Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Re: Lukařský chat - nežvanit v galerii, ale tady!

Příspěvek od hawkwind »

A vsechno ostatni. Jeste tradicne bYl uprostred jako desitka zatlucenej kus dreva - jako polinko- casto nachazime "cleft the peg" jako oznaceni zasahu doprostred - kdyz strelec rozstipl to drevo. (Otazka jestli clout nevznikl etymologicky spis z toho, nez clout=prapor ci car).

2HonzaF - ano a protoze o stredoveke ikonografii nic nevis, tak jsi nemel vyvozovat spatny zaver, ale zeptat se, nebo si neco zjistit. Pokud chces strilet do tmy tak jdi na to druhe forum, tak to nikomu nebude vadit.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Kaša

Příspěvek od Kaša »

quote="hawkwind"]

Pezi to je obecně známý fakt, opakovaný i v mnoha lepších odborných publikacích. Samozřejmě že to tu sílu dá, proto se šípy s korektně nalepený brky točí i pokud jsou brky rovně.

Další plky laskavě pokračujte v drbárně, začíná to tu vypadat jako na lukostřelci.

J.[/quote]

Jak moc má na let a rotaci teda vliv, když je letka střihnutá z vysokého brka a je rovně,
nebo když je z malého brka a letka má ten křivkový profil? Dík
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Mrkni sem viewtopic.php?f=56&t=299&start=0

Jen ne na moje končíky na skládacím tisáku, jsou blbě nasazené v úhlu, jinak tvarově jsou OK... Ale je tam vidět na Jardových lucích co a jak...
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Heč
http://picasaweb.google.com/cornus2/Cor ... 8463987282
Totálny luxus. Tyčka má priemer 38 mm, váha 2 kg.
Musel som preliezť vysoké hory a hlboké doliny. :D
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Bosper napsal:ahoj,
tak tedy introdukšn :albino:
občanské jméno Pája von Bosper....luky jsem začal dělat v létě 09... zajímají mě zejména ty asijské a rád bych tu našel rady k výrobě mongolských, korejských či mingských luků...má někdo zkušenosti s prací na rohovinových, šlachovaných bambusů?

ps: pro Black Addera mám čtyřiačtyřicítky :banan:
V loňském katalogu DICKa byl seminář výroby japonských luků (lepený bambusový), ale je to nejspíš v němčině. V Čechách je myslím nikdo nedělá.
Rady ohledně mongolských ap. luků najdeš na jiném fóru. Administrace tam noc nefunguje, takže si docela zaklikáš, než objevíš nějaké užitečné informace. Možná se obrátit rovnou na Michala Sodju (kovář, má i web) z Prahy, ten je myslím dělá. A nebo zná někoho, kdo je dělá.
Na youtube jsou některá moc pěkná videa o výrobě kompozitů, ale všechno je to spíš jen pro hrubou představu.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Šeřík bude asi ještě lepší než dřín, ale mě osobně se ho nikdy nepovedlo sušit tak aby nepraskal. Nečekal bych set ani žádné problémy.

HonzaF - ten seminář u dicka dělá japonec, asi by to šlo i anglicky. Ale je to na tu nejjednodušší variantu - bambus jen navrch, vespod všade dřevo a slepené na formě jako jakýkoli jiný backingovaný luk. Myša sice mongolské luky dělá ale ty nezůstávají pohromadě a upřímě tuna lidí o tom hlavně tlachá aniž by byla schopna vyprodukovat jakýkoli výsledky.

Bosper - Ony ty kompozitní luky nejsou ani moc košer na ten reenactment tady, pokud bys třeba nedělal madara v 15. století. Hlavní věc je, že je s tím moc práce a pokud nejsi nadšenec kterej s tím chce střílet, tak se nevyplatí to dělat pro (v podstatě amatérského) konzumenta.
Oni to zkoušeli i jiní kabrnáci, jako je třeba ten Novotný a i ten nakonec pro plebs mastí lamináty, protože se mu ty rohový luky nevyplatěj dělat ani v cenách kolem 2500 USD za kus.

Grozer dělá dobrej rohovej luk pro začátečníka, rozhodně to není démon rychlosti, ale zase je stabilní, nekroutěj se ramena, nerozpadává se za "jinejch" povětrnostních podmínek apod. IMHO za 600 € zase ne tak špatnej.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
Janek

Příspěvek od Janek »

Kašo, teď na čase vlků jsem byl pozván, resp. dotázán, jestli dojedu na jednu akci, co pořádáte za měsíc. Jak se jmenuje už nevím. Napiš mi o tom něco prosím. Datum, místo, program. Dik. Jo, nikde jsem nezkoušel nic o té akci hledat, páč jsem unavenej jak pako, páč mě Kain nalíval ribezlákem a jdu spat.

