Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Luky, šípy, kuše atp. -moderovaná diskuse.

Moderátoři: hawkwind, lasky, Pája1111

hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Re: Luky - výroba a technické dotazy všeho druhu

Příspěvek od hawkwind »

Ano, přemýšlet můžeš když máš odstříleno, ne když střílíš. Myslím to samozřejmě tak, že člověk který si je vědom kde dělá chyby je může taky vědomě odstranit. Když to nevíš, tak ti nepomůže ani nastřílení velké spousty šípů...

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cheung

Příspěvek od cheung »

Byl jsem střílet venku a začalo krápat - když na luk dopadlo pár kapek, asi za minutu dřevo začalo bobtnat; evidentně není dobře ošetřené.
Je to ten bezový flatbow. Proti vlhku jsem ho hned po dokončení natřel horkým voskem, nahřál fénem a jemně rozleštil bavlněným hadrem, ale něco na tom nezafungovalo. Nevíte, co by se s tím dalo dělat? Kvůli vosku odpadají všechny možnosti jako je olej apod...
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Dávam najprv fermež napúšťaciu O 1000 niekoľko krát až potom vosk.
Úprimne mám stále strach z dažďa pri strielaní a snažím sa držať drevo v suchu.
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

Včelí vosk rozpuštěný v terpentýnu. Luk opatrně nahřát u zdroje tepla (třeba radiátor) a vosk ohřát ve vodní lázni, až je úplně tekutý. Pak nanést na luk. Takhle se ti dostane vosk mnohem hlouběji do dřeva. Celou proceduru opakuji tak 3x, ale samozřejmě 100% ochrana proti vodě to není.

Když jsem býval mnohem mladší, natírali jsme si luky indulonou. Možná to zní hrozně, ale proti vodě to fungovalo skvěle.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Upřímě, ted´jsem na tréningovou lepeninu namastil lodní lak. :)

Vosky samozřejmě chvilku drží a pak už ne. To je podle mě příčina té oblíbenosti tisu ve středověku, že mu nevadí voda, kdežto ty bílé dřeva se ohnou a přestanou střílet a oni se to všechno snažili zpracovávat jako tis.

Můžeš zkusit parafín přidat do té směsi, je mnohem víc vodovzdornej než přírodní vosky.

Honzo, nevím jak indulona funguje proti vodě. Na botách teda ne :) Je to krom jiného hydratační krém a kdybys měl zkušenosti s modelařinou (průmyslovou), tak bys věděl,že na separování se třeba nesmí používat, protože obsahuje sama vodu, takže ti neodseparuje kopyto od laminace.

J.
Power is a dimension which raises all these concerns a thousand fold. With power you can indulge corrupt motives with corrupt behavior, coerce others into collaborating or submitting to your corruption, and impose the consequences of it on many innocent people much more easily. Why is then everybody willing to offer endless benefits of a doubt to the powerful, and none to the powerless?
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Indulona obsahuje vodu. Vtíral si tam tuk s vodou!
Agát po vysušení moc nebere vodu podobne ako tis. Otestované na turnaji v lejáku. Luk vydržal.
Biele drevá treba riadne impregnovať.
dav1dMldc

Příspěvek od dav1dMldc »

najlepšie, čo som kedy vyskúšal bol už spomínaný lodný lak. lenže nevyzerá to moc prírodne. tak som hľadal niečo, čo sa vpije trochu do dreva a zároveň urobí nepriepustnú vrstvu. žiaľ sú to len lesklé laky, no niektoré na vzhľad újdu; napr. luxol alebo prírodný šelak. ten je podľa mňa to naj. mám ho na svojom terajšom luku(jaseň) a neprepustí žiadnu vodu a asi ani vlhkosť (set normálny po tréningu keď poprchalo). vosk je nielen podľa mňa do interiéru. na luk čo sa používa treba niečo takéto.
Nejprve si zjistěte fakta, potom je můžete překroutit dle libosti.
Mark Twain
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Vyzkoušel jsem kde co a hlavně vosky a jejich směsi se mi moc neosvědčily. Nyní používám hlavně teakový olej a nebo již zmiňovaný šelak.
U dřeva jako je např. laburnum, které je minimálně nasákavé, stačí bohatě dvě vrstvičky teakového oleje a voda nemá šanci.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cheung

Příspěvek od cheung »

Tak to jsem to s tím voskem teda moc nevymyslel. Ale děkuji za rady, poslouží příště.

