký stránky s prodejem dřeva na luky mohly být, tak jestli něco někdo znáte, budu rád za link.

Střelbě zdar
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Kdysi jsem nadělal spoustu luků z řezaniny. IMHO si kup fošnu středovku, odřízni vždycky kraj a sundej na něm léta a máš "štípanou" tyč.
Jedna možnost. Druhá, nařezat si přířezy 3,5X3 cm na "kant" a když vybereš fošnu s rovnýma perfektníma létama, tak z toho můžeš mastit LB jedna básen´. Hlavně můžeš dělat celej luk hoblíkem a získáš nějaký zkušenosti.

J.
cheung

Příspěvek od cheung »

Trochu jsem zasurfoval a dřeva je habakuk - habry, jasany, akáty, až srdce plesá. Zjistím ceny, rozbiju prasátko a zkusím to.
Mám ještě jeřáb, kterej jsem kácel asi před měsícem, ale je to mokrý jak žmach a taky je na luky nějakej divnej, jak tu někdo psal a po předchozích zkušenostech s divnýma dřevama ho asi nechám ještě nějakou dobu schnout :)
Děkuju všem (tedy oběma) za pomoc a až budu mít hotovo něco, co za to bude stát, nezapomenu jít s kůží na trh.
cheung

Příspěvek od cheung »

Ahoj, jak sušíte bez? Měl jsem ho sloupnutej a v kůlně, kde nebylo nijaký vedro (u nás není vedro nikdy :) ), ale po asi třech, čtyřech dnech se na dvou tyčích objevily po celém povrchu drovné prasklinky - bohužel dost hluboké na to, aby s tím nešlo cokoliv dělat (kromě rozštípání do kamen). Zbylé dva kmínky jsem se slzama v očích zpořízoval do polotovaru a dal do vlhkého sklepa (ale nevím, co se s nima stane; jestli už nejsou načaté).
Nemáte nějakou fintu? Zatření konců nepomůže, když je to po celé ploše a sušení bezu (prý) není problematické...
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik

Příspěvek od Pája1111 »

Suším ho běžně bez kůry, jen zatřené konce. Myslím, že problém je v tom, že jsi ho kácel teď, kdy je nacucaný vodou jako houba. To rychlé odpaření takového množství vody má za příčinu nejspíš jeho popraskání....
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Bez najlepšie kácet v období vegetačného pokoja.
Pred sušením rozdeliť na dve polovice. Štiepať rovno nejde, treba rezať.
Pri sušení potom už nemá tendenciu praskať.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”