Jo a Kain s nama možná začne chodit střílet! Ale prej to má s prací a časem jako já. Takže pěkně na hovno :)
Kaša

Příspěvek od Kaša »

Zdar, teď jsem si čezl o Ötzim a mám v tom trochu zmatek.
Prý byl střelen šípem s pazourkovým hrotem pod lopatku,
ale nakonec ho po bitce mano a mano někdo asi dorazil šutrem.
Prý se taky předtím účastnil přestřelky, protože měl u sebe šípy se zbytkem
lidské krve.
Z toho usuzuji, že měl u sebe luk. :bom:
Ale někde tvrdili, že měl u sebe jen tisový polotovar na luk
(podle jeho kravských rozměrů) bez zářezů na tětivu.
Tak z čeho střílel? Nebo měl ještě jeden?

Sorry jestli už se to někdy probíralo.

Kaša
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Hypotéza je, že byl pronásledovaný a během přestřelky a souboje na ledovci o starý luk přišel, takže měl jen ten polotovar co si s sebou nosil na doschnutí.

Ad Robin Hood - tak nesmírnou pitschovinu svět dlouho neviděl. Ridley Scotte shame on you. Princ Jan který vyjednává podmínky Magny Charty s lukostřelcem. Který spálí Magnu Chartu apod.... Bleeeeee

J.
melkel

Příspěvek od melkel »

Pozor, Magnu Chartu nespálí Robin, ale John. Jinak je to věru kravina, a mnohé rozhodnutí režiséra, scénografa a kostyméra jsem nechápal. Například celá scéna s vyloděním Frantíků je velmi doslovnou citací Saving private Ryan, včetně dřevených člunů s vyloďovacími rampami a podvodními záběry s létajícími šípy.
Jinak Robin má v závěrečné bitvě lamelovku, vyskytuje se tam několik pseudošalířů s hledím, šaty, které má na sobě v jedné scéně Marian jsou naprosto mimo, štíty u jezdců jsou inspirovány nevím čím, a tak bych mohl pokračovat. Vcelku jsem trpěl, začátek filmu se dal, ale poslední půlhodina byla taková sračka děsivá.....
A viděl jsem to v kině, ze kterého jsme se se ženou vrátili a zjistili, že si ani jeden z nás nevzal klíče, takže to byl sakra drahej kulturní zážitek :evil:
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

No vždyt´říkám : "Princ Jan....který spálí magnu chartu" Bože už zase píšu jako tatar...... :drunken:

J.
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Se chci jen orientačně zeptat jestli existuje nějaká standartní váha u kovaných hrotů a jaká je jejich cena. Typ bodkin, s listem.... Kamarád se mně nato ptal, tak nechci střílet od boku! Předem děkuji.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Neexistuje. Cenu si určuje výrobce, ale ne podle váhy, ale podle typu hrotu.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
chano
Místo/Bydliště: Vyškov

Příspěvek od chano »

Mno zatím jsem našel nejlepší cenu 89,30kč na typ bodkin nejvyšší potom 150kč. Ale spíše mně zajímalo jestli třeba ty hroty musí vážit třeba standartně 100grains. Chápu že se to bude asi odvíjet podle síly luku třeba na těch 50lb je to někde okolo 33-35g pokud se teda nemýlím na celý šíp i s hrotem. Takže spíš mně zajímalo kolik váží hrot samotný, měl bych možná možnost si skusit něco málo ukovat, tak ať to zbytečně nedělám moc těžké.
Drak
Dietolog
Dietolog
Místo/Bydliště: Myjava, SK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drak »

:lol: :lol: Ty si myslíš že tvoje první hroty budou k použití ? to bys byl moc velkej frajer. Cena za kované hroty na internetu je přemrštěná, já si standartně za bodkin beru 70kč, s tím že hrot má stejný tuleje a je obroušen, prostě jenom nasadíš na tyčku. Hroty se dají dělat hodně lehké, ale samozřejmě čím menší hrot tím je menší a těžší. Než se udělal hrot co se dal nasadit na šíp tak sem povyhazoval tak 50 zmetků, samozřejmě já sem neměl v té době tolik návodů na netu.

Než začneš v té kovárně dělat hroty tak si udělej tak 50 normálních hranatých špiček, pak si udělej tak 50 kulatejch a když se ti nebudou zdát ok tak je dělej další. Ještě zkus sehnat někoho kdo by ti pujčil hřebovnici a naučil dělat hřebíky. Potom se ti ty hroty budou dělat mnohem líp protože budeš mít v kovařině už nějakou průpravu. Rozhodně nezkoušej hned ze startu dělat hrot. Byla by to ztráta času a materiálu. Né že bych podceňoval tvoji řemeslnou zručnost, ale prostě nikdo není takovej frajer aby to dal.

Jo hrotem se dají ještě "dospinovat" tuhá týbla, nebo naopak. Ono žádná rovnice na tohle neexistuje, prostě podle zkušeností si objednáš váhu.
Drak
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”