Udělám, co radí Hawk (nic jiného ani nezbývá). Luk nahřeju, setřu vosk co vyleze na povrch a zkusím to znova natřík směsí vosk+parafín.

Pájo, jak jsi psal o tom šelaku, jak to funguje? V obchodě, kam chodím pro barvy, mají takovou krabici asi za 400 Kč, vypadá to jako hnědofialové šupinky. Myslím, že se to má rozpustit v nějakém oranickém rozpouštědle, ale nanášení chce prý mít zmáknutý, aby to nevypadalo jak vyválený v hnoji. Děláš to štětcem, nebo to chce nějaký kurvítko? :)
Honza F.
Sponzor Brodce

Příspěvek od Honza F. »

cornus napsal:Indulona obsahuje vodu. Vtíral si tam tuk s vodou!
Ano, to je možné. Jenže v 7 letech nám to bylo šumák. Hlavně že luky byl zvenku mastné a další vodu už nebraly. Ony ty luky stejně neměly kdovíjakou životnost. :D

Ten poslední luk, co jsem tu postoval dostal finální povrchovku PUR lakem ve 4 vrstvách.
Vzdělání při člověku nectném je toliko jako šperk v rypáku svině. J. A. Komenský
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

U bieleho dreva by som sa nebránil použiť umelé laky vzhľadom na účelovosť.
Tis, agát, laburnum, moruše, ipe sú iná kategória.
Pája1111
Bůh inhumačních technik
Bůh inhumačních technik
SHŠ: Divoké svině
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvek od Pája1111 »

Nanáším šelak kouskem smotaného hadru, který nepouští chlupy. První dvě vrstvy dávám poměrně řídký šelak a třetí již trošku hustší, ten dávám štětcem, ale musí se hodně opatrně, aby nenadělal kapky a fleky.
„Jest čestné koupiti si dívku, unésti ji násilím je znakem statečnosti a odvahy, ale svésti děvče úsměvy a sladkými slůvky je podlé a hanebné“
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Urobil som dva luky oba 60 @ 28, rovnaké drevo, dĺžka, váha, set
Jeden je klasický plocháč, druhý s ušami.
Skúsim porovnať výkon. Predbežne sa mi to zdá identické, ale uvidíme.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Nc ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/YB ... directlink
hawkwind
Disciplí­na a zručnost
Disciplí­na a zručnost

Příspěvek od hawkwind »

Peter, mě se už víckrát stalo, že jsem začal ušák a skončil s pyramidou, protože já to na začátku tak nemodeluju a na špičkách pracuju naposled. IMHO nezjistíš měřitelnej rozdíl, podle mě ty uši když mají bejt takhle definovaný tak váží tolik a ta oblast kam se nechá ukládat energie se o tolik zmenší, že se to srovná.
Já ted´dodělal udělal 2 ušáky, jeden pro tris a to je brko a druhej pro mášu 80#/32" a i ten bude hodně rychlej, ale spíš díky tomu dřevu ze kterejch jsou.

Já se furt musím smát když si vzpomenu na Bakera, když "objevil" že vymáčkne 175 fps z lb který je jen o něco širší než palec, dost dlouhý a elipticky tilerovaný a že takový luk vyhraje čistě na bázi faktu že je to fyzicky nelejhčí řešení jaké se nechá vyrobit.

J.
cornus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cornus »

Ešte váha lukov je 610 gramov.
Rôzne drevá majú rôzny pomer váhy a sily, aj v rámci rovnakého druhu.
Idem to ešte skúšať z hrabu a drínu rovnakú libráž. Potom si vyberiem ten najľahší. :)
Daj potom nejaké fotky tých svojich.
Odpovědět

Vrátit se na “Historická střelba”